Daks
je napisao/la:Verovatno hocu, al sam na ovom forumu ispala kao najodvratnije i neodgovornije bice.
Ne znam sta da mislim, i kako se osecam.
Slusaj Daks nisi ti najodvratnije i neodgovornije bice malo su reakcije ostre bile ali su se ljudi uplasili za tvog zekana. Ti moras prvo znati zasto dajes svog zekana a zasto zelis novog? Da li mozda dajes svog, jer si ga drugarici uzela kao sto si rekla ispred nosa, a ona ga je htela, pa si se sad pokajala i vidis da ga je ona zaista zelela, jer se i tvoj zeko vezao za nju?
Vidim neko pominje da si rekla da ti zeko smrdi, nisam citala ranije komentare, ali ako je to jedan od razloga zasto zelis zeku dati, onda nemoj razmisljati o novom. Svi i ljudi imaju svoj da kazem "smrad" kad se oznoje ili kada rade hormoni. Zensko si, imaces i ti takvih dana kada ces se znojiti da ne znas sta ces od svog sopstvenog smrada, tako da zivotinje jos vise ga imaju. Ako zeki cistis redovno kavez, iako provetravas prostoriju u kojoj je kavez, smrada ne moze biti, ali zelim ti reci da ce svaki zeko imati neki svoj miris ili smrad, kako vec ti to nazvala. Tako da ako je to razlog onda je bolje da ne razmisljas da uzimas novog zeku.
E sad sta ti je ciniti sa svojim zekanom?
Pretpostavljam da ti najvise provodis vremena u tvojoj porodici sa svojim zekom, ali ako se nisi vezala za njega i ako kod tvoje drugarice ce zeko imati vise slobode i ona ce ga bolje paziti, onda daj zeku njoj ali da znas, da ni tvoja drugarica ne treba zeku ako ce ga i ona sutra nekom drugom dati. Zeko je taj koji se navikne na odredjene ljude i porodicu kao sto ti volis tvoje roditelje tako i on voli tebe. Ti si za njega sada "mama" jer on nema nikog drugog svog osim tebe, koja ga hranis i on tebe voli. Za njega je tesko bilo, kao prvo odvajanje od majke a sada kad bi se i od tebe odvojio takodje bi mu palo tesko, a sutra i od tvoje drugarice... i to bi zaista bilo pogubno za jednu tako malecku zivotinjicu. Ti moras dobro da razmislis sta ti je ciniti, jer iako bi tvoja drugarica ga sutra nekom drugom dala, onda je bolje da das zeku nekome ko gaji zeceve i ko moze o zeki brinuti i zna se brinuti, a nece ga dalje kome davati, nego ostati uz njega svo vreme zekinog zivota.
Ne kazem da ti ne umes brinuti o zekama, ali mislim da si jos mlada preuzeti obavezu oko male zivotinje, a pred tobom su neke druge situacije, interesovanja i desavanja. Mislim na to, da, ti si sada u periodu kada se druzis ides u skolu, zelis da izlazis, mozda se i bavis nekim sportom, imas neki hobi itd. Za cuvanje zeke treba imati vremena, zeko trazi paznju i njega mogu cuvati uglavnom ljudi koji su privrzeni svom domu i veci deo dana provode u njemu, u suprotnom zeko ce biti sam i nesretan. Hobi je jedno a imati kucnog ljubimca je mnogo vise, eto to sam zelela da ti kazem. Nemoj se osecati lose ali samo pokusaj da nadjes resenje koje je najbolje za tvog zekana. Puno srece ti zelim

P.S. Molila bih te da zasada sacekas i ne uzimas novog zeku, malo prozivi svoje doba, a kasnije kad budes imala svoju porodicu i ne budes morala da ucis za skole i ne budes izlazila doci ce vreme kad ces moci da uzmes zekana s kojim ces provoditi puno zajednickih trenutaka