Pomoć za priglupog zeca (i istog takvog gazdu)

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Re: Pomoć za priglupog zeca (i istog takvog gazdu)

PostPostao/la Jura » čet ožu 17, 2011 12:32 pm

super :) to mi je 5 minuta od kuće.
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la ars » čet ožu 17, 2011 12:46 pm

Blago vama ;D sam tak nastavite i bude super suživot sa zecom :)
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Jura » čet ožu 17, 2011 13:32 pm

baš je simpatičan. :blush: još da se malo uhodamo i bil bu to zec i pol. imam vrt koji je odlično ograđen. Kad bi ga mogao pustiti da se malo istrči (pretpostavljam da je još premali) i jel to uopće pametno!?

Primjetio sam da kad ima one suhe hrane baš i ne jede puno sijena. Zapravo dok ne isprazni zdjelicu i ne jede sijeno. Sad mu dajem dva puta dnevno po malo tog zrnja, a sijena ima stalno. Jel to u redu?

evo još malo zeca :)
http://img10.imageshack.us/i/imgp1649e.jpg/
http://img808.imageshack.us/i/imgp1652p.jpg/
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Jura » čet ožu 17, 2011 13:37 pm

još jedno pitanje :D kako vaši zecofi spavaju!? ovaj moj bedak je noćas dobil izgon iz sobe, jer se u dva ujutro odlučio poigrati sa svakom igračkom koji ima u kavezu ( a ima ih :D ).

a u stanju je i grickati cijelu noć i to tako glasno da je za :ljut:
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la ars » čet ožu 17, 2011 13:44 pm

jao bože što je sladak! predivan! ma vjerujem da uživa kad ima gazdu koji se tako angažira. predivno je vidjeti nekoga tko s tolikom ljubavlju pristupa živom biću, iako dosad nije imao iskustva, pa čak ni želje imati ljubimca, ali ga ipak odluči zadržati i pružiti mu sve najbolje. svaka čast na tome!

pustiti ga van smiješ, samo treba paziti da je sve jako dobro ograđeno da ti malac ne šmugne negdje, i obavezno poslije pregledati zbog krpelja, sad je proljeće i bit će ih u travi. to za suhu hranu je normalno, samo mu daj neka papa i jedno i drugo, kad bude stariji smanjit ćeš suhu hranu jer će doći i povrće, ali sijeno je uvijek najvažnije! ako ti počne baš skroz izbjegavati sijeno, slobodno smanji suhu, ali dok jede oboje nema potrebe da mu uskraćuješ jer kao što je netko već napisao, mali je i sad je u rapidnom razvoju. zasad je bitno samo da sijena uvijek ima!

za spavanje... haha, moja Lola je inače dobrica jer je puno toga ružnog prije mene prošla pa nije baš bahata, ali prva zekica je bila grozna po noći, grizla kavez koji se cijeli tresao od njenih napada, sve ti je to normalno. probaj mu noću izbaciti igračke, neka mu ostane npr samo kolut od kartona ili neki plišanac, nešto što nije tako glasno. a ako trese rešetke jer želi van, možeš ih probati premazati slaninom ili limunom, ili ako ni to ne upali, prekrij mu gajbu nekom laganom dekicom ili plahtom, ostavi mu samo stražnju stranu otvorenu ili nekako, da mu ne bude zagušljivo unutra (možeš staviti npr. par knjiga na vrh kaveza pa preko toga plahtu, jer neki prasci znaju skužiti foru pa krenu vući plahtu kroz rešetke unutra ;D ). eto, zabavan je suživot sa zecom :D
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la frances » čet ožu 17, 2011 13:53 pm

kako je sladak :)
pravi komad :P

samo da te utjesim. mi nakon skoro godinu dana suzivota sa dugouhima nismo nis pametniji.
od danas im je gajba sluzbeno zatvorena, a oni su izvan nje :D
kombinacija tisuce.
nocas je bezbroj puta pokusavala naskocit na stol :D

vec cete se vi skombinirati :)

ali divan je!
"..and i'm floating in a most peculiar way
and the stars look very different today.."
frances
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la zekili » čet ožu 17, 2011 15:32 pm

pozdrav,

da i ja nabacim koji savjet :D

bilo bi idealno kada bi ti zeko mogao biti stalno pusten, a recimo kavez samo neko njegovo skroviste.. wc moze biti u nekom dijelu stana gdje ne upada u oci, i bitno je da on prihvati taj dio kao svoj wc.. cesto zekaci znaju sami izabrati neko mejsto kao wc, no cinjenica je da su uredni i da ukoliko budes ustrajan ce prihvatiti svoj wc i sve obavljati na jednom mjestu. ovo sto si napravio sa prebacivanjem sadrzaja wc-a na novo mjesto je super, u ekstremnim slucajevima vlasnici znaju nabavljati izmet drugog kunica (pod uvjetom da je zdrav)i ubacivati u wc, kako bi naucili svog zeku gdje da obavlja nuzdu (obiljezavaju mjesto). zeko je dosta mali, i sada je idealno vrijeme da ga naucis na sve sto vam je potrebno za kvalitetan suzivot. uglavnom, pokusaj mu, ako si naravno u mogucnosti, osigurati da zivi slobodan-vjeruj mi cjeniti ce to :)

sto se tice hrane, kada je mali moze imati peleta koliko zeli, iako bi trebao paziti da voli jesti sijeno. kunici jedu selektivno, tj prvo pojedu ono sto im je ukusno, a onda tek ono sto bi zapravo trebali jesti. 80% i vise dnevne hrane trebalo bi sacinjavati sijeno. ono je nuzno za pravilnu probavu i zubice, a upravo oni najcesce izazivaju probleme kod kunica.

to kaj imas siguran vrt je super, za apr mjeseci ga mozes pustiti da vani papa travu, pazi da ima hlada naravno. ja sam malo paranoicna kaj se tice otvorenog prostora, imam filmove da ce se spustiti neka ptica:D i zgrabiti ga, no to je samo moja paranoja :D dostupan vrt je super stvar (pazi da macke ne pisaju i sl.)

nije potrebno da idete preventivno kod veterinara. ono sto je potrebno da naucis prepoznavati "hitne" situacije i da doma imas svojevrsnu prvu pomoc (pogledaj zakeljene teme u zdravstvenim raspravama). kunicima je odlazak kod veterinara sokantan, posebice zbog raznih mirisa, pa ne preporucam da idete bezveze. nakon nekog vremena nauciti ces prepoznati svepromjene kod njega, kao i ono sto voli i zeli, te ono sto ne voli.

pokusaj provoditi sto vise vremena kako bi se dobro upoznali i razvili ljubav, lezi na pod i cekaj da dode kod tebe, da te njuska, pa ga dragaj i sl. po tvojim opisima zeko je veoma sretan (plese zeco ples) sto je znak opustenosti i privrzenosti. lupanje po kavezu je normalno, vlasnici znaju pokrivaju prozracnim tkaninama kaveze, kako bi se smirili..iako preorucam da zivi slobodno, bit ce mirniji :) e a, oni preuzimaju navike svog gazde, tako da bi se trebao nauciti da ide spavati kada i ti :)

edit: jel netko potvrdio muski spol? :DD
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Anby » čet ožu 17, 2011 15:55 pm

a boze dragi sta sam sjadak!!!!!!!!!!!!! aaaaaaaaaa :zekoo11: :zekoo11: :zekoo11: :zekoo11:

Prekrasan je i mazi ga puno :) Citajuci postove mislim da ste super par i da cete se jos duuuuugo druziti skupa uz takvu temeljitu skrb :) Zlijezde nek te nezamaraju previse, ja imam Andju vec 2 godine i nikad joj nisam uspjela viditi zlijezde jer je zvijer od zeca, em je ogromna, em je ful teska, em joj orijasi dodju kao bebe ;D za razliku od Tobija koji je "becka skola" i da mi nije njega mislila bih da sam totalno nesposobna za drzanje zeca u kuci :D

Najbolje kad ga dugo mazis, oni se opuste, pa mu onda bez nekog velikog stresa pregledas sta trebas... :)
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zekili » čet ožu 17, 2011 15:57 pm

svakom zekacu se zlijezde moraju redovito pregledavati i cistiti..to nije komplicirano i traje svega par minuta, jedan drzi, drugi cisti
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Jura » čet ožu 17, 2011 16:13 pm

zekili je napisao/la:
edit: jel netko potvrdio muski spol? :DD

hm, tak su mi rekli. ..ja nisam gledal pod rep ;D

zapravo me zanima koja je to uopće vrsta (vidim da ima više vrsta patuljastih kunića, pa ako netko zna? )

mali je vani dok sam ja doma, ali ne usudim se pustiti ga van stalno. moram još neke kablove posakrivati. (za sad ne pokazuje interes za grickanje kablova). Ideja je da kasnije bude slobodan u jednoj sobi, a da mu kavez bude u drugoj prostoriji i da tamo spava. Imam fobiju da ga ne lupim vratima ili stanem na njega :sad:

još jedno glupo pitanje: glasaju li se oni ikako?
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Jura » čet ožu 17, 2011 16:14 pm

zekili je napisao/la:svakom zekacu se zlijezde moraju redovito pregledavati i cistiti..to nije komplicirano i traje svega par minuta, jedan drzi, drugi cisti

uf :hm:
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la zekili » čet ožu 17, 2011 16:20 pm

bude ti neko pokazao..vec sam rekla da trebamo snimit filmeke na tu temu :D
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Jura » čet ožu 17, 2011 16:25 pm

to bi bilo super.

sad proučavam sijeno i vrste sijena. ....kaj je to meni trebalo!? :D
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la zekili » čet ožu 17, 2011 16:28 pm

;D
posalji pm lilo ako si iz zagreba, ona proucava umjesto nas ;D :)
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la ars » čet ožu 17, 2011 17:31 pm

Jura je napisao/la:
zapravo me zanima koja je to uopće vrsta (vidim da ima više vrsta patuljastih kunića, pa ako netko zna? )

još jedno glupo pitanje: glasaju li se oni ikako?

Ak promijeni spol, niš se nemoj čuditi, budeš vidio s vremenom :) nema ti neke razlike u ponašanju i privrženosti.

Vrsta, ne znam, ja ove s podignutim ušima zovem samo "patuljasti", a postoje još ovnoliki, lavljoglavi, angora...

ne glasaju se u normalnim okolnostima, jedino ako se jako boje, nešto ih jako boli ili kad ugibaju. tako da je zvuk (prodoran piskutavi glasić) znak za uzbunu. nadam se da ga nećeš nikad čuti. :wink:
imaš tu na forumu u ponašanju i društvenom životu kunića još dosta toga o tome što znači što, npr. kad lupi objema nogicama u pod snažno to je znak straha.
ars
Super Zek
Super Zek

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan