Lollipop je napisao/la:Želim pitati neke bitne i neke manje bitne stvari ..
1. Mladi kunići do 6.mj nebi smjeli jesti svježe (ako se ne varam i ako se dobro sijećam pročitanog)
znači do tada su na suhoj hrani,koja je hrana najkvalitetnija i koje sijeno je najbolje?
2.Što točno treba sadržavati mala "prva pomoć"za kunića?
3.Je li potrebno da kunić ima onakavu klasičnu gajbicu koja se može kupiti u pet centrima,ili ako su konstantno slobodni nije potrebno?Tj.mogu li imati svoj kutak sa wc-om,sijenom,hranom i ostalim potrebštinama,bez te gajbice?Ako je potrebna koja bi veličina najbolje odgovarala?
4.Mogu li se naučiti da nuždu obavljaju u jednom kutu,u svom wc-u?
5.Što se tiče zdravlja na što moram najviše obraćati pažnju i koje su najbolje veterinarske stanice u Zagrebu,a da znaju sa kunićima?
6.Ako kunić živi sam,bez partnera/partnerice je li potrebna kastracija,čitala sam da je to za njih zdravije bez obzira na društvo..?
Dobrodosla
1. mladi kunici do 6 mjesici jedu samo suhu hranu i sijeno. Najbolje suha hrana je Cuni fit, ali nje nema u ducanima..Nakon toga dobra hrana je Cuni PRO (30.5 kn), Cuni Rebalance (oko 40 kn) i Cuni Complete..Daks Cuni Crispy je vise dodatak hrani..Ja svoje hranim Cuni PRO-om i jako sam zadovoljna..zeke su se s pocetka malo bunili jer im je Cuni Rebalance bila finija..pa sam im neko vrijeme davala pola pola, ali sam zakljucila da mi je najbolje da jedu Cuni Pro i ne bune se
2. Mala prva pomoc za kunice
viewtopic.php?f=5&t=963. Nije potrebno da kunic ima gajbu, ali trebao bi imati neki svoj kutak gdje ce mu stajati zdjelice, pojilica, sjenalica i wc, a pozeljno je i da ima neku kucicu ili nesto gdje se moze sklonit kada to zeli..njegov kutak mora biti na suhom mjestu, zasticenom od direktnog sunca i propuha..ako ce kunic povremeno biti zatvoren gajba treba minimalno biti dimenzije 100x50..u tom slucaju preporucila bih ti ovu
http://www.pet-centar.hr/detalji_proizv ... spx..bitno je da se gajbica otvara naprijed kako bi kunic mogao slobodno izlaziti i ulaziti kada je pusten..ovaj krovni otvor je veliki plus jer olaksava ciscenje..na vrh metalne gajbice stavlja se dekica kako zeki ne bi upala nozica kada skace na nju..ova metalna vratasca se moraju skidati (popuste se malo kljestima pa ih mozes skidat i nataknut kada treba) ili prekrivati necim kako zeki ne bi zapela nozica
4. Kunici se mogu nauciti obavljati nuzdu na jednom mjestu i to je obicno njihov wc u koje se stavljaju drveni peleti koje se moze kupiti u baumaxu, bauhausu i sl. i vreca od 15 kg kosta izmedu 30 i 40 kn..druge stelje se ne preporucaju..naravno svi kunici su individualni tako da se moze dogodit da dobijes malo cudoviste koje nuzdu obavlja svuda, ali vecina je vrlo uredna
5. najbolje veterinarske ambulante nalaze se na ovom popisu
viewtopic.php?f=5&t=84, a vecina s foruma ide u Bubu ili Don
6. kastracija i sterilizacija se preporuca bez obzira na drustvo ako se kunica moze odvesti dobrom veterinaru koji zna obavljati te zahvate na kunicima..buduci da pitas za zagreb to ne bi trebalo biti problem..za zenke postoji veliki postotak opasnosti da ce dobiti tumor maternice ako nije sterilizirana, a moze imati i lazne trudnoce..isto tako i muske i zenske kunice mogu jako muciti hormoni pa se i zbog toga preporuca kastracija/streilizacija
sto se tice nabavke kunica..udomljavanje je uvijek plus..jedna nezeljana dusa dobije dobar dom, a odmah znas i kakve su njegove navike i karakter..i nema onda problema s ucenjem na wc i sl..kupnja kunica je dosta riskantna jer vecina pet shopova prodaje kunice prerano odvojene od majke sto se moze kasnije odraziti i na njihovo zdravlje..isto je s raznim "uzgajivacima" koji se mogu naci preko nekih oglasnika..
mnogi ovdje imaju kunice udomljene vec kao odrasle i nemaju s njima nikakvih probleme..jednako su privrzeni i sve..