SOS-Molim vas za savjet!

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

PostPostao/la Ledolina » pet stu 09, 2007 13:51 pm

Drzim fige zeki i javljaj kako je.

Znam kako je grozno kad ti je zekic bolestan a veterinar koji bi trebao znati pomoci kaze da nema pojma.

Ja sam svojoj isto printala doziranje antibiotika i slicne stvari jel nije znala ni koje antibiotike zeko smije a koje ne.

Ni ne znate koliko je vama u Zg lakse!
slika[url=http://ticker.7910.org/eng][img]
Ledolina
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Bubica » pet stu 09, 2007 15:38 pm

Dobro je to sto je veterinar sam priznao da nema pojma o kunicima, a nije se isao praviti pametan. Zato mislim da bi ga mozda mogla zamoliti da on sam nazove Bubu ili Kozjana, pa da mu daju direktne upute sto napraviti.
Drzim fige da se to sto brze rijesi!
Bubica
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Lela » sub stu 10, 2007 18:35 pm

Zeyn ima li novosti? jel zeko bolje :)
kako je bilo kod veta?
Lela
Moderator
Moderator

PostPostao/la Zeyn » ned stu 11, 2007 14:06 pm

Eh ovako, otisle smo na kontrolu, rekli su mi da je sve ok, dali mi vitamine, ispitivali me o svemu i ja kazem da nije imala stolicu nit je mokrila. Doktorica odluci da je klistira, sto je kasnije rezultiralo jakim grcevima, bolovima, ma uzasno je bilo. Plakala sam kao nikad u zivotu svom, nisam joj mogla nikako pomoci...kud sam je ikako odvela tamo!!!
posto se maximalno ocistila, pocela je samo da gubi tekucinu, davala sam joj caj od nane da joj malo smiri stomacic. I eto sad joj je kao malo lakse, rekli su mi da je dovedem opet danas, ali ne pada mi na pamet...
Moja skviki je jako iscrpljena i sad samo spava, sto nam je drago, jer nije uopce spavala.
Hvala vam svima na brizi! :)
Zeyn
Kunić
Kunić

PostPostao/la lavida » ned stu 11, 2007 14:13 pm

joj, kakav klistir, ako su joj stala creva treba da dobije reglan ili cisaprid, jedan deluje na gornja drugi na donja creva, antibiotik je OBAVEZAN, kao i vitamin B, iz iskustva ti kazem da moras reagovati jako brzo, 12 sati cekanja zna da znaci jako mnogo
lavida
Kunić
Kunić

PostPostao/la Lady Stardust » ned stu 11, 2007 14:14 pm

KLISTIRA!!?!

Zlato malo jadno :sad: :sad: :sad:

NAdam se da ce biti bolje - kunici se NE klistiraju ako ima ikakvih drugih mogucnosti a uglavnom ima - jadna mala
Zadnja izmjena: Lady Stardust; ned stu 11, 2007 17:20 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la lavida » ned stu 11, 2007 14:15 pm

mozda je i dehidrirao, sta mu dajes da jede, sada je seno jako, jako bitno, ako ima GI zastoj to ti je jos dodatni problem

pod hitno antibiotik, citaj o gastrointestinalnom zastoju, B vitamin u injekcijama, TI zovi Kozjana i Bubu, ovo je jako ozbiljno
lavida
Kunić
Kunić

PostPostao/la Lady Stardust » ned stu 11, 2007 14:19 pm

daj mu soka od ananasa bez secera, on jako dobro rehidrira i pospjesuje rad crijeva- najbolje je ako mozes iscijediti i izmiksati svjezi ananas i to mu dati na spricu - to je bitno jer moze lako dehidrirati u ovom stanju
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la Lela » ned stu 11, 2007 15:02 pm

Zeyn je napisao/la:Eh ovako, otisle smo na kontrolu, rekli su mi da je sve ok, dali mi vitamine, ispitivali me o svemu i ja kazem da nije imala stolicu nit je mokrila. Doktorica odluci da je klistira, sto je kasnije rezultiralo jakim grcevima, bolovima, ma uzasno je bilo. Plakala sam kao nikad u zivotu svom, nisam joj mogla nikako pomoci...kud sam je ikako odvela tamo!!!
posto se maximalno ocistila, pocela je samo da gubi tekucinu, davala sam joj caj od nane da joj malo smiri stomacic. I eto sad joj je kao malo lakse, rekli su mi da je dovedem opet danas, ali ne pada mi na pamet...
Moja skviki je jako iscrpljena i sad samo spava, sto nam je drago, jer nije uopce spavala.
Hvala vam svima na brizi! :)

naravno da se može kunić klistirati, zašto ne. mislim bar sam tako čitala. ali da to radi STRUČNA OSOBA, koja poznaje anatomiju i fiziologiju kunića, o ostalom da i ne govorim. i naravno ukoliko ima potrebe za tim.

baš mi je žao zeke malenog. kakav je po pitanju ostalih simptoma? glavica i tijelo?

jel doktorica koja ju je klistirala imala plavu kosu? pretpostavljam da da, to je dr. J. kod nje ne bih nikad išla. mislim žena kao žena sigurno nije loša, ali moje iskustvo govori da ja ne idem kod nje više.
uostalom ne znam ni kod koga da idem.

možda Zeyn nema odakle zvati zagreb.

poslušaj ove savjete, i ako zeko nije u stanju jesti sam morat ćeš ga nahraniti na špricu.
Lela
Moderator
Moderator

PostPostao/la salatica » ned stu 11, 2007 16:10 pm

klistir je zadnja opcija i treba zaista stručna osoba - čitaj - s puno prakse, jer može lagano doći do oštećenja stijenke crijeva :sad:
grčevi i bolovi, nisu nešto što treba pratiti dobro obavljeno klistiranje :sad:

s obzirom da je očito izgubila dosta tekućine, trebala bi zapravo dobiti čim prije čim više tekućine (najbrže je injekcijom, ali na to se očito ne možeš osloniti) , ali i hranu kako bi joj crijeva proradila
ne znam što tvoja zekica jede, ali to što jede probaj smiksati, razrijediti i na špricu je hraniti
s obzirom na grčenje i bolove, pitanje je nije li došlo do povrede i kakve, a stvarno bi preventivno bilo dobro da dobije antibiotik
s obzirom na "stručnost" veterinara, pretpostavljam da nema veće šanse da i tu dobro odrdinira...

ako ne možeš kontaktirati Bubu, sigurna sam da netko od nas iz Zagreba može
teško je ordinirati bez pacijenta, ali i to je bolje pokušati, nego se ponovo dati u ruke takvoj doktorici

:sad:
salatica

PostPostao/la Ledolina » ned stu 11, 2007 16:35 pm

Oh Boze ovo je strasno! Kako se uopce usudila to raditi ako nije sigurna da zna sta i kako treba!

Glupaca! :argue:
slika[url=http://ticker.7910.org/eng][img]
Ledolina
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Lela » ned stu 11, 2007 16:58 pm

klistir kateterom ne dolazi u obzir.

ma ček, ima gore u tekstu o GI zastoju o klistiranju:

"Klistir

Mogla bi biti od pomoći primjena klistira u vidu tople čiste vode, pomiješane sa veoma malom količinom bezmirisnog laksativnog mineralnog ulja. Dodatak epsom soli ovoj tekućini za klistiranje (otprilike 1 kašika na 30-40cc vode) može pomoći u oslobađanju tekućine iz okolnih tkiva u crijeva kunića, i hidratiziranju blokade. Ukoliko koristite epsom soli morate voditi računa da je kunić generalno dobro hidratiziran sa subkutanim lakatatnim Ringerovim rastvorom, tako da se rezervoari tekućine u tijelu kunića neće iscrpiti.
Prije nego što pokušate primjeniti klistir na svom kuniću, PITAJTE vašeg veterinara da vas obuči, i to prilikom regularne posjete veterinaru. Ne čekajte neko hitno stanje da biste tada učili. Postoje situacija kada niste u mogućnosti doći do veterinara, i ovakvo znanje je tada neophodno.
Administrirati klistir pedijatrijskim gumenim irigatorom (štrcaljkom) za uši (otprilike ovako izgleda http://www.thecommandcenterwinchester.com/086524.jpeg,). Kuniću od 5lb se može sigurno dati 10-15cc tečnog klistira. Dobro izmješajte vodu i ulje. Smjestite kunića na leđa, osigurajte da se ne rita. Nježno uvedite vrh irigatora u anus, ne dublje od 1/2- 3/4 inchi. (ukoliko niste sigurni koji otvor je pravi, anus je onaj koji vam namigne kada ga dodirnete). Budite nježni i pažljivi. NE SILITE NIŠTA! Polako ispraznite štrcaljku, i neka kunić ostane na leđima nekih 30 sekundi, kako bi tekućina malo putovala kroz trakt. Kada se kunić okrene na noge, malo mu pridignite zadnje noge, kao što smo gore opisali kod masaže (čvrsto podupirući kičmu) da bi tekućina još malo napredovala. Možda će biti potrebno da malo prstom pridržite anus zatvorenim da biste izbjegli prskanje.
NE PREPORUČUJE SE UPOTREBA KATETERA ZA KLISTIRANJE!

Donji djelovi GI trakta kunića su extremno delikatni i krhki, i suviše lako je perforirati (probiti) rektum ili crijeva, sa katastrofičnim posljedicama. Gumena štrcaljka je pogodna, i daleko je sigurnija nego insercija katetera u donje dijelove GI trakta.

Klistir dovodi tekućinu do uzroka. Može pomoći da hidrira otvrdnute, dehidrirane fekalne tvari u donjim GI traktu, čak i kada subkutano administrirana tekućina izgleda da ne pomaže. I samo prisustvo tople tekućine izgleda da stimuliše mišiće donjeg GI trakta."

zato svugdje lijepo piše prije uzimanja životinje prvo provjeriti da li u mjesto vašeg stanovanja postoji veterinar koji je stručan za takvu vrstu životinje.
svog prvog kunića sam imala 2003, razbolio se i niko mu nije znao pomoći. a ja nisam bila informisana kao što bih mogla reći da sam danas (a imamo još puno svi da učimo), pa nisam znala da mu samo odmažu i čine gore.
danas, toliko godina kasnije situacija nije ništa bolja. isti doktori ostaju u čudu i vele ma nemamo mi iskustva. a onda idu radit klistiranje, nakon kojeg zec u mukama bude.

kažem samo jedan je meni htio pomoći, i trudio se. i lično samo lijepe stvari mogu reći za njega.

ko zna kad će biti bolje. ostaje samo da se nadam da se niko neće razboljeti, a da ovi problemi koje imam ne budu gori.

nadam se da je ovaj mali zeko bolje. :pusa:
Lela
Moderator
Moderator

Re: SOS-Molim vas za savjet!

PostPostao/la Zeko_Jurica » ned stu 11, 2007 19:47 pm

Zeyn je napisao/la:...
Sve je bilo ok, bila je vesela, uredno kakila i piskila, jednom rijecju zdrava... do jucer kad sam primijetila da se "umirila". Kad sam je uzela u ruke glava joj se zabacila i nije reagovala ni na sto. Takodjer sam primijetila da ju je kao strah da hoda, jer zadnje noge vuce i kad se osloni na prednje pada, izgubi ravnotezu...

Ovo su tipične neurološke smetnje i mislim da je ovdje klistir bio suvišan i nepotreban.

Zeko ne gubi ravnotežu i kontrolu nad zadnjim nogicama, zbog zastoja u probavnom traktu!

Onam kome se vrti u glavi i gubi ravnotežu pod nogama, nije do hrane.

A kuglica nije bilo zato što nije htjela jest, a kod zekana kuglice ispadaju samo kada i hrana ulazi na usta, jer cijela probava funkcionira tako da nova hrana gura dalje već postojeći sadržaj u crijevima.

Pogledaj da li možeš nabaviti od Bephara vitamin B komplex, pa daješ zeki 15 kapi ujutro i 15 navečer, 4 tjedna. Ako nađeš od drugog proizvođača, doziranje za kuniće je:
B1: 10 mg/kg
B2: 1 mg/kg
B6: 5 mg/kg
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la Zeyn » pon stu 12, 2007 11:39 am

jao uzasa, pa ne mogu da vjerujem...
Lela, da to je bila plava doktorica
davala sam caj od nane da pije, misleci da ce joj to umiriti stomacic i puno vode...
a ne zeli nista jesti osim radica, a toga ne smije puno...
odoh joj dati taj sok od ananasa :sad:
Zeyn
Kunić
Kunić

PostPostao/la Barica » pon stu 12, 2007 11:46 am

zeyn, meni sad više niš nije jasno.. vet je išao rješavati začep, a što je s neurološkim problemima?? i zabacivanjem glavice??
Barica
Zečić
Zečić

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan