6 mjeseci i prelaz na haranu za velike zecove???

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

6 mjeseci i prelaz na haranu za velike zecove???

PostPostao/la Jura » sri lip 15, 2011 22:07 pm

Vjerojatno već negdje ima nešto slično, ali činilo mi se zgodno da ima baš ovakva tema.

Hefner će uskoro navršiti 6 mjeseci i trebao bi početi jesti kao veliki zec. Do sad je jeo sijeno, VL cuni junior, suhi maslačak i probao je (samo malo) bananu, jagodu i u vrtu pojede malo svježe trave i list jagode (ostalo u vrtu ga ne zanima).

Kako napraviti taj prelaz na hranu za velike zečeve?
Pretpostavljam da je najbolje u početku miješati novu hranu s Cuni Junior, ali što od silne ponude odabrati!?
Dostupno nam je gotovo sve od hrane što postoji, ali zadržali bi se na Versele-Laga hrani, jer sam stekao dojam iz vaših postova da je najkvalitetnija. Problem je što je i kod njih velik izbor hrane za kuniće. Ne brinem da mu se nešto neće svidjeti, jer ovaj mulac jede i limun. ..ma sve bi pojel.

Našao sam ovaj popis VL hrane i zanima me što preporučate :
Complete
Crispy linja:
Snack Crispy
Krok Crispy
Nature linija:
Nature Cuni Junior
Nature Cuni
Nature Cuni Re-Balance
Snack Nature Cereals
Snack Nature Veggies
Snack Nature Mixies
Snack Nature Fibres
Pro linija
Classic

evo i link s opisom svake vrste hrane: http://www.su-dal.hr/male_zivotinje_glo ... nici.php#4

Zanima me i kako da uvodimo svježe povrće? Znam da mu ne mogu odmah dati sve da proba, ali kakav bi trebao biti tempo upoznavanja s novim svježim povrćem. I koje količine čega se daju?
Zapravo me zanima kako bi trebao izgledati dnevni obrok odraslog patuljastog kunića? Nazovimo to dnevni menu.

Još dvije stvari:
Molim vas da kad objašnjavate količinu neke hrane ne upotrebljavate termine kao što su "malo", "čisto malo", "dovoljno" i sl. Ono što je vama malo, nekom drugom je puno, pa vas molim da koristite neku mjernu jednicu, pa makar to bio i prstohvat, čaša jogurta ili sl.
Molim vas i da ne pretvorite ovaj topic u raspravu tipa "moj voli ovo". Napišite što mislite da treba jesti i zašto. Reagirajte ukoliko primijetite da netko radi krivo.

Znam da je ovo već obrađeno u nekim topicima vezanim za prehranu, ali to je ful teško pronaći.
Ovaj topic bi mogao biti koristan mnogima kad im zec navrši 6 mjeseci. Ako smislite bolji naslov za topic, slobodno ga preimenujte.

Znam da sam zahtjevan, al kaj mogu kad sam zaje***. :wink:

I fala na pomoći :)
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

Re: 6 mjeseci i prelaz na haranu za velike zecove???

PostPostao/la ars » sri lip 15, 2011 22:19 pm

Moji trenutno jedu Junior/Cuni Crispy - Roflo, Lola jede Crispy. Baš sam danas raspravljala sa Charlie oko te suhe hrane i ona kaže da je najzdravija hrana ona sa 20 posto vlakana, a to ti je ili Cuni Complete ili ovaj Cuni Pro. Crispy kvalitetom i nije bogznašto al bar ima pelete što je dobro, i iz iskustva mogu reći da Cuni Nature obožavaju. Ove poslastice, snekove i slično izbjegavaj, uglavnom su pune žitarica. Za količinu fakat ne znam, ali ti mogu reći da se sa Roflom držim preporučene količine za bebe (piše iza na vrećici) dok god jede sijeno, a Lola je na restrikciji jer zbog suhe jako odbija sijeno pa sad dobiva 2, 3 jušne žlice suhe hrane. U biti ne bi ni trebalo više jer je to dopunska hrana, glavno je da jedu sijeno, a onda povrće.

Što se uvođenja povrća tiče, pa kad kreneš uvoditi svaki dan mu daj ili jednu stabiljku kopra, pa sutra malo peršina (par listića), pa preksutra list dva radiča, pa jedan maslačak i tako, drugi tjedan poduplaj količinu, treći tjedan utrostruči i kroz mjesec dana će jesti svježu kao glavni obrok. Ja nemam neko pravilo, ali obično ujutro/oko podne papaju svježe, sijeno uvijek, navečer suha.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Jura » sri lip 15, 2011 22:33 pm

ok, da li to znači da bi bilo dobro da jedu mješavinu cuni pro i cuni complete, pa im povremeno dati i malo cuni nature? ...ili se treba odlučiti za jednu hranu i tog se držati.

aj da probamo složiti idealni menu, pa neka si ga svatko prilagodi prema volji njegovog zeca. ...
i slobodno uključite i druge proizvođače hrane da ne ispadne da reklamiramo samo VL.
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Fiffy » sri lip 15, 2011 22:35 pm

uf, sto smo rigorozni :belj:
salu na stranu :)

sto se tice odluke vezano za najkvalitetniju hranu nakon 6 mj mislim da najvise znaju ovi iskusniji..kao sto ars rece one su danas "raspravljale" na tu temu... ono na sta se ja mogu nadovezati jeste da ne mora nuzno znaciti da ce kunic htjeti jesti bas tu hranu..cesto se desi da zvek nece da jede Cuni Pro, Rebalance ili sta vec... mi koristimo Cuni Nature i jako smo zadovoljni ( ponekad je mijesamo sa Cuni Crispy)

sto se tice voca i povrca mi smo krenuli sa jabukom, 3-4 manje kockice..to je jeo oko 2-3 dana i onda smo presli na mrkvicu...oko 5-6 tankih kolutica...kad vidis da nema reakcije na kuglice, nastavljas dalje...nakon toga sam mu uvela radic, pa komorac, celer i persin..bananu sam mu dala nesto kasnije kad je vec bio "uvjezban", ali nju sam davala jako malo...
u principu mi pravimo veci problem od toga, nego sto on uistinu jest...vidjet ces, nije to nesto strasno..kako dani idu tako se navikavate na nove stvarcice, i na kraju u tvom frizideru nema nista osim travurine :P :zeko8:
Dogs have owners, cats have staff....bunnies have slaves :D
22 :rolleyes:
Fiffy
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la ars » sri lip 15, 2011 22:36 pm

Nek napiše netko tko zna ipak malo više od mene o toj hrani, ali ja planiram ili samo cuni ili samo cuni complete pošto je oboje skroz peletirana hrana. eventualno bih miješala sa crispijem (jer sam kupila skoro 3 kile nekidan pa će potrajati :P )
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Jura » sri lip 15, 2011 22:41 pm

ars je napisao/la:Nek napiše netko tko zna ipak malo više od mene o toj hrani, ali ja planiram ili samo cuni ili samo cuni complete pošto je oboje skroz peletirana hrana. eventualno bih miješala sa crispijem (jer sam kupila skoro 3 kile nekidan pa će potrajati :P )

nadam se da bude napisal netko tko se kuži u to što bi bilo najzdravije za zeca, a onda si mi to prilagodimo prema zečjim afinitetima.
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la ars » sri lip 15, 2011 22:51 pm

pa to znam i ja, Charlie kao budući veterinar mi je preporučila baš jednu od te dvije hrane (pro ili complete) zbog 20 posto vlakana (što je minimum koji bi trebao biti u svakoj dobroj hrani). :)
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Anby » čet lip 16, 2011 9:51 am

Razlika izmedju Cuni Nature i Rebalansa:

Sastavi identični, samo sto u Cuni Nature ima još žitarica i voća, a u Rebalansu nema (vjerojatno zato kazu da je najkvalitetniji). U Rebalansu zato ima još (dodatno) Nevena.

I imaju obadva 15 % vlakana (a s druge strane znam da je Charlie rekla da mora biti najmanje 20 % vlakana)... Ove indikativne prehrane vrijednosti su identične kod Cuni Nature i Rebalansa...samo je razlika u sastojcima...

Indikativne prehrane vrijednosti
Sirove bjelančevine 16,50%
Sirova mast 4%
Sirova pepeo 6%
Sirova vlakna 15%
Kalcij 0,70%
Fosfor 0,50%
Methionine 0,29%
Lizin 0,81%
Vitamin 16,000 ij / kg
Vitamin D3 1,500 IU / kg
Vitamin E 40 mg / kg
Cupric bakar-(II) sulfat 13 mg / kg

To je ono što sam nedavno pronašla kad sam se dvoumila da li da im mjenjam suhu hranu, Simba nam je preporucila da ostanemo na Rebalansu...
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la altan » čet lip 16, 2011 15:25 pm

Ja svoje hranim sa Cuni Pro i Cuni Rebalance..pola pola..naravno da prvo pojedu Rebalance, ali kasnije pojedu i Pro..vjerojatno je najkvalitetnija hrana za njih Cuni fit, ali njega nisam vidjela u pet shopovima..
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la vedi08 » ned lip 19, 2011 18:52 pm

mi koristimo rebalace i/ili fit (navodno najbolja kombijacija jer fit sadrzi nesto, cijeg se imena sad nemogu sjetiti sto ih stiti od istoimene bolesti - budem editala kad se sjetim)
kad prelazis s jedne hrane na drugu uvijek prvo umjesas manju kolicinu odabrane hrane u tu na kojoj se zeko bio do sad, i onda postupno umjesanu kolicinu uvecavas sve dok u poptpunosti ne zamjenist staru hranu novom
vecina zekonja pusta ne te zelene stapice (fit je recimo cijeli takav, pa nema biranja), a oni su najzdraviji, tako da pusti ih u zdjelici dok i to ne pojede

sto se tice voca i povrca, mislim da je najbolje prvo uvest povrce, a onda tek voce, jer recimo da ono ispadne kao neka poslastica
ja sam to napravila po principu svaki dan drugo povrce, npr prvi dan 3 kockice mrkve, onako prst debljine recimo
pa drugi dan 2 lista persina i tako redom, pratis stolicu i vidis kako koja hrana utjece na probavu zeke
popis je u popisu dozvoljene hrane, pa se malo igraj bitno da je raznoliko i da ne zanemari zeko sijeno :)
sretno
Molly slika i Đuro slika <3
vedi08
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la sanjita » ned lip 19, 2011 22:31 pm

Kad smo vec kod Cuni fit-a,moze li mi netko tko ju koristi reci gdje je ima za kupiti u Zagrebu,da ne lutam? u pet centru je nikad nisam vidjela.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la altan » ned lip 19, 2011 23:00 pm

sanjita je napisao/la:Kad smo vec kod Cuni fit-a,moze li mi netko tko ju koristi reci gdje je ima za kupiti u Zagrebu,da ne lutam? u pet centru je nikad nisam vidjela.

nema u pet shopovima..barem ja nisam vidjela..mislim da mozes samo kod Lilo kupit
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la vedi08 » pon lip 20, 2011 0:05 am

pitaj sige, oni znaju jedan ducan
Molly slika i Đuro slika <3
vedi08
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la sanjita » pon lip 20, 2011 16:28 pm

Thanks,bum pitala.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Anby » pon lip 20, 2011 22:28 pm

Anby
Super Zek
Super Zek

Sljedeća

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan