Moj mali, divni LU

Jednom ćemo opet biti skupa:(

Moderator/ica: Lady Stardust

Re: Moj mali, divni LU

PostPostao/la lili.l » sub sij 02, 2010 14:53 pm

@ Nova na forumu:
ja nisam toliko iskustan zekovlasnik kao neki ovdje na forumu, oni ce ti sigurno dati dobre savjete.
Ali ja mogu reci nesto iz svog iskustva, prošli se mjesec moj Zeko popeo na naslon od kauca i kliznuo se i pao sa njega, i slomio gornje prednje zubeke :sad: naravno nije mogao jesti jer ne moze bez zubica, i onda sam mu ja nagratala jabuku i mljela sam mu njegovu hranu u mlincu za kavu! ;D to bi dvoje pomješala i to sam mu tako davala u usta komadic po komadic, onda bi on to stavio usta i grickao sjekuticima. I vec za nekoliko dana je sam normalno jeo svoju hranu. Mozda da i ti probas tako?
Zadnja izmjena: lili.l; sub sij 02, 2010 14:59 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
lili.l
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la megane » sub sij 02, 2010 14:54 pm

Draga Viktorija, koliko sam uspjela shvatiti Lu je imao isti problem kao i moja Miffy... nikada neću zaboraviti 12 dana začepa, nade, nade cijele ekipe u bubi, osim dr.brune koji ju je operirao. no da te sada ne mučim s tim, htjela sam ti reći imam dosta godina i svašta sam prošla ali isto tako svaki dan se preispitujem šta da sam ovo ili ono, zašto je otišla tako mlada, zašto netko uopće ne brine o njima,a ja sam joj dala svu ljubav,mazila,pazila i napustila me...nikad neću zaboravit bolan krik u 2 ujutro trčanje do nje i kada sam ju uzela u krilo i čuvala dok nije umrla. grozna pustoš je ostala. sada imam novog zeku, obožavam ga,ali sve bih dala da mi se Miffy može vratiti,stalno mislim na nju i svaki dan zaplačem za njom. zato kada malo prođe uzmi novog zeku da ti bude utjeha. ja sam se teško odlučila za to,imala sam osječaj kao da varam svoju mifku ali više nisam imala volje dolaziti doma,nisam imala koga milovat,više nitko nije dolazio k meni ležat,više nisam imala najboljeg prijatelja kojem ću reći koliko sam tužna,i odluka je pala novi zeko koji će me uveseljavat...nitko nju neće zamijeniti isto kao ni tvojeg Lu. kada čitam tvoje retke osjećam kao da ja opet prolazim kroz sve to... eto zagnjavih te, još jednom drži se,biti će lakše bar malo...Lu je bio sretan zeko uz tebe!!!!!
megane
Zečić
Zečić

PostPostao/la Kunić Leopold » sub sij 02, 2010 14:58 pm

MiniRasha je napisao/la:...
Ko je ovde lud?! Molim vas pomozite mi!

Očito je veterinar. Piše u hrpi knjiga koje su napisali stručnjaci da kunići mogu imati začep, ne znam zašto ne bi imali. Također, nisu svi veterinari za sve savršeni.

MiniRasha je napisao/la:...
Mi je hranimo, ali i dalje nista ne izlazi...
...

Treba mu dati parafinsko ulje da to sve pogura, uz to i masirati te ga siliti da se što više kreće.
Kunić Leopold
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la sanjita » sub sij 02, 2010 15:10 pm

Ovo su sve jako tuzne price i neznam zbilja sto reci pametno :sad: ...ali samo jedan savjet ovima koji su novi na forumu,slusajte ljude na forumu sto vam govore.. vecina veterinara zna samo o mackama i psima,pogotovo kod vas koji niste iz Hrvatske,jako je tesko naci veterinara koji nesto zna o kunicima...
...ovdje ako se prolista kroz zdravstvene rasprave ima toliko ovakvih istih prica koje su samo,u vecini slucajeva i kad situacija jos nije bila toliko teska, brzom reakcijom ljudi sa foruma ispale na dobro..zecevi imaju u zacep zbog progutane dlake,lizu se svakodnevno,linjaju se i to se skuplja u zelucu i zacepi crijeva i nema pomaka....i to je jedan od njihovih najcescih zdravstvenih problema,tako da ta informacija od tog veterinara nikako ne stoji. nebih da dalje zachatavam ovu bolnu temu samo sam htjela to napomenuti.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la dHarma » sub sij 02, 2010 16:09 pm

MiniRasha je napisao/la:Ko je ovde lud?! Molim vas pomozite mi!

Jedno je sigurno, tvoj zeka sigurno ima zacep..
Ali kada smo jolanda i ja pricale sa njim o tome.. on to ne zove zacep nego nekako drugacije..
Zacep je nekako laicki receno..
Jedino sto se meni kod veta nije svidelo je to sto on za zacep kaze da se samo daje ananas i da se zec na silu hrani.. po meni to nikako nije dovoljno..
Moras da mu das pro digest u vodu, sok od ananasa i parafin (o,5 parafina na 1,5 soka od ananasa), masaza...
procitaj ovo:
viewtopic.php?f=5&t=3492

Ako ista zatreba tu smo jolanda i ja.

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Viktorija » sub sij 02, 2010 16:32 pm

Da, on to samo zove drugacije, ali ima pravilan pristup koji se zasniva na izbegavanju antibiotika i uopste lekova (dok to ne postane neophodno). I meni je rekao da Luu dajem samo ananas i da ga hranim na silu, a ja sam, na osnovu dHarminih i jolandinih saveta, ubacila i terapiju koju su one preporucile.
Ponavljam, za one koji zive u Bgd-u i koji imaju zeke, "SPINA" je najbolja ordinacija koju sam ja videla, odnosno taj vet je najkorektniji i najopremljeniji.Ako neko otkrije boljeg, neka nam javi, ali sumnjam da ce se to desiti, uprkos gubitku od koga ne mogu da se oporavim i uprkos ljudima koji me vole i koji pokusavaju da mi skrenu paznju na druge teme, ali koji jedva uspevaju da zadrze suze kad su u mojoj blizini ili kad pricamo telefonom.
...A ja bih samo o njemu i pricala, iako su moji prijatelji divni ljudi i ima mnogo tema o kojima se sa njima moze pricati...

Zeko Simba, hvala sto si sa mnom podelila i to tuzno secanje. Kao sto znas, nije to uteha jer nas tudji bol ne moze utesiti, ali nas moze podsetiti da se to desavalo i desavace se, a mi moramo dalje...i sto pre krenemo, to bolje za nas...

Anci, Megi, lili.i - zao mi je sto sam vas rasplakala, ali ...ne moze se ovo drugacije...

megane, shvatam da je sve isto...Znas, kad iz naseg zivota odu dragi ljudi, ja se tesim kako bi oni bili srecni da ja budem srecna i da pamtim sve sto je bilo lepo...No, Lu bi bio srecan da se jos malo igra sa mnom, ali pocecu, kao dete, da verujem da postoji zecoraj i da je on tamo sreo mozda bas tvoju Miffy i da su sada srecni jer zecevi i treba da pripadaju zecevima, iako ih i mi zavolimo...

Kunic Leopold, dHarma, Sanjita, saglasna sam sa vama.
Poljubite svoje zeke i umesto mene, kojoj strasno strasno nedostaje ...znate ko...

...
Viktorija
Zečić
Zečić

PostPostao/la nikola » sub sij 02, 2010 16:54 pm

MiniRasha je napisao/la:Viktorija, hvala na savetima.

Ja sam nova ovde, i jos uvek ne znam da se snadjem na forumu dobro.

Rasa je i dalje bezveze. Nece sama da jede, ni da pije, ne kaki, a prestala je i da piski.
Mi je hranimo, ali i dalje nista ne izlazi... I JA SAM TOTALNO ZBUNjENA!
Veterinar je rekao da zecevi ne mogu da imaju zatvor, po prirodi. I da oni ne kake jer ne jedu ( a ne zbog "zacepa"), i da je problem u zubima (kod mog konkretno) - uradio je ultra zvuk i rentgen, i kao nije mu nista, nema gasove, i valjda bi video zacepljenje - ako to uopste i postoji!
On mu je isturpijao zube, proslo je vec 3 dana, i ona i dalje nece da jede i ima sve simptome koji pisu ovde na forumu da ih imaju zecevi sa zatvorom/ zacepom.
Sto me i zbunjuje. To je, koliko vidim ovde, jedna uobicajena stvar - da zecevi imaju zatvor, ali opet - veterinar (koji valjda najbolje zna) kaze da ne moze da ima zatvor!
Takodje vidim, da zecevi kojima su turpijali zube odmah pocnu da jedu - a moj NECE!
I ima sve simptome sa "onog" letka o zecijem zacepu:
mirna, pogrbljena, nece da jede...
Ko je ovde lud?! Molim vas pomozite mi!

Očigledno je u pitanju začep. Ona je vjerojatno malaksala zbog nedovoljnog unosa hrane i osim terapije protiv začepa sada je možda još važnije prisilno davati hranu i vodu (i terapiju protiv začepa). Zubi su sada sporedno pitanje a začep se može riješiti i uz prisilno hranjenje. Nemaš više vremena za čekanje! Ne znam da li CC ima netko od forumaša u Bg ali ti ga je sigurno moguće poslati i iz Zg. Moje iskustvo u sličnoj situaciji imaš ovdje. viewtopic.php?f=5&t=3292
nikola
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la MiniRasha » sub sij 02, 2010 17:01 pm

Ljudi, hvala vam puno!

Jos pre nego sto sa otisla kod veterinara, dala sam joj parafinsko ulje... i to bas, bas dosta... skoro 15ml, sve ukupno. Mucenica, sva se umastila, ali to nije pomoglo. :zeko4:
Probacu sa ananasom, i masazom... i sipacu joj pro digest
Malo cu sad biti gadna, ali necete mi zameriti:
iz guze joj je pocelo da izlazi neko zeleno, kremasto, smrdljivo govance... Posto je tek danas nesto jela, nadam se da ce uspeti da "proradi" uskoro.
Imam samo jedno pitanje - posto nece da pije vodu sama, vec moram da joj dajem preko sprica, koliko pro-digesta da stavim u spric od 20ml. (kad ga budem mesala sa vodom)?

Hvala
:zeko3:
MiniRasha
Kunić
Kunić

PostPostao/la MiniRasha » sub sij 02, 2010 17:06 pm

Jos jedna stvar,

Meni veterinar nije dao nikakvu terapiju! Vec samo neki lek protiv bolova, koji je danas popila, i to je to! Nema vise.

Definitivno to nije sve!
Danas sam joj davala drske od persuna, sargarepu i malo kruske... obzirom da juce nije htela skoro nista da jede, i to je super!

Zna li neko kako u potpunosti treba da izgleda terapija protiv zacepa?
ananas, pro digest, parafinsko ulje...? sta jos? cime je najbolje da je hranim - posto sama da jede nece!
MiniRasha
Kunić
Kunić

PostPostao/la dHarma » sub sij 02, 2010 17:06 pm

Viktorija je napisao/la:...A ja bih samo o njemu i pricala, iako su moji prijatelji divni ljudi i ima mnogo tema o kojima se sa njima moze pricati...

Znam kako ti je..
Mene to i dalje drzi i ako je proslo vec godinu i po dana..
sve me podseca na nju, izgrizena posteljina, unisteni rubovi tepiha, igracke.. kako u opste zaboraviti nekoga sa kim si delio svaki dan sve te godine..
Sada kad su nas napustili ostaje nam puuno lepih uspomena na to divno bice i verovanje da su oni na nekom lepsem mestu i da paze na nas..

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la nikola » sub sij 02, 2010 17:17 pm

MiniRasha je napisao/la:Ljudi, hvala vam puno!

Jos pre nego sto sa otisla kod veterinara, dala sam joj parafinsko ulje... i to bas, bas dosta... skoro 15ml, sve ukupno. Mucenica, sva se umastila, ali to nije pomoglo. :zeko4:
Probacu sa ananasom, i masazom... i sipacu joj pro digest
Malo cu sad biti gadna, ali necete mi zameriti:
iz guze joj je pocelo da izlazi neko zeleno, kremasto, smrdljivo govance... Posto je tek danas nesto jela, nadam se da ce uspeti da "proradi" uskoro.
Imam samo jedno pitanje - posto nece da pije vodu sama, vec moram da joj dajem preko sprica, koliko pro-digesta da stavim u spric od 20ml. (kad ga budem mesala sa vodom)?

Hvala
:zeko3:

Nije bitno što na guzu izlazi nego samo da krene. Samo malo da izračunam koliko Pro-digesta sam stavljao u vodu pa napišem...
nikola
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Mrvica » sub sij 02, 2010 17:19 pm

dHarma je napisao/la:on to ne zove zacep nego nekako drugacije..
Zacep je nekako laicki receno..

Konstipacija=zacep

MiniRasha je napisao/la:Imam samo jedno pitanje - posto nece da pije vodu sama, vec moram da joj dajem preko sprica, koliko pro-digesta da stavim u spric od 20ml. (kad ga budem mesala sa vodom)?

Pomesaj u nekoj posudi 3 (prilozene) kasicice pro-digesta sa 100 ml vode, pa time napuni spric i daj joj.

@Viktorija
STRASNO, STRASNO MI JE ZAO ZBOG TVOG ZEKE :cry: :cry: :cry: :cry:
Mrvica
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la nikola » sub sij 02, 2010 17:25 pm

Piše u uputi 3-4 vrhom pune žličice-mjerice (priložene) na 100 ml što znači jedna nepotpuno puna (a mislim da može i puna) na 20 ml pitke vode.
nikola
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la sanjita » sub sij 02, 2010 17:26 pm

MiniRasha,evo linka na sluzbeni letak koji su napravili clanovi Udruge Zecovi,to je letak koji se dijelio po pet shopovima i veterinarskim ambulantama da ga ljudi mogu uzeti i nauciti sto u takvim situacijama napraviti,sve bitno se nalazi u njemu pa si pogledaj.

viewtopic.php?f=20&t=2852
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Lady Stardust » sub sij 02, 2010 18:08 pm

slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PrethodnaSljedeća