iščašenje kuka

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

iščašenje kuka

PostPostao/la Renata1 » sri srp 31, 2013 19:27 pm

Evo baš pretražujem forum zbog operacije kuka našeg zekice :sad:
Sutra u 12h smo naručeni na operaciju u Bubu i zanima me postoperativni tijek.

Na što treba obratiti pažnju poslije operacije i kako paziti zekana?
Tnx.
Zadnja izmjena: Renata1; sri kol 21, 2013 11:06 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
Renata1
Kunić
Kunić

Re: Iščašen kuk nakon sterilizacije

PostPostao/la altan » čet kol 01, 2013 9:13 am

Kod svih operacija, ali i opcenito, potrebno je pripaziti na prehranu zeke..Jako je bitno da ne prođe dugo razdoblje, a da zeko ne jede (ne duže od pola dana!)..ako zeko ne želi jesti sam treba ga hraniti na špricu..znaći nabaviti preventivno šprice, ako je moguće critical care, sok od ananasa i sab simplex (od nejedenja može doći do začepa)..zeki ponuditi jesti ono što voli kako bi što prije poćeo jesti..vodu staviti u zdjelicu jer je iz nje lakše piti.. Budući da zeko ide na operaciju kuka, potrebno mu je osigurati ograđen prostor obložen nećim mekanim (madrac, jastuci..) kako se zeko ne bi ozljedio pri pokušaju ustajanja/kretanja te kako bi mu se kretanje ipak malo ograničilo..mekanu podlogu bilo bi dobro prkriti pelenama za životinje (štence, mačiće) da upiju mokraću (ako zeko ne može otići na wc) kako ne bi u njoj ležao..taj "kutak" bi trebalo organizirati na nekom mirnom, zaklonjenom mjestu kako bi zeko bi izložen što manjem stresu..
Molim te mi reci gdje je rađena kastracija?
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la tracybrser » pet kol 02, 2013 9:29 am

baš mi je žao što se baš vama dogodilo
:sad:
tracybrser
Kunić
Kunić

PostPostao/la Renata1 » sub kol 03, 2013 18:53 pm

altan je napisao/la:Kod svih operacija, ali i opcenito, potrebno je pripaziti na prehranu zeke..Jako je bitno da ne prođe dugo razdoblje, a da zeko ne jede (ne duže od pola dana!)..ako zeko ne želi jesti sam treba ga hraniti na špricu..znaći nabaviti preventivno šprice, ako je moguće critical care, sok od ananasa i sab simplex (od nejedenja može doći do začepa)..zeki ponuditi jesti ono što voli kako bi što prije poćeo jesti..vodu staviti u zdjelicu jer je iz nje lakše piti.. Budući da zeko ide na operaciju kuka, potrebno mu je osigurati ograđen prostor obložen nećim mekanim (madrac, jastuci..) kako se zeko ne bi ozljedio pri pokušaju ustajanja/kretanja te kako bi mu se kretanje ipak malo ograničilo..mekanu podlogu bilo bi dobro prkriti pelenama za životinje (štence, mačiće) da upiju mokraću (ako zeko ne može otići na wc) kako ne bi u njoj ležao..taj "kutak" bi trebalo organizirati na nekom mirnom, zaklonjenom mjestu kako bi zeko bi izložen što manjem stresu..
Molim te mi reci gdje je rađena kastracija?

Kastracija je rađena prije 6g. u Bubu i (kuc,kuc) svje je prošlo u najboljem redu.

Išćašenje kuka, nam nije jasno u kom trenutku se desilo, samo smo primjetili da zeko nogu vuče. Pomislili smo na sve i svašta skupa sa vet. iz Bube dr. Šegotom, dok pretragom na google nismo našli na identičan slučaj opisa stanja kunića i pomoći.
Međutim, u Bubi su prvo zakazali operaciju, a potom ju nakon prijema otkazali s objašnjenjem da je "prestara" za zahvat. Odmah isti dan, u četvrtak s rengen. snimcima, otišli smo po drugo mišljenje kod dr. Alana Jurca i operirana je to veče.

Zeko je danas nešto bolje, u smislu da je pojela šaku suhih listića i malo banane, nešto sijena. Danas smo opet bili kod dr. Jurce i naravno spomenuli da li ju trebamo hraniti na špricu, on je rekao da nije alarmantno, da je u infuziji dobila i minerale i vitamine i to malo lišća je zadovoljavajuće :blink: E sad, pazimo je i nudimo, imamo pripremljen frutek od jabuke, veliku špricu i samo treba smiksati hranu i špricom dati. Okružena je sijenom, na dohvat joj je, u velikom je kavezu. Prvu noć je bila ko mali tuljan, a sad i sama tijekom noći se pomjera. Dr. joj je dao lijek protiv bolova (morfij) pa je uspavana, povremeno digne glavicu, ali uglavnom miruje. Dosta smo je mazili i tješili je, ali sada je okrenula nam guzu i puštamo je na miru. Nadamo se da idemo ka boljitku.

Hvala na javljanju :wink: Javljat ću se sa novim iskustvom dešavanja, da drugi vlasnici zekana, ako im se nedaj bože ovo desi, mogli iz prve ruke doznati gdje, kuda i kako se ponašati u skladu sa situacijom.

Čitamo se.
Renata1
Kunić
Kunić

PostPostao/la Renata1 » sub kol 03, 2013 19:01 pm

tracybrser je napisao/la:baš mi je žao što se baš vama dogodilo
:sad:

Je, bili smo ova dva dana izvan sebe, ali eto imali smo sreću, da smo otišli kod dr.Jurca, koji je u Hrvatskoj najbolji kirurg ortoped za male životinje :)
Renata1
Kunić
Kunić

PostPostao/la Renata1 » ned kol 04, 2013 18:41 pm

3-ći dan:
Zeki je splasnula oteklina gdje su šavovi, počelo je rasti krzno gdje je operirana, mokrila je i ima nešto kuglica.
Pokušava se čistiti, ali je nestabilna.
Također jede kada joj se nudi, ali ne pretjerano. Pila je vodu.
Kada se pomjera po kavezu, štedi nogu-što je za očekivati.
Renata1
Kunić
Kunić

PostPostao/la markiza » pon kol 05, 2013 17:34 pm

Pa mislim da ce biti dobro :zeko3:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Renata1 » pon kol 05, 2013 18:48 pm

markiza je napisao/la:Pa mislim da ce biti dobro :zeko3:

Hvala! I ja se iskreno nadam :hm:
4-ti dan
Zeka je više jela, mokrila i ima više kuglica.
Nogicu vuče i stoji joj nekako prekriženo s drugom. Nestabilna je pa smo shvatili da možda zbog toga ne ide na pojilicu, jer vodu ksd nudimo pije.
Ali predvečer je čak i stojala samostalno. Budući da joj je muž ova 2 dana davao inj.antibiotika, jedva čekamo sutra
da odemo na kontrolu kod veta da čujemo što će reći.
Čitamo se.
Renata1
Kunić
Kunić

PostPostao/la markiza » sri kol 07, 2013 22:06 pm

Sta je rekao veterinar? :zeko10:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Renata1 » čet kol 08, 2013 18:49 pm

markiza je napisao/la:Sta je rekao veterinar? :zeko10:

Pozdrav!
Veterinar je rekao da je zadovoljan stanjem i da će rehabilitacija potrajati 6 mjeseci :zeko4:
Naša zeka je danas bila poprilično ljuta, što je već 7 dana u kavezu, tako da smo je pustili van ispred kaveza na tepih.
Nogicu vuče za sobom i kako je kraća od zdrave, ona ode pod zekin trbuh, pa se zeka vrti u krug i ne može ju izvaditi.
Kad smo pokušali maziti "bibinu" nogicu, režala je. Uspjela je si urediti krzno koliko je mogla, dosta se je iskugličarila, umorila :zeko5:
Probala se izvaliti na stranu, ono kao baciti, ali muž joj je pomogao s nogicom.
Uglavnom, poslije je bila opet ona stara, :zeko3: (valjda je zbog zatočeništva bila razdražljiva ili se bojala da ćemo je vratiti u kavez).
Eto, u petak ili subotu idemo vaditi konce i očekujem da će nam vet pokazati vježbe koje trebamo raditi s njom (fizioterapija).
U svakom slučaju se javim i hvala markiza što pitaš za našeg zeku.
U ovom trenutku odmara ležeći na tepihu.

Pusa :zeko8:
Renata1
Kunić
Kunić

PostPostao/la markiza » pet kol 09, 2013 10:11 am

Pa jeste da je 6 meseci dugo ali dace Bog da sve bude kako treba :) nema sta da mi se zahvaljujete sto pitam za zeku ja bih volela da sve zeke na svetu budu zdrave i da pozive dugo dugo najduze toliko ih volim a znam kako je meni samo kad mi se ucini da mi je zeko nesto tuzan ili da mu nije dobro koliko se razalostim i uplasim a mogu samo da zamislim kako je vama koji prolazite kroz operacije i bolesti sa svojim zekama, pa ja eto bar zelim da pruzim podrsku ako imalo moze da vam znaci :blush:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Renata1 » pet kol 09, 2013 18:33 pm

Danas je vet izvadila zeki konce, a što se tiče vježbica je rekla tek kad zeki ojača nogica.
To bi moglo biti i za 2 mjeseca, a kontrola nam je opet za 10 dana.
Dozvolila je da zeka može biti izvan kaveza.
Zeko uglavnom leži na tepihu, koji smo kupili radi nje (ispod je bambus tepih), kako se ne bi klizala i to je bio pun pogodak, jer joj se sviđa i ne mrda s njega. Ode malo na parket sa strane (da se valjda rashladi) ili je ispod stolića, ali uglavnom odmara nogicu.
Pozdrav Markiza i pusa :zeko3:

Evo naše zeke:

slika

slika
Renata1
Kunić
Kunić

PostPostao/la tracybrser » sri kol 21, 2013 8:45 am

gdje si je sterilizirao?
tracybrser
Kunić
Kunić

PostPostao/la markiza » sri kol 21, 2013 9:28 am

Micika malena kako je slatka i ja i moj Zeko-Peko puno puno puno poljubaca saljemo :zeko3: :zeko3: :zeko3: :zeko3: :zeko3: :zeko3:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Renata1 » ned ruj 15, 2013 8:29 am

tracybrser je napisao/la:gdje si je sterilizirao?

U Bubi, prije 6 godina.
Renata1
Kunić
Kunić

Sljedeća

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan