Zasto paleti, a ne piljevina?

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

Re: Zasto paleti, a ne piljevina?

PostPostao/la ars » uto vel 14, 2012 20:34 pm

Ok, svatko ima svoje navike. Ja mislim da je to bespotrebno, iako sigurno nije nešto "pogrešno". Mislim da nisam čula ikoga da mijenja wc jednom kuniću više od jednom ili dvaput dnevno, zato sam prokomentirala. :) U pravilu im treba jedan dan da napune wc (računajući da bude kuglica i drugdje po gajbi, ne samo u wc-u).
Ako je vaš tako uredan, super, ja moram svako jutro pomesti kuglice i ostatke sijena. Sve skupa to traje 10, 15 min.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Klio » uto vel 14, 2012 20:38 pm

musemarina je napisao/la:Pa ja ne znam odakle Vam toliko slobodnog vremena da cistite WC 3-4 puta na dan.
Ja mojima cistim wc svaki drugi dan i tad im izribam ceo kavez sa alkoholom. Meni treba 15 min da obavim ciscenje kaveza i wc-a. Njima je wc u kavezu. wc svaki put operem i onda stavim piljevinu.

musemarina, zato sto i nemamo vremena menjati toliko puta koristimo pelete, a iskreno ako menjas piljevinu svaki drugi dan ne znam kako izdrzis od smrada!!!
Piljevina, pa i ona sa mirisom se usmrdi vec nakon pola dana. Ja ne mogu izdrzati sa tim smradom na dva zeca a kamo li na cetiri!?
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Markic » uto vel 14, 2012 20:39 pm

Pa mi skupljamo kuglice tokom cijelog dana i ubacujemo u wc.
Gajbu posaugamo 2x tjedno kada saugamo i stan i to je to :)
Markic
Zečić
Zečić

PostPostao/la musemarina » uto vel 14, 2012 20:40 pm

Verovatno da se moram drugacije organizovati. Izgleda da ja tu puno filozofiram.
Ma ja sam devica u horoskopu pa zato sam bolesna od cistoce. Zato im i ribam kavez sa alkoholom.
A i stvar je u tome sto oni ponekad kake i izvan wc. Nisu ni oni bas cisti. :nowink:
musemarina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la ars » uto vel 14, 2012 20:42 pm

musemarina je napisao/la:Verovatno da se moram drugacije organizovati. Izgleda da ja tu puno filozofiram.
Ma ja sam devica u horoskopu pa zato sam bolesna od cistoce. Zato im i ribam kavez sa alkoholom.
A i stvar je u tome sto oni ponekad kake i izvan wc. Nisu ni oni bas cisti. :nowink:

Ma i naši kakaju izvan wc-a, to je normalno ;D
Jednom dnevno promijeni pelete, i svako jutro pometi gajbu i gotovo, oprati ju ne treba tako često. Puno je važnije promijeniti wc redovito nego oprati gajbu. Mada, ako ti smrdi piljevina, ne krivim te što pereš gajbu tako često, ali onda mi opet nije jasno zašto bar piljevinu češće ne mijenjaš, jednom u 2 dana mi se čini malo..
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Cule » uto vel 14, 2012 20:47 pm

Ja Culeta imam od aprila prosle godine i do pre dva meseca sam imala samo piljevinu..poslednja dva i po meseca koristimo pelete i mogu reci samo da smo se preporodili svi u kuci..
Dok je bila piljevina, WC sam morala cistiti najmanje tri puta dnevno jer je bilo neizdrzivo od smrada, narocito tokom leta..od kako imamo pelete, cistim jednom dnevno..Cule ima dva WC-a, jedan u gajbici, jedan van..

I jos nesto..ne samo da su peleti bolji, nego izadje i jeftinije od piljevine..mi jos nismo potrosili dzak od 15 kg, evo treci mesec..
Cule
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la musemarina » uto vel 14, 2012 21:01 pm

Evo ovako. Znam da vam svima izgleda malo cudno kako se ja odnosim prema ciscenju wc-a i kaveza.
Moram vam raci da meni piljevina ne smrdi (ne znam kako ste vi imali tako lose iskustvo), jer ja napunim pun wc sa piljevinom. Piljevinu kupujem u Pet centru, ono veliko pakovanje. Ali mogu se sloziti sa Klio da se leti ipak oseti malo.
Ipak razuverili ste me da su paleti bolji jer bolje upijaju, a i nemoguce je da ih toliko ljudi sa foruma hvali, a da oni nisu bolji. Probacu sa njima pa cu da Vam javim.

Ali sto se kaveza tice...Ja ne mogu da dozvolim da moje zeke budu u prljavom, jer oni ipak veci deo vremena provode u kavezu. Moram da im ocistim pod kaveza jer oni leze na tome.

U svakom slucaju jako mi je dobro doslo vase iskustvo da promenim organizaciju.
musemarina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la dHarma » sri vel 15, 2012 8:36 am

Piljevinu sam koristila kad sam imala prvog zeku i to onu sto ima miris limuna, nije se osecala ni malo.. menjala sam na svaka 2 dana i bilo je ok.. Ono sto je meni bilo jako iritantno je to sto se raznosi svuda i sto svaki put kad odluci da udje i izadje iz kaveza pola piljevine ponese sa sobom..

Sada sa Spajkom koristim palete i nikad bolja situacija nije bila! On nema kavez i pusten je stalno, palete su samo u wc-u koji je velicine 6ox6o i menjam svaki 3, 4 dan..
Jos ispada da ja retko menjam palete u odnosu na sve vas :D ali prosto nema potrebe..
Musemarina sa paletama ne mozes da pogresis jer mnoogo bolje upijaju od piljevine!

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la musemarina » sri vel 15, 2012 8:54 am

Hvala vam svima na savetu!
musemarina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la madnessa » uto tra 24, 2012 9:31 am

Poprilično sam nova u svemu ovome i skoro kupih knjigu o zekama (Rabbits for dummies) i tamo piše da se zekama ne treba čistiti gajbica toliko često. Oni jednostavno vole označavati svoju teritoriju i što ti više čistiš oni će je više "prljati", jer žele svoje mirise oko sebe. To što je tebi prljavo njima baš i nije. Ne bi trebali ležati u urinu, ali ako imaju odvojen prostor u kavezu (WC) za obavljanje nužde onda je pretjerano tako intenzivno čistiti. Tretiranje alkoholom svako malo im ubija njihove mirise također i onda se oni moraju iznova "prilagođavati" prostoru.

U knjizi se savjetuje jednom u sedam do deset dana dezinfikovati kavez, te održavati neku prosječnu čistoću. Za vrijeme treninga za korištenje wc-a (za novog zeku) ne bi trebalo više od jednom u dva-tri dana čistiti WC kako bi se zeko uvijek vraćao na isto mjesto da obavlja nuždu, a to zna prema svom mirisu. Kad zeko prođe trening onda jednom do dvaput dnevno čistiti WC.

Što se tiče peleta prezadovoljna sam otkako ih koristim. Stan je čišći, a i malena se navikla. Kako ide toplije vrijeme sve ih se manje može naći, jer se oni koriste za grijanje većinom, pa ih ne nabavljaju. Kupila sam odmah 4 vrećice od po 15kg, da budem sigurna da ću ih imati neko vrijeme.
madnessa
Kunić
Kunić

PostPostao/la Bonnie » sri tra 25, 2012 9:53 am

Moji imaju piljevinu po pola kaveza i pelete u kutovima gdje obavljaju nuždu.I preporučujem pelete svima jer
super upijaju mokraću i ništa ne smrdi kada se popiške.
Bonnie
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » sri tra 25, 2012 22:00 pm

slobodno izbaci piljevinu u potpunosti
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Leonarda » sub svi 05, 2012 16:33 pm

Ovisi.Nekada je bolja piljevina a nekad peleti.Sve zavisi da li to tvom kuniću paše.Npr. moj nije htio uopće leći u kavez kada sam mu stavila pelete,očito su mu smetale.A kada sam ponovo vratila piljevinu sve je bilo normalno.Izgleda da mu piljevina bolje paše. Tako probaj i ti :wink:
I love my bunny! :)
(\_/)
(='.'=)
(")_(")
Leonarda
Zečić
Zečić

PostPostao/la Magnetika de la Jazz » sub svi 05, 2012 18:43 pm

Moj nema ni jedno ni drugo jer ne želi ići na to...onda ide pored i istresa sve van iz kenjare :lud: :lud: :lud: :lud: vodila sam s njim rat evo koliki je..dakle skoro dvije godine :sad: ja stavim ubruse za kuhnju i čim se opiša u wc...oprat..osušiti novi ubrus....nije jeftino..i nije praktično ali što da radiš kad dručije ne ide...
I'm late / I'm late / For a very important date. / No time to say "Hello." / Goodbye. / I'm late, I'm late, I'm late.

(\_/)
(='.'=)
(")_(")

http://www.youtube.com/watch?v=3oRKvpZ7 ... re=related
Magnetika de la Jazz
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la kriza » sri svi 09, 2012 10:03 am

Ja sam do sada koristio piljevinu i oke je ako mijenjaš svakih 12-15 sati. Ako ne onda pišalina jako počne da smrdi i stvrdne se.

A da ne pričam da je lagana i da je ima po svuda :zeko1:
Društveni forum koji je potjerao toliko pojedinaca u kut. (ne mislim na sebe)
kriza
Zečić
Zečić

PrethodnaSljedeća

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan