klistir kateterom ne dolazi u obzir.
ma ček, ima gore u tekstu o GI zastoju o klistiranju:
"Klistir
Mogla bi biti od pomoći primjena klistira u vidu tople čiste vode, pomiješane sa veoma malom količinom bezmirisnog laksativnog mineralnog ulja. Dodatak epsom soli ovoj tekućini za klistiranje (otprilike 1 kašika na 30-40cc vode) može pomoći u oslobađanju tekućine iz okolnih tkiva u crijeva kunića, i hidratiziranju blokade. Ukoliko koristite epsom soli morate voditi računa da je kunić generalno dobro hidratiziran sa subkutanim lakatatnim Ringerovim rastvorom, tako da se rezervoari tekućine u tijelu kunića neće iscrpiti.
Prije nego što pokušate primjeniti klistir na svom kuniću, PITAJTE vašeg veterinara da vas obuči, i to prilikom regularne posjete veterinaru. Ne čekajte neko hitno stanje da biste tada učili. Postoje situacija kada niste u mogućnosti doći do veterinara, i ovakvo znanje je tada neophodno.
Administrirati klistir pedijatrijskim gumenim irigatorom (štrcaljkom) za uši (otprilike ovako izgleda
http://www.thecommandcenterwinchester.com/086524.jpeg,). Kuniću od 5lb se može sigurno dati 10-15cc tečnog klistira. Dobro izmješajte vodu i ulje. Smjestite kunića na leđa, osigurajte da se ne rita. Nježno uvedite vrh irigatora u anus, ne dublje od 1/2- 3/4 inchi. (ukoliko niste sigurni koji otvor je pravi, anus je onaj koji vam namigne kada ga dodirnete). Budite nježni i pažljivi. NE SILITE NIŠTA! Polako ispraznite štrcaljku, i neka kunić ostane na leđima nekih 30 sekundi, kako bi tekućina malo putovala kroz trakt. Kada se kunić okrene na noge, malo mu pridignite zadnje noge, kao što smo gore opisali kod masaže (čvrsto podupirući kičmu) da bi tekućina još malo napredovala. Možda će biti potrebno da malo prstom pridržite anus zatvorenim da biste izbjegli prskanje.
NE PREPORUČUJE SE UPOTREBA KATETERA ZA KLISTIRANJE!
Donji djelovi GI trakta kunića su extremno delikatni i krhki, i suviše lako je perforirati (probiti) rektum ili crijeva, sa katastrofičnim posljedicama. Gumena štrcaljka je pogodna, i daleko je sigurnija nego insercija katetera u donje dijelove GI trakta.
Klistir dovodi tekućinu do uzroka. Može pomoći da hidrira otvrdnute, dehidrirane fekalne tvari u donjim GI traktu, čak i kada subkutano administrirana tekućina izgleda da ne pomaže. I samo prisustvo tople tekućine izgleda da stimuliše mišiće donjeg GI trakta."
zato svugdje lijepo piše prije uzimanja životinje prvo provjeriti da li u mjesto vašeg stanovanja postoji veterinar koji je stručan za takvu vrstu životinje.
svog prvog kunića sam imala 2003, razbolio se i niko mu nije znao pomoći. a ja nisam bila informisana kao što bih mogla reći da sam danas (a imamo još puno svi da učimo), pa nisam znala da mu samo odmažu i čine gore.
danas, toliko godina kasnije situacija nije ništa bolja. isti doktori ostaju u čudu i vele ma nemamo mi iskustva. a onda idu radit klistiranje, nakon kojeg zec u mukama bude.
kažem samo jedan je meni htio pomoći, i trudio se. i lično samo lijepe stvari mogu reći za njega.
ko zna kad će biti bolje. ostaje samo da se nadam da se niko neće razboljeti, a da ovi problemi koje imam ne budu gori.
nadam se da je ovaj mali zeko bolje.