Kako i gdje se krecu vasi mezimci?

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

Kako i gdje se krecu vasi mezimci?

PostPostao/la Radoznalica » pon vel 02, 2009 0:40 am

Naime, kako je Poncica iscasila nogu i puknuo je ligament, veterinar nas je pitao gdje se sve u stanu ona krece i kakve su podloge na tlu. Krece se u tri sobe, ide na kauc, s kauca dolje, a kavezic joj je smjesten na podu. Slobodna je gotovo citav dan, pod nadzorom je, iako nema nekih posebnih opasnosti u njenom kretanju, osim skakutanja na krevet i s njega na pod. I osim sto sama skace u vis kad je sretna.

Na podu nema tepiha - ili je parket ili su plocice. Kaze veterinar da je to uzrok sto je iscasila nogu jer joj se klize.

Sada razmisljamo o promjenama u interijeru kako joj se nezgoda vise ne bi ponovila, ali ne znamo je li problem samo u nedostatku tepiha ili i u cinjenici da ona skace na kauc pa s kauca dolje i tako kadgod pozeli?

Gdje se sve krecu vasi kunici i kako ih osiguravate od ozljeda? :)
Radoznalica
Zečić
Zečić

PostPostao/la Charlie » pon vel 02, 2009 0:56 am

Na podu nema tepiha - ili je parket ili su plocice. Kaze veterinar da je to uzrok sto je iscasila nogu jer joj se klize.

Pa ništa čudno, pogotovo ako se dočeka na parket/pločice...pod hitno nešto smislite

Grga uglavnom trči po tepisima, ima i svoje dekice za hodnik gdje su pločice. Može trčati i po parketu i pločicama, ali uvijek skreće na tepih :D
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la Radoznalica » pon vel 02, 2009 0:59 am

A penje li se i na kauc ili ide iskljucivo po tlu?

Opasnost mogu biti i ona resetkasta vratasca od kaveza koja su otvorena pa kad uskace u kavez, moze zapeti sapicom na resetke. Tamo cemo sada staviti drvenu stazicu da joj olaksamo ulazak jer ponekad manijakalno ulijece i izlijece van, kad je navecer i ujutro posebno raspolozena za jurcanje. :D
Radoznalica
Zečić
Zečić

PostPostao/la Charlie » pon vel 02, 2009 1:07 am

Naravno, ta vrata mogu biti jako opasna!!! Oni imaju jako tanke kosti.

Grga stalno skače gore-dolje na kauč, krevet i fotelje, ali uvijek sa tepiha.
Za njih je zdravo da skaču, ali moraju imati adekvatnu podlogu :wink:
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la sanjita » pon vel 02, 2009 1:45 am

Nasa se krece svuda po stanu a u sobama imamo i tepihe i deke koje smo jos prije stavili da ne dodje do zuljeva tako da trci po tome a na mjestima gdje skace sa kauca imamo svuda spuzve tako da joj je mekano docekati se na nozice.
Zadnja izmjena: sanjita; pon vel 02, 2009 9:12 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la ju-ju » pon vel 02, 2009 7:42 am

prostirke su neophodne
ju-ju se jos uvijek plasi kretati se po parketu, ponekad legne na parket ali preko njega brzo pretrčava i vrlo je nesiguran jer je klizavo
hvala to sto si nas upozorila na to, zao mi je sto se desilo poncici
ju-ju
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Radoznalica » pon vel 02, 2009 9:37 am

Joj, sad si mislim gdje nam je bila pamet! :rolleyes:

O svemu smo vodili racuna, ali o tim parketima nismo... nekako, naucila se trcati po njima odmalena, jos je voljela zajuriti se i pustiti, onako da se sama odsklize i nikada nije bio ozljeda pa smo valjda zato zanemarili taj dio.

Vi ste bili pametniji pa vasi mali slatkisi imaju stabilnu podlogu za svoje ludorije. :D

Dobro je, bilo mi je vazno znati je li samo stvar u toj podlozi ili mozda uopce ne smiju skakati tako visoko na krevet i s njega jer po veterinarovim rijecima cinilo se kao da je sam krevet opasnost. Ali sada je misterija razrijesena.

Imam jos jedno pitanje. Kad je slobodna, Ponci se voli izvaliti na pod, ali uvijek na plocice ili parket, nikad na njezin rucnicic ili na manji tepiscic koji stoji u jednom dijelu sobe. Tako isto i u kavezu - zubima sve makne s poda i legne na golu plastiku. Mene zanima moze li se prehladiti tako na podu jer i kad ja sama na njemu sjedim, bude hladno za guzu? Znam da ona ima krzno, a ja ne, ali ipak? ;D
Radoznalica
Zečić
Zečić

PostPostao/la zekica_poopy » pon vel 02, 2009 9:45 am

a njima nesto dodje u glavu da bas "biraju" parket ili plocice, ja sam vec luda od podmetanja tepihica na njihova "mjesta". ali oni svejedno uvale guzicu na hladno :) pa si mislim ak im pase valjda im pase :blink:

inace i mi smo imali do nedavno parkete skroz, jer su prijasnje tepihe skroz pojeli. to je strasno izgledalo. ali nisam ih mogla gledati tako jadne kako ne mogu se zatrcati pa sam postavila neki tepih u dnevni. Treba njima takva podloga jer onda izvode svakakve ludorije :)
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la Zeko_Jurica » pon vel 02, 2009 12:10 pm

Radoznalica, kad otvoriš vrata od kaveza, skini ih kompletno!
Ona dva dijela dolje, gdje su vratašca fiksirana za kavez, razmakni sa nekim odvijačem tako da vratašca možeš kompletno skinuti.

Nemoraš sad cijeli stan obložiti tepisima, postavi neke manje tepihiće tamo gdje zeko obično slače i možda još jedan duži, recimo u hodnik, gdje bi se zeko mogao istrčati.

slika

slika
Zadnja izmjena: Zeko_Jurica; pon vel 02, 2009 18:50 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la Radoznalica » pon vel 02, 2009 13:12 pm

Istina, vratasca bih mogla i skinuti, a tepiscic sam mislila staviti u hodnik i ispod kauca, kad skoci dolje da je mekano.

Hvala puno svima, jako volim ovaj forum! :D
Radoznalica
Zečić
Zečić

PostPostao/la Pero & Megi » pon vel 02, 2009 14:02 pm

ju-ju je napisao/la:prostirke su neophodne
ju-ju se jos uvijek plasi kretati se po parketu, ponekad legne na parket ali preko njega brzo pretrčava i vrlo je nesiguran jer je klizavo
hvala to sto si nas upozorila na to, zao mi je sto se desilo poncici

Da,tako i moji...boje se skočiti na parket,pa obavezno ispod kauča imamo tepih,pa onda po njemu skaču.
;D Što se tiče sjedenja na plastici i pločicama,i moji to isto rade.Iskopaju sve što im je ispod guze i legnu na hladne pločice... :lud:
slika
Pero & Megi
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Kunić Leopold » pon vel 02, 2009 18:42 pm

To ležanje na pločicama im valjda paše. Moj se obavezno izvali na parket, a u gajbici nemam piljevinu i to, nego samo u wc-u drveni peleti. Najljepše mu je trčati na duugačkom tepihu u hodniku.
Kunić Leopold
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Radoznalica » pon vel 02, 2009 18:59 pm

Zeko Jurica, mala digresija, vidim sad na slici da su i u tvojoj zdjelici ostali samo oni zeleni stapici (ako me vid ne vara). I kod nas uvijek ostane samo to i nikako ih nece jesti, jel tako i vasi? :D

Gledala sam sastav na Cuni Junior, ali ne pise sto je sto, bas me zanima sto su ti stapici da ih tako ne voli, a mrko pojede samo u nuzdi. :ljut: :)
Radoznalica
Zečić
Zečić

PostPostao/la Zeko_Jurica » pon vel 02, 2009 19:16 pm

da dobro vidiš, štapići uvijek ostanu zadnji... ono što je od te suhe hrane najzdravije - je izgleda najmanje fino :wink:
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la ju-ju » uto vel 03, 2009 8:59 am

:blush: isti slucaj i kod nas sa zelenim stapicima
pocela sam kupovati hranu u kojoj ih ima najmanje jer fakat bezveze bacam, zao mi je da mu to stoji 2 dana cekajuci da pojede a ustvari je gladan pored toga
naravno, sijeno mu je uvijek dostupno
ju-ju
Bugs Bunny
Bugs Bunny

Sljedeća

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan