MASLAČAK - kako, koliko, kada???

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

MASLAČAK - kako, koliko, kada???

PostPostao/la Jura » čet svi 05, 2011 14:44 pm

Maslačak raste na sve strane i mene su zatrpali s isporukama, pa imam par pitanja.

Moj zec je još mali i jede samo suhu hranu i sijeno. Pretpostavljam da smije jesti i sušeni maslačak, pa sad imam brdo maslačka kojeg moram posušiti.
Kako da ga sušim? Pećnica, sunce ili polako u hladu!?
Što s cvijetom? Kako se on posuši i jedu li oni samo cvijet ili može i stabiljka cvijeta?
Koliko maslačka smiju pojesti? Jel to ide kao i sijeno ili je to ipak samo poslastica?

Vidim da u pet centru prodaju maslačak kao da je zlatan. Neka mala pakiranja za puno kuna. Jel to neki posebni maslačak!?

...i sve ostalo o maslačku....
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

Re: MASLAČAK - kako, koliko, kada???

PostPostao/la sanjita » čet svi 05, 2011 14:54 pm

To u pet centru nije poseban maslacak,vidjela sam ta pakiranja,ustedi si novce,uberi ga sam i osusi ga.....maslacak mozes osusit i u zatvorenoj prostoriji na nekoj krpi,rasprsi ga i ostavi da se susi,tako barem mi radimo kad susimo zalihe za zimu.....inace maslacak ima puno kalcija pa ga se nebi trebalo bas jako puno jesti kao sijeno,doduse neznam za male zekane posto njima pretpostavljam treba malo vise kalcija dok su u razvoju,to ce ti reci netko iskusniji....i cvijet moze da,naravno,vole ga.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la kristinans » čet svi 05, 2011 15:00 pm

Ja sam susila maslacak,ali je sve da nazovem procvetao i nije ostao zut cvet nego je belo-procvetalo.
Peka pojede sada samo drsku odusenu i ostalo odbaci,dal da mu susim jos maslacaka ili?posto maslacka imam jako puno ali bukvalno udavio bi se u svezem maslacku ali voli i suve drske da jede.nedajem mu puno maslacka ali dam toliko da makar malo uziva posto ga jako voli :P
Krisss
kristinans
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Jura » čet svi 05, 2011 15:15 pm

sanjita je napisao/la:inace maslacak ima puno kalcija pa ga se nebi trebalo bas jako puno jesti kao sijeno,doduse neznam za male zekane posto njima pretpostavljam treba malo vise kalcija dok su u razvoju,to ce ti reci netko iskusniji....i cvijet moze da,naravno,vole ga.

Hvala na odgovoru, ali možeš li definirat što je "puno"? Do sad sam mu davao masalačak kao slasticu (list-dva dnevno). Vidim da obožava maslačak, pa bi mu dao više, ako smije?
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la sanjita » čet svi 05, 2011 15:20 pm

Pa kazem neznam koliko ga bebe smiju jesti al znam da se ne preporuca previse maslacka zbog tog kalcija....mogu ti reci kako svojoj dajem,kad joj dajem recimo za ruckic,uzmem fino punu saku,jedno 10-15 listova i to je to....ali to kod nas nije tako cesto jer uvijek nakon maslacka vidim nakupinu praha u mokraci sto ukazuje na visak kalcija tako da ja osobno ne pretjerujem sa maslackom...ali kada joj dam,dam joj vise listica da se nauziva.Ona si 1-2 lista moze u oko stavit ;D ,nema nis od tog :) Neznam koliko ti je zeko star al kazes da je jos mali pa tako neznam dal i za bebe treba pazit s obzirom na kalcij.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la siga » čet svi 05, 2011 15:43 pm

Listovi se suše na hladnom i prozračnom mjestu ili u pećnici na 40 stupnjeva.
Količina koju jede ti je par listova. 5 ili 6. To je nekako optimalno.. Ali bolje će ti reći iskusniji..
Mi imamo nadkrivenu terasu i odlično mjesto za sušenje. Nije dobro direktno na suncu, a opet mora biti na prozračnom. Suhe su kada fino pucaju. Najbolje je skladištiti u papirnate ili krpene vrećice.
Ja cvijetiće sušim kao za herbarij :wink:

Nemoj bacati novce na taj "posebni", košta ko' da ga je Chuck Norris nabro' u Tibetu.
siga
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Klio » čet svi 05, 2011 16:52 pm

siga je napisao/la:Nemoj bacati novce na taj "posebni", košta ko' da ga je Chuck Norris nabro' u Tibetu.

;D ;D ;D ;D ;D ;D

Ja sam moju zekicu zeznula sa previse svezeg maslacka pa je cura ispiskila bukvalno pesak i nastali silni problemi...Jedva se izvukla.
I dalje neznam meru, ali znam da sigurno treba mnoooogooooo manje nego sam ja davala. Znam da ga vole, da je dobar narocito za zenkice koje su skotne, ali tek sada sam videla sto znaci kada preteras i sa onim sto je dobro.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la sanjita » čet svi 05, 2011 17:24 pm

Tocno to,taj pijesak...to se tako lijepo vidi bas nakon maslacka da je nevjerojatno....mora da je krcat kalcijem,mora se zbilja pazit sa njim.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la siga » čet svi 05, 2011 19:43 pm

U suhom listu ga ima 5%.
Prije nismo imali pojma, ali kako sada živimo u prirodi ;D sve beremo i sušimo :belj:.
siga
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Klio » čet svi 05, 2011 19:49 pm

siga je napisao/la:U suhom listu ga ima 5%.
.

Je li to znaci da ga ima manje u susenoj nego u svezoj biljci? VAzno mi je da znam.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la siga » čet svi 05, 2011 20:02 pm

Nemoj me držati za riječ, ali valjda jednako. Ako ne gledamo gramažu nego list po list.
Ja sam to u vrijeme trudnoće čitala po Vasi Pelagiću i Gelenčiru ;D ;D ;D
Vasu smo nabavili od Sigine bake :cool: , a kako smo puno skitali po Gorskom Kotaru i općenito po prirodi htjeli smo brati bilja za zvjerke.
Onda sam ja to gledala (iz dosade), a i nismo imali TV ni internet ;D (nisam off topic)
siga
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Anby » čet svi 05, 2011 20:55 pm

Aj kad ste se tako fino raspisali o kalcijumu, recite mi ima li ikakvo bilje ili povrce koje je siromasno kalcijem? Persin i celer su isto bogati kalcijem (mada su ih neki ovdje na forumu preporucivali za hranu ako se primjeti da zeko piski bijelo-ono prah)...

E sad, u zadnje vrijeme mi Tobi ima problem sa viskom kalcija pa ziva neznam sta bih mu dala da jede... osim peleta i sijena naravno...dajem svaki dan brusnice ali mislim da nepomaze...
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la sanjita » čet svi 05, 2011 21:26 pm

Mi isto imamo takvih problema pa smo nasli u Prvoj pomoci ovu tablicu gdje fino pise koje namirnice su najbogatije kalcijem pa to izbjegavamo....mada ga po tablici svuda ima ali u nekim namirnicama naravno manje,to je pod pretpostavkom da sam dobro shvatila tablicu lol. I u njoj je maslacak medju onim namirnicama koje imaju najvise.

viewtopic.php?f=3&t=32
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Jura » čet svi 05, 2011 22:09 pm

krasno :hm: sad imamo maslačka za nekih pet godina ;D
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny