Želim znati najbitnije ..

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Želim znati najbitnije ..

PostPostao/la Lollipop » sri svi 23, 2012 14:03 pm

Želim pitati neke bitne i neke manje bitne stvari ..
1. Mladi kunići do 6.mj nebi smjeli jesti svježe (ako se ne varam i ako se dobro sijećam pročitanog)
znači do tada su na suhoj hrani,koja je hrana najkvalitetnija i koje sijeno je najbolje?
2.Što točno treba sadržavati mala "prva pomoć"za kunića?
3.Je li potrebno da kunić ima onakavu klasičnu gajbicu koja se može kupiti u pet centrima,ili ako su konstantno slobodni nije potrebno?Tj.mogu li imati svoj kutak sa wc-om,sijenom,hranom i ostalim potrebštinama,bez te gajbice?Ako je potrebna koja bi veličina najbolje odgovarala?
4.Mogu li se naučiti da nuždu obavljaju u jednom kutu,u svom wc-u?
5.Što se tiče zdravlja na što moram najviše obraćati pažnju i koje su najbolje veterinarske stanice u Zagrebu,a da znaju sa kunićima?
6.Ako kunić živi sam,bez partnera/partnerice je li potrebna kastracija,čitala sam da je to za njih zdravije bez obzira na društvo..?

Željela bi znati što više,da znam kako se brinuti o svome novome slatkišu?Je li bolje kupiti malene kuniće i imati ih u svome domu od malena,ili nema veze to sa starosti?
Najviše bi voljela imati ovnolikog kunića,mada za njih kažu da su skloniji upalama i da im se trebaju posebno njegovati uši .. ali sada ne znam je li to točno

Nadam se da nisam zadušila previše s pitanjima i puno , puno hvala na odgovorima .. :zeko8:
Lollipop
Kunić
Kunić

Re: Želim znati najbitnije ..

PostPostao/la Daks :) » sri svi 23, 2012 18:57 pm

Najkvalitetnija hrana ti je Cuny Crispy il' Cuny Complete.
Na tebi je da odlucis, ako oces da ga drzis pustenog stalno(i preko noci, netreba ti, moze samo kutak) <- a ako oces preko noci da ga zatvaras onda 120x60 :)
Pa na pocetku im stavljaj preko cele gajbice piljevinu(tako sam ja mom) a posle postavi samo u jednom delu, i tu ce sam da obavlja nuzdu.. Ako je mali, ne znam kako onda. Moj ima oko 5 meseci, i tako sam joj radila.
Kazu da je zdravije, e sad, to je do tebe, i treba i ne treba. Ja moju nisam sterilizovala il kako vec, jer mi je zao..
Preporucujem ti da uzmes od nekog pouzdanog odgajivaca,il' pet shopa, al nekog dobrog i pouzdanog.
Ostalo ne znam, al ako te nesto tipa ishrana i ostalo zanima,pitaj. :zeko5:
Daks :)
Zečić
Zečić

PostPostao/la sanjita » sri svi 23, 2012 19:05 pm

Ne preporuca se piljevina,radije peleti drveni....bolje upijaju i odrzavaju higijenu...pise ti sve o njima u Higijena ,smjestaj i njega,malo procitaj taj podforum.

viewtopic.php?f=7&t=6343
viewtopic.php?f=7&t=1325
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Lilo » sri svi 23, 2012 20:55 pm

ovo za upalu ušiju kod ovnolikih nije istina....ja uzgajam samo ovnolike-nikad nitko nije imao upalu uha.
Voditeljica :"zeco-kuće"!Dežurna svađalica!!!Kućevlasnica! ovnoliki-rex
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la altan » sri svi 23, 2012 23:01 pm

Lollipop je napisao/la:Želim pitati neke bitne i neke manje bitne stvari ..
1. Mladi kunići do 6.mj nebi smjeli jesti svježe (ako se ne varam i ako se dobro sijećam pročitanog)
znači do tada su na suhoj hrani,koja je hrana najkvalitetnija i koje sijeno je najbolje?
2.Što točno treba sadržavati mala "prva pomoć"za kunića?
3.Je li potrebno da kunić ima onakavu klasičnu gajbicu koja se može kupiti u pet centrima,ili ako su konstantno slobodni nije potrebno?Tj.mogu li imati svoj kutak sa wc-om,sijenom,hranom i ostalim potrebštinama,bez te gajbice?Ako je potrebna koja bi veličina najbolje odgovarala?
4.Mogu li se naučiti da nuždu obavljaju u jednom kutu,u svom wc-u?
5.Što se tiče zdravlja na što moram najviše obraćati pažnju i koje su najbolje veterinarske stanice u Zagrebu,a da znaju sa kunićima?
6.Ako kunić živi sam,bez partnera/partnerice je li potrebna kastracija,čitala sam da je to za njih zdravije bez obzira na društvo..?

Dobrodosla :)
1. mladi kunici do 6 mjesici jedu samo suhu hranu i sijeno. Najbolje suha hrana je Cuni fit, ali nje nema u ducanima..Nakon toga dobra hrana je Cuni PRO (30.5 kn), Cuni Rebalance (oko 40 kn) i Cuni Complete..Daks Cuni Crispy je vise dodatak hrani..Ja svoje hranim Cuni PRO-om i jako sam zadovoljna..zeke su se s pocetka malo bunili jer im je Cuni Rebalance bila finija..pa sam im neko vrijeme davala pola pola, ali sam zakljucila da mi je najbolje da jedu Cuni Pro i ne bune se
2. Mala prva pomoc za kunice viewtopic.php?f=5&t=96
3. Nije potrebno da kunic ima gajbu, ali trebao bi imati neki svoj kutak gdje ce mu stajati zdjelice, pojilica, sjenalica i wc, a pozeljno je i da ima neku kucicu ili nesto gdje se moze sklonit kada to zeli..njegov kutak mora biti na suhom mjestu, zasticenom od direktnog sunca i propuha..ako ce kunic povremeno biti zatvoren gajba treba minimalno biti dimenzije 100x50..u tom slucaju preporucila bih ti ovu http://www.pet-centar.hr/detalji_proizv ... spx..bitno je da se gajbica otvara naprijed kako bi kunic mogao slobodno izlaziti i ulaziti kada je pusten..ovaj krovni otvor je veliki plus jer olaksava ciscenje..na vrh metalne gajbice stavlja se dekica kako zeki ne bi upala nozica kada skace na nju..ova metalna vratasca se moraju skidati (popuste se malo kljestima pa ih mozes skidat i nataknut kada treba) ili prekrivati necim kako zeki ne bi zapela nozica
4. Kunici se mogu nauciti obavljati nuzdu na jednom mjestu i to je obicno njihov wc u koje se stavljaju drveni peleti koje se moze kupiti u baumaxu, bauhausu i sl. i vreca od 15 kg kosta izmedu 30 i 40 kn..druge stelje se ne preporucaju..naravno svi kunici su individualni tako da se moze dogodit da dobijes malo cudoviste koje nuzdu obavlja svuda, ali vecina je vrlo uredna
5. najbolje veterinarske ambulante nalaze se na ovom popisu viewtopic.php?f=5&t=84, a vecina s foruma ide u Bubu ili Don
6. kastracija i sterilizacija se preporuca bez obzira na drustvo ako se kunica moze odvesti dobrom veterinaru koji zna obavljati te zahvate na kunicima..buduci da pitas za zagreb to ne bi trebalo biti problem..za zenke postoji veliki postotak opasnosti da ce dobiti tumor maternice ako nije sterilizirana, a moze imati i lazne trudnoce..isto tako i muske i zenske kunice mogu jako muciti hormoni pa se i zbog toga preporuca kastracija/streilizacija

sto se tice nabavke kunica..udomljavanje je uvijek plus..jedna nezeljana dusa dobije dobar dom, a odmah znas i kakve su njegove navike i karakter..i nema onda problema s ucenjem na wc i sl..kupnja kunica je dosta riskantna jer vecina pet shopova prodaje kunice prerano odvojene od majke sto se moze kasnije odraziti i na njihovo zdravlje..isto je s raznim "uzgajivacima" koji se mogu naci preko nekih oglasnika..
mnogi ovdje imaju kunice udomljene vec kao odrasle i nemaju s njima nikakvih probleme..jednako su privrzeni i sve..
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Lollipop » čet svi 24, 2012 17:42 pm

Hvala puno,punooo :rolleyes:
I da,zaboravila sam pitati kako bi bio pušten konstantno,pa čak ga ni noću nebih zatvarala me zanima i kako najbolje zaštitit žice i kablove.I gdje ih ima kupiti?
Možda glupo pitanje,ali koliko oni dnevno imaju obroka,ili konstantno moraju imati hranu kraj sebe?
Lollipop
Kunić
Kunić

PostPostao/la Anby » čet svi 24, 2012 17:50 pm

Sijeno trebaju imati konstantvo i u neogranicenim kolicinama, mada je njima primamljivije ako im dnevno po dva tri puta das sijena jer im tako svaki put zamirise, ako das jednom dnevno hrpu sijena-izlapi miris pa im se i nejede... a ostala hrana dva do tri puta na dan, ili ujutro i navecer... svjeza voda svaki dan, to valjda znas...

za kablove imas vodilice (cini mi se da se tako zovu) u koje se smjeste kablovi i zekani ih nemogu grickati, a imas kupiti u bauhausu i slicnim prodavaonicama...
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Lollipop » čet svi 24, 2012 17:58 pm

Huh,sada već i malo gnjavim ali .. bolje znati,nego uskratiti nešto mališanu ..
Koje su im najbolje igračke,one u pet centrima mi se ne čine baš previše interesantne,gledala sam po netu raznih drvenih penjalica i imali su posude sa nekim pijeskom,nije li pijesak štetan za njih? Ili je to nešto slično u čemu oni mogu kopati .. Jer neko bi vrijeme morao biti sam doma,pa da ima interesantno ispunjen dan,ako nebi bio neka spavalica ..
Lollipop
Kunić
Kunić

PostPostao/la Daks :) » čet svi 24, 2012 18:08 pm

Kupi one igrackice bebi, tipa zveckice i ostalo:)
Daks :)
Zečić
Zečić

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan