Saveti na osnovu iskustva

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Saveti na osnovu iskustva

PostPostao/la musemarina » sub lip 06, 2009 1:10 am

Posto imam 4 kunica i jedan mi je skoro uginuo i zbog toga krivim sebe, odlucila sam da Vam dam par korisnih saveta. Svi novopeceni vlasnici kunica bi trebali da poslusaju moje savete, da bi im se ne bi desilo sto i meni sa mojim pokojnim Pokijem i da bi im kunici bili srecni.

1. Kunici nek uvek budu u istoj prostoriji sa Vama i ako su napolju ne mojte ih ostavljati same.
Vazno je da pratite ponasanje i zdravlje vasih kunica. Oni tesko pokazuju kad im je lose (barem u mom slucaju). Poki je bio veseo, skakao je, imao je normalnu mokracu, ali je ipak izgleda neko vreme vukao problem sa bubrezima, za koji nisam znala sve do posle uginuca.

2. Svaku promenu u hrani ili nuzdi ispratite. Ako ima makar na samo jedan dan mekanu stolicu, idite kod veterinara. Razmislite sta je jeo ili pio i kazite vetrinaru.
Moj Poki bi imao na po koji dan mekanu stolicu i ja nisam odreagovala jer bi se unormalizovala. Mislila sam da je trenutno od neke hrane, a izgleda da je bilo zbog problema sa bubrezima.

3. Nemojte kunicima davati nista hladno.
Ja sam Pokiju davala par puta sargarepu iz frizidera i mozda je i to bio uzrok problema sa bubrezima. U svakom slucaju, oni su osetljivi na hranu, tako da vodite racuna sta ima dajete, a na ovom forumu imate korisne savete.

4. Idite samo kod veterinara koje vam preporucimo na ovom forumu jer su oni provereni ili kod nekih drugih koji imaju velikog iskustva sa kunicima.

5. Naucite vase kunice od malih nogu da vrse nuzdu u WC-u. Nemojte stedeti pare i obezbedite im posudu za WC koja ima da se kupi po pet shopovima. Kad porastu mnogo ih je teze nauciti na WC.

6. Ako hocete da drzite zeceve u paru onda neka budu mali. Kad napune 6 meseci mozete ih sterilisati. Samo vodite racuna da kad se sterilisu ne smeju biti u kontaktu jedan sa drugim minimum 3 nedelje. Posle ih postepeno upoznajte ponovo.
Ja sam sterilisala Lakija pa sam ga odmah pustila sa Lunijem i Luni je napao Lakija iako su pre toga bili nerazdvojni. Od tada vise nisam mogla da ih pomirim.

Ako se setim jos nekih saveta iz licnog iskustva, napisacu opet ovde.
musemarina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la zekica_poopy » sub lip 06, 2009 7:51 am

ja bih dodala da pratite svaku promjenu u ponasanju ili karakteru koja traje duze vrijeme. razmislite da li postoji neki dogadjaj u zivotu zasto bi kunic mogao promjeniti ponasanje, ali uz to uvijek pratite da li postoji jos koji ma koliko god vam se cinio bezazleni simptom.

u ranijem otkrivanju tezih bolesti moze vam pomoci samo da uocavate sitnice i da ste s njima sto cesce.
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la Raul » sub lip 06, 2009 7:55 am

I kad kupujete kunica dobro provjerite da je drustven a ne povucen ili preplasen.
Raul
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Klio » sub lip 06, 2009 8:28 am

Raul je napisao/la:I kad kupujete kunica dobro provjerite da je drustven a ne povucen ili preplasen.

:D :D :D JOs se mucis sa pripitomljavanjem svoje ljubimice. Pa doci ce to samo od sebe.
Ja licno mislim da moj Krcko da ga ne mazim toliko i da mu se toliko ne dajem bio bi pravi divljak.
Vidmi po njemu, uospte se ne da maziti svima tj. bira covek i to jako kratko. A kao mali bio je stvarno divalj, ni je nisam mogla uvek da ga mazim. I brinula sam kao i ti Raul da li ce se promeniti. mazila sam ga protiv njegove volje non stop i eto.

MOje je misljenje da treba biti uporan i puuuuunoooo ih voleti i to im stalno pokaizvati.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Kunić Leopold » sub lip 06, 2009 9:57 am

I da, poslije sterilizacije ne treba čekati, dok nakon kastracije treba proći 6 tjedana.
Kunić Leopold
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zekili » sub lip 06, 2009 13:45 pm

ja bi dodala:

ako ste jos u fazi odlucivanja da li imati kunica ili ne, dobro razmislite. Ako zelite kunicu pruziti svu srecu u njegovom zivotu najbolje bi bilo da je stalno slobodan. Razmislite mozete li mu to omoguciti? Takoder, kunici nisu bas jeftini kucni ljubimci. Neophodna je stalna briga i paznja, te racunajte da uvijek trebate imati mogucnost omoguciti mu najbolju zdravstvenu skrb ukoliko mu to bude potrebno. Da li imate dosta vremena za posvetiti se kunicu, je takdoer jedno od pitanja koje si morate postaviti. Oni su veoma drustveni i od neprocjenjive mu je vaznosti da mu se vlasnik moze dovoljno posvetiti, uz svog vlasnika vezu se jednako kako to rade psi, npr. Nikada kunica nemojte kupiti nabrzaka, dobro razmislite o svemu prije nego sto ucinite.
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Zeko_Jurica » pon srp 20, 2009 22:32 pm

Ja bih dodao komentar/ispravak :)

pod 2:
Ja ne bih kunića zbog toga što jedan dan ima malo mekšu stolicu (ne mislim na vodenasti proljev) odmah vodio veterinaru. To je za njega stres i može pogoršati probavu. Ako dođe vetreinaru sumnjam da će on iz toga odmah istraživati uzroke u detalje. Dobit će antibiotik pa ćemo dalje vidjeti... Najjednostavnije je za početak odnijeti stolicu na analizu, pa eliminirati najčešće moguće uzročnike proljeva.

pod 6:
Ako hocete da drzite zeceve u paru onda neka budu mali - misliš: najlakše ih je upoznati dok su još mali :)
Mužjak je tek 6 tjedana nakon kastracije 100% siguran (da nemože napraviti potomke). 3 tjedna su premalo i svako spajanje prije isteka 6 tjedana je manje ili više riskantno.
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan