Čudno kakanje

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

Čudno kakanje

PostPostao/la vex » uto lis 16, 2007 19:52 pm

Naime imam ovog kunića već dugo , negdje 5 ili 6 godina i sa njim nikad nije bilo nikakvih problema , no u zadnje vrijeme mu se kakica zaljepi sa rep/dlaku (mali dio) i stvrdne. On i dalje može kakati , piškiti , ali kad god si to makne , sutradan mu je opet tu. Kunić živi u svom kavezu , jednom na dan mu se kavez čisti , daje mu se hrana i pušta ga se da trči po stanu/igra se s njim.No odkad ima zaprljanu dlaku , sve manje vremena provodi u stanu , ide na terasu...jer ga nemogu pustit unutra takvog prljavog.

E sad mene zanima postoji li koji drugi razlog za to osim hrane (to nije sigurno jer tu hranu dobiva cijelo ovo vrijeme i naviknut je na nju - preporučena od veterinara). Da li je možda star pa zato?
vex
Kunić
Kunić

PostPostao/la Zeko_Jurica » uto lis 16, 2007 23:43 pm

Zeko iz nekog razloga ima mekaniju kakicu i trebalo bi saznati kojeg. Ne bih rekao da je to zbog starosti, prije da postoji neki zdravstveni problem.
Da li se to pojavljuje uvijek u isto doba dana?
Koju hranu zeko dobiva?
Da li jede dovoljno sijena? Ono bi trebalo ciniti nekih 70% prehrane.

I jos nesto... ne razumijem gdje je zekin kavez, na balkonu ili u stanu? Zeko ne bi smio biti izlozen naglim promjenama temperature. Znaci ako zivi u toplom stanu, onda u zimi ne bi smio izlaziti na hladni balkon. Ili, ako zivi stalno vani onda zimi ne bi smio ulaziti u ugrijanu prostoriju!

I lijepo ga pusti unutra i ocisti mu guzu, pa ti nece nista zaprljat :)
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la vex » sri lis 17, 2007 12:32 pm

Zeko_Jurica je napisao/la:Zeko iz nekog razloga ima mekaniju kakicu i trebalo bi saznati kojeg. Ne bih rekao da je to zbog starosti, prije da postoji neki zdravstveni problem.
Da li se to pojavljuje uvijek u isto doba dana?
Koju hranu zeko dobiva?
Da li jede dovoljno sijena? Ono bi trebalo ciniti nekih 70% prehrane.

I jos nesto... ne razumijem gdje je zekin kavez, na balkonu ili u stanu? Zeko ne bi smio biti izlozen naglim promjenama temperature. Znaci ako zivi u toplom stanu, onda u zimi ne bi smio izlaziti na hladni balkon. Ili, ako zivi stalno vani onda zimi ne bi smio ulaziti u ugrijanu prostoriju!

I lijepo ga pusti unutra i ocisti mu guzu, pa ti nece nista zaprljat :)

Nepojavljuje se u isto doba dana , kavez je unutra , na toplom , hranim ga
takozvanim sjemenka-mixom ,unutra ima sjemenki raznih vrsta.
Nije izložen naglim promjenama temperature.
vex
Kunić
Kunić

PostPostao/la zekica_poopy » sri lis 17, 2007 12:38 pm

aj aj jel jede osim tih sjemenki i sijeno?

sijeno je najbitnije, onog trena kad uocis bilo kakvu promjenu u kakici koja moze biti alarmantna je dobro maknuti svu hranu dodatnu i staviti zeku samo na sijeno i vodu dok se stanje ne stabilizira...

sjemenke miks? kao ti miksas nesto ili? to ne bi smjela biti baza prehrane, mislim reci ce ti zeko_jurica sve zasto, da ja ne pametujem bez pokrica
mislim ja izbjegavam bilo kakve sjemenke, koristimo samo cuny crispy od prestige-a i to mala doza samo ujutro, ostala prehrana vecinom sijeno plus nesto svijeze sto ima doma, a da smiju naravno

koliko mu dajes hrane i je li zeko mozda malo prebucmast?
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la tarra » sri lis 17, 2007 12:51 pm

znam i ja ponešto o sjemenkama.
:D

Ugljikohidrati se dijele na jednostavne i složene.
Sjemenke spadaju pod složene,dok su sjeno jednostavni,i bogati su vlaknima neophodnim za normalnim funkcioniranjem crijevne flore kako kod ljudi tako i kod životinja.
Ako je crijevna flora "pomaknuta" može koristiti neki od idućih pripravaka ,dan zekanu u vodi:
pro digest,koji u slučaju lošije probave nema što obnoviti jer je on hrana dobrodošlim bakterijama (=tada "hrana"nema što hraniti) ili izravnim unosom bakterija u organizam. Primjer je lakodostupan prolife,ferzym,linex i još neki probiotici. No ništa od navedenog ne pomaže trajnijem očavanju crijevne flore ako se navedena prehrana žitaricama temeljito ne promjeni počevši dakle od sjena.
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la tarra » sri lis 17, 2007 12:58 pm

sjećam se poopy da si po samom dolasku na forum mene kontaktirala preko pmova o sjemenkama. Tada sam te malčice i namjerno bila zastrašila jer novim članovima je teško neki put stvari objasnit kao što si do sad zasigurno viđala,a tada te nisam još poznala. :wink:

Naime da ponovim da ja sjemenke svojima dajem samo pred zimu i tokom zime kako bi se zdebljali i lakše prebrodili zimu,te kao dopuna prehrani koja mi je financijski isplativija što je logično zbog broja zekana uz glavni uvjet a to je da im je čak i zimi dostupna kao glavna prehrana velika,ogromna količina sjena 24 sata na dan.
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la vex » sri lis 17, 2007 15:10 pm

zekica_poopy je napisao/la:aj aj jel jede osim tih sjemenki i sijeno?

sijeno je najbitnije, onog trena kad uocis bilo kakvu promjenu u kakici koja moze biti alarmantna je dobro maknuti svu hranu dodatnu i staviti zeku samo na sijeno i vodu dok se stanje ne stabilizira...

sjemenke miks? kao ti miksas nesto ili? to ne bi smjela biti baza prehrane, mislim reci ce ti zeko_jurica sve zasto, da ja ne pametujem bez pokrica
mislim ja izbjegavam bilo kakve sjemenke, koristimo samo cuny crispy od prestige-a i to mala doza samo ujutro, ostala prehrana vecinom sijeno plus nesto svijeze sto ima doma, a da smiju naravno

koliko mu dajes hrane i je li zeko mozda malo prebucmast?

uvijek je bio malo bucmast , oduvijek jede te sjemenke (kupovne iz kutije , ima suncokreta , kukuruza , nekih vitamina uglavnom hrana za kunice iz pet shopa , nist posebno , i nist ne miksam ;D

Probao sam staviti malo sijemenki i većinom sijeno , al on se navikao na sjemenke , čisto sumnjam da će pojesti i sijeno..
vex
Kunić
Kunić

PostPostao/la Charlie » sri lis 17, 2007 15:19 pm

Kak se zove ta hrana? Koji vet ti je to preporučio? :blink:
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la vex » sri lis 17, 2007 15:53 pm

hobby fit/lokalni veterinar
vex
Kunić
Kunić

PostPostao/la salatica » sri lis 17, 2007 16:03 pm

sjemenke suncokreta, kuruze, lana, ma svega.... masno, premasno :sad:

x određeni broj godina.... mora se negdje vidjeti

ne znam jel tvoj zekan dobiva i svježe povrće, ali ako nije svih ovih godina bio obožavatelj sijena, teško je očekivati da će preko noći postati

naravno da će između sijena i sjemenki - odabrati sjemenke
pogotovo ako je opcija kupovno sijeno

toplo ti preporučam da pokušaš nabaviti fino, mirišljavo i čim zelenije sijeno i staviš ga, nažalost pred gotov čin - da jednostavno nema izbor

i inače je kad dođe do zdravstvenih problema s probavom, sijeno obično prva alternativa tj. peletirana hrana (ili sjemenke) se miču i ostavlja se samo sijeno

s obzirom da tih par knjiga koje o kunićima postoje na hrvatskom, su uglavnom pisali ljudi koji se bave uzgojem (a tu je u dobroj mjeri veeelika razlika) većina prodavača, pa čak i veterinara - nema pojma o prehrani kunića - kućnog ljubimca

ovom sijenu ne može niti jedan zekan odoljeti :)

slika
salatica

PostPostao/la salatica » sri lis 17, 2007 16:04 pm

edit: hoby vit je doslovce najnekvalitetnija hrana (po sastavu) na tržištu :sad:
salatica

PostPostao/la vex » sri lis 17, 2007 17:28 pm

nažalost jedina hrana koja se može kupiti kod nas ...

nabavio sam sijeno , pa cemo vidjeti..

btw , ponekad mu dam pola jabuke , koji list salate , mali mrkve i slično , no nista se ne mijeja sto se tiče kakice.
vex
Kunić
Kunić

PostPostao/la vex » sri lis 17, 2007 17:31 pm

ajd da ne otvaram novu temu , zanima me jos par stvari:

Koliki je prosiječni vijek života kunića?
Sjajna dlaka , loše ili dobro?
vex
Kunić
Kunić

PostPostao/la Lady Stardust » sri lis 17, 2007 17:32 pm

Pa ak treba posaljemo ti vrecu od dvajst kila kud god treba :-)

Ili ti kupimo par vreca u Pet centru i posaljemo busom ili nekaj - sve se da organizirati :-)
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la Lady Stardust » sri lis 17, 2007 17:33 pm

vex je napisao/la:
Koliki je prosiječni vijek života kunića?
Sjajna dlaka , loše ili dobro?

Sjajna dlaka - odlicno, znak zdravlja :-)

Vijek, ako je zdrav onda 7-9 godina

SALATU ZABORAVI!!! ONA MOZE BITI UZROK PROBLEMATICNE STOLICE, JAKO JE LOSA ZA BUBREGE JER IMA JAKO PUNO NITRATA, A DA NE PRICAM DA JU SPRICAJU SVIME I SVACIME I DA SE KUNIC MOZE OTROVATI S JEDNIM LISTOM

daj mu radije papati maslacka, persina, trpuca, cikorije, mrkvice, lisca mrkvice ..... pogledaj u Prehrani kaj seve mogu
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

Sljedeća

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 16 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan