Vec su ti sve ovde napisali sto trebas uzeti u obzir. Sto se mene tice razumem zelju za parenjem ljubimca, ali isto tako i potrebnu odgovornost da znas sta radis, naravno i zbog genetike i udomljavanja bebana. Verujem da znas da to nisu igracke ipak treba sve napisati u upozoriti jer ne mozemo ovako preko foruma znati da li je neko odgovoran ili ne.
Zelim samo nesto napisati sto malo odskace od nekog razuma. Zene koje ne rode do 30 nemaju rizik zbog toga od raka materice.
Zenke kunica i ljudi nisu isto i ne mozes to tako banalizovati. Svaka vrsta ima svoje karakteristike.
Karakteristika zeceva i kunica jeste velika potentnost i plodnost. Zenkice imaju jako ceste ovulacije. Istog trenutka kada se okoti ona moze ostati opet trudna. Zbog tih ovulacija, i samo zato, postoji rizik od tumora. U prirodi postoji drugaciji nacin selektovanja i njihovog zivota, ipak drugacije nego sto i mi to kao pretpostavljamo. Ali kada zive kao ljubimci, oni svakako ne mogu ziveti kao u prirodi, i svakako se ne mogu kotiti (osim kod uzgajivaca) svako malo....
Moja zenkica je rodila dva puta pre sterilizacije, i opet kada je sterilisana jajnici su bili puni cisti koje bi verovatno kasnije dovele to maligne alteracije.