Posto imam 4 kunica i jedan mi je skoro uginuo i zbog toga krivim sebe, odlucila sam da Vam dam par korisnih saveta. Svi novopeceni vlasnici kunica bi trebali da poslusaju moje savete, da bi im se ne bi desilo sto i meni sa mojim pokojnim Pokijem i da bi im kunici bili srecni.
1. Kunici nek uvek budu u istoj prostoriji sa Vama i ako su napolju ne mojte ih ostavljati same.
Vazno je da pratite ponasanje i zdravlje vasih kunica. Oni tesko pokazuju kad im je lose (barem u mom slucaju). Poki je bio veseo, skakao je, imao je normalnu mokracu, ali je ipak izgleda neko vreme vukao problem sa bubrezima, za koji nisam znala sve do posle uginuca.
2. Svaku promenu u hrani ili nuzdi ispratite. Ako ima makar na samo jedan dan mekanu stolicu, idite kod veterinara. Razmislite sta je jeo ili pio i kazite vetrinaru.
Moj Poki bi imao na po koji dan mekanu stolicu i ja nisam odreagovala jer bi se unormalizovala. Mislila sam da je trenutno od neke hrane, a izgleda da je bilo zbog problema sa bubrezima.
3. Nemojte kunicima davati nista hladno.
Ja sam Pokiju davala par puta sargarepu iz frizidera i mozda je i to bio uzrok problema sa bubrezima. U svakom slucaju, oni su osetljivi na hranu, tako da vodite racuna sta ima dajete, a na ovom forumu imate korisne savete.
4. Idite samo kod veterinara koje vam preporucimo na ovom forumu jer su oni provereni ili kod nekih drugih koji imaju velikog iskustva sa kunicima.
5. Naucite vase kunice od malih nogu da vrse nuzdu u WC-u. Nemojte stedeti pare i obezbedite im posudu za WC koja ima da se kupi po pet shopovima. Kad porastu mnogo ih je teze nauciti na WC.
6. Ako hocete da drzite zeceve u paru onda neka budu mali. Kad napune 6 meseci mozete ih sterilisati. Samo vodite racuna da kad se sterilisu ne smeju biti u kontaktu jedan sa drugim minimum 3 nedelje. Posle ih postepeno upoznajte ponovo.
Ja sam sterilisala Lakija pa sam ga odmah pustila sa Lunijem i Luni je napao Lakija iako su pre toga bili nerazdvojni. Od tada vise nisam mogla da ih pomirim.
Ako se setim jos nekih saveta iz licnog iskustva, napisacu opet ovde.