Rezanje noktica

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

Rezanje noktica

PostPostao/la zekili » ned lis 14, 2007 23:46 pm

Lela

moja Čokolada ima tamne nokte i ja još režem "od oka", ali ja njih imam 9 i dok svakom odrežem znam otprilike dokle smijem ići, s tim da ja ipak ostavim malo duže
možda je tako i bolje, po malo ali češće rezati, osim toga zeko će se lakše privići na češću radnju

e da, kada se reže trimerom tipa "giljotinja" treba voditi računa da se ona strana sa oštricom okrene od životinje, jer ako je prema životinji onda je lakše odsjeći previše nokta, pa tako i zakačiti šta se ne smije

slika
ovo na slici je nokat psa, ali otprilike je to to...znači sječivo prema vani

ako se pak zakači treba upotrijebiti stipsu, sodu bikarbonu, može i brašno poslužit uglavnom nešto praškasto, što ne škodi ali zaustavlja krvarenje...zato to uvijek treba imati pri ruci kada se režu noktići

ovako kod psa otprilike određuju kada stati s rezanjem tamnog nokta:
slika
slika
kada se reže po malo primjeti se ovakva razlika u boji nokta, tj ovi su slojevi

kada se dođe do ovakvog presjeka, onda treba prestati rezati
slika

baš me zanima jel isto kod zeka, sljedeći put ću obratit pažnju, pa ću vam javit

eto na ovom sajtu odakle su slike kažu 2 mm od krvnog suda, i ima još nekih savjeta osim ovih gore pa možete sami pogledat
http://www.vetmed.wsu.edu/ClientED/dog_nails.asp
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Deda Rudi » uto lis 23, 2007 9:37 am

Evo malog savjeta oko rezanja noktića.........to je jedan od načina kako držati kunića za vrijeme rezanja noktića.......ovaj položaj na neki čudan način smiruje večinu kunića.................
slika
slika...djeco, slušajte dobro što vam ja kažem......( slušajte, ali radite po svojem.......)
Deda Rudi
Zečić
Zečić

PostPostao/la Puffin » uto lis 23, 2007 11:43 am

moja se neda na leđa okrenuti za ništa pa ju onda jednostavno netko drži u krilu da sjedi a ja joj režem noktiće :blush:
Puffin
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Deda Rudi » sri lis 24, 2007 8:38 am

Naravno, malo je kunića koji se daju polegnuti na leđa. No, to treba napraviti brzo i odlučno i tada se oni potpuno umire, kao da su u nekim omamljenom stanju. Vrijedi to probati........... :)
slika...djeco, slušajte dobro što vam ja kažem......( slušajte, ali radite po svojem.......)
Deda Rudi
Zečić
Zečić

PostPostao/la Barica » sri lis 24, 2007 9:59 am

moji ni nisu na leđima.. u sjedećem su položaju, ali ne njihovom sjedećem, nego ima onak malo uvinem guzu, i režem.. nit se trzaju, nit negoduju, sve prođe bez problema.. mislim da rezanje noktića dosta ovisi o tome kako si mi to predstavimo.. ako krenemo sa stavom, e sad ću ja tebe morat pažljivo namjestit da mi se trgneš i ne zbrišeš jer ti slijedi neš strašno što većina i radi, naravno da je zec nemiran.. ja svojima nikad nisam dala do znanja da im slijedi neš gore od češkanja, zato i jesu mirni te 2 minute dok im ne posječem sve nokte.. i koliko sam primjetila po iskustvima, puno se ljudi boji rezat noktiće, a životinja to osjeti.. riješite se tog straha jer rezanje noktića nije nikakav bauk..
Barica
Zečić
Zečić

PostPostao/la sanjita » sri lis 24, 2007 13:46 pm

...ma nema sanse da bi ja to sama radila :omg: ...da joj jos napravim nes pa da tek onda imam problem,veterinar mi je blizu,odem,obavim i nema problema...prilicno je divlja tak da i kod veta imamo problem sa smirivanjem,prednje capice jos nekak al zadnje...no way! :rolleyes: ...i sam Kozjan nam je reko da stvarno ima snaznu nogu kad mu je prosli put zamahnula :P ...
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Zeka » sri lis 24, 2007 16:53 pm

barica je dobro rekla...cim zekac (uostalom kao i sve druge zivotinje) osjeti strah kod vlasnika, postane nemiran i ne da se ni drzat niti nesto drugo...zato trba biti odlucan, tepat mu, maziti ga i sigurno i cvrsto primit i zekacu je super, a i vlasnicima jer sve bezbolno prode .. pa cak i to "kobno" rezanje noktica.... mislim da nije rjesenje dozivotno furat zekaca vetu, ipak je to vas zekac i sigurno mu je bolje da mu njegov naaajdrazi vlasnik/vlasnica reze noktice nego veterinar, sta ne? :)
Zeka
Zečić
Zečić

PostPostao/la salatica » sri lis 24, 2007 17:28 pm

kak se nedaju okrenuti na leđa? :omg:

ja ih sve okrenem, uključujući i one koji nemaju veze samnom ;D

gadno je rezati crne nokete, a mene je zapala polovica bijelih i polovica crnih
i okretanje prema izvoru svijetlosti nije od bog zna kakve pomoći i uglavnom je to više-manje napamet
no valjda netko moje zekane čuva, jer sam samo jednom, jedan crni noktić prejako cvaknula
špric srebra i krvarenje je trenutno prestalo :)
salatica

PostPostao/la Charlie » sri lis 24, 2007 19:04 pm

salatica je napisao/la:ja ih sve okrenem, uključujući i one koji nemaju veze samnom ;D

također ;D samo treba biti odlučan i ponekad izgreban :P
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la moxa » ned stu 04, 2007 13:05 pm

A sto staviti u gajbicu da si sam moze trositi noktice? Dusko pokusava na podlozi/plastici, ali ne znam sto da mu stavim pa neka "kopa"! Mislim da je ninocka spominjala da je stavila neki kamen s mora? Ista ili nista pa onda sam skracivati?
moxa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Charlie » ned stu 04, 2007 14:23 pm

Grga nema ništa baš za trošit nokte, niti grebe namještaj, a opet nokti na prednjim šapama se troše puno brže nego na zadnjim :blink: valjda kad skaču ih troše
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la moxa » ned stu 04, 2007 17:00 pm

Je, kod mene pod nakon mjesec dana izgleda kao bojno polje, bila sam spremna na to, ali kad vec mali hoce trosit u gajbi ako netko ima ideju sto da mu stavim...
moxa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Charlie » ned stu 04, 2007 17:57 pm

Nekakvo drvo, moj Charlie je imao komad jabuke za nokte i zube, ali je bilo bez nekakvih manjih grančica pa nije bilo opasnosti da se napikne
slika
Charlie
Moderator
Moderator

rezanje

PostPostao/la Nincho » ned stu 04, 2007 17:57 pm

moj mene obavezno istuče sa nogicama pri tome, pa ako ga nepuštam, umiri se i liže mi ruku da mi se umili.
Nincho
Kunić
Kunić

PostPostao/la salatica » ned stu 04, 2007 23:01 pm

moxa je napisao/la:A sto staviti u gajbicu da si sam moze trositi noktice? Dusko pokusava na podlozi/plastici, ali ne znam sto da mu stavim pa neka "kopa"! Mislim da je ninocka spominjala da je stavila neki kamen s mora? Ista ili nista pa onda sam skracivati?

nema šanse da bi na nečemu mogao dovoljno i ravnomjerno potrošiti sve nokte koji mu narastu...
ma nije rezanje tak strašno, samo si prvih par puta u znoju od straha ;D

bitno je da ne zarežeš žilicu, pa možeš radije manje odrezati dok ne stekneš praksu :)
salatica

Sljedeća

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan