Krešo je u petak (24.05.) imao dvije kuglice "na lančiću", a u subotu (25.05.) ujutro tri. Da se ne dogodi začep (a kuglice "na lančiću" nisu, kako sam čitala, nimalo dobre i mogu biti početak začepa), iscjedila sam mu svježi ananas i dobio je isti u subotu oko podne (oko 3 ml). U 15,00h dogodila se kašasta kakica. I to se nastavilo do 17,00 sati kada sam mu dala pola tablete aktivnog ugljena, špricu otopljenog pro-digesta (inače nikada to neće piti sam osim ukoliko mu ne dam na špricu), 4 kapi reglana i 4 kapi santaline. Nije bilo pomaka (premda je to kratko vrijeme) do 20,00h, kada sam mu dala i malo razblaženog indijskog čaja. U 22,00h kuglice su manje, ali barem 15 njih je bilo. Tijekom cijelog popodneva raspoloženje mu se nije razlikovalo od raspoloženja inače - skakuće, legne, gricka sijeno, legne na bok, pa u kokica pozu, pa se opet izvali na bok. Ne dam mu pelete, čitala sam ovdje da ste savjetovali samo davati ruski/indijski čaj, i pro-digest i sijeno. U ponoć ponovno kašasta kakica - nije tekuća, baš je kašasta. Ponovno u 1,00h dobiva vodu sa pro-digestom i indijski čaj, i jede sijeno. U 4,00h jutros kuglice. U 7,00h opet kuglice i to sad već normalne veličine, sveukupno u ta tri sata (od 4,00-7,00sati) 30 kuglica, što manje, što normalne veličine. Opet dobiva malo pro-digesta i indijskog čaja u 8,00h, a u 9,00h opet kašasta kakica (samo na jednom mjestu, i to veličine 2 normalne kuglice, ali je kašasto, nema ničega tvrdog). I upravo sada izbacio je kao dvije spojene kuglice, tvrđe je ali ne posve čvrsto kao normalne kuglice, dakle pretpostavljam da mogu zaključiti da ide prema formiranju kuglica. Uhice su mu hladne, pa smo cijelu večer i danas koliko to uspijemo pokrivali ga ručnikom da se malo ugrije. Premda, kada počne trčkarati okolo, naravno uhice mu budu toplije.
Prošli mjesec imao je problema s kutnjacima. Međutim, prvi veterinar kojemu smo otišli jer Krešo nije htio jesti jedan dan i imao je puno manje kuglica - i brojčano i veličinom - dan ranije i to jutro, veterinar je zaključio da je u pitanju začep (pitao je što smo pobogu mu radili kada je tako napuhnut i da njemu nema baš puno pomoći, dat će mu ono što misli da bi trebalo pomoći, ali da se mora paziti na probavu, kunići znaju jedan dan biti dobro a sutradan ih nađete uginule, i ne preporuča nikakve antibiotike) i dobio je injekciju reglana i vitamina pa je potom dobio zbilja veliki proljev, a hranu nije puno jeo. Dan poslije, uvidjevši da nam bliži veterinari koji su za male životinje ne mogu pomoći, i da je stanje sve gore, otišli smo veterinaru u Osijek i on je pregledom utvrdio da postoji problem preraslih kutnjaka, i da zato Krešo nije htio jesti (baš kako je Lady Stardust pisala ovdje
http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?f=5&t=171&hilit=kutnjaci
, pomisliš kako neće ovo pa neće ono sijeno, ima na raspolaganju sve ostalo, sve što se preporuča za zdravu prehranu, no problem je na koncu u kutnjacima). Usput, Krešo nije ni bio napuhnut, to su isto utvrdili. No, korekcija se ne može vršiti u stanju u kojem je bio pa je prije svega trebalo stabilizirati stolicu, osigurati da jede (tu nam je uskočila u pomoć Musi sa critical care-om dok nam Andrea i Ivana iz Udruge taj isti dan šalju cc). Terapija koju smo dobili za stabilizaciju kakice bila je upravo ta - radikolan, santalina i tada je bilo potrebe sa sab simpleks kapima (jako mu je krčalo u crijevima). Uglavnom, sve je odlično prošlo. Ispričavam se ne ovom preširokom objašnjavanju, samo sam htjela reći zašto sam mu prvi puta jučer dala i santalinu i radikolan. Ali nakon toga nisam nastavila, dobivao je samo pro-digest i indijski čaj.
Htjela sam pitati što vi mislite, je li to normalo da se kakica stabilizira pa se onda opet vrati u kašasti oblik, griješim li negdje? U najboljoj namjeri da mu bude dobro, mislim da sam pretjerala.