Zubići - i mi imamo problema

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

PostPostao/la Charlie » pon stu 26, 2007 16:02 pm

Kutnjake, tj. ne ti nego vet sa otoskopom

jel jede sijeno?
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la adie68 » pon stu 26, 2007 16:06 pm

ma sve si mislim da bi bili i sjekutići a nemogu ih pogledat sama
Moja zeka :)
adie68
Kunić
Kunić

PostPostao/la adie68 » pon stu 26, 2007 16:07 pm

sijeno jede i to puno, s tim nikad nisam imala problema..

jedino kaj neće grančice pa mu ih moram gurat pod nos da se naljuti i malo ih gricne
adie68
Kunić
Kunić

PostPostao/la Charlie » pon stu 26, 2007 16:09 pm

adie68 je napisao/la:ma sve si mislim da bi bili i sjekutići a nemogu ih pogledat sama

tak sam i ja mislila, pa danas sve mogu
zamotaj ga u ručnik i pogledaj...koliko je prošlo od zadnjeg rezanja?
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la adie68 » pon stu 26, 2007 16:13 pm

prošlo je tek 10 dana

ali nisam zadovoljna jer mu vet nije pogledao kutnjake, nego samo prednje jer sam mu za prednje zube ja rekla..

i veterinaru se žurilo i osjećaj mi je onako loš tj znam da nema iskustva sa zekaćima ma kaj god on rekao..
adie68
Kunić
Kunić

PostPostao/la Charlie » pon stu 26, 2007 16:16 pm

Možda da odeš kod nekog drugog veta? :hm:

za početak sama pogledaj sjekutiće :P
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la adie68 » pon stu 26, 2007 16:21 pm

morat ću sama, baš sam čitala neku temu tu na forumu kako zekaći znaju da sa Lilo nema mrdanja jer je ona gazda
a tako i moj zna da ja nisam i da je on glavni u svemu :sad:

probala sam pogledat u petak ali nisam uspjela, bojim se :sad:

a morat ću tražit drugog ali koma mi je kaj neću da moj Bongo bude "pokusni kunić" veterinarima koji neznaju

dogovorit ću da ovaj tjedan odem i tipu (uzgajivaču) za kojeg zam čula da drži kuniće s kojima hoda po izložbama, pa se nadam da će on sigurno znati jer je stariji tip i ima zekače godinama...
adie68
Kunić
Kunić

PostPostao/la salatica » pon stu 26, 2007 17:22 pm

jel taj uzgajivač negdje iz okolice Varaždina?
salatica

PostPostao/la adie68 » pon stu 26, 2007 17:37 pm

da, iz okolice Varaždina je

poznaješ ga?
adie68
Kunić
Kunić

PostPostao/la salatica » pon stu 26, 2007 19:57 pm

moji Jerry i Nina su njegovi

no nešto drugo me muči.... ne znam jel to isti striček koji je ljetos isporučio napol mrtve životinje u jedan pet shop, pritom sam čula da se je od silne vrućine djelu njih i zdrav. stanje bilo ugorženo (ne mogu se sjetiti jel netko od njih i ispod duge prošao), a postupak tj. tretman prema istima i nije bio za slabo srce jednog životinjoljupca... ako je to dotični gospodin, zaista ne znam

s gosponom uzgajivačem sam se telefonom čula u par navrata i iako je zvučao vrlo ljubazno i susretljivo, sad se pitam jel to ista osoba, a pomalo sam i skeptična glede znanja o kutnjacima
ne mislim pritom ništa loše i držim od srca fige da se varam i da ćeš naći nekoga tko je u stanju reći jesu li zubići ok i da pritom i nešto zna o tome o čemu priča

btw moja Luna škljoca zubićima.... na prazno, bez hrane, miče vilicom lijevo - desno... čak i nakon brušenja
u početku sam bila sleđena od straha, a onda sam shvatila da ona zapravo leži potpuno opuštena i škljoca
i to tako da odzvanja od poda i čuje se koji metar dalje :huh:
no prednost je što smo mogli obaviti rentgen, što je bila pod narkozom na brušenju i što sam imala nekakvu dijagnozu, pa sam onda mogla reći da je to valjda to
škrgutanje ne mora nužno biti povezano sa zubićima
ako dolazi uslijed boli, uzrok može biti bol negdje drugdje... npr kamenac
ok, sad lupam, ne obaziri se na mene...
držim fige da je s Bongićem sve u najboljem redu i da mu je to škrgutanje zapravo bzvz
salatica

PostPostao/la adie68 » sri pro 05, 2007 15:20 pm

evo da se javim kako je moj Bongić..

pisala sam kako ćemo otiči kod jednog gospodina koji i sam ima zekače ali nakon što smo se čuli telefonom i kada je gospodin objasnio da on svojima ne treba kratiti zubeke i kako s time nema iskustva jer njegovi zekači zubeke troše, bilo je jasno da treba tražiti dalje..

a kolegica s posla mi je pričala za jednog veterinara u Čakovcu kako je super (ona ima peseka) pa sam čula još od jednog poznanika koji tamo hoda s macom kako je prvi puta kada su došli kod njega taj veterinar uzeo macu u ruke i mazeći ju prošetao je s njom kroz ambulantu i pričao joj je sve dok se nije opustila..

i baš tom veterinaru sam ja odlučila poći i to je najbolje što sam mogla napraviti! istina je da smo se vozili oko25 min do tamo i da Bongo definitivno ne voli vožnju ali isplatilo se je.
Veterinar je s takvom mirnoćom pogledao Bongića, mazio ga, razgovarali smo o zubekima. I prvo ga je jako dobro pogledao onda je objasnio što će napraviti. Prednje je zubeke lijepo pokratio, kutnjaci su ok, pogledao mu je uheka i sve je super prošlo.
Eto bila sam kojih 20 min sigurno s Bongićem unutra i jako mi se sviđa a i veterinar ima iskustva sa zekačima i rekao je da ima dosta pacijenata koji su zekonje, pa i hrčke i dobro je upoznat s njihovim problemima.

Bongićev problem je da ne troši zube i treba ga navesti na "hrdanje" grančica pa rekao je čak da mu stavim i klip kukuruza povremeno iako skoro svugdje piše da kukuruz ne davati jer deblja, što je istina, ali da recimo 2 - 3 dana u tjednu ima taj kukuruz u klipu na razpolaganju baš zbog zubeka..
Također i da ako neće glodati one odstajale grančice, da mu svakako nudim mladice kako bi sa njih skidao koru i dobio ponovno naviku glodanja.

Veterinara stavljam u preporuku za područje Varaždina i naravno Čakovca:
dr. Miljenko Cmrečak,
Veretinarska stanica Čakovec
Rudolfa Steinera 7
040/ 390 856
adie68
Kunić
Kunić

PostPostao/la zeko Simba » sri pro 05, 2007 15:53 pm

Baš je lijepo za promjenu čuti da postoje takvi veterinari i u sredinama van Zagreba. Hura za barba doktora :D

Ljubi Bongeca i reci mu da mora puuuuuuno grickati da bi mu zubeki bili lijepi :keko:
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la salatica » sri pro 05, 2007 17:40 pm

drago mi je da ste našli dobrog veta :micika:

niti moji ne vole glodati.... osim grančice debljine čačkalice :D
nekoliko sati sam provela skidajući koru s debele grane jabuke (jer... pa ne mogu im dati tu staru, zmazanu koru :hm: ) da bi na kraju jedina stvar koja ih je zanimala bili oni začehnuti komadi koji su ostali na grani od struganja mačetom....

znači Bonegecu su problem prednji zubići
ako možeš, probaj mu naći tvrđe sijeno
moji (pretpostavljam) nemaju problema, između ostalog, jer je u sijenu dosta grančica, najviše od kamilice

ne znam možeš li naći grančice ljeske, jer njima rijetko koji zekan može odoliti
a pomoć može biti i pletena košarica, naravno nebojana i nelakirana

znam da uzgajivači daju svojim kunićima kukuruz, no velika je razlika između kućnih zekana i zekana koji su za uzgoj
oni obično žive na nižim temperaturama, u potpuno drugim uvjetima nego naše razmažene guzice, a i mamama je potrebna "punija" hrana zbog mladih

dugoročno mi se ne čini da je kukuruz idealan izbor :sad:

a da ponudiš Bongecu koji komad namještaja? :D ;D

šalu na stranu, ali mislim da ćeš s vremenom otkriti što mu paše, a da pritom troši zubiće

pusa Bongaču :kisoo:
salatica

PostPostao/la Charlie » sri pro 05, 2007 18:20 pm

Mislim da je od kukuruza bolji izbor bar-od povrća ili još bolje ballegary od salatice

kako je prije trošio zube? :hm: kak mu se to sad pojavilo?
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la adie68 » sri pro 05, 2007 18:26 pm

:D

sviđa mi se ova ideja o tvrđem sijenu, Padovan mi se čini da ima tvrđe nego recimo neko alpsko koje zna po meni biti dosta meko

lješnjaka imam nekoliko grmova kraj vikendice ali Bongić voli lješnjakove grančice najviše u proljeće i ljeto kad su prepune svježih mladih pupoljaka listića, sada ne

sada ima mlade grančice jabuke (izrasle u jesen) koje sam porezala prošli vikend i s njih je skidao koru :nowink:

moj namještaj ga srećom uopće ne zanima ;D

košara je isto dobra ideja, trebala bi skoknut na plac i naći neku ne bojanu, možna ona od kukuruzovog lišća ?!

pazit ću na Bongove zubiće i njegovu razmaženu guzu :D
adie68
Kunić
Kunić

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan