Savet oko homemade kaveza

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

Savet oko homemade kaveza

PostPostao/la Euena » sub ruj 04, 2010 13:10 pm

Dragi moji, dugo nas nije bilo na forumu, ali nadam se da cemo od sad biti malo cesci. Takodje, nadam se da vas zivot sluzi i da zivotarite sa svojim zekanima!! :D

I naravno potrebna nam je mala pomoc. S obzirom da su nasi zecevi pusteni vec godinu ipo dana, a ne mogu se nauciti na wc, dnevna soba nam se pretvorila u HAOS :sad: . Tepih (i posle 5 hemijskih ciscenja) smrdi i morali smo ga skloniti, trosed i dvosed pojedeni (iako smo odozdo morali da ih oblozimo sper plocom), parket unisten... (Svm onima koji se cude, zasto je to tako, jer pamte Peju kao divnog zeca, samo cu vam napomenuti da je on i dalje divan, ali da smo mu usled samoce, morali nabaviti drustvo - zekicu Malu, koja je, najblaze receno DJAVO :P) .I doslo je vreme kada smo shvatili da tako vise ne ide!!!

Elem, u procesu smo pravljenja kaveza. Posto su oni celog zivota pusteni, taj kavez ce biti minimum 1,2m sa 80cm, i plan nam je na 3 nivoa.
Sa tri strane ce zidovi biti od zice (tj. kao i pravi kavez) dok ce zadnji deo biti drvo, koje ce drzati citavu skalameriju. Problem nam pravi podloga po kojoj ce zecevi hodati. Inicijalno smo razmisljali da nivoi budu od plastike, ali nam problem pravi to sto ce se oni klizati po njoj. Ja sam razmisljala da na plastiku zalepim tanki zeleni itison, medjutim, s obzirom da zeke nisu naucene na wc, plasim se da ce se vrlo brzo usmrdeti :zeko4:

S obzirom da ce povrsina za hodanje biti okvirno 2-3m, suludo mi je prekrivati je piljevinom. Da li bilo ko ima iskustva po ovom pitanju, ili bilo kakav savet koji bi nam pomogao??

Puno hvala i sve vas pozdravljaju Peja i Mala!!
Euena
Zekonja
Zekonja

Re: Savet oko homemade kaveza

PostPostao/la warped » sub ruj 04, 2010 13:26 pm

ja sam radila kućicu na kat i podovi su mi drveni i prekriveni linoleumom. linoleum je fantastičan jer ga je lako očistiti (ja ga čistim svako jutro i svaku večer), a jedini problem je šta ga moja curka voli grickati, pa redovito rubove nađem u tisuću komadića... to bi se vjerojatno moglo riješiti da je linoleum u komadu preko cijele površine (moj je u nekoliko dijelova jer su to ostaci od pravljenja poda za kupaonu), ali to ću tek provjeriti kad mi stigne koja kuna na račun. :D

stavit ću i link na temu o svojoj gajbici, možda pomogne za koju ideju. :blush: viewtopic.php?f=7&t=4736
warped
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Klio » sub ruj 04, 2010 13:33 pm

Nuni je u jednoj svojoj temi o gajbama napisala dastavlja nesto neku vrstu plocica dole. Moj zecos jede linoleum,tata od Male, tako da obzirom da je ova djavo, neznam da li ce uspeti.
E da, ne verujem da ce se na gornjem nivou piskiti, samo na donjem, takoda gore mozes probati sa etisonom, ali ce biti problem ako ga bude kopala, ondace ga sigurno uspeti i pojesti.
Krcko urnise etison, znaci nema sansi da ga ne kopa i jede.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Euena » ned ruj 05, 2010 11:22 am

Mene strah da ce se klizati po linoleumu pa sam zato htela da postavim itison, s obzirom da sam htela da im napravim i prostora za trckanje po kavezu. Strah me je kako ce se naviknuti na kavez posle godinu ipo dana zivota na slobodi :sad: ,pa sam zato htela da im napravim sto udobnije... Naravno, planiram da ih pustam kad smo tu, ali to je ipak manje od pola dana...

Pokusacu vise varijanti u svakom slucaju, pa cu videti sta im odgovara, ali svakako sam mislilia da itison ide bar na "stepenice"...

A nikakvu sumnju nemam da ce piskiti i na gornjem spratu :blush:
Euena
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la warped » ned ruj 05, 2010 12:07 pm

Moja Csilla ne klizi na linoleumu, ali je odlučila da ga na gornjem katu više ne želi. Fino si je gospodična uzela jedan po jedan komad linoleuma i bacila ga dolje. :D A gore ionako ne piški tak da ga nisam ni vraćala...

Preporučila bih ti da ipak prvo probaš s njim, pa ako vidiš da im ne odgovara staviš nešta drugo...
warped
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la altan » ned ruj 05, 2010 21:39 pm

Imaš linoleuma koji nisu glatki..moj je recimo ima neke okrugle izbocine i nisam primjetila da im se sklize
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan