PODODERMATITIS - krvave rane, zuljevi, saniranje..

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

PODODERMATITIS - krvave rane, zuljevi, saniranje..

PostPostao/la zekili » pet lis 12, 2007 13:22 pm

OPCENITO O RANAMA NA SAPAMA, neka od iskustava i nacini ljecenja

slika rana od josipinog zeka
slika



Lela:

Rane na stopalima i zglobovima...


Postoje predispozicije za nastanak ovog problema,uključujući:


* loša higijena i vlažna podloga
* rex tip krzna-manje krzna za zaštitu
* dugi nokti-čime se više prebacuje težina na pete
* pretilost
* nepokretnost
* neodgovarajući pod
* velike pasmine
* loše fizičko stanje



Kunić u prirodi provodi mnogo vremena krećući se po travi i zemlji.Ove površine omogućavaju da se nokti zabijaju u zemlju,tako da cijelo stopalo dodiruje tlo i smanjuje pritisak na pojedine dijelove stopala.

Nasuprot tome,tvrde podloge onemogućavaju noktima da potonu u tlo.Nije bitno da li je na podu tepih,vuna,vinil ili plastika (bilo da je prekrivena novinma ili pilotom) efekat je isti.Zbog nemogućnosti potonuća kandže, prednji dio stopala je izdignut iznad tla,i veći dio težine kunića se prebacuje na skočne zglobove, izazivajući probleme poput bolnih rana. Ako je kunić težak ,ili predebeo pritisak je veći. Takođe, kunić kome je onemogućeno kretanje neće moći skakutati i mijenjati pritisak na skočnom zglobu.

Ukoliko je podloga na kojoj kunić najčešće boravi abrazivna(npr.tepih) onda nastaju dodatni problemi.

Ovo objašnjava kako i pri najčišćim,i najsuvljim uslovima u kojima kunić boravi može doći do nastanka ranjivih zglobova.

Ne stvaraju se kod svih kunića rane na zglobovima.
Ako pogledamo stopala odraslih kunića obično možemo zamijetiti male,ogoljenje,svijetlo ružičaste promijene na vrhovima peta,preklopljene krznom.Ovo je normalna pojava.

Pododermatitis je nešto drugo-ovakve promjene su crvene i upaljene.Mogu curiti i inficirati se.U nekim slučajevima,kada se problem zanemari,tetive koje prelaze preko zgloba,se mogu pomjeriti sa svog mjesta,što dovodi do sakaćenja kunića.



Rješavanje problema
...treba započeti uklanjanjem temeljnog uzroka.Nokte treba skratiti što je kraće moguće bez oštećenja k.sudova.
Stari,debeli,nepokretni kunići moraju smršati. Mogu se primjeniti sredstva za umirenje bolova kako bi im stanje bilo lakše i postali pokretniji.
Kunićima koji su držani u vlažnim uslovima ,mora se pružiti daleko bolja briga.
Za kunića sa ovakvim problemima najbolja podloga za boravak je čista suha trava,a kunićima koji se drže u stanovima,tj nemaju pristup vanjskom tlu, treba omogućiti podlogu na kojoj bi stopalo moglo moglo funkcionisati prirodno.

Vinil je loša podloga za kunića,dok se kao najbolje rješenje smatra debeli sloj sijena ili slame,npr.preko ručnika ili sloja treseta,na mjestima gdje kunić najčešće boravi.Ovo ne mora stvarati nered u kući,ukoliko se smjesti u odgovarajuću kutiju.

Tepih je abrazivan-neki kunići dobivaju povrede trenjem od sintetičke tepihe,kada skaće sa kreveta(što se ne odnosi samo na stražnje noge),pa treba zabraniti takve skokove sa namještaja.

Ukoliko kunić živi u kavezu cijelo vrijeme onda je on relativno nepokretan te zadobija i probleme kičme zbog nedostatka vježbe tokom dužeg vremena.Ovakav kunić,uz odgovarjuću podlogu narvno, treba i više prostora za kretanje.

Većina ovakvih problema treba biti tretirana od strane veterinara.Tretman može uključivati i primjenu odgovarjućih antibiotika, protiv-upalna sredstva i sredstva protiv bolova,preparate koji zamjenjuju kožu ,bandažu...
Treba izbjegavati primjenu krema i masti bez dozvole veterinara,jer se problem može pogoršati i ugroziti odgovarajuća terapija.


Pododermatitis

je nažalost veoma uobičajen problem kod kunića. Najčešće se susreće kod preteških kunića, ali se može naći i kod onih koji borave u kavezima sa žičanim dnom(bez neke solidne podloge na kojoj bi kunić mogao sjediti)ili kod kunića koji borave u kavezima sa solidnom podlogom ali koja se ne čisti redovno.

Urin je veoma iritirajući za tkivo i stvara opekotine. Ukoliko životinja ne može ili neće da izađe iz urina(npr.ukoliko je najudobnije mjesto za boravak upravo posuda za obavljanje nužde) nastaju opekotine na stopalima(tabanima).
Stanja mogu oscilirati od veoma blagih,gdje je dovoljna promjena faktora koji je doveo do nastanka opekotina(npr.promjena dna kaveza ili redovnija higijena),do veoma extremnih kada je došlo do zahvatanja kostiju pa je neophodno izvršiti amputaciju prstiju,stopala ili pak čitave noge.

Spriječavanja nastanka pododermatitisa se sastoji u tome da vodimo računa o težini kunića,higijeni kaveza,i takođe treba omogućiti kuniću da ne boravi na žičanoj podlozi,ili mu treba staviti nešto na čemu će moći da sjedi.Treba imati u vidu da drvo dobro upija urin te da se sporo suši pa ne predstavlja dobru podlogu za boravak.





Zeko_Jurica:


Malo sam zavirio u ovu knjigu za veterinare i ona o uzrocima kaže slijedeće:
Pododermatitis ulcerosa:
Različiti uzroci potiču stvaranje pododermatitisa
-prevelika težina
-predugi noktići
-nehigijensko držanje
-nedovoljne mogućnosti kretanja
-tvrdi podovi
-druga oboljenja zbog kojih kunić ne odlazi na wc-ić, već sjedi u vlastitoj mokraći
-oboljenja na nekoj drugoj nogici, zbog čega su ostale preopterećene

Kod kunića koji sjedi, gotovo cjelokupnu težinu tijela nose stražnje nogice. Na njima se nalazi posebno gusta dlaka koja štiti tanku kožu, a ta je opet usko vezana sa tkivom ispod nje. Ukoliko kunići hodaju po čvrstoj podlozi (podu) tada se opterećenje s prstića odnosno noktića prenosi u smjeru pete obzirom da se noktići nemogu zabiti u tlo (kao što je slučaj kod kunića koji žive u prirodi i kreću se po zemljanom tlu). Ovaj fenomen se tim više pojačava, što su noktići duži. Također, ako kunić živi u ne higijenskim uvijetima (npr: vlažna piljevina) imat će mokru dlaku na donjoj strani nogica, koja će se lijepiti i neće više imati ulogu mekane amortizirajuće podloge. Kod predebelih kunića ili velikih kunića (čija je težina i inače veća) raste pritisak na stražnje nogice.

Za uspješno liječenje najvažnije je otkloniti uzroke koji su doveli do pododermatitisa. Dobro je u kavez staviti debeli sloj ručnika i preko toga sijeno kako bi podloga bila mekana.

Ovo je super da ti zeko ne čupa te zavoje. To je dobar način liječenja. Ovdje se još spominje mogućnost sekundarnih infekcija koje se mogu širiti iz rane i liječenje antibioticima, ali ako su se one kod tvog zeke zatvorile pretpostavljam da to nije bio slučaj. To bi bio moj sažetak prijevoda. Kad stignem dodat ću još neke detalje. :)






Lady Stardust:


Plivasept antiseptička krema

slika
antiseptička krema za ruke i kožu

SVOJSTVA I DJELOVANJE
Plivasept antiseptička krema je bijele boje, ugodna mirisa. Sadržava klorheksidin, antiseptik brza i prolognirana baktericidnog djelovanja na vegetativne oblike gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija, na gljive - uključujući Candidu albicans, na dermatofite i na lipofilne viruse - uključujući i HIV te na neke protozoe. Snažno djeluje na Staphylococcus aureus, najčešći uzročnik kožnih infekcija. Klorheksidin djeluje na bakterijske spore samo pri povišenoj temperaturi. Na uzročnika tuberkuloze i virus hepatitisa B ne djeluje. Baktericidni učinak nastupa za 15 - 30 sekundi i traje oko 6 sati, jer stvoreni tanki antimikrobni film štiti kožu od mikroorganizama koji na nju dospiju nakon nanošenja kreme. Klorheksidin u koncentracijama >0,01% djeluje baktericidno razaranjem stanične membrane, inhibicijom enzimskih sustava te koagulacijom protoplazme.
Zbog kationske prirode klorheksidin se čvrsto veže na kožu i sluznice. Neznatno se resorbira. Plivasept antiseptička krema nije otrovna, ne nadražuje kožu i ne izaziva reakcije preosjetljivosti. Djeluje i u prisutnosti krvi, gnoja, seruma, fecesa, mlijeka i drugih organskih tvari. Kompatibilna je s antibioticima. Lako se razmazuje i dobro upija. Miješa se s vodom pa se lako spere.

INDIKACIJE, NAČIN I PODRUČJA UPORABE
Plivasept antiseptička krema u prvom je redu namijenjena za profilaksu infekcija koje se prenose rukama, osobito hospitalnih infekcija. Rabi se i za antisepsu intaktne i oštećene kože. Može poslužiti i za terapijsku primjenu.

ruke
- profilaksa hospitalnih infekcija
- zaštita medicinskog osoblja od infekcija i sprečavanje širenja infekcija rukama u vanbolničkoj primjeni

Plivasept antiseptička krema nanosi se na čiste, oprane i osušene ruke. Lagano se utrljava dok se ne upije. Ako je potrebno nanosi se više puta na dan. Ugodna je i jednostavna za uporabu, ne masti kožu ruku i ne smeta pri obavljanju poslova.

liječenje i profilaksa infekcija kože
- radi sprečavanja razvoja rezistencije bakterija prema antibioticima primjenjuje se naizmjenično s antibiotskim mastima nanošenjem na oboljelu površinu, npr. opeklina, rana i njihove okoline, te impetigo contagiosa
- profilaksa infekcija, npr. apscesa dojke, neonatalne sepse

obrada trajnih nosilaca klica, (osobito stafilokoka)
- nanosi se na kožu cijelog tijela

Plivasept antiseptička krema služi za bolničku i ambulantnu uporabu u kirurgiji, intenzivnoj skrbi, ginekologiji i opstetriciji, u odjelima za hemodijalizu i transfuziju krvi, u dojenačkim, u dječjim i zaraznim odjelima, u laboratorijima, u stomatologiji, u patologiji, zatim u hitnoj pomoći, u patronaži i u kućnim posjetama, u veterinarskoj praksi, u brijačkoj, frizerskoj, kozmetičkoj i pedikerskoj struci, u proizvodnji hrane i pića, u ugostiteljstvu i turizmu, u školama, vrtićima i dr.

KONTRAINDIKACIJE
Preosjetljivost na klorheksidin.

TRUDNOĆA I DOJENJE
Dozvoljena je uporaba u trudnica i dojilja, jer je transdermalna resorpcija zanemariva.

NUSPOJAVE
Moguća je nadražajna reakcija kože, a reakcije preosjetljivosti na klorheksidin vrlo su rijetke.

PREDOZIRANJE
U primjeni kreme nije vjerojatno predoziranje.

MJERE OPREZA
Plivasept antiseptička krema ne smije doći u dodir s očima ni sa sluznicama. Upotrebljava se samo na koži.

UPOZORENJE
Klorheksidin je inkompatibilan s detergentima i sapunima, pa stoga ruke nakon pranja sapunom valja dobro isprati vodom i osušiti. Hipokloritna bjelila mogu uzrokovati pojavu smeđih mrlja na rublju koje je prethodno bilo u dodiru s klorheksidinom; stoga se za izbjeljivanje preporučuje natrij perborat.

ČUVANJE
Plivasept antiseptička krema se čuva pri temperaturi do 25°C.




Deda Deda Rudi:


Mi kod Rudice "žuljeve" na petama ( povremeno ) uspješnp saniramo sa Bepanthen kremom..... :D :D





Katrin i Kenji:


obloge od rivanola

moja mala je imala malo nadražene šapice i s rivanolom smo odmah sve riješili.

znam da nije isto ali dragi mi je imao na nozi neku veliku otvorenu ranu, 6 mjeseci sve živo smo stavljali i nikako da prođe, onda sam mu počela stavljati obloge od rivanola i prošlo je za 2-3 tjedna.





sirena:


Evo i mene s istim problemom... Već 2 mjeseca pokušavamo to izliječiti ali ne ide... Jedno vrijeme kao da je krenulo na bolje ali sada se opet pogoršava... Ne znam više šta da radim. Mazala sam Melem i nevenovu mast i Bepanthen.
Na desnoj nožici je ranica veća, skoro 2 cm u promjeru! U sredini jetvrdo, kao žulj, a okolo je crveno i bez dlake, sa par točkica kao daje krvarilo tj kao sitne krastice...
Zeko je sad počeo i hodati tako da štedi ta mjesta, neće ni skakati ni trčati, tako da ga sigurno boli.
Ima netko savjet?
Btw tepih je ful mekan, zako nije predebeli, uvijek je u čistome pa nema šanse da je od urina. Ranice su u stvari krenule kad je bio bubani zbog kutnjaka pa je puno ležao a i otpornost mu je sigurno bila pala.


Evo, to sad ovako izgleda. Na desnoj nogici veliki žulj i okolo ćelavo a na lijevoj krastica jer si je neki dan raskrvario (jako se otimao kad sam mu htjela namazati pa je potrgao kožicu).
Help :(

slika


Nabavila sam i Plivasept i mazala, međutim on je to toliko lizao da se na kraju sve otvorilo i stalno krvarilo... Tako da je sada pravi mali bolesnik - ima zamotane nogice u debeli sloj sterilne komprese i zavoja, tako da ne liže a i mekano mu je. To smo prvo previjali svaki dan, a kad su se ranice zatvorile, previjamo svaki drugi... Dobro očistim ranice, namažem Plivaseptom i zamotam. Čak se i ne buni puno i ne pokušava skinuti zavoj, valjda i sam vidi da ga tako manje boli..





Tinaa:

Znam da vjerojatno ovo pitanje možda ne spada u "krvave šape", ali tema je bliska. Jučer dok sam rutinski pregledavala Zveka, što on obožava, primjetila sam na desnoj stražnjoj nožici, točnije na zglobu, zadebljanje kože crvenkaste boje, površina je promjera 1 cm, čini se da ga ne boli na dodir. Isprala sam s kamilicom i namazala uljem od gospine trave. Je li to možda samo obično zadebljanje od stajanja ili postoji mogućnost gljivičnog oboljenja?




Lilo:

To ti je "žulj".Nastaje od neadekvatne podloge.Na mjestu nastanka prvo otpadne dlaka,zatim se javi crvenilo,otok,bol na dodir!Nereagiranjem na prve simptome može doči do otvaranja rane,infekcije,naseljavanja gljivica i dr. mikroorganizama.Dakle dok je vrijeme,promjeni podlogu,maži crveno mjesto Bephantenom,vazelinskim kremama i održavaj Zekovu higijenu.Strici če napisati pripravak od Gospine trave koja bi tu isto mogla pomoči jer djeluje protuupalno.Zaboravih-propolis je isto dobar!
....... Ma mislim"neadekvatna podloga"-ne mislim tu samo na piljevine,hoblovine,Sanipete i dr.Naši kunići trče po tepisima,podovima i drugim matrijalima koji uvijek baš i ne odgovaraju nožicama zeka!A još je jedna stvar vrlo bitna-često je zek pretežak!



slika zuljeva na rudicinim nogama
slika
Zadnja izmjena: zekili; uto stu 20, 2007 21:30 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgb

PostPostao/la zekili » pet lis 12, 2007 13:26 pm

KAKO SAM LJECITI ZEKU?


zekili:

Potrebni materijal:
- krema,
- sterilna gaza,
- kohezijski elasticni povez,
- skare

slika

I PUNO STRPLJENJA



slikaslika




slikaslika




slikaslika




slika




slika




slikaslika



IZVOR:http://www.medirabbit.com/
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgb



Natrag na Prva pomoć




Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


HR (CRO) by Ančica Sečan