Bakterijsko oboljenje kod mog kunića

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

Bakterijsko oboljenje kod mog kunića

PostPostao/la Heidi » sri sij 02, 2008 20:28 pm

bok svima, imam mladog kunića i tek što smo svi ukućani počeli uživati u njegovom neodoljivom karakteru i pothvatima, on mi je obolio. Na bradi mu se pojavila nekakva izraslina. Ispalo je da je to gnojna izraslina uzrokovana nekakvom bakterijom. Pošto je taj gnoj bio tvrd, prvo ga je trebalo omekšati kremom, a onda je veterinar zarezao tu izraslinu i istisnuo gnoj. No bakterije se nismo riješili, izraslina se ponovila i proširila pa smo postupak kod veterinara ponovili. Kunić se čisto dobro osjeća, skakuće, jede, ali često ostavlja izmet po podu ili mokri, posebno nakon što ga namažem kremom. Nakon i druge operacije izraslina na bradi i dalje trenutno raste i opet se širi, svakodnevno mu istiskujem gnoj iz tih malih proreza od operacija, no to nije dovoljno, stalno se formira novi. Zanima me dal ima još netko ovakvih iskustva i problema oko svog kunića, kakve su prognoze?
Heidi
Kunić
Kunić

PostPostao/la ninocka » sri sij 02, 2008 20:34 pm

ovo što opisuješ je vjerojatno apces na bradi

http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=55

pročitaj što piše o tome.
ne znam kakvom kremom mažeš.
moj kunić je imao absces. ranu sam mu ispirala jodom. bio je na operaciji, koja je dobro napravljena i absces se više ne puni.
jako je važan uzrok koji je doveo do bolesti. kad pročitaš link s tekstovima koji sam ti dala javi se s pitanjima, pa ćemo pomoći.

i napiši u kojoj ga ambulanti liječite :wink:

od kad imam beštije vrećice usisavača kraće traju
ninocka
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Charlie » sri sij 02, 2008 21:43 pm

Koliko je zeko star?

Nije dobivao nikakav antibiotik injekcijom?
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la Heidi » sri sij 02, 2008 23:09 pm

ninocka je napisao/la:ovo što opisuješ je vjerojatno apces na bradi

http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=55

pročitaj što piše o tome.
ne znam kakvom kremom mažeš.
moj kunić je imao absces. ranu sam mu ispirala jodom. bio je na operaciji, koja je dobro napravljena i absces se više ne puni.
jako je važan uzrok koji je doveo do bolesti. kad pročitaš link s tekstovima koji sam ti dala javi se s pitanjima, pa ćemo pomoći.

i napiši u kojoj ga ambulanti liječite :wink:

Da, to je to, absces, bas sam mu provirila u zubalo i čini se da su mu prednji zubići pokvareni, za ostale ne znam... Al njemu se to jako proširilo, zahvatilo je čitavu donju čeljust, od jedne strane do druge. A čini mi se da mu gnoj prodire iznutra i u usta... Za omekšavanje abscesa koristim mast amonij-sulfogirodalata, to je tamnosmeđa mast. Nakon svake operacije ispirem jodom i mažem bivacynom - lokalim antibiotikom. Kod veterinara sam išla i običnu veterinarsku stanicu, mada sam čula na postoje veterinari baš za takve manje životinjice... Ovo mi je prva životinjica u životu tak da tek učim brinuti se o mojoj zeki, al bojim se da nije prekasno, da je njezim absces previše uznapredovao....
Heidi
Kunić
Kunić

PostPostao/la Heidi » sri sij 02, 2008 23:14 pm

Charlie je napisao/la:Koliko je zeko star?

Nije dobivao nikakav antibiotik injekcijom?

Ja ne znam dal se pri kupovini kunića dobivaju nekakvi papiri s informacijama o njemu, uglavnom ja ih nisam dobila, odnosno osoba koja mi je kupila zeku na poklon. Uglavnom, pretpostavljam da ima nekih 8, 9 mj.
Anitibiotik je dobivao samo lokalno - kremom...
Heidi
Kunić
Kunić

PostPostao/la Charlie » sri sij 02, 2008 23:16 pm

Nije vet gledao zubiće?

Jel možete do Zagreba na rendgen?

Mislim da bi trebalo davati antibiotike injekcijom i vidjeti što je sa zubima

Jel zeko jede?
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la Heidi » sri sij 02, 2008 23:26 pm

Charlie je napisao/la:Nije vet gledao zubiće?

Jel možete do Zagreba na rendgen?

Mislim da bi trebalo davati antibiotike injekcijom i vidjeti što je sa zubima

Jel zeko jede?

Ma nije gledao zubiće, veterinar je zaključio da je to absces vezan usko uz kožu i da nema veze sa zubićima, al meni se sve ćini da nije tako...kak sam već napisala, bila sam kod običnog veterinara, onog kaj se većinom bavi pesekima, kravama i svinjama pa se bojim da sa zekicama nema baš iskustva...
Zeko je malo smršavio, mada mi se čini da je sad taman, prije je bio pre bucmast... prije prve operacije je mogao jesti samo meko - lišće mrkve i tome slično, odonda mu se stanje poboljšalo pa može papati sve, mada opet kak mu izraslina opet raste, sve manje jede tvrdu hranu...
Heidi
Kunić
Kunić

PostPostao/la Charlie » sri sij 02, 2008 23:32 pm

:sad: mislim da ćete trebati do Zagreba
Moj zeko ima problema sa zubima i imao je dva puta apsces, oba puta je operiran u Bubi...ali prije toga je bio 10-ak dana na injekcijama antibiotika
Sa apscesima (glava, čeljust) imaju iskustva i dr. Lipar (vet.fax) i dr. Kozjan (Špansko)
imaš kontakte u preporukama; ima i za Čakovec, probaj nazvati

trebalo bi i napraviti rtg glave

Jel jede zeko sijeno?
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la Heidi » sri sij 02, 2008 23:41 pm

Charlie je napisao/la::sad: mislim da ćete trebati do Zagreba
Moj zeko ima problema sa zubima i imao je dva puta apsces, oba puta je operiran u Bubi...ali prije toga je bio 10-ak dana na injekcijama antibiotika
Sa apscesima (glava, čeljust) imaju iskustva i dr. Lipar (vet.fax) i dr. Kozjan (Špansko)
imaš kontakte u preporukama; ima i za Čakovec, probaj nazvati

trebalo bi i napraviti rtg glave

Jel jede zeko sijeno?

jede sijeno redovito...
Imam pitanje materijalne naravi, koje mi je malko neugodno postaviti, al ja sam student koji se sam brine za svog zeku pa me zanima kolko bi takvo liječenje - rtg, operacija, lijekovi itd. okvirno koštali, bojim se da dosta?
Heidi
Kunić
Kunić

PostPostao/la Charlie » sri sij 02, 2008 23:45 pm

Rtg je 100 kn, operacije oko 300, liječenje ovisi koliko dugo; netko je pričao da je kod dr. Lipar injekcija 10 kn, ja sam uvijek plaćala sve zajedno pa ne znam točno
Znam da je problem i ipak niste iz Zg :sad: probaj barem nazvati preporučene veterinare, pa da u dogovoru sa vašim lokalnim liječe zeku
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la Heidi » sri sij 02, 2008 23:55 pm

Puno hvala na inf., za početak ću se obratiti preporučenom veterinaru u Čakovcu pa bum vidla kaj kaže...
P.S. ovaj forum je jako dobra stvar, svaka čast!
Heidi
Kunić
Kunić

PostPostao/la zeko Simba » čet sij 03, 2008 15:42 pm

Držimo palčeve da sve prođe kako treba.
Naša preporuka je također posjet veterinaru u Zagrebu jer to može prerasti u vrlo ozbiljan problem, a čini mi se da se to već i sada dosta razmahalo. Inače, to se sve da lijepo očistiti, kada se ukloni i apcesna vrećica u koju se gnoj puni, može biti sto postotno izlječenje. Ovako je mučenje za zekonju, a i opasnost od čestih narkoza
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Heidi » čet sij 03, 2008 23:32 pm

zeko Simba je napisao/la:Držimo palčeve da sve prođe kako treba.
Naša preporuka je također posjet veterinaru u Zagrebu jer to može prerasti u vrlo ozbiljan problem, a čini mi se da se to već i sada dosta razmahalo. Inače, to se sve da lijepo očistiti, kada se ukloni i apcesna vrećica u koju se gnoj puni, može biti sto postotno izlječenje. Ovako je mučenje za zekonju, a i opasnost od čestih narkoza

Moj veterinar je zeki na živo radil rez na abscesu, dakle bez narkoze. Kolko sam imala primijetiti, zeko to i nije teško podnio, odmah nakon operacijice bi bio živahan i osjećao se bolje. Zanima me, ako mu je taj absces nastao od pokvarenog zubića, a bolest je dosta uznapredovala, da li je moguće da su se pokvarili i susjedni zubići i da li zekica može živjeti bez prva dva donja zuba?
Heidi
Kunić
Kunić

PostPostao/la Charlie » čet sij 03, 2008 23:38 pm

Moguće da se upala proširila :sad:
zeko može živjeti i bez zubića, ali onda mu treba prolagoditi prehranu

Imate rtg u Varaždinu? Jesi možda zvala veterinare u Zg-u?
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la salatica » pet sij 04, 2008 18:21 pm

Heidi, ajde mi se javi na pm :)
salatica

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan