Bibijevi zdravstveni problemi -> abces izvadjen!

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

Re: Dijagnoza -molim savet -> operacija kapaka

PostPostao/la Bibi » sri lip 09, 2010 15:30 pm

20. nam je zakazan zahvat, ja cu do tada ispitati veta sta me interesuje, ali treba ce mi malo vase pomoci da nesto ne zaboravim :lud: Ako neko ima iskustva sa ovakvim operacijama, saveti su dobrodosli.

Istorija problema sa ocima je pocela jos u februaru, ali ne mogu da tvrdim da nije i pre toga, a da nisam primetila :hm:

1x smo lecili po savetima -> http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?f=5&t=4145
2x prepisao vet pre 2 i po nedelje -> http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?f=5&t=4455

Bibi ima 2 godine i oko 5kg, mericemo ga kod veta predpostavljam.
Anestezija je gasna, ali ne znam da li ce upotrebiti neku drugu, predpostavljam da ce samo gasnu, pitacu.
Koliko sam shvatila deo koze sa kapka, iznad mesta gde se koza opustila i upada u oko, bice odstranjen skalpelom tako da kada se spoji koza podigne kapak.

Da li je za ovakvu operaciju neophodno raditi analizu krvi i ultrazvuk glave ili tako nesto?

Nosice kragnu nakon operacije da ne bi cesao oci, da li da kupim mekanu ili tvrdu?

Nemam toplomer, ali kupicu ga, da li ce trebati da mu kontrolisem temperaturu nakon operacije?

Koliko cenite da ce trajati oporavak? Vet kaze da zavisi od toga da li ce se cesati.
slika
Bibi
Super Zek
Super Zek

Re: Dijagnoza - entropion operacija

PostPostao/la Lady Stardust » sri lip 09, 2010 16:15 pm

Bibi je napisao/la:Lecila sam ga od upale 2x, povuklo bi se valjda? :hm:

nije nuzno ako je kriva terapija ili kapi ili nesto

Morisa sam lijecila skoro 4 mjeseca dok nije konacno proslo

Jel mozes ti to slikati, meni malo ''smrdi'' dijagnoza
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la Bibi » sri lip 09, 2010 16:23 pm

Jel imao bas otegnutu kozu ili otok? :zeko10:

Bibi im samo visak koze koliko ja vidim, mislim da tome sada nema nazad :hm: Slikacu cim dodjem kuci! Oko 7 veceras i odmah savljam!

Nije mi svejedno da ide na operaciju ako moze i bez :hm:
slika
Bibi
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Lady Stardust » sri lip 09, 2010 17:45 pm

Moj je savijet, probaj slikati, da je slika dobra i posalji na http://www.medirabbit.com/EN/index_en.htm i dobro opisi situaciju i sto si sve poduzimala i sto veterinar zeli operirati i reci da je hitno - oni su ok i savjetuju jako dobro, imaju strucnu pomoc veterinara - moze pomoci
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la Bibi » sri lip 09, 2010 21:14 pm

Lady Stardust je napisao/la:Moj je savijet, probaj slikati, da je slika dobra i posalji na http://www.medirabbit.com/EN/index_en.htm i dobro opisi situaciju i sto si sve poduzimala i sto veterinar zeli operirati i reci da je hitno - oni su ok i savjetuju jako dobro, imaju strucnu pomoc veterinara - moze pomoci

Odlican savet, vidis ja se pogubila ne bih se ni setila!

Evo nekih slikica ali je vec pao mrak kad sam dosla a nemogu mu blicati u oci... Sutra cu lepo da slikam i da sljem u Medirabbit.

Ovako izgleda spolja.
slika

Ovako kad se podigne kapak. Ceo taj deo sto visi se savija na unutra.
slika

To je ovo sto je u gorem stanju, ono drugo mi nisu uspele slike, ali nije ovoliko lose kao ovo..
slika
Bibi
Super Zek
Super Zek

Re: Bibijevi zdravstveni problemi -> Operacija da ili ne?

PostPostao/la Bibi » ned lip 13, 2010 22:57 pm

On od juce ima malo malo pa retku stolicu mesano sa normalnim kuglicama, nije bas proliv ali nisu ni kuglice, mekano skroz, jel to od vrucine? I kao da uzdise, ali malo cesce.... Joj sve bi dala da zna da govori da mi kaze sta mu je :sad:

Jos nisu odgovorili oni iz Medirabbita, ali evo sta su mi rekli iz House Rabbit Society:

Dear Bibi,

Sometimes the damage to eyelids after infection-induced entropion does not resolve completely with only corticosteroids and other anti-inflammatory drugs. If this is the case, and if the eyelids are constantly scratching the corneas and causing ulceration and pain, surgery may be the best option.

The surgery to correct entropion is pretty much the same whether it be a dog, cat or rabbit. But the anesthesia is the important thing with rabbits. Our vets use isoflurane or sevoflurane, which are quite safe for rabbits, though no surgery is 100% risk free.

You don't say how long your bunny has been on the corticosteroid drops, but if the eyes are still gradually healing, you might want to wait and see if the drops will make this condition resolve. We had a bunny with severe, bilateral, mange-induced entropion, and it took several weeks before the eyelids were back to normal. But she did not require surgery, and she is quite fine now. You can see her pictures here:

http://www.bio.miami.edu/hare/adoptabun.html

(It's Penelope)

But if the steroids don't work, then surgical correction might be the best option. It will be up to you and the vet to decide how long to wait, but sooner is best if the eyelids are causing corneal problems.

I hope this helps.

Dana

E sad ja jesam rekla da je bio na Dexamethason-neomycin kapima nedelju dana ali ne znam da li su one te o kojima ona govori ili misli na Tobrex... Ona kaze da je kunic koga su oni lecili bio nekoliko nedelja :hm:

Da li da trazim da se odlozi operacija i proba sa tim corticosteroidnim kapima? Ljudi help :sad:
slika
Bibi
Super Zek
Super Zek

Re: Bibijevi zdravstveni problemi -> Hitno: Operacija da ili ne?

PostPostao/la dHarma » pon lip 14, 2010 2:05 am

Bibi dekstamatazon je corticosteroid..

Koliko je on pomogao..?

Nakon sto ste ti i Bibi otisli vet mi je rekao da to nije neka strasna operacija, samo je pipava jer se ipak radi o ocima.. i opet tu je anestezija.. jer ti rekao mozda da li to moze da se obavi pod inhalacionom (jer je sigurnija) ili bas mora totalna?

Ali opet ako mu dekstamatazon pomaze.. :hm:

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Bibi » pon lip 14, 2010 11:12 am

Dekstamatazon nije ima nekog efekta, i dalje je imao ono belo lepljivo iz oka, a crvenilo se povukla minimalno, koristili smo samo nedelju dana jer na forumu kazu da ne sme dugo a i pise u uputstvu, vet je mozda rekao koliko dana treba, ali iskreno ja se ne secam pa sam poslusala forum i uputstvo. Citala sam da to belo lepljivo inace nastaje od prisustva dlake u oku, a on stalno ima trepavice u ocima.

Kao sto se vidi na slikama njemu kapci nisu upaljeni, a videla si i ti uzivo da nema crvenila niti neke vidne upale osim sto su zavrnuti, zar ne? :hm: Bojim se da to kapi mozda i ne mogu da rese jer deluje samo kao fizicki problem, a plasim se i posledica dugotrajne upotrebe kapi na, pa cini se ,zdravo oko.

Ako ga vidis pre nego sto stignem da ga zovem plz pitaj ga za anesteziju, da li koriste isofluranu ili sevofluranu, ako nema da li moze da nabavi, ja sam spremna da platim.

Zvacu ga cim stignem jer ima i ovih problema sa stolicom, zvala sam ga pre 2 dana ali nije bio u ambulanti i bio je nedostupan na mob, pa sam zvala drugog veta koji mi leci psa i on je super vet samo nema svoju ordinaciju, tj radi za drzavu pa ga stalno seljakaju po terenima, on kaze da je verovatno od vrucine.
slika
Bibi
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la dHarma » pon lip 14, 2010 17:43 pm

Bibi je napisao/la:Kao sto se vidi na slikama njemu kapci nisu upaljeni, a videla si i ti uzivo da nema crvenila niti neke vidne upale osim sto su zavrnuti, zar ne? :hm: Bojim se da to kapi mozda i ne mogu da rese jer deluje samo kao fizicki problem, a plasim se i posledica dugotrajne upotrebe kapi na, pa cini se ,zdravo oko.

Ako ga vidis pre nego sto stignem da ga zovem plz pitaj ga za anesteziju, da li koriste isofluranu ili sevofluranu, ako nema da li moze da nabavi, ja sam spremna da platim.

Malo je jedino oteklo oko.. :zeko4:
Nemoj misliti da sam za to da ga operises, jer stvarno ne znam sta bih i ja sama u toj situaciji odlucila..
Ali problem je sto dekstamatazon ne sme cesto da se koristi, a njemu ce se ta upala vracati jer on uvek ima trepavice u oku.. :zeko4:

Vazi se, ako se cujem sa njim pre tebe pitacu ga.. :wink:

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Bibi » uto lip 15, 2010 1:12 am

Hvala, :)

Pitacu ga sutra, ako ga dobijem, sta i kako :sad:
slika
Bibi
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Bibi » uto lip 15, 2010 11:00 am

Evo i Medirabbit odgovora:

Hello Bibi,

Thank you for visiting my site.

I am sorry to hear about your rabbit. French lops are such beautiful big rabbits. I once had a Flemish giant, and that was a very special rabbit. I am sorry to hear that yours suffer from entropion.

It is hard for me to tell you, if surgery or not. When entropion, once has to make sure that the eye irritation is not caused by something else. If entropion, the regular approach is surgery.

From the pictures you send – thank you – it does not appear that much hairs are falling on the eye. Is that right ? If, I was wondering if you could remove them by hand, carefully, if this can help your rabbit. Of course your rabbit needs to be cooperative, and it will need to be done regularly.

The surgical approach is like in dogs, still your rabbit will need to be anesthesized.

Hope this can be of help,

Greetings,
Esther

Ona predlaze cupanje trepavica, ali ja ne verujem da je to resenje pogotovo sto ce ga jos vise bosti kada budu imale pola milimetra dok rastu... Mada upada mu vise nego sto se vidi na slikama.. :sad: Nije bas puno od pomoci, ali izgleda da svi podrzavaju operaciju kada se izkljuce drugi faktori....
slika
Bibi
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Klio » uto lip 15, 2010 15:18 pm

Bibi, nikako ga ne uvodi u anesteziju dok mu se probava ne sredi!!! Dakle prvo resavaj taj problem, ovo je cekalo do sada, moze i sada.
Inace, kod ljudi trebavice ne rastu, koliko ja znam, mozda ni kod zeka.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la frances » uto lip 15, 2010 15:24 pm

trepavice ljudima rastu, samo kako starimo tako one rastu sve manje..
rezanje trepavica ne pospješuje njihov rast kao što mnogi tvrde. ricinusovo ulje omekšava trepavice..
ufff, držim fige da sve super prođe!
"..and i'm floating in a most peculiar way
and the stars look very different today.."
frances
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Bibi » uto lip 15, 2010 18:54 pm

Klio je napisao/la:Bibi, nikako ga ne uvodi u anesteziju dok mu se probava ne sredi!!! Dakle prvo resavaj taj problem, ovo je cekalo do sada, moze i sada.
Inace, kod ljudi trebavice ne rastu, koliko ja znam, mozda ni kod zeka.

Ne brini Klio cula sam se sa vetom u vezi probave i kaze da cemo odloziti ukoliko se ne stabilizuje do cetvrtka :)

I da trepavice stvarno rastu :happy:

Zna li neko kakva je kragna bolja za zeku, mekana ili tvrda? I kako ga naterati da je nosi a da ne poludi :zeko10:

slika
Ja mislim mekana...
slika
Bibi
Super Zek
Super Zek

Re: Bibijevi zdravstveni problemi -> Operacija kapaka

PostPostao/la Bibi » sri lip 16, 2010 13:47 pm

slika

Ovo je od pre par dana, jer se to i treci kapak iritirao? :hm: Vidite kako ga bodu trepavice jadnicak :sad: Jos sam mu i podigla kapak, a kad je spusten to sigurno bas bode :hm:

Niste mi kazali za kragnu, treba da je kupim pa da znam sta da uzem :hm:
slika
Bibi
Super Zek
Super Zek

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan