SUŽIVOT KUNIĆA I KUNIĆA, UPOZNAVANJE

Kao i sva druga živa bića i kunići imaju potrebu za komuniciranjem. Što vam vaš kunić želi reći?

Moderatori/ce: Charlie, Zeko_Jurica

Re: SUŽIVOT KUNIĆA I KUNIĆA, UPOZNAVANJE

PostPostao/la Idach » uto srp 30, 2013 20:40 pm

Ja sam svom zekanu dovela curicu kada je imao oko 10 mj, a ona 2 mj.. Isto sam se bojala kako ce proci upoznavanje pa sam nju odvojila u posebnu gajbicu odmah do njegove, nisam ih pustala odmah zajedno da se polako upoznju preko kaveza... Nakon jedno 2-3 tjedna samo sam ih jedan dan pustila zajedno i to je bilo to, oni su se u biti vec upoznali preko resetkica i proslo je bez ikakvih svada ili naskakivanja jedino je on par dana na pocetku znao doc do nje i malo ju kljucnuti ko ptica, a ona mu je ponizno spustala glavicu kao da se pokorava (to je valjda znak dominacije) :-) Bitno je znati kada dode novi zeko da staroga ne zatvarate dugo i onda pustate novoga jer bi u tom slucaju stari mogao postat ljut jer ipak je to njegov teritorij. Ja sam curicu pustala na kratko dok ih nisam upoznala i od tog dana su nerazdvojni i u istom kavezu. Takoder mislim da je velika zabluda sto pisu da ih treba upoznavati na neutralnom teritoriju jer kad razmislite opet se morate vratit u stan koji je samo njegov tertorij pa opet prica od pocetka jer ce on branit svoj teritorij... Ovako kada je ona u kavezu do njegovog on se vec navikne na njeno prisustvo i miris i bez problema bi ju trebao prihvatiti... :-)
Idach
Kunić
Kunić

PostPostao/la Idach » uto srp 30, 2013 20:44 pm

I da...vidjeti 2 kunica zajedno kako se vole, ciste i maze je nesto prekrasno, da sam znala uzela bi mu curicu i puno prije, nije nikakva razlika imati jednog ili 2 osim sto je financijski malo skuplje, ali sada mi nije bed kada sam na poslu i brinem se kako je jadan sam jer znam da ima drustvo i da je sad puno sretniji... :nowink:
Idach
Kunić
Kunić

PostPostao/la roberta » sri srp 31, 2013 21:21 pm

Pozdrav svima!

Nisam dugo ovdje kod vas kao ni moj zeko Timon kod mene.
Ovako:
zekana smo našli ispod auta ispred kuće susjeda i ja. jedva smo ga uhvatile i stavile u kutiju. nakon dugog razmišljanja odlučila sam ga uzeti za stalno kod sebe. prvi dan,četvrtak,zeko si je na balkonu odmah našao svoje malo kraljevstvo i mjesto gdje želi boraviti. miran je,sav se stisnuo,preplašen. drugi dan,petak,zeko počinje istraživati balkon. dođem mu dosta blizu s rukom,ponjuši me i ode.treći dan isto tako. četvrti dan:sjednem na balkon,kruži oko mene,ponekad i legnem,pomalo me njuška. sljedeći dan zekonju sam htjela staviti u hodnik da se nebi preplašio grmljavine. jedva ga uhvatim i to s leđa počne režat i puhat na mene i maše nogicama. dan nakon toga opet me ne želi ni pogledat kao prvog dana.danas me ponjuši i opet ode. stvarno,ali stvarno gubim strpljenje i moram priznat da me počeo i živcirat iako sam ga zavoljela u tih 6,7 dana. ne samo da gubim strpljenje nego i nadu da ću ga ikad pripitomiti. baš govorim dečku kako bi bilo lijepo doći doma vidjet ga kako jedva čeka da mu otvorim vrata od balkona.da skoči na mene i da ga mogu stisnuti i maziti dok mi sjedi u krilu. baš sam tužna i ne vjerujem da ću ikada to doživjeti s njim. što napraviti? :sad: :sad: :sad: :zekoo4: :zeko4: :zeko4: :zeko4:
roberta
Kunić
Kunić

PostPostao/la Idach » sri srp 31, 2013 21:56 pm

Stvarno ne znam sto bih ti rekla, on je jos dosta kratko kod tebe da bi mogla donositi neke zakljucke, treba mu malo vremena da se navikne i opusti, oni su kao i ljudi, svaki ima drugaciji karakter, a i dosta su plahe zivotinjice pa bi bilo dobro da ga pustis da on sam tebi dode kad bude siguran, a ako ces ga na silu hvatati mozda ga to jos vise uplasi... Moja dva su totalno drugaciji, on je prava maza, privrzen i dobar dok se ona od pocetka nije dala bas puno maziti i sva je zaigrana, zna grickat itd... I jos nesto, iako moji kunici mene znaju pratiti po kuci i trcati za mnom oni nisu kao psi da ce sad svaki put skakati na mene kad dodem doma, jednostavno su drugaciji od ostalih kucnih ljubmaca.. ;-)
Idach
Kunić
Kunić

PostPostao/la roberta » sri srp 31, 2013 22:09 pm

ma da,razumijem...to za skakanje sam samo okvirno rekla. problem je u tome sto imam osjecaj da se,ako ne "radim" s njim, nece pripiomiti. Nemam vise strpljenja. nadam se da kad bude siguran da ce doci.
Timončić
roberta
Kunić
Kunić

PostPostao/la markiza » čet kol 01, 2013 10:25 am

Pa sa svakim mora da se "radi" na neki nacin. Zeko tvoj prvo mora da se navikne na ambijent a tek onda na tebe, ako si citala ovde na forumu zeke se ne vole puno nositi po rukama zato budi samo uz njega , oni su ipak jako radoznale zivotinje i doci ce kod tebe da te ponjuska i upozna ali moras da lezis pored njega e tad kad mu ne budes "velika" bices u ravni sa njegovim nosicem onda ce ti prici da te upozna ti ga blago pomazi samo jednom pa sacekaj da vidis oce li pobeci ili ce ostati ako pobegne ti ga cekaj da se vrati pa tako nadalje a ako ostane ti ga polako tako mazi da on bude siguran da si mu prijatelj. Moras da imas strpljenja jer s obzirom gde si ga nasla ko zna sta je doziveo i pretpostavljam da je to lose doziveo od coveka tako da se verovatno boji sad kad je opet kod nekoga da opet ne bude izbacen na ulicu. Svaka zivotinja voli najvise ruku koja ga hrani daj mu iz ruke neke hrane tako ces ga vise osloboditi i lakse ce se opustiti kraj tebe :blush: Zelim ti srecno upoznavanje sa zekom a kad se zavolite veruj mi sve ce ti ovo biti slatko sto si pisala :nowink:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Lunika » sub vel 01, 2014 12:15 pm

Pozdrav! :hm: nova sam na forumu..ovako,imam patuljastu kunicu Lunu, stara je 3 godine i 3 mjeseca.. :zekoo3: rado bi joj nabavila drustvo..sto kazete, jel jos nije kasno? bilo kakva pomoc dobrodosla.. :blush:
Lunika
Kunić
Kunić

PostPostao/la bunnyman » sub vel 01, 2014 23:48 pm

Molimo za savjet u vezi upoznavanja kunića. Mi imamo problem sa sprijateljivanjem naše zekice i zeke. Naime, prije godinu dana doveli smo u naš stan dragu, živahnu i pomalo nestašnu zekicu. Danas je stara dvije godine, a prije mjesec dana smo je vodili na sterilizaciju i sve je prošlo dobro. Prije pola mjeseca u stan smo doveli četverogodišnjega zeku koji je do tada živio s jednomo obitelji na obližnjem otoku. Bila je riječ o hitnom slučaje jer zeko trebao biti dopremljen na kirurški zahvat usne šupljine. Nakon uspješnoga zahvata, tijekom kojega je provedena i sterilizacija, zeko se pomalo počeo oporavljati i još je bio dosta povučen, kako zbog bolova uslijed operacije, tako i zbog promjene životne sredine.
Nažalost, zbog brige o zekinom opravku nismo stigli organizirati upoznavnje zekice i zeke na neutralnom terenu. Naime, zekica je otkrila novoga stanara kojega smo držali u zasebnoj prostoriji te je došla s njim u kontakt. Problem je u tome što tijekom protekla tri tjedna zekica nije prihvatila zeku te je u početku dva puta nasrnula na njega, prilikom čega se on zavukao u svoju kućicu, a mi smo morali prekinuti njene napade. Međutim, tijekom zadnjega je tjedna zeko zauzeo čvršći stav i uspješno se odupire njenim napadima koji prerastaju u mahnito hrvanje na podu, popraćeno ugrizima, pa čak i zekicinim režanjem. Iako zekica uvijek prva napadne, u pravilu bude poražena, a na poprištu ostane i podosta njene dlake. Inače, samo hrvanje moramo prekidati bacanjem ručnika na njih i iznošenjem zekice iz sobe (ukoliko se ona sama već ne povuče u udrugu prostoriju).
Svjesni smo kako je potrebno da oni sami "uspostave hijerarhiju", međutim, poprilično nam je teško gledati njihove žestoke okršaje. Stoga molimo sve one koji su imali slično iskustvo za pomoć.
bunnyman
Kunić
Kunić

PostPostao/la R.R. » pon vel 03, 2014 12:02 pm

bunnyman je napisao/la:Molimo za savjet u vezi upoznavanja kunića. Mi imamo problem sa sprijateljivanjem naše zekice i zeke.
Svjesni smo kako je potrebno da oni sami "uspostave hijerarhiju", međutim, poprilično nam je teško gledati njihove žestoke okršaje. Stoga molimo sve one koji su imali slično iskustvo za pomoć.

ja bi pokusao zečicu držati u drugoj prostoriji 2 tjedna, a zekonju pustiti da "prisvoji" i "označi" prostoriju gdje ih inace mislite drzati i da ona lagano zaboravi na svoj teritorij. iako se to opcenito izbjegava, ja bi nakon toga zečicu donio u tu istu prostoriju ali u zasebni kavez jos tjedan-dva ali je ne bi pustao vanka nego samo zekonju tako da ona shvati da je prostor njegov.
prije zajedničkog puštanja ne bi čistio prostoriju dan-dva tako da ostanu njegove oznake, zatim ih pustio skupa i pripazio na prvu "tučnjavu". jedno od njih mora "pobijediti", bez toga nikada neće biti mira, ali pri tome naravno treba paziti da se ne ozlijede. ako se tucnjava oduzi, uzeo bi ih u narucje skupa tako da miris sa jednog pređe na drugog i obratno.
pomogne i ako se ti postavis kao šef i "vlasnik" teritorija.
R.R.
Zečić
Zečić

PostPostao/la zeko Simba » pon vel 03, 2014 21:37 pm

Da, definitivno ih tijekom upoznavanja imati na oku, čak se sjesti na pod i hraniti ih poslasticama istovremeno, tako da su oni vrlo blizu, ali da se ne mogu dograbiti, npr svatko sa svoje strane vaše noge
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la markiza » pon vel 03, 2014 22:47 pm

Znaci definitivno je tacna ona : "Ko se bije taj se voli" :P
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la altan » uto vel 04, 2014 23:43 pm

Ne mora ih se pustiti da uspostavljaju hijararhiju i o tome sam vec pisala
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la R.R. » sri vel 05, 2014 12:09 pm

altan je napisao/la:Ne mora ih se pustiti da uspostavljaju hijararhiju i o tome sam vec pisala

s tim se ne bi slozio. koliko sam ja vidio, hijerarhija mora biti uspostavljena, iako to covjek ponekad ne vidi. ako se vlasnik postavi kao glavni, svi ostali zecevi ce ga tako i vidjeti, ali izmedju njih ce i dalje postojati hijerarhijska ljestvica. nase su zečice sve odavno sterilizirane, i iako im nikada nisam dopustao naskakivanje i naganjanje, one ce to tu i tamo napraviti kada ja ne gledam, ili tokom noci dok su skupa u kavezu ili ako me nema nekoliko dana. pogotovo se tada pocnu okupljati na mojem mjestu na kaucu i ostavljati mi "darove" i testiraju da li mogu preuzeti moje mjesto.
cesto ostanem spavati sa njima u prostoriji, i ponekad uhvatim alfa zecicu kako pokusa nekoga zaskociti. ponekad vidim da pokusavaju jedna drugu naganjati jer zele malo aktivnosti ili cisto podsjetiti jedna drugu na svoj polozaj. redovno sa donjim dijelom brade oznacavaju ista mjesta, pa ostavljaju svoj miris preko tuđeg.
ako je jedna od njih bolesna pa izolirana u vlastitom kavezu duze od tjedan-dva, pri izlasku iz njega opet pocinje pokusaj utvrđivanja hijerarhije od onih ispod alfe, i to tako da obicno ona na kraju ljestvice pokusava izboriti visi polozaj, dok alfa samo sve skupa nezainteresirano promatra, eventualno se malo zatrci za onom koja je dominantnija.
stalno leze stisnute jedna uz drugu, stalno se međusobno lizu, cesto se glavna zecica sa drugom zecicom istovremeno međusobno liže i to traje po 20-ak minuta bez stajanja, ali svi znaju da je ona glavna.
ne mora se uspostavljanju raditi o tucnjavi ili naganjanju, ali oni itekako znaju tko je broj jedan.
mozda bi stvari bile drugacije da se među njima nalazi muški zekan...
R.R.
Zečić
Zečić

PostPostao/la sponza » sri vel 12, 2014 20:09 pm

Pozdrav :)

Imam sljedecu situaciju i molila bi za malu pomoc...

Imam 2 odrasla kunica. Cura i decko. 6,5 i 6 godine. Fine godine u svakom slucaju :D
Muski zeko je kastriran, maza najveca na svijetu. I stetocina najveca na svijetu :dragonn-ccc-e:
Zeko je veliki, 3 kile, pravo musko.
Cura je manja, pahulja bijela. Nije sterilizirana. Tu i tamo skoci na decka. Znam, trebala sam ju sterilizirati 'jos onda' ali prije 6 godina nisam bila dovoljno educirana kako samovoljno tako ni od strane veterinara.
Cura i decko se izvrsno slazu, jako se vole, ljube, maze i paze.
Problem je taj sto cura ne voli nikoga osim njega. Na mene jako puse i zaista ne voli ljude. Nikad nikakve traume nije imala, dala sam joj, i jos dajem, puno vremena i razumijevanja, ali ocito je takav tip. Voli samo svog decka.
E sad je situacija takva da smo nakon 6 godina ljubavi u dvoje dobili malu prinovu, ovnolikog malog zekana. Jedino jos nisam jos sigurna je li musko ili zensko :sad:

Posto ja svom muskom zekanu stvarno vjerujem i znam da je dobar s drugim zivotinjama, isto tako sam mu dala da pridje malenom i odmah su nasli konekt vezu. Malo ga/ju je zaskocio, ali odmah netom je pala pusa.
No cura me uzasno muci jer vec sad vidim da ce biti problema... Jutros sam ih svo troje pustila u isti prostor s puno manjih rupa i mjesta za skrivanje koje je mali zekan vec upoznao. Cura ga je odmah isla agresivno loviti, a muski zekan je stao u obranu i njega je ugrizla, dlake su poletjele...

Uglavnom, molim bilo kakav savjet siroke primjene... Sto da radim sa curom koja je po defaultu ocito malo 'desocijaliziranija', povucenija i agresivnija prema svemu i svacemu sto nije njezin dragi... :sad:

Unaprijed hvala na savjetima :)
sponza
Zečić
Zečić

PostPostao/la R.R. » čet vel 13, 2014 10:09 am

pa bez sterilizacije cure, tesko da ce biti mira. a kada dovoljno naraste, i taj treći zec mora ici na kastraciju/sterilizaciju.
R.R.
Zečić
Zečić

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ponašanje i društveni život kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan