Apetit i vručina

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

Re: Apetit i vručina

PostPostao/la dajana_os » sub lip 23, 2012 13:55 pm

I meni se čini da im to najviše odgovara, da je sve razvašareno i pobacano! :zmirko:
Ja Nori zdjelicu stavim izvan kaveza, kako je većinu dana puštena tako je voda "pošteđena" dlaka, sijena, prašine i svega što bi inače se nakupilo u njoj da je u kavezu! Tako ona uvijek dođe do zdjelice popije vode koliko želi, a i nama svima je lakše uzeti zdjelicu i natočiti friške vode! Svi sretni i zadovoljni! :) Da napomenem ima ona i pojilicu, stalno joj sipamo hladnu vodu, ali pametnica neće da pije, ljenguza! :rolleyes:
dajana_os
Zečić
Zečić

PostPostao/la Anby » sub lip 23, 2012 20:23 pm

imala sam i ja zdjelicu dok je andja nije uzela zubima i bacala okolo ko frizbi, a prije toga bi je iskrenula na tepih....divno :D
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la dajana_os » sub lip 23, 2012 22:14 pm

Anby je napisao/la:imala sam i ja zdjelicu dok je andja nije uzela zubima i bacala okolo ko frizbi, a prije toga bi je iskrenula na tepih....divno :D

To je i meni palo na pamet, svaki put sam ko na čeki kad se približava zdjelici, za sad joj nije to palo na pamet, ali... :dragonn-ccc-e:
dajana_os
Zečić
Zečić

PostPostao/la altan » sub lip 23, 2012 22:57 pm

keramicku zdjelicu nece bacat..a uvijek se mozes stavit ispod komad linoleuma ili plasticnog stolnjaka pa ako i uspije prevrnut nikom nista
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Jatza » sub lip 23, 2012 23:06 pm

I moji ovih dana slabije jedu, i pelete i sjeno i povrće. Al se zato vesela komadiću hladne jabuke ili banane, to ih valjda osvježi.
Jedino me brine što manje piju, pokušavala sam ih nutkati, al sam me otkantaju... Kad me izlude, zatvorim ih na koji sat, onda valjda od nervoze i požvaču i popiju više :wink:
slika + slika = slika
Jatza
Zečić
Zečić

PostPostao/la Mixazeko » ned lip 24, 2012 8:50 am

altan je napisao/la:keramicku zdjelicu nece bacat..a uvijek se mozes stavit ispod komad linoleuma ili plasticnog stolnjaka pa ako i uspije prevrnut nikom nista

Moja je ranije imala keramicku ciniju za hranu kad je bila mala i jos tad ju je sa lakocom sklanjala iz kaveza kad pojede
Mixazeko

PostPostao/la Mixazeko » ned lip 24, 2012 8:52 am

Jatza je napisao/la:I moji ovih dana slabije jedu, i pelete i sjeno i povrće. Al se zato vesela komadiću hladne jabuke ili banane, to ih valjda osvježi.
Jedino me brine što manje piju, pokušavala sam ih nutkati, al sam me otkantaju... Kad me izlude, zatvorim ih na koji sat, onda valjda od nervoze i požvaču i popiju više :wink:

Ne znam zasto povrce jedu slabije. Probaj da im das mokro to ih osvezava i jos unesu dodatnu kolicniu vode. Ni moja nece da pije vodu :lud:
Mixazeko

PostPostao/la altan » ned lip 24, 2012 11:41 am

Daj prestani vise savjetovat mokro povrce..jos ces nekog upropastit time
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Mixazeko » ned lip 24, 2012 13:27 pm

[url][/url]
altan je napisao/la:Daj prestani vise savjetovat mokro povrce..jos ces nekog upropastit time

ou may have heard it from a breeder, pet store owner, or even a veterinarian who is not as familiar with recent rabbit health information as one might hope: Fresh vegetables will give your rabbit "diarrhea." Nothing could be further from the truth than this old myth. In fact, fresh greens help keep intestinal contents hydrated, which makes them easier for the bunny to pass. Trace nutrients, fiber, and just plain old tastiness are other benefits of fresh greens. After all, what do you suppose wild rabbits eat?
Fresh, moist greens are about as important as hay in maintaining a healthy intestine. Try broccoli, dark leaf lettuces, kale, parsley, carrots (with tops!), endive, escarole, dill, basil, mint, cilantro, culantro, spinach, tomato, celery (cut up into 1" pieces, to avoid problems with the tough strings getting stuck on the molars!). Almost any green, leafy vegetable that's good for you (including fresh-grown garden herbs such as tarragon and various mints, with the exception of Pennyroyal) are good for a rabbit. Experiment and see which types your rabbit likes best! Rabbits love fresh, fragrant herbs fresh from the garden.
Give starchy vegetables (e.g., carrots) in moderation, and use bits of fruit only in very, very small quantities, as special treats. Too much sugar and starch can cause cecal dysbiosis, and all its associated problems.
Baby rabbits may start receiving greens very gradually at the age of about two months. Add one item at a time, in small amounts, and if you see no intestinal upset, add another. Carrots, romaine lettuce and kale are good starters. A five pound adult rabbit should receive at least four heaping cups of fresh, varied (at least three different kinds each day) vegetables per day. Be sure to wash everything thoroughly to remove pesticide and fertilizer residues as much as possible. Even organic produce should be washed well to remove potentially harmful bacteria, such as E. coli.
Serve the vegetables wet, as this will help increase your rabbit's intake of liquid. This helps keep the intestinal contents moving well, and the bunny healthy.
Please don't make the mistake of serving less-than-fresh vegetables to your rabbit. A rabbit is even more sensitive to spoiled food than a human is. If the vegetables smell stale or "on the fringe", they could make your bunny sick. Follow the Emerald Rule of Freshness when feeding your rabbit friend: "Don't Feed it to Your Bunny if You Wouldn't Eat it Yourself."

Dosta se polemisalo o tome da li kunićima treba davati mokro, tek oprano povrće, ili osušeno povrće?
Postoje mitovi o tome kako mokro povrće izaziva proliv kod kunića.
Da je tako, zar ne bi svaki kunić dobio proliv nakon što popije vodu posle poslužene porcije povrća?
Razmislite, da li kunići u prirodi suše povrće pre jela?
Istina je: Sveze i morko zeleno povrće pomaze crevnom sadrzaju da ostane hidriran, te da lakše prodje, tj. izadje iz creva. Kuniću povrće dakle treba sluziti tek oprano, jer će to povećati unos vode i olakšati varenje. Stvaranjem “kašastog” sadržaja u želudcu radimo na prevenciji zatvora kod kunića.
Mixazeko

PostPostao/la virion » ned lip 24, 2012 14:38 pm

c/p nekog teksta nije dovoljan, i to sam ti već napisao na onoj temi sa sodom bikarbonom. Ako želiš prenijeti točnu informaciju, potrebno je navesti izvor, a ne samo c/p. Internet je pun netočnih informacija, a jedno, i kultura na internetu nalaže da se sadržaj ne krade, već lijepo napiše otkuda je preuzet. Ovako se to smatra krađom i autor polaže autorska prava na napisano.
slika
slika
virion
Zečić
Zečić

PostPostao/la Mixazeko » ned lip 24, 2012 16:26 pm

Mixazeko

PostPostao/la altan » ned lip 24, 2012 19:45 pm

jedan link se ne moze otvorit, u jednom nigdje ne pise mokro povrce, u ostalima ne pise ni tko je autor ni zasto bi trebali biti relevantni neki random linkovi s neta, a moj kunic ni ne mislim otvarat..slobodno tamo djeli savjete, a tu ohladi malo..i slobodno se naduri i reci kako smo tu svi grozni..
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la renata » ned lip 24, 2012 20:40 pm

nisu li tonovi malo preoštri?
sve što je mixazeko rekla, stoji. točno je, i to ne zato što to negdje piše, već jer mojih 90 (+) kunića već godinama jede isključivo mokro povrće.
jedna lasta ne čini proljeće, no njih 90 - itekako!
renata
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Anby » ned lip 24, 2012 20:48 pm

i ja sam u zadnje vrijeme procitala svega i svacega, ima strucnjaka koji preporucuju mokro povrce a ima strucnjaka koji pak nepreporucuju, naravno uz to su navedeni razlozi i objasnjenja zasto se preporuca odnosno nepreporuca, tako da mislim da ce uvijek tu biti rasprava... moje misljenje je da je ono sto vam se dosada pokazalo kao najbolje, bilo suho ili mokro, koristite i dalje... ja sam svojima pokusala dati mokro povrce, andja i pojede-njoj svejedno i sve je ok, ali toby se pak "mucio", vidjelo se na njemu, valjda mu se "ljepilo za nepce", neznam... u svakom slucaju nedajem, ali isto tako znam neke koji daju i sve je ok...

jedina stvar na sto se nebiste trebali pozivati su "privatni" sajtovi o savjetima, na internetu se zbilja sve i svasta pise...

p.s. znam i ljude koji samo sijenom i biljem hrane kunice, bez iti malo povrca ili suhe hrane, i zivi i zdravi su... e sad bi se rasprava trebala i oko toga povest, ali cinjenice govore same za sebe. ja npr, nemogu pojmit da andju prebacim samo na sijeno jer mislim da bi, nakon 10 dana, bila u stanju mene pojest :D

ima ih (strucnjaka) koji u posljednje vrijeme sve vise zagovaraju da suha hrana nije niti malo zdrava i da je nebi trebalo uopce davati... vrijeme ide, dolaze nove informacije, ima svega...
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la altan » ned lip 24, 2012 21:08 pm

renata je napisao/la:nisu li tonovi malo preoštri?
sve što je mixazeko rekla, stoji. točno je, i to ne zato što to negdje piše, već jer mojih 90 (+) kunića već godinama jede isključivo mokro povrće.
jedna lasta ne čini proljeće, no njih 90 - itekako!

pa onda ti slobodno preporucju i dijeli svoje iskustvo..a ne netko tko nema pojma
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PrethodnaSljedeća

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan