Starost i prehrana...

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

Starost i prehrana...

PostPostao/la Gaia » sub stu 21, 2009 16:10 pm

Zdravo svima.

Danas sam kupila ovnoligog kunića starog ne više od 2,5 mjeseca. Zanima me da li tako mladi kunci smiju jesti sijeno ili im dok ne odrastu malo treba davati samo tu mješavinu žitarica namjenjenu Juniorima koje prodaju u pet centrima?
Gaia
Kunić
Kunić

PostPostao/la Raul » sub stu 21, 2009 16:14 pm

Sijeno je obavezno cijeli zivot.
Do 6. mj. davaj samo sijeno i hranu za juniore (najbolje cuni junior).
Nakon 6.mj. lagano pocni uvodit zeleno prema popisu dozvoljene hrane tu na forumu i postepeno se prebaci na hranu za odrasle (najbolje cuni rebalance ili indoor)
:ni:
Raul
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Gaia » sub stu 21, 2009 16:29 pm

Hvala mnogo :)

Inače već prije sam pisala na forum, i iznijela sam problem sa svoje dvije zečice, koje su ušle u puberete i koje su postale, ajde recimo u najblažu ruku "nevaljale" :)

Međutim situacija se drsatično poboljšala kada smo zečice stavile svaku u svoj kavez. Skoro da su se potpuno smirile, jedino moja još malo divlja u smislu da stalno kopa po wc, izbacuje piljevinu i pravi nered po kavezu, dok druga nema taj problem. Moju očito hormoni joč tresu...

Prije 2 mjeseca sam razmišljala o kastraciji cura ali ju ipak nisam uradila. Danas sam bila u pet shopu i naletila na tog preslatkog ovnolikog dečkića i odmah sam ga kupila iz sljedećih razloga:

- dugo sam tražia kunce egzotičnieg izgleda i boje i tu u ZG nigdje nisam naišla

- cure ćemo uskoro rastaviti s obzirom da se ja selim (druga zečica je cimerkina) pa će moja cura ostati sama, a znam da kuniće da bi bili sretni treba držati u paru. Također sam čitala da treba uzeti različit spol za "mir u kući", ali da ću jedno (ili oboje) eventulano morati kastrirati (žensku posebno zbog rizika od raka maternice)...

Jesam mnogo pogriješila da sam kupila dečkića? Danas odmah svoju curu i nega stavila malo skupa i nevjerojatno je ona reagirala, umirila se, iznjušila ga svog, a onda ga počela lizati :)

Vaša mišljenja...?
Gaia
Kunić
Kunić

PostPostao/la jolanda » sub stu 21, 2009 16:34 pm

super je shto si uzela mushkog zeku, jer se bolje slazhu mushko-zhenski par nego zhensko-zhensko, a o dva mushka da ni ne govorim..
poshto tvoju zeku drmaju hormoni, moracesh vrlo brzo da ih rastavish da ne bi bilo beba, pa sachekash da malac napuni 5-6 meseci (da se spuste jajca) pa da ga kastrirash..ali treba da prodje i izvestan period posle kastracije da prodje da bi mogli da se druzhe.
pogotovo shto je on ovnoliki, a ovnoliki su uopshteno veci od onih sa dopignutim ushima, tako da bi taj trudnoca i mozhda bila kobna za malu, jer bi bile zeke prevelike..
2o god.
jolanda
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Gaia » sub stu 21, 2009 16:49 pm

Hm... iskreno rečeno ja sam jako zbunjena što se tiče nabavke patuljastih kunića na postorima stare juge.

Ja sam prije 2 godine imala ovnoliku žečicu. Kada sam ju podarila bila je stara godinu dana i iste veličine kao i moje obične patuljaste zečice sa kratkim dignutim ušima (koje su sada već blizu godinu dana). Koliko am ja moga primjetiti ni ti pet shopovi na našim prostorima nemaju pojma točno što prodaju, tako da ovaj ovnoliki može biti i patuljasti ovnoliki ili obični ovnoliki koji spadaju u veće pasmine....

Anyway, nisam pametna više :blink:
Gaia
Kunić
Kunić

PostPostao/la Anek » sub stu 21, 2009 16:55 pm

Egzoticnog izgleda? ;D pa ovnolikih je puna hrvatska..a pogotovo zagreb... nisu oni egzoticni. mogla si pitati tu na forumu pa udomiti nekog...svako malo se pojavi zeko koji treba dom.
Anek
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la jolanda » sub stu 21, 2009 16:55 pm

pa ne, patuljasti su, samo su malo veci od ovih sa podignutim ushima.
i porodjaj mozhe biti kobni za mamu, pored toga, bebe ce imati problema sa zubima i imace prevelike ushi u odnosu na telo ili se nece spustiti, uglavnom ne pare se ovi sa podignutim ushima i ovnoliki.
2o god.
jolanda
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Anek » sub stu 21, 2009 16:56 pm

Zasto si dala zekicu koja je imala godinu dana?? :blink:
Anek
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Gaia » sub stu 21, 2009 17:02 pm

Zato jer ju nisam mogla prenijeti preko granice. Selila sam se iz Ljubljane i u veterinarskoj službi su mi rekli dadokumtacija koju su mi dali za nju bi trebala biti dovoljna, a ovi na carini su mi rekli da nisu sigurni da će to biti dovoljno i da si na granici ne bi radila probleme poklonila sam ju poznanicima koji su ioan planirali kupiti kunica...

Ok, najnoviji update. Upravo se borim da ne padnem u nesvijest (i skidam sve sa neba onim u pet shopu): ovaj trenh sam ustanovila (ako je suditi po ovim slikama sa foruma za raspoznavanje spola) da moj zekan nije zekan, nego zečica. Isuse :lud:
Gaia
Kunić
Kunić

PostPostao/la Euena » sub stu 21, 2009 23:55 pm

ovaj trenh sam ustanovila (ako je suditi po ovim slikama sa foruma za raspoznavanje spola) da moj zekan nije zekan, nego zečica. Isuse ludo

Mozda i nije, samo je mali pa je tesko razaznati... Koliko je star zeka?? Mozda bi najbolje bilo da ga odvedes kod nekog veta koje se razume u zeke... To sam ja uradila, pa sam se sokirala jer su mi dali zeku kao zecicu a bio je muzijak :lud:
Euena
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la dHarma » ned stu 22, 2009 2:17 am

Euena je napisao/la:[er su mi dali zeku kao zecicu a bio je muzijak :lud:

Da ne spominjemo i dodatnu nezgodu kod veta ;D ;D ;D

Izvini ali morala sam da prokomentarisem :P :D

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

Re: Starost i prehrana...

PostPostao/la musemarina » ned stu 22, 2009 9:12 am

ovaj trenh sam ustanovila (ako je suditi po ovim slikama sa foruma za raspoznavanje spola) da moj zekan nije zekan, nego zečica. Isuse

Ja sad zbog tog pogresnog odredjivanja pola u pet shopu umesto dva kunica imam 4. ;D
musemarina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

Re: Starost i prehrana...

PostPostao/la Euena » ned stu 22, 2009 12:18 pm

Da ne spominjemo i dodatnu nezgodu kod veta

Hehe, da ono sto Dharma zeli da kaze je da je moj zeka imao svoje prvo "praznjenje" na mojoj ruci kod veta iz razloga sto sam mislila da je drugi zeka zensko, pa sam pozurila da mu zastitim guzu svojom rukom :P

Al sta da se radi....
Euena
Zekonja
Zekonja

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan