Treba mi pomoc , ne znam sta se desava sa Djur.

Kao i sva druga živa bića i kunići imaju potrebu za komuniciranjem. Što vam vaš kunić želi reći?

Moderatori/ce: Charlie, Zeko_Jurica

Treba mi pomoc , ne znam sta se desava sa Djur.

PostPostao/la Leonora » čet lip 14, 2012 9:49 am

Zdravo svima.
Jutros kad sam se probudila zatekla sam je kako pretura po dzaku u kome je seno.
Medjutim zubicima je zahvatila dzak i seno i tako je to drzala u ustima , tacnije fixsirala
i nije jela vec tako drzala .
Kad sam joj ja prisla ona je bila uznemirena i nije htela to da pusti jedva sam joj to izvukla iz usta.
Kasnije kad sam je pustila na terasu , usla je u kucicu da jede i ponovo je uradila isto al samo sa senom, isto
sam joj jedva izvukla iz usta,
Onda sam joj gurnula prst u usta misleci da joj se nesto zaglavilo.
E sad da nije mozda deo dzaka progutala ne znam ,
i sad se pitam dal da joj stavim pastu zove se katzen malz za dlake al problem je sto je za macke i ona kad to pomirise bezi , pa da li vi znate neku foru na koju bi mogla to da joj dam?
I malo krivi nogicu jednu ne znam zasto jer je juce najnormalnije hodala.
Ona se cesto penje na krevet , pa moguce da kad je skakala da se uganula ,
da li da je vodim kod veterinara ?
Molim za pomoc zabrinuta sam.
Unapred zahvalna!
Leonora
Kunić
Kunić

Re: Treba mi pomoc , ne znam sta se desava sa Djur.

PostPostao/la Markic » čet lip 14, 2012 10:32 am

Ja bi vodio vetu, brza reakcija je ključna.
Markic
Zečić
Zečić

PostPostao/la Mixazeko » čet lip 14, 2012 10:58 am

Markic je napisao/la:Ja bi vodio vetu, brza reakcija je ključna.

Poslusaj Markica ipak je on imao zeku koji je ziveo 10 godina
Mixazeko

PostPostao/la altan » čet lip 14, 2012 19:25 pm

ako nosi sijeno u ustima i onda ga jos uvlaci u kucicu onda ima laznu trudnocu i slaze gnjezdo
zbog noge odi veterinaru
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Leonora » pet lip 15, 2012 7:40 am

altan je napisao/la:ako nosi sijeno u ustima i onda ga jos uvlaci u kucicu onda ima laznu trudnocu i slaze gnjezdo
zbog noge odi veterinaru

Hm da znas da sam to i pomislila drugi put kad sam joj vadila iz usta al sto bi onda tako jako fixirala zubima i nije htela da pusti? :blush: :hm:
Doduse ona stalno hoces da mi se penje na ruku , ona je konstantno u teranju :)
Leonora
Kunić
Kunić

PostPostao/la ars » pet lip 15, 2012 10:36 am

Steriliziraj ju jer su velike šanse da dobije tumor maternice.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Mixazeko » pet lip 15, 2012 11:29 am

.
Zadnja izmjena: Mixazeko; pet lip 15, 2012 16:54 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Mixazeko

PostPostao/la Epimedia » pet lip 15, 2012 12:44 pm

Mixazeko je napisao/la:Kolika je verovatnoca da kunic dobije tumor materice.

Rizik tumora maternice povećava se sa starošću životinje. Rizik da će nesterilizirana ženka starija od 4 godine oboljeti od andenokarcinoma maternice je prema nekim istraživanjima i 50 – 80%.

Mixazeko je napisao/la:Plus sterilisane/kastrirane zivotinje kad tad obole od bolesti bubrega.

Od kud ti taj podatak?
Zadnja izmjena: Epimedia; pet lip 15, 2012 20:45 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Viola slika Jura slika
Epimedia
Zečić
Zečić

PostPostao/la sanjita » pet lip 15, 2012 17:51 pm

Nije to nikakva novost,i kod macaka je tako,mogu se pojaviti problemi sa bubrezima nakon kastracije/sterilizacije i zato se uglavnom preporucuje posebna hrana. A i jedna od iskusnijih ljudi sa foruma mi je to potvrdila nedavno da je isto i sa zecevima,neznam sto se tocno desava ali nije noovost.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la markiza » pet lip 15, 2012 18:07 pm

Pa verovatno neke veze ima sa urinarnim traktom, ipak je sve to povezano, pretpostavljam da onda bubrezi ne mogu da ciste urin kao pre kastracije?pretpostavka?! ????????
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Mixazeko » pet lip 15, 2012 18:20 pm

Epimedia je napisao/la:
Kolika je verovatnoca da kunic dobije tumor materice.

Rizik tumora maternice povećava se sa starošću životinje. Rizik da će nesterilizirana ženka starija od 4 godine oboljeti od andenokarcinoma maternice je prema nekim istraživanjima i 50 – 80%.

Plus sterilisane/kastrirane zivotinje kad tad obole od bolesti bubrega.

Od kud ti taj podatak?

Izvinjavam se sto sam obrisao post ali ne nameravam da se svadjam. Razlog birsanja je taj sto sam za to siguran da sam procitao od nekog iskunog ali nisam mogao da se setim od kog. Jel zna neko kolika je smrtnost prilikom sterilizacije? Na nekim engleskim sajtovima sam nasao da je to oko 1% ako rade veterinari koji su izuzetno iskusni sa kunicima. Ukoliko su neiskusni onda je taj procenat MNOGO veci
Mixazeko

PostPostao/la Epimedia » pet lip 15, 2012 21:25 pm

Reagirala sam na izjavu u kojoj je bilo rečeno da životinje kad – tad obole nakon sterilizacije. Iz čega se može zaključiti da sve obole? Puno se toga može pročitati na netu, informacije rekla – kazala mogu unijeti zabunu u pravilno postupanje, što je posebno delikatno u pitanju sterilizacije o kojoj se konstantno diskutira.
Ono što je ovdje napisano, Google ce pronaći kad netko bude tražio, tako ce ta informacija postati jednako važna kao i sve ostale koje pišu na forumu. Zato moramo biti sigurni da je informacija točna, i da je točno prenesena, a to se može samo ako se kaže otkuda informacija. dotični korisnik voli iznositi činjenice, a kada ga se pita otkuda je to, ne odgovara, ili u ovom slučaju brise post.
Nisam rekla da ne postoji veza između sterilizacije i bolesti povezanih s bubrezima, nego sam dotičnog upitala može li me uputiti na neki izvor.
Viola slika Jura slika
Epimedia
Zečić
Zečić

PostPostao/la Mixazeko » pet lip 15, 2012 21:39 pm

Ok naci cu ti izvor.
Mixazeko

PostPostao/la ars » sub lip 16, 2012 9:49 am

Ma rekla je to renata jednom, sjećam se i ja..
Ali to NIJE razlog da se kunicu koja ima probleme sa lažnim trudnoćama i sl. ne sterilizira jer bi u protivnom stvarno mogla nastradati. Rizik od tumora je stvarno preveliki da bi se njihovo ionako krhko zdravlje dovodilo u pitanje zbog toga.

Mixazeko, svakom loncu si poklopac. Ako želiš sebe educirati, otvaraj si nove teme, proučavaj zdravstvene ili što već pa postavljaj pitanja na za to predviđenim mjestima, ali ne odgovaraj na teme na kojima ne znaš što pričaš, pliz :wink:
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Mixazeko » sub lip 16, 2012 14:32 pm

ars je napisao/la:Ma rekla je to renata jednom, sjećam se i ja..
Ali to NIJE razlog da se kunicu koja ima probleme sa lažnim trudnoćama i sl. ne sterilizira jer bi u protivnom stvarno mogla nastradati. Rizik od tumora je stvarno preveliki da bi se njihovo ionako krhko zdravlje dovodilo u pitanje zbog toga.

Mixazeko, svakom loncu si poklopac. Ako želiš sebe educirati, otvaraj si nove teme, proučavaj zdravstvene ili što već pa postavljaj pitanja na za to predviđenim mjestima, ali ne odgovaraj na teme na kojima ne znaš što pričaš, pliz :wink:

I sta sam ja rekao osim da kastrirane zivotinje kad tad obole od bolesti urinarnog trakta?
Takodje bilo je puno slucajeva na forumu da zeka umre prilikom sterilizacije. Takdoje u nekim zemljama kao sto je Nemacka sterilizacija se ne radi osim ukoliko zeec nije bolestan. Da se razumemo ja nisam protivnik sterilizacije ali trebamo navesti i sve dobre i sve lose aspekte. I odkud znate da kastrirane zivotinje zive puno duze. Mnogi ljudi su na ovom forumu kastrirali zeceve pa su oni ziveli samo par godina ili su se pregojili
Mixazeko

Sljedeća

Natrag na Ponašanje i društveni život kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan