mmmmmm je napisao/la: A i ja nisam ljubitelj "stvari"... Tu su da se trose

Ni jedan odistinski ljubitelj zivotinja nije rob stvari..a verovatno sam ja bila kritikovana za izjavu da su kunici sretni u gajbi jer sam rekla da moj Cule svoju gajbicu ne dozivljava kao zatvor..i sigurna sam da je tako..jer ko sta radi od kako smo ga dobili, ja se bavim zekom..
Dve godine imam sarplaninca kog sam odgajila od jedva dve nedelje kad mu je uginula majka..uzela sam cak bolovanje da bih bila sa njim..svi su bili ubedjeni da ce uginuti, samo sam ja verovala da nece..sada je to ogroman pas od celih sedamdeset kilograma..dok nije dovoljno porasla, bila je sa nama u kuci..onda smo joj napravili kucicu i boks, ali ga nikada nismo zatvarali..dvoriste je dobro obezbedejneo da ne moze niko da udje, niti ona da izadje..sve je pojedeno, izgrickano, ulazna vrata su pravo remek delo njenih kandzi..
I stvarno me nije briga..znam da nista ne moze da joj naskodi sto gricka sve zivo..a sa zekom je druga stvar...evo ovog momenta se bori sa mojom majcom i vec imam jednu finu rupu..jednim okom gledam ovde, a drugim pazim da ne otkine neki komadic i proguta..
Nemam mogucnost da celu kucu prilagodim zeki jer imam i decu, ali sam milion stvari izbacila, premestila da bih zeki omogucila sto bezbedniji boravak kada smo tu..na posao moram ici, od necega se mora ziveti, zar ne? i jednostavno nisam sigurna da ga ostavim pustenog tih par sati kada nikog nema kuci..
Ne volim kada neko ko me ne poznaje o meni sudi kao o nekom ko je sebican i samoziv samo na osnovu izjave da moj kunic ne dozivljava svoju gajbicu kao zatvor, vec kao svoje skloniste, kucicu, mesto gde se oseca sigurno i prijatno..kao sto smo mi ljudi razliciti i imamo razlicite karaktere, ista situacija je i sa kunicima i zivotinjama uopste..da bi svi bili sretni moramo se svi potruditi i prilagoditi..i mi i zeko..i prihvatiti neka pravila..ne moze sve biti podredjeno samo jednoj strani jer svako od nas ima pravo na svoj zivot i to uopste ne smatram sebicnim, vec normalnim..uostalom, ako cemo zaista pricati o nekoj slobodi zivotinja, onda je to njihovo prirodno staniste..za zivotinju je i stan, ma koliki bio, takodje zatvor..i sve sto ima ogradu i bilo kakvo ogranicenje..prava sloboda im je jedino i jedino u prirodi i tako ima je svejedno da li su u prostoriji tri sa tri ili gajbici od metar sa metar kad oboje imaju zidove..
Na prvom mestu mi je zekino zdravlje i njegov zivot i sigurna sam da nece biti nesretan ako je par sati dnevno zatvoren radi njegovog dobra..zauzvrat dobija bezgranicnu ljubav moju i moje dece..svo troje smo ludi za njim..muz je bio malo protiv u pocetku, jer smo zeku neplanirano i iznenada dobili, ali je i on sada vec zbaren i vidim da je smeksao i da sve vise prica o nasem mezimcetu..