Nabavka kunića, udomljavanje, doniranje sitnica...

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Nabavka kunića, udomljavanje, doniranje sitnica...

PostPostao/la Markic » sri svi 04, 2011 8:52 am

Dragi prijatelji, kunoljupci, zovem se Marko, imam 29 godina i iz Strmca Samoborskog sam.
Ovaj topic je više i predstavljanje i pitanja i neka moja priča.

Do prije 3 mjeseca imao sam Juru, prekrasnog patuljastog kunića koji je bio sa mnom 10,5 godina. Nažalost, otišao je u zečji raj, a ja sam ostao bez njega :sad:

Prvo mi je bilo jako teško i teško mi se naviknuti na situaciju da ga nema, bio sam usamljen užasno, no kroz nekih mjesec dana sam malo došao sebi.

Mislio sam da nikad više neću nabaviti kućnog ljubimca, jer je bilo nevjerojatno da dečko od 29 godina, koji je odrastao na gradskom asfaltu grada Zgb-a i koji je prošao sito i rešeto tako plače i tuguje. Jedva sam se oporavio, no sada bih želio opet malo dugouho stvorenje. Jednostavno, život bez kunića mi nije život.

Oduvijek sam bio okružen tim malim stvorenjima, Juru sam pazio i mazio, imao je sve najbolje uvijek bio je stalno vani i mislim da je njegova dugovječnost dokaz toga. Nažalost, moje mišljenje je da je mogao i danas biti živ, da veterinar nije dao krivu dijagnozu.
Polovica tih veterinara su polu - razbojnici ako mene pitate, jer ko nema kunića starog 10 godina ne zna što od njih može očekivati. Za svaku bolest, odmahivanje rukom i "znate, on je star". Na kraju mi je mali dugouško uginuo od začepa, meni, koji vašu stranicu pratim godinama i koji je riješio u 10 godina preko 10 začepa s njim. Očito više nije bilo snage u organizmu za borbu.

Uglavnom, da ne dužim previše, ovaj puta bih se odlučio na dva kunića!!! :happy:
Želim da imaju jedan drugog dok ja vrijedno radim kune od 9 - 17h. :happy:

Pitanja :D :

- kupiti li muško i žensko, dva muška ili dvije ženkice?
- GDJE kupiti kuniće? Želim isključivo klasičnog, patuljastog kunića (bojim se da u Pet centrima su prerano odvojeni od majke)
- želim veliku kuću za njih, možda i na kat, gdje kupiti (nažalost, nemam mogućnosti napraviti ju sam)
- želim da dobivaju sve najkvalitetnije, pa bih trebao i preporuku gdje kupiti domaće sijeno i kojom hranom ih početi hraniti pomalo uz sijeno (jura je hranjem re-balance cuni nature, no on je imao i godina)

Može li općenito par savjeta? Dakle, želio bih se maksimalno pripremiti i sve imati doma kada zekani dođu u svoj mali novi dom.

Također, RADO BIH I UDOMIO ZEKANA, čitajući po vašim stranicama vidim da je to možda i bolja opcija, jer znam što dobivam.
No, želim dva kako bi se igrali stalno i bili nerazdvojni. Treba li kastrirati jednog, ili oba ili?
Ako netko ima zvekana, jako rado bih ga udomio, obećavajući da će mu biti najljepše na svijetu i da će imati ljubavi do neba.

Molim Vas za pomoć, također želio bih donirati Jurinu staru gajbu, pojilicu, nešto hrane i sitnica za Udrugu kako bi pomogao nekom zvekanu.

Hvala svima,

Vaš Marko
Markic
Zečić
Zečić

Re: Nabavka kunića, udomljavanje, doniranje sitnica...

PostPostao/la Mary » sri svi 04, 2011 10:10 am

Dragi Marko , odusevio me je tvoj post i tvoja zainteresovanost.
Imati dva kunica je najdivnija stvar na svetu. Moj Twito i ja smo dobili Malu pre mesec i po dana i svaki dan od tada pa nadalje nam je prelep.
Kunici su divni sami po sebi , zamisli tek kako su lepi kada se zaljube i vole jedno drugo! Imati dva kunica je pravi pogodak , narocito za ljude koji rade pa ne mogu svo vreme ovog sveta posvetiti kunicu. Ja ti predlazem musko zensku kombinaciju i da oboje budu kastrirani odnosno sterilisani , pre svega zato sto njima to olaksava zivot u kuci i medjusobni zivot . Ne kastrirani kunici imaju nagon , i ako je samo jedan kastriran ovaj drugi ce naskakivati i umarati kastriranog . Dakle , zenku sterilisati (takodje i zbog potencijalnog razvijanja raka materice) muzijaka kastrirati. To je neki prvi i osnovni preduslov za zajednicki zivot zekica. Kunice zaista ne moras kupovati - usvoji. Ja sam usvojila Malu i nisam se pokajala. Dosla je kod mene , velika , spremna za "brak" sa Twitom. Idealno bi bilo da usvojis par kunica , dakle zeke koje su vec zajedno , ali je takodje i ok ako usvojis odvojeno muzijaka i zenku pa ih nakon kastracije/sterilizacije upoznas. Sto se kaveza tice , pogledaj ovde http://www.pet-centar.hr/Proizvodi.aspx ... 688da1a2a1
, imas zaista raznih ideja i opcija i sigurna sam da ces naci nesto sto ti se dopada .
Seno je najbolje uzimati sa sela , ako imas prilike za tako nesto , takodje i razne grancice i biljke koje zeke mogu da jedu. Ako pak nemas , recice ti vec neko gde se moze kupiti najbolje seno , ja nisam iz Hrvatske tako da ne znam kako to ide kod vas.
Sta bih ti ja preporucila, mada verujem i da si vec to obavio je da procitas neke od sledecih tema :
viewtopic.php?f=8&t=3213
viewtopic.php?f=5&t=644
viewtopic.php?f=6&t=246
viewtopic.php?f=7&t=1767

Pogledaj deo foruma gde se udomljavaju zeke :zeko3:
Mary
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Anby » sri svi 04, 2011 10:10 am

Zao mi je radi Jure, ali budi sretan sto je dozivio tolike godine, vecina ih nazalost nije :sad:

A to sto zelis udomiti par je sigurno najbolja opcija, i to muzjaka i zenku-nikako istospolne zekane jer se u vecini slucajeva ne sloze :) Sterilizirati zenku i kastrirati muzjaka, radi bolesti i hormona, i da mogu uzivati obadvoje :)

A zekana na zalost ce uvjek biti za udomljavanje, po postovima vidim da si pregledao udomljavanja, sigurna sam da se naci dva za tebe... :) joj kako ovo fino zvuci, dva zvekana :D

Radi tolike tvoje ljubavi i paznje ja bih ti preporucila Huga (u udomljavanjima je), navodno je bio agresivan zeko ali otkad je kod privremenih udomitelja ni A od agresivnosti, to je zeko sa stavom i samo je zeljan njeznosti i paznje...nesumnjam da biste se vas dvojica "nasli" - i on je nazalost svasta propatio, dusica mala...

i naravno, da ce ovdje svi pomoci i uskociti sa cim god da treba :zeko1:

EDIT: Ak se nevaram i Fleki trazi jos uvijek novi dom, kod Simbe je u Rijeci, pa bi se to moglo spojiti, neodiljivi su i ona i Hugo! Evo link: viewtopic.php?f=9&t=4885

a tu su i godina, Hugo 2 a Fleki 3 godine :) Tamo bi se mogla rjesiti i sterilizacija i kastracija i oporavak kod Tine i Simbe (osim ako ti nemas nekog veta koji zna i kojem vjerujes) - vjerujem da ce rado uskocit kao i uvjek do sada ukoliko se odlucis za ova dva uhonja :D
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Markic » sri svi 04, 2011 10:41 am

Hvala na odgovorima drage moje zecoljupke.

Vrlo rado bih udomio curu i decka, dapace :)
Moj broj mobitela je 098 335 974, najbolje poslati poruku prvo, jer sam po sastancima preko dana.
Bio bih jako sretan kada bih spasio dva zivota i pruzio im sve sto pozele.

Hvala svima na odazivu i replyu. :) Huga bih vrlo rado, ne znam kod koga je sad, ali ako itko zeli udomiti malisane,garantiram da mu mogu doci i u posjetu i sve sto treba.

Jos kao mali sam puno vremena provodio kod bake na selu koja je uvijek imala kunice radi mene i nikada nisu bili uzgajani za "lonac".(jedva sam ovo natipkao uopce).

Hvala svima jos jednom, redovito pratim temu. :)
Markic
Zečić
Zečić

PostPostao/la Markic » sri svi 04, 2011 10:47 am

Samo da se nadovezem, Jura je zadnjih 5 godina pio iskljucivo Jana vodu, s obzirom na povecani kamenac u vodi gdje zivimo. Mozda je nekom cudno, no s obzirom na njihove bubrege sam tako odlucio.
Nadam se da je to ispravno i to bih i dalje davao prinovama u kucu. Iz zdravstvenih razloga, nadam se da je to ispravna odluka.
Markic
Zečić
Zečić

PostPostao/la ars » sri svi 04, 2011 11:06 am

Neću ništa posebno mudrovati, baš je lijepo što se u zadnje vrijeme javljaju ovako krasni ljudi koji žele udomiti, i koje se ne mora na humanost "nagovarati". Super :) I da, kakva sreća, kunić star preko 10 godina.. Predivno :) Mislim da je ovo s vodom Janom dobra ideja.

Što se tiče kućice, ako želiš home-made, a nemaš ju kad napraviti, warped se svojedobno nudila da bi ona i njen tata napravili kućicu, za cijenu materijala i nešto naknade za rad, evo vidi:
viewtopic.php?f=7&t=4736
Pošto je cijena koju je navela u zadnjem postu gotovo ista kao i cijena obične plastične gajbe iz dućana (500kn), definitivno preporučujem da joj se javiš, ove domaće kućice su ljepše, prirodnije i veće :)

Također, Nuni i Theragun su izrađivali kućice, možda možeš poslati pm pa pitati, evo njihove:
viewtopic.php?f=7&t=3798
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zeko Simba » sri svi 04, 2011 19:55 pm

MArkic, što reći, čitajući tvoj prvi post mogu jedino reći da te volim ;D hahahah

Da se uozbiljim :P
Jako mi je žao što ste se ti i Jura rastali, a misliš da je moglo biti drugačije. 10,5 godina je lijepo vrijeme provedeno zajedno, iako je uvijek malo kada dođe trenutak za rastanak :sad:

Super je što znaš mnogo toga o kunićima i što si se odlučio udomiti par :)
Hugo je već kastriran, tako da će biti puno lakše naći mu družicu :) Dobro je da cura bude sterilizirana jer je veliki postotak oboljevanja od raka maternice kod cura.
Sijeno domaće ima lilo, možeš joj poslati pm kada bude trebalo ili joj se javi na mobitel, ako ne nađeš broj na forumu javi i napišem ga.
Rebalance je dobra hrana i jede je i Hugo uz dodatak cuni fita koji se također može naručiti ako ga nema za kupiti u pet shopu.
Što se gajbetiče može se napraviti kutak za njih i bez gajbe, ima ogradice za kupiti i time napraviti kutak u nekoj prostoriji, ovisi kakve su ti prostorne mogućnosti.
U svakom slučaju tu smo za bilo kakvu pomoć :)
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Markic » sri svi 04, 2011 21:20 pm

Hvala vam svima, vidim da ovdje ima divnih ljudi.
Jako bih zelio Huga. Molim sve koji znaju sto je taj kunic prosao da mi kazu i napisu.
Pogotovo o njegovoj agresivnosti i kako je sada.
SVE STO NAPISETE NECE PROMIJENITI MOJU ZELJU ZA HUGOM, DAPACE, ZELIMO SE SAMO CURA I JA PRIPREMITI I ZNATI S CIM SE SUOCAVAMO.
Sto god da je, bezgranicno imamo strpljenja i ogromnu ljubav.
Hvala Vam! :)
Markic
Zečić
Zečić

PostPostao/la Anby » sri svi 04, 2011 21:32 pm

Gle, ukratko: Hugo je bio udomljen kod jedne clanice ovdje na forumu ali je navodno bio agresivan, pod tim mislim da bi je s vremena na vrijeme ugrizao kad bi mu cistila gajbicu i davala hranu, ali otkad je kod Tine- ni A od agresivnosti... vjerojatno mali nije bio zadovoljan s necim pa je na taj nacin to pokazivao a udomiteljica ga se bojala i ocito nije imala volje za trazenjem rjesenja... anyway, otkad je Hugo otisao kod Tine- "drugi je covjek" :D A moras priznat i da je prepresladak :)

A link ti stavim ili ja, ili netko drugi, samo da potrazim...

viewtopic.php?f=9&t=5564

i jos jedan:

viewtopic.php?f=8&t=5313

Tu mozes vidjeti razvoj situacije sa Hugom, al ni njemu nije lako, stalno se seljakao jadnicak, i na kraju su ga odvojili od cure s kojom se super slagao ali eto nije sa vlasnicom...nadam se da cete mu pruziti dom pun ljubavi! :)
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Markic » sri svi 04, 2011 22:05 pm

Hm, jedva cekam da dodje kuci, ako ga dobijemo! :)
Najvaznije mi je da je zdrav. Drugo cemo sve srediti! :)
Markic
Zečić
Zečić

PostPostao/la siga » čet svi 05, 2011 6:35 am

zeko Simba je napisao/la:MArkic, što reći, čitajući tvoj prvi post mogu jedino reći da te volim ;D hahahah
:)

;D ;D ;D

Najbolje da pričekaš Tinu da se javi :) .
Mislim da je rekla da se i dalje ljuti kada mu dira hranu, a gladan je i slično.
Ali, što se tiče te "agresivnosti", naša Luna je došla u puno lošijem stanju u naš dom, a sada smo tako sretni da je imamo :wub: . Kod nas je skoro 3 godine i savršena je! Ni danas ne dozvoli da joj se priđe sa boka i tad reži i grize.. tako da.. ne prilazimo s boka ;D

Vidi se da imate iskustva sa kunićima jer samo netko kome su se već "uvukli" može tako napisati :wink: . Sretno sa Hugom (i budućom curom)
siga
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Markic » čet svi 05, 2011 8:49 am

Hvala svima na podršci i savjetima :)
Markic
Zečić
Zečić

PostPostao/la vedi08 » pet svi 06, 2011 23:51 pm

ja nemogu vjerovat da se netko tako punudio za udomljavanje :zekoo11: većinom ljudi napišu da bi kunića i tu priča prestaje i sve informacije treba izvuči iz njih silom skoro.
nadam se da ćeš uskoro naći neki par koji ce ti se uvuc pod kozu.

sretno,
Molly slika i Đuro slika <3
vedi08
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Mare » sub svi 14, 2011 18:42 pm

lajkam cijelu ovu priču i piši kako se snašao Hugo u novom domu :)
<3 marko <3
Mare
Zečić
Zečić

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan