Već nekih godinu dana muku mučimo s kakicom. Čovječe, godinu dana...
Znači, prvo kratki sadržaj: Pafi ima 4 godine, Csilla 3. Prvo je ona imala problema, a par mjeseci kasnije i on. Radi se o mekanoj masi koja ima kiselkasti smrad i lijepi se za guzu (crijevna mikoza?). Uz to imaju i najnormalnije kuglice. Najnormalnije se ponašaju i najnormalnije jedu. Bili su na terapiji (ne znam koji lijek, no dobivali su ga injekcijama) koja je pomogla na samo dva tjedna. Očajni smo.
A onda opširno.

Počelo je s Csillom. Imala je mekanu kakicu (kao neka masa, ništa vodenasto, samo poveća masa), ali istovremeno i prekrasne kuglice. Ipak, raspitivala sam se kod veterinara. Nije bio od pomoći (više se ne mogu sjetiti ni šta mi je rekao, ali napravio nije ništa). Kroz ovih godinu dana probala sam sve (barem sve čega sam se mogla sjetiti i što sam mogla pronaći). Banane, listove kupine, santalina n6, neke kapi koje mi je u pet centru dala gospođa umjesto santaline n6, sijeno i voda, hranu od različitih prozvođača... E u tom i je problem najvjerojatnije. U Sisku je grozna ponuda hrane, najčešće jedu nekvalitetnu. Tek kad odem s vremena na vrijeme u Zagreb i kupim im tamo Versele laga ili onu neku drugu koju mi je prodavač preporučio (ne mogu se sjetiti ni imena firme ni trgovine, ali mislim da je zoo shop Vili, tak nešta, uglavnom onaj shop blizu glavnog kolodvora) jedu nešto kvalitetnije. Tako smo se mučile, prale guzu, plakale i brinule se, ali smo barem bile sretne šta je Pafi ok.
A onda Pafi.. On ima sitne kuglice otkad je došao k meni (prije 2 godine). S vremenom su postale malo krupnije, ali i dalje su sitne u usporedbi s Csillinim kapitalcima.

E sad, prije par mjeseci sam ih vodila drugom veterinaru. Preporučili su mi ga kao odličnog veterinara za kuniće, da stvarno zna šta radi (očito jedini takav na ovom području). Pregledao ih je, zubići su ok, dlaka je ok, pitao je za ponašanje (koje je odlično, usput, imaju itekakav apetit, trčkaraju, drijemuckaju, sve najnormalnije) i proveo neku terapiju. Ne znam što im je davao ali par dana smo dolazili na injekcije. Nakon toga su se počele pojavljivati siiiiiiiitne kuglice kod oboje, ali su se s vremenom povećale i postale normalne. A onda (svega dva tjedna od terapije) opet mekana masa. Tad je počelo loše vrijeme i hladnoće pa ih nisam vodila veterinaru (imamo više od pola sata vožnje do njega) nego sam opet pokušavala prirodne metode, opet santalina n6, banane, ovo, ono... Ne znam, stvarno ne znam šta napraviti. Veterinar je rekao da je možda jednostavno došlo do poremećaja u probavi i da će od sada tako kakati. Rekao je i da bi bilo jako zabrinjavajuće da nemaju kuglice, ali ovako to niej tako strašno.
Problem je šta sam htjela sterilizirati Csillu, a ne mogu ju voditi na operaciju takvu vječno zamazanu, nije higijenski. Rođena je 29.4.2010., znači sad će 3 godine. Baš me hvata panika, već godinu dana se baš mučimo, svo troje. Oni me više ni ne vole jer sam za njih ona zvijer koja dolazi k njima u sobi da ih okreće naopačke i čisti im guzice. Već mjesecima nema ni maženja ni druženja, samo pregledi, strah i suze. Ok, malo pretjerujem jer sam tužna i očajna, znamo se nekad i šuškati, ali samo ako su oni u kavezu a ja izvan njega, da bude ograda među nama.

Prepustila sam im svoju sobu, a krevet i sve ostalo izbacila u nedovršeni dnevni boravak na katu jer je sve stalno zakakano. Kad Csilla potrči nekad flisne malo toga i na zid tak da sad imam i pokakani zid u sobi.

Naručila bih hranu iz pet centra da mi ju dostave jer tko zna kad ću opet u Zagreb. S obzirom na stanje jel bi bilo najbolje da uzmem re-balance?