Sterilizacija zeke peke=)

Sve o parenju, trudnoći, bebama, kastraciji, sterilizaciji...

Moderatori/ce: Zeko_Jurica, vini

Sterilizacija zeke peke=)

PostPostao/la ~~pAuLa~~ » čet tra 17, 2008 12:28 pm

Hello!
Nova sam ovdjei imam jedno malo pitanjce... :wink: zanima me da li je potrebno sterilizirati zeku i u kojoj dobi je to najbolje napraviti!?I jos bih htjela znati koliko zeke mogu zivjeti :) :blush: Puo vam hvala....
~~pAuLa~~
Kunić
Kunić

PostPostao/la zekica_poopy » čet tra 17, 2008 12:33 pm

dobrodosli za pocetak :)

prvo: kojeg je zeko spola i sto bi bio razlog kastracije? :)

evo za pocetak procitaj bar malo o tome:

http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=221

i ovdje na stranici:

http://zecovi.net/bebe/bebe.html

pa kad utvrdis gradivo onda cemo dalje objasnjavat i pojasnjavat sto bude potrebno
:wink:
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la ~~pAuLa~~ » čet tra 17, 2008 12:43 pm

Pa zeko je muskog spola...razlog sterilizacije bi bio taj sto zeko nece dobit zecicu..a ja sam cula da se neki znaju razboljet ako nemaju zecicu :sad: :huh: i pocnu zapisavat cjeli stan pa eto :lud: !!!
~~pAuLa~~
Kunić
Kunić

PostPostao/la Lady Stardust » čet tra 17, 2008 13:27 pm

Cure mogu razviti (po nekim knjigama cca 70-80%) rak maternice nakon 3-4 godine zivota ako nisu sterilizirane.

Decki nemaju neki tako siguran predviđen problem koji ce se dogoditi ako ih se ne kastrira.

Sto se tice zapisavanja, neki nikad ne zapisavaju ni kastrirani ni nekastrirani - a neki se ne smire ni kad ih se kastrira - sve ovisi o zekacu.

Ne raditi kastraciju prije 6 mjeseca.

To sto zeko nece dobiti curu ne mora biti razlog za kastraciju - samo da ju kojim slicajem dobiva onda bi OBAVEZNO jedan od njih ili oboje morali biti kastrirani jer bi inace imali bebe svaki mjesec.
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la dina » pet tra 18, 2008 23:41 pm

molim vas, recite mi, moj zec ima ravno godinu dana... jos nije dobio zelju za zecicom ili bar to ne pokazuje ni na jedan nacin... kada ce mu se javiti zelja i da li cu moci da ga kastriram za pola godine ako se javi potreba, kako ce se to odraziti po moju bebu? ne zelim da ga povredim....
dina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Kiara » sub tra 19, 2008 8:07 am

pa ne možeš znati da je dobio želju,ako nikada u svome životu nije vidio drugog zeku :wink:
slikaslikaslika
Kiara
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zekica_poopy » sub tra 19, 2008 8:13 am

kastracija se u pravilu moze vrsiti bilo kada od kako je zeko potpuno razvijen do starosti. kastracija se ne preporuca na mladjim i starijim kunicima zbog anestezije, ona je opasna ako zeko nije u naponu snage

ali ako je zeko zdrav, ne moras se brinuti, ima vremena za takve odluke i kasnije

@paula - dala sam ti linkove sa cinjenicama zasto ne i zato da kastrirati zeku, pa ti po tome odluci da li je potrebno, jer zeko mozda postane uredniji (ako je sada neuredan) ako trenutno radi neke stvari samo zbog utjecaja hormona, ali treba imati na umu da oni imaju i svoju osobnost, te da tu hormoni ne moraju biti prisutni ;) sami morate odrediti da li ti hormoni dobro ili lose utjecu na zeku, tu imamo mnogo oprecnih misljenja i nitko tu ne moze ti reci "to trebas napraviti"

po zdravstvenom pitanju mu nece biti nista ako mu testiti ostanu, zenke su te koje su ugrozene...
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la dina » sub tra 19, 2008 14:38 pm

hvala vam!

kao dete, imala sam kunica, nasli smo ga napolju i usvojili ga, bio je prilicno mlad, ali je posle godinu dana poceo veoma cudno da se ponasa, trazio je zenku, na jako ocigledan nacin...
bio je kod nas oko dve- tri godine, ali posto sam ja bila mala a porodica nije imala strpljenja da se brine o njemu na pravi nachin, poklonili smo ga rodjacima koji imaju dvoriste...
josh uvek drzim uramljenu sliku mene i zeca :zekojubav:
dina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Klio » uto lip 10, 2008 22:12 pm

Ja sam ovih dana u punom razmisljanju sta da radim po tom pitanju. Krcko je poceo da radi stvari koje ranije nije nikada, a i postao je nemoguce tvrdoglav i neposlusan... U pubertetu je i neznam da li je moguce da ce to sve prestati kada ga kastriram.
Ne trazi zenkicu, to vidim, ali luduje svuda po sobi.
Gricka sve sto mu dodje do zuba, i stvari koje ga ranije nisu interesovale. SAmo gricka,gricka, gricka, pa onda luduje, trci po sobi ko blesav, pocinje da grcka posteljinu, ukrasne jastuke, sto ranije nije bilo sansi da uradi. Kablove koji ga nisu zanimali ni 5% ranije, zastitila sam ih, ali ako unese cimerka kojim slucajem tel.u sobu ili ako naidje na 5 cm otkrivenog kabla. I svasta nesto....
Ali se i vise mazi. Razmazila sam ga 100%, a sada je razmazen 200%. Kotrlja se po krevetu na ledjima, njuska me po licu i licka staaaalno, cisti mi kosu ;D, spava pored mene ispruzen tako da mu noge budu inad moje glave a njuskica blizu.
Veterinar je protiv toga da ga kastriram jer kaze da ce se puno ugojiti.
Kakvo je vase iskustvo?
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Charlie » uto lip 10, 2008 22:14 pm

Mislim da neće prestati gristi nakon kastarcije, i dalje je glodavac (tj. dvojezubac)
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la Klio » uto lip 10, 2008 22:50 pm

Pa sto se toga nije setio do sada :D :D , baksuz mali,sad se setio da je zec!!! :belj:
A nasla sam veta koji mi se za sada dopada. Cak me i zamolio za dil.
Ima jednu pacijentkinju koja zeli da ima male zekice, i dosla je kod njega da kuka zasto se njeni zecevi nikako ne pare (ima par kunica).
On ih pogleda i crkne od smeha, pa kako da se pare kada su obe devojek :D :D :D
I od tada ga ona juri da joj nadje nekog muzjaka kunica, da se pare jer silno voli male zekic ;D
I posto mu je uzasno dosadna, doslovno me preklinjao da samo jednom proba da se Krcko pari sa njima pa ce ga posle kastrirati besplatno, samo da je vec jednom otkaci :D :D
A ja sva zbunjena, nema problema ali mi i nije svejedno. Prvo sam morala da se uverim da nece da jede zekice, otkud znam ja, a posto nece,mozda da probamo :))
Ovaj moj nije ni svestan da je zec, vise se ponasa kao macka :D,za sada ne lici na nekog dasu koji bi naskocio na neku zekicu i rekla sam mu da mislim da on nista ne bi ni uradio i da bi ga one dve verovatno napale. I naravno, da li dil vazi ukoliko ovaj moj omane :D :D :D
Naravno, vazi. I ja sada razmisljam,da li je to pametno. Da spremim ovog mog za svaleraciju :D?
Ajde, nek ne prestane da gricka, ali bar da nije toliko tvrdoglav i nestasan
i da ne piska po etisonu jer jedino po mirisu provaljujem da to radi.
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la dina » sri lip 11, 2008 0:22 am

Klio je napisao/la:I posto mu je uzasno dosadna, doslovno me preklinjao da samo jednom proba da se Krcko pari sa njima pa ce ga posle kastrirati besplatno, samo da je vec jednom otkaci :D :D

haahaaha ako necesh svog da dash na kastriranje, evo moj se dobrovoljno prijavljuje :dragon:
meni moze za upola cene :blushh: ma problem je sto se meni ne daje da mu se seche ono, a dosadjuje se ceo dan, treba mu ortak

danas sam pola dana provela obilazeci veterinare i raspitujuci se o kastriranju i njegovom polomljenom zubicu.

nikako da te pitam- da li si bila u pet centru i onom drugom pet shopu velikom kod carine?
ja u ovom drugom bila danas i u sustini nemaju nesto za zeceve... samo hranu, ja mu kupila neku poslasticu vocnu koju i hoce i nece da jede :/
inace mi se bas svidja izbor zivotinja, odusevila sam se, tako da cu tu kupiti zeca, 99% lavlju glavu, ako ovog kastriram

inace, u pet centru sam mu nasla odgovarajuci kavez, unutra ima WC, jazbinu, gore na tronu je po ceo dan, tunel, pojilicu, dve chinije sa hranom, ljuljasku i kupila sam mu nov povodac i chetku za skupljanje dlaka sa metalnim iglicama i to sam sve kupila drugi dan po otvaranju... reci koji sam zeljnik
dina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la sanjita » sri lip 11, 2008 1:08 am

A dali znas kakav je zekic od te cure sto bi parila svog sa Krckom? ako je ovnolika nebi se smjeli pariti jer su razlicite vrste pa moze doci do komplikacija...i kakav joj je plan sa bebama kasnije? ako cete svoj plan provest u dijelo,uputi je na ovaj forum,tu joj sve pise kako se zenkama moze olaksati u trudnoci,sto im sve treba,o kotilici i svemu ostalome :wink:
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la dina » sri lip 11, 2008 14:04 pm

ijao kako bi bilo da zecica ne moze da bude trudna sa zecom druge vrste, moj problem bi bio resen :rolleyes:
dina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la zekica_poopy » sri lip 11, 2008 14:13 pm

dina je napisao/la:ijao kako bi bilo da zecica ne moze da bude trudna sa zecom druge vrste, moj problem bi bio resen :rolleyes:

hm. cinjenica je da MOZE ostati trudna ali s gadnim posljedicama...znaci to je nesto sto ti moras sprijeciti :wink:
zekica_poopy
Moderator
Moderator

Sljedeća

Natrag na Zeko Podmladak

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan