Da li sve radim kako treba?

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

Da li sve radim kako treba?

PostPostao/la donattello » pet sij 15, 2010 12:44 pm

Evo ovako.Moj kunic ima 7 mjeseci.On ima gajbu,ne znam velicinu,ali je velika gajba.Zivi u jednoj prostoriji,koja nije u kuci nego pokraj kuce,unutra je toplo i ugodno.Nazalnost,zasad moraju zivjeti na polici,koja je malo visa,ali ga redovito pustamo u kucu.Na proljece ce mi se napraviti soba,a s bratom su napraviti veeeeeliku gajbu i zivjet ce u mojoj sobi.

Dakle,prehrana.Kupila sam mu novu pojilicu od 250 ml I to mu je za cijeli dan I previše.Hranim ga neograničenim količinama sijena,jede onu hranu za zeceve,al ice mi Lilo poslati dva paketa Cuni re balance,jedan cuni fit pelete I kilu kvalitetnog sijena,pa je I to rijeseno.
Higijena.Cistim mu kada god stignem,dakle kada dodjem iz skole,ujutro se mama dize u pet ujutro pa mu ona pocisti,tako da je to super.Poceo se linjati,mazila sam ga I osjetila bujnu mekanu,svijetlu grudu,I onda mu to pocesljala I mazila ga.Krzno mu je čisto,bujno,sjajno,iako s malim podignutim,pomalo čupkastim točkicama(dijelić krzna)(da li je to znak bolesti?).Ne kupam ga,nema potrebe za tim.Nokti su mu odlični,ali ću sa noktaricom malko skratiti :D rekao mi je vet kako :D Zubi su mu odlični,ima pravilan zagriz.U gajbi mu je uvijek čisto,sad nije,jer ovo pišem sad prije škole,a njegovo ćišćenje duugo traje tako da mu je sad malo neuredno ali kada dođem iz škole ću to srediti.Malo je on sav splaše,kada ga češkam između ušiju,pogne glavu na pod I gleda u mene,ali će se priviknuti,znam ja to :D Vitamine mu dajem,svaki drugi dan jedan mu dam,dlaka mu je inače odlična ali me plaše ti čuperci koje sam sad vidila,onako na par mijesta maali čuperčići,što to znači?

Da li se ja dobro brinem o njemu,kritike,pohvale I savjeti su dobro došli :D
♥ Falit ces mi mala ludo :( Donattello ♥♥
donattello
Zekonja
Zekonja

Re: Da li sve radim kako treba?

PostPostao/la Kunić Leopold » pet sij 15, 2010 13:29 pm

donattello je napisao/la:...
Krzno mu je čisto,bujno,sjajno,iako s malim podignutim,pomalo čupkastim točkicama(dijelić krzna)(da li je to znak bolesti?).
...

Čupkaste točkice? Misliš da mu dlaka raste jače na tim dijelovima pa je duža?
Inače sumnjam da ima ikakve veze s bolesti, ne otpada.

Vitamine mu dajem,svaki drugi dan jedan mu dam,
...

One Trixie vitamine, kao bombončići? To je nepotrebno, nemoj mu to davati - imaju jogurta i šećera što im nije prirodna prehrana a i ti ćeš uštedjeti.

Daješ li mu zeleno? Ako ne, počni uvoditi polako.
=> Popis prehrane
Kunić Leopold
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la sanjita » pet sij 15, 2010 16:45 pm

Jedini vitamini koji ima trebaju su iz uravnotezene prehrane ;)...ti bomboncici su zapravo slatkisi koji oni prodaju pod vitamine.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la donattello » pet sij 15, 2010 20:07 pm

Kunić Leopold je napisao/la:
Krzno mu je čisto,bujno,sjajno,iako s malim podignutim,pomalo čupkastim točkicama(dijelić krzna)(da li je to znak bolesti?).
...

Čupkaste točkice? Misliš da mu dlaka raste jače na tim dijelovima pa je duža?
Inače sumnjam da ima ikakve veze s bolesti, ne otpada.

Vitamine mu dajem,svaki drugi dan jedan mu dam,
...

One Trixie vitamine, kao bombončići? To je nepotrebno, nemoj mu to davati - imaju jogurta i šećera što im nije prirodna prehrana a i ti ćeš uštedjeti.

Daješ li mu zeleno? Ako ne, počni uvoditi polako.
=> Popis prehrane

Ne,nisu to duže dlake na krznu,nego unako podignute čupave dlake,i to se ne da izravnati..
donattello
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Zeko_Jurica » pet sij 15, 2010 21:03 pm

Neznam kakve su temperature tamo gdje on boravi i kod tebe u kući?
Kunić naviknut na sobnu temperaturu ne smije se u zimi puštati vani na hladno (npr: balkon, dvorište). Nagle promjene iz toplog u hladno mogu uzrokovati prehladu. Njihovo krzno je prilagođeno temperaturi okoline u kojoj žive. Ako živi s tobom u kući imat će rijetku ljetnu dlaku, pa se može prehladiti ako ga takvog izneseš vani na hladnoću. Ako pak živi vani, dobit će debelo krzno prije zime, pa ako ga se takvog tjekom zime unese u grijanu kuću/stan može dobiti toplotni udar. To je ko s ljudima - u bundi se ne sjedi pored peći, niti se u zimi sjedi vani bez kaputa :wink:

Tu imaš sažeta uputstva:
http://zecovi.net/KUNICI_KAO_KUCNI_LJUBIMCI.pdf
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la donattello » pet sij 15, 2010 22:36 pm

u toj prostojiji je toplo,ima radijator koji grije,ali na proljece ce se preseliti u sobu i tamo ce ostati :D Tamo je toplo,i naviknut je na toplo,a kada se preseli u kući tamo nije baš toliko toplo,ali je svakako toplije nego vani.A toplotni udar..pa nema ta prostorija naziv "vani" to jest prek puta,ali imaju mrezna vrata za komarce i jos jedna debela vrata,tako da kao da su u kuci,samo sto je u toj sobi malko toplije,tako da nema sanse za toplotni udar,ne zivi on vani na dvorištu :D
donattello
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Radoznalica » pet sij 22, 2010 10:12 am

donattello je napisao/la:njegovo ćišćenje duugo traje tako da mu je sad malo neuredno ali kada dođem iz škole ću to srediti

Evo, imam jedan savjet vezano uz ciscenje, a nama je olaksao zivot. Naime, ne znam sto imas na dnu kaveza, mi smo prije imali piljevinu, ali nam je bila neprakticna pa sada imamo goli pod kaveza (na koji ona redovito razvuce sijeno iz jasli), a na jednom dijelu je njezin rucnicic gdje legne, mekano joj je i toplo. Htjedoh reci da nam je kupnja onog malog rucnog usisavaca ustedjela hrpu vremena i muke oko spremanja kaveza. Usisamo sve kuglice i sijeno njime, pelete iz WC-a bacimo, stavimo nove i kavez je cist za tren oka (plus sto ga onda cistog prebrisemo vlaznom krpom, a svako malo ga i cijelog detaljno peremo u kadi). Prije smo kuglice i sijeno skupljali lopaticom ili rukama, ali otkad imamo taj usisavacic, preporodili smo se, takodjer i izvan kaveza kada uneredi po stanu. Tako da ga svesrdno preporucam (ima ih u trgovinama vec i za malo vise od 100kn, nisu skupi, a baterija je izdrzljiva izmedju 2 punjenja):

http://ecx.images-amazon.com/images/I/31LW2d08iJL.jpg

:)
Radoznalica
Zečić
Zečić

PostPostao/la donattello » pet sij 22, 2010 13:48 pm

na podu ima piljevinu..ja poludim kad mu se ona zaljepi na guzu pa to raznosi po tepihu i onda je to grozno za usisavat..mama je pristala,ali kasnije,kad nađemo vremena :D evo sad sam kupila lopaticu za kuglice!ali ja ne mogu staaaaaalno prati kavez...kupit cu mu WC pa cu u to stavit drvene pelete,ali ako netko moze da mi nadje ili sliku ili opise kakve su to pelete,jesu to one za jelo?
donattello
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Radoznalica » pet sij 22, 2010 14:08 pm

Peleti su ti ovo:

http://www.spacva.hr/Portals/0/Poluproi ... i-mala.jpg

Imas ih u Baumaxu u onim velikim vrecama i nisu za jesti.

A je li zeko naucio piskiti u WC? Ako nije, mogla bi ga nauciti tako da svaki put kad se popiski u piljevinu, stavis taj mokri dio piljevine u WC, kako bi ubuduce tamo nanjusio mokracu i shvatio da je to mjesto za piskenje. Isto i kuglice vracaj u WC. Mi smo tako radili jedno vrijeme i shvatila je, a prednost je u tome sto ti onda vise ne treba piljevina na dnu kaveza. Kako kazes, raznosi se uokolo i stvara nepotrebni nered, a i bez nje je lakse cistiti dno kaveza. :)
Radoznalica
Zečić
Zečić

PostPostao/la donattello » pet sij 22, 2010 14:16 pm

iznenadio je on mene..vidila sam kuglice i mokracu u kutevima u piljevini :D
donattello
Zekonja
Zekonja

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.