Čipiranje?

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Čipiranje?

PostPostao/la Pupy25 » sri vel 15, 2012 16:32 pm

Čipiranje zekana da ili ne? Dali to boli šta i dali utječe na psihičko stanje kunića? Dali čipiranje može biti ponekad "opasno" za zdravlje zekana?

Ja svoji Frku puštam kad želi ić van, imamo ograđeno dvorište i psa, uglavnom se ne udaljava od trijema. Ali su ju neka djeca (12, 13 god) mamila štapićima. Naravno, čim moja dugouška čuje šuškanje bilo kakve ambalaže ić će provjerit dal ima hrane. . Ja samo znam da sam slučajno izašla van da promjenim vodu i dječak ju je držao za šapicu(prednju nogu). Zavikala sam "Hej, pusti ju!", jest, pobjegli su, još su kasnije i škicali iza čempresa dal sam vani :zeko4:
Frka je bila ful pod panikom, imala je nešt bijelo na očima i nije htjela izać iz staje (gdje spava). :zekoo8:

Ukoliko je čipirana tako mogu utvrditi da sam joj ja vlasnik? Kolika je otprilike cijena čipiranja?
slika slika
Pupy25
Zečić
Zečić

Re: Čipiranje?

PostPostao/la Zec Vice » sri vel 15, 2012 17:59 pm

ja imam iskustva samo sa psecim cipiranjem.neznam koliko kosta,ali znam da ih to uzasno boli,no isplati se u vecini slucajeva.
zecevi su plaha bica i uzasno se boje svega.neznam,jednostavno je pustaj uz svoj nadzor,protiv cipiranja zeceva sam.
Zec Vice
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la vini » sri vel 15, 2012 18:39 pm

Po meni čipiranje zeka ne dolazi u obzir. Ne znam niti da li se radi.
Kako je Zec Vice rekao "zecevi su plaha bica i uzasno se boje svega ", je sasvim dovoljan argument.
To im je sigurno pre veliki stres.
Osim toga zeke se ionako nigdje ne pušta bez nadzora ili prostor (unutarnji ili vanjski) mora biti tako osiguran da mu ne prijeti nikakva opasnost; niti od dvonožaca niti od četveronožaca, pa niti od krilatih stvorenja.
Zeko se sam od sebe ne bi smio izgubiti, tj. treba ga dobro paziti. Ako ga netko uzme taj ga nema namjere vratiti, a mislim da nikome ne bi niti palo na pamet da je čipiran niti bi si dao truda to provjeravati. Prije bi nekakvi letci imali koristi ili ako je sam pronalazač dovoljno savjestan da se potrudi naći vlasnika.
vini
Moderator
Moderator

PostPostao/la altan » sri vel 15, 2012 21:12 pm

Jesi prgledala šta je to bijelo? Mislim da ju nema smisla cipirat jer tako ionako neces moc sprijecit da ju uzmu..i sve da ju uzmu i ta saznas tko ne znam kako ces ih prislit da ti ju vrate ili im ju odnjet da ju cipiraju i dokazes tako da je tvoje..jer sumnjam da ce policija to shvatit ozbiljno..pustaj ju u dvoriste jedino kad si ti u dvoristu..to je jedini nacin da bude sigurna od bilo kakvih grabezljivaca pa makar bilo rjec o klincima
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Moonblind » čet lip 14, 2012 16:53 pm

I ja imam pitanja oko cipiranja. Naime svako ljeto putujem na more na Korculu, i prolazimo kroz Neum. Tako da ustvari zekicu uvijek svercamo preko granice... I uvijek me strah da se ne dogodi da zekica ne bi morala ostat u drugoj drzavi. Veterinar je predlozio cipiranje, jer na taj nacin zekac moze dobiti sve potrebne papire i legalno prelazit granicu... Objasnio mi je i to da to ne boli zekace, jer su cipovi sada tako mali da se sa nekakvom tekucinom, pomocu injekcije ubacuju ispod koze na vratu. Navodno se to isto radi i sa pesekima, i da to ne boli. Mislim ne znam, nije da je mene itko cipirao pa da sa sigurnoscu mogu reci da ne boli. Molim za vasa misljenja i savjete.
Moonblind
Zečić
Zečić

PostPostao/la Renato » čet lip 14, 2012 17:59 pm

Jucer sam na RTL2 u onoj emisiji o malim ljubimcima vidio takav nacin cipiranja malih macica u Njemackoj, znaci injekcijom ubrizga malo neke tekucine potkozno i cip se nalazi u toj tekucini, macic se nije ni trznuo, a igla je po mojoj procjeni bila 2-3mm promjera!

To su radili prvenstveno iz razloga sto su macke zivotinje koje znaju odlutati pa da ih se lakse pronade, a i smije u inozemstvo!
I ono cega se jos sjecam, vet je rekao da samo cipiranje ne boli macku i da joj cip nikako ne moze smetati, tako da mislim da bi se po potrebi i kunicu isti mogao ugraditi jednom prilikom kada je vec kod veterinara iz nekog razloga!

Svom osobno ne bi stavljao cip jer nemamo namjeru putovati u inozemstvo kao ni pustati ju samu vani pa se nema kako ni izgubiti! Na vlasnicima je da procijene!
Renato
Zečić
Zečić

PostPostao/la altan » čet lip 14, 2012 18:54 pm

nema potrebe za cipiranjem jer kunici moze u inozemstvo sa potvrdom da je zdrav..naravno treba provjerit uvijete koje svaka zemlja daje za ulazak zivotinje..mi smo putovali u cesku za zekom, svercali smo ga doduse, ali smo imali potvrdu od veterinara da je zdrav za svaki slucaj..
cipiranje ne boli, a meni su veterinari rekli da buduci da kunici imaju drukciju kozu i potkozno tkivo od nas da ih i injekcije manje bole..sad na tebi je naravno
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la markiza » čet lip 14, 2012 19:02 pm

Ja sam mog zeku kupila kad je imao dva meseca i on je vec bio cipiran, i na papirima mog zeke pise da mu je cip u levom uhu, ja nisam ni pokusala, niti imam nameru, da ga mozda nadjem ili da mu pregledam levo uvo jer sam se zgrozila na samu pomisao da su tako malu bebicu cipirali. :ljut: Nemoj da mislis da te odvracam od toga, sad sam se malo i smirila ako se to cipovanje radi tom inekcijom pa to jos i moze mozda biti ne tako bolno. Ali ako ti je problem samo to da ti zekica ne odluta iz dvorista, onda ogradi jedan deo dvorista samo za zeku, ja imam jedan deo ogradjen za zeku a kad ga pustam van tog dela onda ga non-stop nadzorisem da ne bi negde odlutao. Ali ako mu napravis jedan kutak samo za njega u svom dvoristu onda neces morati da brines. Naravno, odluka je na tebi :D
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la altan » čet lip 14, 2012 19:13 pm

markiza je napisao/la:Ja sam mog zeku kupila kad je imao dva meseca i on je vec bio cipiran, i na papirima mog zeke pise da mu je cip u levom uhu, ja nisam ni pokusala, niti imam nameru, da ga mozda nadjem ili da mu pregledam levo uvo jer sam se zgrozila na samu pomisao da su tako malu bebicu cipirali. :ljut: Nemoj da mislis da te odvracam od toga, sad sam se malo i smirila ako se to cipovanje radi tom inekcijom pa to jos i moze mozda biti ne tako bolno. Ali ako ti je problem samo to da ti zekica ne odluta iz dvorista, onda ogradi jedan deo dvorista samo za zeku, ja imam jedan deo ogradjen za zeku a kad ga pustam van tog dela onda ga non-stop nadzorisem da ne bi negde odlutao. Ali ako mu napravis jedan kutak samo za njega u svom dvoristu onda neces morati da brines. Naravno, odluka je na tebi :D

a kako bi htjela nac cip kad se on toliko sitan?
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Moonblind » čet lip 14, 2012 19:27 pm

Ma znam ovo za papir da je kunic zdrav da moze i tako. Al sad se svugdje negdje spominju te EU putovnice za kucne ljubimce... A kako mi se cini to ce nas ubrzo dohvatit, a granica izmedju Hrv i BiH ce onda biti pod budnim okom, a s obzirom da kad prolazim kroz Neum onda je to bas to. Po tome zecov mora biti cipiran i imat putovnicu u kojoj su upisani podatci o cipu...

Kad se svercamo uvijek si mislim - nije problem ak me ne puste u BiH, problem je ak me ne puste nazad u Hrv.

Pa ako netko ima nekakve detaljnije informacije to bi bilo genijalo.
Moonblind
Zečić
Zečić

PostPostao/la altan » čet lip 14, 2012 19:29 pm

pa kazem ti da provjeris sto BiH trazi..ako kazu da je dosta potvrda da je zeko zdrav onda je dosta
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Mixazeko » čet lip 14, 2012 19:29 pm

markiza je napisao/la:Ja sam mog zeku kupila kad je imao dva meseca i on je vec bio cipiran, i na papirima mog zeke pise da mu je cip u levom uhu, ja nisam ni pokusala, niti imam nameru, da ga mozda nadjem ili da mu pregledam levo uvo jer sam se zgrozila na samu pomisao da su tako malu bebicu cipirali. :ljut: Nemoj da mislis da te odvracam od toga, sad sam se malo i smirila ako se to cipovanje radi tom inekcijom pa to jos i moze mozda biti ne tako bolno. Ali ako ti je problem samo to da ti zekica ne odluta iz dvorista, onda ogradi jedan deo dvorista samo za zeku, ja imam jedan deo ogradjen za zeku a kad ga pustam van tog dela onda ga non-stop nadzorisem da ne bi negde odlutao. Ali ako mu napravis jedan kutak samo za njega u svom dvoristu onda neces morati da brines. Naravno, odluka je na tebi :D

Sta fali so ima cip. Meni je to bas super ne znam sto se tebi ne svidja sto ima cip?? :hm:
Mixazeko

PostPostao/la markiza » pet lip 15, 2012 6:16 am

altan je napisao/la:a kako bi htjela nac cip kad se on toliko sitan?

Pa mislila sam mozda obeleze to mesto na kom su ga stavili.
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la markiza » pet lip 15, 2012 6:24 am

Mixazeko je napisao/la:Sta fali so ima cip. Meni je to bas super ne znam sto se tebi ne svidja sto ima cip?? :hm:

Ma meni se ne svidja to jer prvo mislim da je cipiranje bolno i drugo sto sumnjam sta sve uz cip stave zekama i drugim zivotinjama u organizam. Pa kad za ljude svasta u vakcine stave sta tek onda za zivotinje rade? Necu da zapocinjem novu temu niti da razvijam ovu u nedogled, ali ja razne sisteme kontrole ne podrzavam. :nowink:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Zec Vice » pet lip 15, 2012 14:42 pm

meni čipiranje na jednu ruku nije prihvatljivo jer su zečevi plaha bića i mislim da ako je to bolno,mogli bi pasti u nekakav šok.ali,kako oni znaju bježati često,ako ne daj bože pobjegnu od kuće možeš ih pronaći,ali opet, ako ga i ne čipiraš znaš kako izgleda toj zec,,
Zec Vice
Bugs Bunny
Bugs Bunny

Sljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan