Apetit i vručina

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

Apetit i vručina

PostPostao/la Renato » sri lip 20, 2012 16:09 pm

Ovako, vec par dana od kada su pocele ove velike vrucine Nora jede cca 50%-60% manje peletirane hrane.
Pretpostavljam da je zbog naglih visokih temperatura ali svejedno bih volio cuti od iskusnijih da li je moguce da je to uzrok!?

Dobije 1 zlicu hrane oko 10h, 1 zlicu oko 16h i jednu na vecer oko 22h i od svake ture pojede manje od pola jedino ovu kasnovecernju potamani ali tokom noci!
Sijeno jede bez promjena u uobicajenim kolicinama, odgovara joj svjeze povrce (list mrkve ili maslacka), luduje kada je banana ili jabuka u pitanju i pije normalno! Kuglice OK i piski kao i inace!
U ponasanju je jedina promjena sto je znatno manje aktivna sve do kasno navecer sto takoder pripisujem vrucinama!
Renato
Zečić
Zečić

Re: Apetit i vručina

PostPostao/la ars » sri lip 20, 2012 16:13 pm

Ako je sve drugo ok, onda nema problema. Normalno je da imaju svoje neke individualne navike, kao i mi. Bitno da sijeno jede, ako jede nešto manje peletirane hrane neće mu ništa biti. Neka uvijek ima puno puno svježe vode, naravno.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Renato » sri lip 20, 2012 16:30 pm

Bio sam uvjeren da je vrucina razlog ali volim cuti sto kazu iskusniji ljudi! Hvala ars!!

Ma sve je ostalo OK, kaze mi Dajana da i njihov pas koji je veliki gurman i obozava papati vec 2 dana skoro pa nista ne jede tokom dana, samo lezi i pije vodu pa tek nacer zivne! (mjesanac labradora i retrivera)

Vodu joj mjenjamo vise puta dnevno da stalno ima svjezu!
Renato
Zečić
Zečić

PostPostao/la Alita » čet lip 21, 2012 18:31 pm

Imam slično pitanje - no Kino jede peletirano i svježe povrće i bilje bez problema, ali sijeno ne baš. Zadnja 2 dana sam prvo mislila da mi se čini, pa shvatila da sijeno koje jede zapravo ne jede, nego samo gricka, pregrize i ispusti. Ne znam je li do sijena možda? Ili je do vrućine, pa mu se ne žvače suho jednostavno? Pije normalno.
Neli najnormalnije jede sve što joj padne pod šape, i domaće i kupovno sijeno, i bilje i sve. Pa ne znam.
Alita
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Mixazeko » čet lip 21, 2012 18:38 pm

Alita je napisao/la:Imam slično pitanje - no Kino jede peletirano i svježe povrće i bilje bez problema, ali sijeno ne baš. Zadnja 2 dana sam prvo mislila da mi se čini, pa shvatila da sijeno koje jede zapravo ne jede, nego samo gricka, pregrize i ispusti. Ne znam je li do sijena možda? Ili je do vrućine, pa mu se ne žvače suho jednostavno? Pije normalno.
Neli najnormalnije jede sve što joj padne pod šape, i domaće i kupovno sijeno, i bilje i sve. Pa ne znam.

I Milica koja inace pojede kilo sena za 3-4 dana u zadnjih par dana jedva da pojede 50-100 grama sena dnevno. Mozda je u pitanju i kvalitet sena ali meni se cinida je ovo seno vrlo dobro
Mixazeko

PostPostao/la ars » čet lip 21, 2012 19:14 pm

Jedu i moji manje sijena. Zapravo sve osim bilja jedu manje, danas su i peletiranu jeli manje nego inače. Vrućina sigurno utječe, makar ja ne bih baš pustila da ne jedu sijeno, tu sam nemilosrdna.. po noći dobiju puno sijena i to obično pojedu do jutra.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Jura » čet lip 21, 2012 19:20 pm

i kod Hefa ista priča, pelete pojede, ali je vidljivo smanjio sijeno.
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Mixazeko » čet lip 21, 2012 19:42 pm

Moj pelete dobija kao poslasticu par komada dnevno. Forsiramo bilje i povrce, pogotovo leti. Mokro povrce je odlicno protiv dehidratacije
Mixazeko

PostPostao/la ars » čet lip 21, 2012 20:57 pm

Mixazeko je napisao/la:Moj pelete dobija kao poslasticu par komada dnevno. Forsiramo bilje i povrce, pogotovo leti. Mokro povrce je odlicno protiv dehidratacije

Neki iskusniji ljudi kažu da zečevima treba bar jedan potpun obrok suhe hrane dnevno, jer da nema šanse da im mi nadoknadimo povrćem i biljem sve kalorije koje primaju u prirodi. Oni ipak jedu do 80 puta dnevno u prirodi. A mokro povrće je po nekima povezano s nadimom pa se ne preporučuje.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la virion » čet lip 21, 2012 21:04 pm

Mixazeko je napisao/la:Mokro povrce je odlicno protiv dehidratacije

Što znači mokro? Da ga ne osušiš nakon pranja ili da je svježe?
slika
slika
virion
Zečić
Zečić

PostPostao/la Mixazeko » čet lip 21, 2012 21:23 pm

virion je napisao/la:
Mixazeko je napisao/la:Mokro povrce je odlicno protiv dehidratacije

Što znači mokro? Da ga ne osušiš nakon pranja ili da je svježe?

Ne susim samo malo otresem. Podrazumeva se da povrce koje zec jede treba da bude sveze
Mixazeko

PostPostao/la Mixazeko » čet lip 21, 2012 21:25 pm

ars je napisao/la:
Mixazeko je napisao/la:Moj pelete dobija kao poslasticu par komada dnevno. Forsiramo bilje i povrce, pogotovo leti. Mokro povrce je odlicno protiv dehidratacije

Neki iskusniji ljudi kažu da zečevima treba bar jedan potpun obrok suhe hrane dnevno, jer da nema šanse da im mi nadoknadimo povrćem i biljem sve kalorije koje primaju u prirodi. Oni ipak jedu do 80 puta dnevno u prirodi. A mokro povrće je po nekima povezano s nadimom pa se ne preporučuje.

Dokazano je da mokro povrce dobro utice na probavu. Cak savetuju da se daje skroz mokro, ali ja ga ipak otresem. Pa jedu i u nasim domovima preko 80 puta dnevno. Meni se cini da Milica jede cak i cesce. Pa oni ceo dan jedu seno. A sta to tacno nema u povrcu i bilju pa je potrebna porcija peleta? Ne svadjam se samo pitam. :zeko1:
Mixazeko

PostPostao/la Marta » pet lip 22, 2012 7:53 am

ars je napisao/la:
A mokro povrće je po nekima povezano s nadimom pa se ne preporučuje.

ja nešto verujem u ovu trvdnju pa ne dajem mokro. a čak i ako nije potpuno osušeno bilje koje joj dam, nema šanse da će pojesti nešto dok se to potpuno ne osuši. tako da ne znam kako bi to izvela.

definitivno je smanjila seno i suvu hranu, ali pije vode poprilično i najviše voli sveže koje uglavnom dajem direktno iz saksije :)
Marta
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Mixazeko » pet lip 22, 2012 9:48 am

Marta je napisao/la:
ars je napisao/la:
A mokro povrće je po nekima povezano s nadimom pa se ne preporučuje.

ja nešto verujem u ovu trvdnju pa ne dajem mokro. a čak i ako nije potpuno osušeno bilje koje joj dam, nema šanse da će pojesti nešto dok se to potpuno ne osuši. tako da ne znam kako bi to izvela.

definitivno je smanjila seno i suvu hranu, ali pije vode poprilično i najviše voli sveže koje uglavnom dajem direktno iz saksije :)

Nebih da nastavljam raspravu o mokrom povrcu. Moj ovih dana skoro uposte nece da pije vodu iz pojilice, pa moram svako malo da ga pojim :sad:
Mixazeko

PostPostao/la sanjita » pet lip 22, 2012 9:53 am

Mi osvjezimo vodicu sa par kapi narance i to nam je jako fino,toliko da popijemo sve jako brzo :) ...naravno da im je manje do jela,kao i ljudima...nije im ni do sebe kamoli do jela....Mia se vucara okolo,tocno se vidi da joj ovo vrijeme nije bas po volji.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

Sljedeća

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan