pomooocc

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

pomooocc

PostPostao/la flafica » pet ruj 23, 2011 15:31 pm

:blink: ljudi ja sam nova na ovim forumima i uclanila sam se jer sam nedavno dobila zeku-lavlja glava ima oko 2.5 mjeseca.. buni me sta da joj dajem da jede.. veterinar govori moze sve a na forumima stalno citam razlicito.. te smije povrce te ne smije te ovo te ono..recite mi sta da joj dajem da jede osim sijena i one njene hrane za juniore? koje povrce? dajem joj mrkvu al slabo je jede ako nije oguljena.. salatu sa vremena na vrijeme a danas sam joj dala susenu jabuku jesam li smjela? kupila sam u merkatoru to ? pomoccc.. pozdrav:)
flafica
Kunić
Kunić

Re: pomooocc

PostPostao/la sanjita » pet ruj 23, 2011 15:35 pm

Koji veterinar je to rekao,otkud si? kao prvo nisu svi veterinari strucni za kunice,to je dokazano ovdje mali milijon puta...imas tu linkove po kojima se mozes slobodno voditi:

viewtopic.php?f=6&t=246

viewtopic.php?f=6&t=246

U pravilu se ne preporuca povrce dok je zeko jos mali,samo puno sijena sto je najbitnije i kvalitetni peleti,salatu nemoj davati ni kad odraste,ne preporucuje se...kupus zna napuhnuti pa nemoj ni to...procitaj ove linkove,pise ti za vecinu namirnica zasto da ili zasto ne.
Sijeno mu je najbitnije svakako da ima,ako mozes,nabavi domace sijeno.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Anby » pet ruj 23, 2011 20:34 pm

za sada samo neogranicene kolicine sijena (stavljaj ga par puta dnevno, tako ce mu vise mirisat pa ce ga vise i jest) i hranu za juniore, najbolje od Versel Lage za juniore i svjeza voda... izbjegavaj hranu sa zitaricama, kukuruzom i takvim stvarima, to ih samo deblja...nikakvo povrce ni voce do 6 mjeseca, dok se zeki neregulira probava... to je za sad to, i procitaj te linkove sta ti je sanjita dala...

za wc koristi kao podlogu drvene pelete (imas u rubrici higijena dosta se pisalo od drvenim peletima pa procitaj), nemoj piljevinu jer se to samo ljepi zeki za sapice i raznosi po kuci a i smrdi...drveni peleti su najbolji i najjeftiniji, to je ono eko gorivo-presano drvo za eko peci...za sada toliko :wink:
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la flafica » pon ruj 26, 2011 14:49 pm

ja sam iz Bosne :) tacnije iz Tuzle, i veterinar je rekao da mu cak smijem staviti i jabuku unutra ?pa da jede koliko zeli ? dajem joj sijeno i hranu za juniore i nekad mrkvu i jabuku i krusku.. sto se tice wc-a ona to cini na sijenu u kavezu ? jel to ne valja ? pokusavamo da je naucimo da tu udje kada treba da obavlja nuzdu, ali preko noci je tu i zatvorim jer me strah da je ostavljam vani jede tepih pa ne znam moze li umrijeti od toga? :) mozda je glupo pitanje ali eto jako se bojim za nju, a i mislim da cu bolji savjet dobiti od vas koji ste to vec prosli nego bilo koga drugoga.. ne znam kontali smo da joj napravimo i kucicu ? a sijeno joj dajem ono kupovno :) kako ste vi svoje naucili na wc? hoce li puno porasti ? i moja je kod mene vec skoro 16 dana i i dalje je malo kao divlja.. mazim ja nju i sve ali ne da mi da je uzmem u ruke niti zeli da lezi na meni :) jel rano jos za to ? pozdrav veliki :zeko3:
flafica
Kunić
Kunić

PostPostao/la Flekicaaa » pon ruj 26, 2011 15:00 pm

prvo,smanji malo unošenje voća,ja sam isto mislila da ga smije jesti svaki dan,ali rekli su mi tu na forumu da ne smije.daj joj voća u manjim količinama,nikako svakodnevno.postepeno je uči na wc,ja sam i bijelku i flekicu načila da obavlja nuždu na wc-u,skupljajući kuglice u wc i one su tako pomalo počele tu kakiti i tako su se valjda naučile.što se tiče tepiha,sumnjam da može umrijeti od toga,to nek ti odgovori netko iskusniji.mislim da lavljoglavi kunići narastu do 2,5 kg.što se tiče držanja u rukama,pusti je da se još malo navikne na tebe,sigurno će ti dati da je držiš u rukama.i da,predložila bih ti da staviš koju slikicu,da je vidimo,opišeš njene uvjete i da promijeniš naslov teme,jer sam mislila da je neka bolest u pitanju :blush:
a koje sijeno joj daješ?postoji kvalitetnije i nekvalitetnije,predložila bih ti da probaš nabaviti domaće.
Flekicaaa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la flafica » pon ruj 26, 2011 15:27 pm

sijeno je vitakraft.. sto se tice wc-a kakav je tvoj wc i gdje je uopce? kao sto rekoh moja ima kavez i tu je drzim navece i nekad kad izadjem a ne smijem je ostavit samu, i probala sam u kavezu da joj kupim kuglice i stavljam u jednu posudu i ona to prospe :) i sad ima neka mjesta gdje piski i tu sam stavila one pelene i nekad piski tu a evo danas sam bila van i ostavila je van kaveza i kad sam dosla ona se upiskila na parket :( ne znam sta da radim sa tim rekli su mi da joj njusku uguram u to ali to sam probala dva puta i zao mi :) posto sam nova na forumu niti znam promjeniti temu niti postaviti slike :)
flafica
Kunić
Kunić

PostPostao/la flafica » pon ruj 26, 2011 15:30 pm

strah me da u domacem sijenu nema buha ili da ne pojede neku bubicu ? moze li to uopce ? :) i ne da mi da je cesljam a trebala bi jelda ? :)
flafica
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » pon ruj 26, 2011 15:40 pm

Svi koristimo ovdje vise manje domace sijeno pa nema problema nikakvih....puno je svakakvih zdravih biljcica koje joj mogu samo obogatit prehranu,ovo iz ducana je sve nesto umjetno....a bome bilo je tema di su u kupovnom sijenu u vrecama nalazili svasta isto,nemoj mislit da je to tamo zasticeno od svega.

Sijeno u wc definitivno ne jer sijeno ne upija,treba vam nesto u wc-u da upija da ne moci nozice u svojoj vlastitoj mokraci,pelene su super ali pokusajte da nadjete te drvene pelete za potpalu za peci,stavila sam ti gore temu kako to izgleda cini mi se.
Vidim da nisam,evo linka o peletima za wc,na 6. stranici je kako izgledaju
viewtopic.php?f=7&t=1325
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la flafica » pon ruj 26, 2011 15:46 pm

..a jesu to obicne grede ? je li ih mogu bilo gdje nabaviti ? i da ih stavljam tamo gdje najcesce piski ? i znam i meni je zao kada je moram zatvorit ja bi najradije da je naucim da u kavez udje kad mora piskit i kakit i to je to.. ali ne znam kako.. :( probat cu nabaviti onda domace sijeno .. :) mislim da mi to nece biti problem :)
flafica
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » pon ruj 26, 2011 15:52 pm

grede? to su mali valjčići...jesi vidjela sliku?
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Flekicaaa » pon ruj 26, 2011 16:04 pm

Domaće sijeno se svima pokazalo kao najbolje,a evo ti 6-e stranice,tu ti je slika peleta viewtopic.php?f=7&t=1325&start=75
wc mog zeke je u kavezu, a ima jedan posebni mali kavez u kojem redovito kaki,on je cijeli popunjen peletima,prije je bio piljevinom,sada su peleti unutra.
ako ti nije uspio moj savjet,nek ti ga da netko drugi,jer ja stvarno neznam drugi način.

viewtopic.php?f=7&t=1767 eto ti tu tema,imaš sve o wc-u .
Flekicaaa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Fiffy » pon ruj 26, 2011 16:16 pm

U pet shopovima u Bosnu rijetko gdje se moze naci wc za kunice..to je kutni wc i izgleda ovako http://www.pet-centar.hr/detalji_proizv ... -boje.aspx

moj savjet ti je da uzmes obicni wc za mace, mi imamo ovakav http://www.pet-centar.hr/detalji_proizv ... -boje.aspx , i placen je 12km..
kad to nabavis, lako ces zeku istrenirati u wc...samo kupis njegove kuglice i stavljas u wc..ako se upiski na parket, pobrisi nekom krpicom i ubaci krpicu u wc dok on ne skonta..nakon toga nece biti problema..posto je ovaj wc poprilicno velik, lako u njega, sa strane, stavis malo sijena da mu ne bude dosadno dok "radi posao" :wub:

i naravno, kao sto su ti cure rekle, najbolje je da u wc stavis drveni pelet koji mozes nabaviti u prodavnicama opreme za grijanje i kosta 5km a dodje ti 15kg...

sretno :)
Dogs have owners, cats have staff....bunnies have slaves :D
22 :rolleyes:
Fiffy
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la flafica » pon ruj 26, 2011 18:54 pm

a jel u ovaj wc stavljam ista na pod ili samo tako da stoji plastika u slucaju da ne nadjem e pelete drvene ? i ovako da vidim jesam li dobro skontala znaci ne voce i povrce do 6mj, do tada samo sijeno i hrana za juniore i naravno voda? i jel se oni kupaju ? u jednom pet shopu u sarajevu su mi rekli da mogu kupiti vlaznu maramicu i da je onda sa tim operem i onda dobro ocesljam :) ? jel to itko radio ? pozdrav i hvala vam puno sutra odma idem da kupim wc i da potrazim te pelete:)
flafica
Kunić
Kunić

PostPostao/la Anby » pon ruj 26, 2011 19:43 pm

Kunići se nekupaju, oni sebe sami ciste i to je dovoljno. Kunic se moze okupati kad je bolestan pa se sav zmaze od kakice i slično, ali inace se nekupaju :) Ako je zamrljala sapice mozes obrisat vlaznom maramicom, al kazem, oni sebe sami ciste tako da nema potrebe...inace, nikad joj sapice nece biti glanc ciste, ipak hodaju na njima, ali ako je stala u mekanu kakicu, u mokracu, u blato ili nesto drugo onda mozes obrisat vlaznom maramicom...

Pelete mozes naci u Sjemenarni i takodjer u sjemenarni mozes kupiti wc, barem kod nas u mostaru ima... a to sto sse zeko povremeno popiski na parket-e to jednostavno ces morat ponekad istrpit jer ti je zeko jos mali, beba je, nemozes ocekivati od bebe da odmah zna gdje treba obavljati nuzdu...shvatit ce s vremenom...

wc nebi smio samo tako stajati bez icega, kao plastika, mora biti nesto u wc-u da kupi mokracu...zato su ti drveni peleti najbolji, peleti upiju mokracu i zeki nisu mokre sapice...piljevinu nemoj koristiti, zaljepi se zeki za sapice i kad ga pustis van kaveza, samo ti napravi nered po kuci...

a imas drvenih peleta sad kupiti gdje god hoces, to ljudi kupuju sad za sezonu grijanja, bas sam ja danas uzela dvije vrece, meni za dva zeca dvije vrece mogu biti 4 mjeseca...

i da, ako ti zeko gricka tepih pripazi da to nejede, jer se od toga moze zacepiti i umrijeti...i moj gricka ali nejede to, zeko ti nebi smio jesti ni papir, ni karton, ni tepih, ni vrece, ni ista slicno... :)
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Fiffy » pon ruj 26, 2011 20:40 pm

ovaj wc za mace ti ne moze stati u kavez..najbolje da ga stavis na jedno mjesto u sobi i da ga ne mices, osim kad ga cistis naravno... vremenom ce zeko nauciti i ici ce u njega po potrebi...
Dogs have owners, cats have staff....bunnies have slaves :D
22 :rolleyes:
Fiffy
Super Zek
Super Zek

Sljedeća

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan