Mekana masa + kuglice

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

Mekana masa + kuglice

PostPostao/la warped » uto tra 02, 2013 10:50 am

Bok ljudi, duuuugo se nismo čuli, a žao mi je šta se i sada moramo čuti s obzirom na razlog mog javljanja. :sad:

Već nekih godinu dana muku mučimo s kakicom. Čovječe, godinu dana...

Znači, prvo kratki sadržaj: Pafi ima 4 godine, Csilla 3. Prvo je ona imala problema, a par mjeseci kasnije i on. Radi se o mekanoj masi koja ima kiselkasti smrad i lijepi se za guzu (crijevna mikoza?). Uz to imaju i najnormalnije kuglice. Najnormalnije se ponašaju i najnormalnije jedu. Bili su na terapiji (ne znam koji lijek, no dobivali su ga injekcijama) koja je pomogla na samo dva tjedna. Očajni smo.

A onda opširno. :D

Počelo je s Csillom. Imala je mekanu kakicu (kao neka masa, ništa vodenasto, samo poveća masa), ali istovremeno i prekrasne kuglice. Ipak, raspitivala sam se kod veterinara. Nije bio od pomoći (više se ne mogu sjetiti ni šta mi je rekao, ali napravio nije ništa). Kroz ovih godinu dana probala sam sve (barem sve čega sam se mogla sjetiti i što sam mogla pronaći). Banane, listove kupine, santalina n6, neke kapi koje mi je u pet centru dala gospođa umjesto santaline n6, sijeno i voda, hranu od različitih prozvođača... E u tom i je problem najvjerojatnije. U Sisku je grozna ponuda hrane, najčešće jedu nekvalitetnu. Tek kad odem s vremena na vrijeme u Zagreb i kupim im tamo Versele laga ili onu neku drugu koju mi je prodavač preporučio (ne mogu se sjetiti ni imena firme ni trgovine, ali mislim da je zoo shop Vili, tak nešta, uglavnom onaj shop blizu glavnog kolodvora) jedu nešto kvalitetnije. Tako smo se mučile, prale guzu, plakale i brinule se, ali smo barem bile sretne šta je Pafi ok.

A onda Pafi.. On ima sitne kuglice otkad je došao k meni (prije 2 godine). S vremenom su postale malo krupnije, ali i dalje su sitne u usporedbi s Csillinim kapitalcima. :D No odjednom je prije par mjeseci počeo mekano kakati. Rijeđe mu se to dogodi i manje mu se lijepi za guzu, ali očito i on ima isti problem.

E sad, prije par mjeseci sam ih vodila drugom veterinaru. Preporučili su mi ga kao odličnog veterinara za kuniće, da stvarno zna šta radi (očito jedini takav na ovom području). Pregledao ih je, zubići su ok, dlaka je ok, pitao je za ponašanje (koje je odlično, usput, imaju itekakav apetit, trčkaraju, drijemuckaju, sve najnormalnije) i proveo neku terapiju. Ne znam što im je davao ali par dana smo dolazili na injekcije. Nakon toga su se počele pojavljivati siiiiiiiitne kuglice kod oboje, ali su se s vremenom povećale i postale normalne. A onda (svega dva tjedna od terapije) opet mekana masa. Tad je počelo loše vrijeme i hladnoće pa ih nisam vodila veterinaru (imamo više od pola sata vožnje do njega) nego sam opet pokušavala prirodne metode, opet santalina n6, banane, ovo, ono... Ne znam, stvarno ne znam šta napraviti. Veterinar je rekao da je možda jednostavno došlo do poremećaja u probavi i da će od sada tako kakati. Rekao je i da bi bilo jako zabrinjavajuće da nemaju kuglice, ali ovako to niej tako strašno.

Problem je šta sam htjela sterilizirati Csillu, a ne mogu ju voditi na operaciju takvu vječno zamazanu, nije higijenski. Rođena je 29.4.2010., znači sad će 3 godine. Baš me hvata panika, već godinu dana se baš mučimo, svo troje. Oni me više ni ne vole jer sam za njih ona zvijer koja dolazi k njima u sobi da ih okreće naopačke i čisti im guzice. Već mjesecima nema ni maženja ni druženja, samo pregledi, strah i suze. Ok, malo pretjerujem jer sam tužna i očajna, znamo se nekad i šuškati, ali samo ako su oni u kavezu a ja izvan njega, da bude ograda među nama. :D

Prepustila sam im svoju sobu, a krevet i sve ostalo izbacila u nedovršeni dnevni boravak na katu jer je sve stalno zakakano. Kad Csilla potrči nekad flisne malo toga i na zid tak da sad imam i pokakani zid u sobi. :D Ne možemo više tak, ni oni ni ja. Smrdi, nehigijenski je, ne mogu načistiti koliko se sve zamaže i bojim se za njih. Iako se oni naaaaajnormalnije ponašaju (hvala Bogu), to nikako ne može biti zdravo.

Naručila bih hranu iz pet centra da mi ju dostave jer tko zna kad ću opet u Zagreb. S obzirom na stanje jel bi bilo najbolje da uzmem re-balance?
warped
Bugs Bunny
Bugs Bunny

Re: Mekana masa + kuglice

PostPostao/la altan » uto tra 02, 2013 11:48 am

A koju hranu zapravo dajes? probaj nabaviti u Sudalu hranu..ima cuni fit u vrecama od 25 kg i tako ces biti sigurna da ces neki duzi period imati kvalitetnu hranu za njih..i kad vreca bude pri kraju onda opet uzmes novu..osim ustaljenja prehrane mozes probat davat zobene pahuljice..
sad, ako oni toliko pate od toga i ako je to tako dugo vjerujem da postoji neki dublji problem..vjerojatno nesto sa zeludcem ili crijevima sto cijelo ovo vrijeme nije izljeceno..sad sto je to i kako bi se to moglo saznati ne znam..najbolje da pitas Charlie..
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la warped » uto tra 02, 2013 13:04 pm

probala sam kroz to vrijeme sve koje su mi dostupne - vitakraft, friskies, hobby vit i dein bestes. pazila sam da im promjena ne bude nagla (miješala sam sa starom kod svakog uvođenja nove vrste) i da ne mijenjam prečesto. najbolja od tih nam je bila vitakraftova za dugodlake kuniće (ako se dobro sjećam), nju su dobivali taman za vrijeme terapije, ali je pet shop koji je jedini u sisku imao tu hranu prestao naručivati (uspjeli smo zgrabiti 2 zadnje vrećice) jer zatvaraju. oni su prije prodavali i versele laga, ali su ju zbog neodgovornih dobavljača odlučili izbaciti iz ponude. vjerujem da je stvarno prehrana problem, ali je možda ona bila samo početak koji je uzrokovao još veći problem. i upravo zbog ustaljenja prehrane smo sad na dein bestes, jedina za koju znam da UVIJEK mogu nabaviti. iako znam da nije baš kvalitetna. ne znam, očajna sam.

zobene pahuljice? obične, 'ljudske'? :)

a tih 25 kg bi mi bilo idealno, problem je upravo redovito nabavljanje hrane kad mi je tak daleko. pronjuškat ću malo o tom, hvala!

pa da, to stvarno već dugo traje, a već smo i dva veterinara prošli. javit ću charlie da škicne u ovaj topic.
warped
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la altan » uto tra 02, 2013 13:28 pm

Da ljudske pahuljice..nije ni cudo da im je probava koma od dein bestes hrane..ta vitakraft je za nijansu bolja pa zato i kaka bila bolja..ali sve su ocajne..Probaj za pocetak nabavit pahuljice i normalnu hranu..Sudal ima web stranicu na kojoj pise broj telefona, samo ih je dosta tesko dobit..
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zeko Simba » uto tra 02, 2013 14:02 pm

Česta promjena hrane je definitivno užas za njihovu probavu, pogotovo izmjena hrane loše kvalitete. Najbolje je nabaviti vreću, kod Sudala ili kod nekog drugog. Mi smo u Rijeci preko jednog per shopa naručivali hranu na vreće. Naravno opet moraš naći izvor koji neće presušiti. Ovi iz Sudala su poprilično "neozbiljni" pa ne možeš baš očekivati da u svakom trenu imaju hranu na skaldištu.
Da li im daješ kakve probiotike ili prebiotike?
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la ars » uto tra 02, 2013 14:23 pm

warped, sto se nisi ranije javila, pa nije Sk prek svijeta, meni mama svaki tjedan dva dana putuje u Sk na posao, mogla sam ti poslati po njoj vrecu.. ovak nis od toga, ja sam sad u Novskoj a tu ti nemam di uzeti bolju hranu. za jedno dva tjedna ce ili moji ici u zg ili ja doma opet pa se mozemo cuti da ti uzmem (za sudal ne garantiram jer su nepouzdani jako) . Definitivno i ja mislim da je problem u hrani i promjenam iste. dein bestes su u najboljem slucaju poslastice,nikako gotova hrana..isto i hobbyvit.vitakraft jos kak tak
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la warped » uto tra 02, 2013 15:24 pm

imam te pahuljice doma, ja ih volim jesti. :D dat ću im onda odmah to!

a promjene su znači bile kroz godinu dana, trudila sam se da budu što blaže i nikad nisam dopuštala da mi ostane samo jedna vrećica (bilo od pol kile ili kile), da imam za svaki slučaj za miješati. davala sam im samo santalinu n6, ostalo ništa. vet mi nije ništa rekao, a bojala sam se na svoju ruku uzeti bilo što drugo. znam da frendica ima kunića i santalina n6 mu pomaže. mojima baš i ne...

ars a imala bi gdje nabaviti takvu vrećurinu? to bi mi bilo savršeno, bilo što od par kila. i bila bih ti jako zahvalna. :D

a iskreno, nisam se ni sjetila ovog foruma, potpuno sam ga smetnula s uma. :sad: a uvijek mi je bio od velike pomoći.
warped
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la ars » uto tra 02, 2013 15:37 pm

pa u pet shopu bih ti mogla nabaviti sigurno... trebalo bi probati doći do nekog kontakta dobavljača ako bi veliku količinu, probaj se raspitati, proguglati, ovi u sudalu su jedna opcija ali su toliko spori i neažurni da gotovo sigurno na njih ne možeš računati sto posto. pošalji altan pm pa neka ti da njihov broj, ja sam imala neki na koji se nitko nije javljao.. pa ih pitaj barem za rebalance. meni fakat nije problem to podići, jedno dva tjedna sam off zbog ispita, a onda što god treba, sve se dogovorimo :) dotad probaj naručiti preko pet centra, 20.ak kn ti je dostava ali nemaš baš izbora sad ako je takva katastrofa s probavom.. ili probaj u sisku nabaviti dobru hranu u onom legendarnom pet shopu "kod štefe" :D ne znam jel to pravi naziv ali svi ga znaju pod tim imenom. frendica je tamo nabavljala za pse sve živo, tad su imali super izbor (prije jedno dvije godine kad je završavala faks tamo), pa možda ima i versele laga.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la warped » uto tra 02, 2013 15:54 pm

e to je taj o kojem sam pisala, imali su versele laga pa maknuli iz ponude zbog dobavljača, a sad na kraju i zatvaraju, ostavit će samo salon za pese.

tak sam i mislila sad naručiti od pet centra, baš sam pitala koju da uzmem. uzet ću za iznad 200 kn, tak da je besplatna dostava pa nije hića. :) već sam tak jednom uzela, ali onda nisam nikak imala 200 kn u komadu pa nisam htjela stalno mijenjati, pustila sam ih na dein bestes da imaju barem stabilnost ako ništa drugo. no sad imam love pa bih se voljela opskrbiti, da imaju kvalitetnu stabilnost. :)
warped
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la altan » uto tra 02, 2013 15:55 pm

01 3091 716 i 098 232 124..ali jave se svake prestupne
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la altan » uto tra 02, 2013 15:59 pm

vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la warped » uto tra 02, 2013 16:00 pm

hvala!!!

da sam vas se barem i ranije sjetila. ali eto, čovjek bi pomislio da će ionako dva veterinara biti od koristi. rekla sam im obojici čime ih hranim..

nadam se samo da će kvalitetnija hrana pomoći. u svakom slučaju barem neće napraviti veću štetu.
warped
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la ars » uto tra 02, 2013 18:22 pm

cuj vj.ce trebati vremena, ali sigurno je bolje od ove hrane..pazi n dein b. hrani cak pise da nije zamjena za obrok, tako nesto. puna je zita i secera, sumnjam da bi i covjek imao bolju probavu da mlati samo ugljikohidrate i to ove najgore :D samo puno sijena forsiraj uz ovu kvalitetnu pa vidi..
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la maky&zagy » uto tra 02, 2013 18:42 pm

Vidim da se spominje su-dal firma , ja kod njih pokušavam kupiti cuni fit već pola godine , svaki put kad idem tamo ili nema nikoga ili nemaju robe , skladište skroz prazno i samo uvjek kažu bit će sljedeći tjedan , a tog sljedećeg tjedna nikako dočekat. Malo su mi čudni. A oni su jedini uvoznik toga. Baš me zanima dal je itko ikad tamo uspio kupit tu hranu.
maky&zagy
Zečić
Zečić

PostPostao/la zeko Simba » sri tra 03, 2013 13:37 pm

Uspjeli smo u više navrata, ali strpljenjeeeeeee joooj nemogući su. Ljeti su često i crvi u hrani, od moljaca. On prihvaća reklamaciju i da novu vreću, ali dočekati novu vreću..... opet strpljenjaaaaaaaaaaaaaaa
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

Sljedeća

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan