Podloga za kavez

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Podloga za kavez

PostPostao/la Ana831 » pet ruj 07, 2012 11:07 am

Pozdrav!

Pošto si namjeravam uskoro uzeti 2 kunića, želim im prvo srediti 'smještaj' prije nego se zaletim :) Želim im dati dovoljno prostora pa sam odlučila kupiti žicu od koje ću napraviti poveći kavez, otprilike 2.5 m dužine i širine za visinu još nisam sigurna ali vjerojatno metar. Ispod njega sam namjeravala samo staviti nekakvu podlogu samo još nisam sigurna što a čitala sam da ljudi na forumu dosta hvale plastiku i linoleum.

Da bude jasnije na što mislim evo slika:
http://www.sandiegorabbits.org/adoption ... ce_ezr.jpg

Mislim da im je takvo nešto bolje nego kavezi po metar dužine...

Svi prijedlozi su dobrodošli :)
Ana831
Kunić
Kunić

Re: Podloga za kavez

PostPostao/la Mrvica » sub ruj 08, 2012 9:10 am

Po meni je ovo jednood najboljih resenja ako zelimo da su zeke na sigurnom kada ostanu sami, a da pri om imaju sasvim dovoljno porstora.
Sto se tice podloge, linoleum jeste solidna opcija, ali moras pripaziti da nigde nema odignutih ivica jer bi im vrlo verovatno moglo pasti na um da ga grizu, a to je izuzetno opasno.
Ja sam za Mrvicu imala ogradu koju sam zatvarala nocu i kada nisam u stanu, ali podloga su mu bile plocice i onda pamusne prostirke za slucaj da mu je hladno da lezi na plocicama, a imao je u tom delu i kucicu sa drvenom podlogom, tako da je to bilo savrseno resenje. Ako pak ne mozes da iskombinujes da su plocice podloga, onda linoleum, barem dok ne nauce da obavljaju nuzdu u wc. Kada se to desi, nece ti trebati linoleum, moci ce da budu i na parketu i/ili tepihu.
Mrvica
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la altan » sub ruj 08, 2012 18:34 pm

Dobrodosla..lijepo da se prvo pripremas za zeke pa tek onda nabavka..evo ovdje imas cijelu temu o smjestaju zekana.. viewtopic.php?f=7&t=72
takoder baci oko i na udomljavanja jer uvijek neki zeko trazi novi dom viewforum.php?f=9
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Ana831 » uto ruj 18, 2012 10:49 am

Super, hvala na prijedlozima :)
Ana831
Kunić
Kunić

PostPostao/la Eppsa » ned stu 25, 2012 17:01 pm

Heeeej ljudovi, nova sam na sajtu.
Imam preslatkog kunica, albino, crvenee okice, "lavlja glava" , 7 mjeseci star :zekoo11: , cupav je mnogo mnogo.
Zbog njegove cupavosti :belj: imam jedan problemcic. Ne mogu da nadjem adekvatnu podlogu, jer se jadnicku sve zalijepi za krzno.
Probala sam sa pilotom, kombinacija sijena i pilote. Ne znam vise sta da radim :sad: Ako ima prijedloga , savjeta bilo staaa, pliiiz
Eppsa
Kunić
Kunić

PostPostao/la Lady Stardust » ned stu 25, 2012 23:23 pm

makni sve i stavi pelete za loziti pec samo u wc
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la sljivaos » čet tra 11, 2013 9:49 am

Pozdrav svima,

novi sam na forumu a i u svemu ovome :-) naime imam mjesavinu zeca i kunica, neki kazu da je vrsta orijaski sarac. obzirom da ne znam tocno koje je vrste stavit cu sliku pa mi mozda mozete pomoci oko toga. mali je kod mene oko 2 tjedna i vec se poprilicno udomacio. bio je slobodan u sobi bez kaveza, u jednom cosku je imao svoju gajbu dok je u drugom imao posudicu gdje je obavljao nuzdu. jucer sam mu kupio kavez u pet centru http://www.pet-centar.hr/detalji_proizv ... x42cm.aspx, ono sto me zanima je a procitao sam i ovdje da li je najbolje podlogu ostaviti potpuno praznu i u jedan kut staviti posudicu za wc sa posipom gdje ce zvekan vrsiti nuzdu. u pet centru su mi preporucili da mu kao podlogu u kavez stavim slamu i piljevinu u kombinaciji a da mu u wc stavim samo piljevinu. kada sam napravio tako zekan dok je u kavezu nuzdu vrsi gdje stigne pa bih volio to promijeniti. za hranu mu dajem sijeno proizvodjaca witte molen i gotovu hranu sa 20% vlakana kiki excellent max menu. piljevina koju mu stavljam je sa mirisom zelene jabuke. moja pitanja: da li podlogu kaveza ostaviti praznu i samo staviti posipe u wc ili mogu sada iskoristiti i tu piljevinu? da li da ga nastavim hraniti tom hranom ili da uzmem neku drugu? za ostrenje zubi ima mineralni kamen sa djetelinom i grancice ljesnjaka da li je to ok? ukoliko imate bilo kakav savjet sve je dobrodoslo. unaprijed hvala! lp, svima, tomo
sljivaos
Kunić
Kunić

PostPostao/la žutaš šapica » čet tra 11, 2013 11:18 am

eto.. npr, ja svojima stavim u kavez piljevinu po cijeloj površini, malo deblje u jedan čošak gdje mu je wc- i tamo je stalak sa sjenom, onak gore, i ispred su posudice s klopom, jer, kaka dok papa najčešće... on je pušten, i po kući niti piški niti kaka, sve obavlja u tom čošku, a u onom drugom djelu kaveza mu je na piljevini sloj sjena, tam se itzležava, i tamo spava- to sjeno svaka dva dana dopunjujem, a to na čemo je ležao stavljam na piljevinu u wc, znači, kad očistim wc sektor :-D stavim piljevinu, na to par kuglica i malo sjena preko toga. Skužila sam da, ako mu ne stavim par kuglica, nije baš precizan, i onda zna kakati i po sredini kaveza... ali eto, treba vremena da skužite navike, i da steknete nove...
žutaš šapica
Zečić
Zečić

PostPostao/la zeko Simba » čet tra 11, 2013 11:28 am

Kao prvo dobrodošli na forum :) orijaški šarac je isto kunić, nije mješavina :)
S obzirom da je on orijaš, narasti će veeeliki :srce: i ovaj kavez će mu biti mali. Za sada će biti ok, ali ćeš morati razmisliti o nečem većem, što opet ovisi o tome koliko će buti pušten slobodan.
Sijeno ili slamu kao podlogu bolje izbjegavati jer kada se popiške na to odmah krene i neželjeni "miris" tj smrdi. Piljevina nije dobra jer im se lijepi za dlaku i raznose je svuda kuda hodaju, a onda se desi da vlasnici kunića drže zatvorenog jer inače prlja :lud:
Najbolje je u kavez ne staviti ništa, a u kut wc sa drvenim peletima. Najbolje je koristiti one za ogrijev, mali peleti, vreća od 15 kg košta oko 25 kn, a oni su najbolji što se tiče upijanja mokraće i zadržavanja mirisa.
Sijeno bi bilo najbolje nabaviti domaće (otavu) ako imaš otkuda. Moralo bi biti livadsko sijeno, lijepo zeleno, ne ono presušeno žuto. Ako nemaš otkuda mogu ti u privatnoj poruci napisati kako možeš do njega. Što se tiče hrane, najbolji proizvođač prema našem iskustvu je Versele laga. Ima više vrsta. Ne znam da li kod tebe toga ima u pet shopu. Pretpostavljam da si iz Osijeka, prema nastavku u nicku.
Mineralni kamen mu ne treba. Za glodanje mu je super dati grančice jabuke, lješnjaka... (ima popis dozvoljene hrane na forumu) Jako je bitno jedino da su grančice sa nešpricanog drva, kao i sva ostala svježa hrana koju mu daješ.
Čekamo slikice :) Koliko je star?
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la altan » čet tra 11, 2013 12:05 pm

pogledala sam sliku te hrane i vidim da je nacrtan kukuruz..jel ima unutra puno kukuruza i sjemenki? ako da trebalo bi preci na kvalitetniju hranu..vidim da ti pise os pa predpostavljam da si iz osijeka, tako da vjerujem da ce ti clanovi iz osijeka moci pomoci oko toga gdje nabavit kvalitetniju hranu..ovo sve ostalo ti je Simba odgovorila..piljevina je losa i jer ju zeko moze udahnut i onda mogu nastati problemi, a i kada ju zapiski ona ostaje mokra sto, osim sto smrdi, moze izazvati iritaciju nogu..
takoder je cesta zabluda da su oni veliki domaci kunici zecevi, a ovi mali, kucni, kunici..zecevi su samo u sumi i gotovo nitko ih nema doma i oni se ne mogu krizat s kunicima..
Dobrodosao :)
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la sljivaos » čet tra 11, 2013 21:28 pm

hvala svima na odgovorima, inace flekica je stalno pusten, u kavez ga stavljam iskljucivo kad idem radit ili cu izbivati dulje vrijeme iz stana. ne znam tocno koliko je star ali po vlasnikovim rijecima ima oko 5 mjeseci. u hrani koju mu dajem nema kukuruza, samo je nacrtan, bar ga ja nisam primjetio. zekan se vrlo brzo pripitomio i dosta cesto zna raditi zeco ples i trcati po sobi sto mi je jako drago. iz osijka sam da, pogledat cu to u baumaxu za wc, ostatak kaveza cu mu onda ostaviti cist. obzirom da je naucio nuzdu obavljati u kut sobe tamo mu stavim wc koji mu kasnije prebacim u kavez. wc mu cistim 2 puta dnevno ili vise puta ukoliko je potrebno. to sto prlja ili grize mi ne smeta kada ga vidim kako trci i baca se po sobi ko blesan :-) hranu mu takodjer dajem dva puta dnevno, dok sijena i vode ima stalno.

slika

slika

slika
sljivaos
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » čet tra 11, 2013 21:34 pm

prekrij mu kavez dekicom da ima svoju privatnost..oni vole biti u "zasticenim" prostorima..isto tako ces sprijeciti da mu nogica ne zapne u te resetke, a i vjerojatno mu pruziti novo mjesto za izlezavanje..ona vratasca malo olabavi na spoju s kavezom da ih mozes skidat kada je zeko pusten i vracat kada ga zatvaras..ako ih ne zelis skidat obavezno ih prekrij/omotaj nekim rucnikom da mu nogica ne zapne u njih :)
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la altan » čet tra 11, 2013 21:36 pm

I bilo bi dobro da zeko ima nekakav tepih ili linoleum na izlasku iz kaveza da mu se ne sklize :)
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la sljivaos » čet tra 11, 2013 22:02 pm

vratasca sam olabavio i stavio u stranu a tepihic moram nabavit, kavez cu mu prekrit kada bude zatvoren u njemu, itako stalno trckara okolo :-) hvala jos jednom na savjetima
sljivaos
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » čet tra 11, 2013 22:06 pm

sljivaos je napisao/la:vratasca sam olabavio i stavio u stranu a tepihic moram nabavit, kavez cu mu prekrit kada bude zatvoren u njemu, itako stalno trckara okolo :-) hvala jos jednom na savjetima

na prekrij mu samo gore i kada je pusten jer ako skoci gore (a vecina njih skoci) mogao bi se ozljedit..vecina zeka voli spavat na kavezu kada su pusteni :)
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

Sljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan