Zec ima proljev

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

PostPostao/la angela » pon sij 28, 2008 13:18 pm

Samo da se pohvalimo. Moj je Mikić nekoliko dana bio samo na Salatičinom sijenu i vodici. I probavica je bila odlična. Onda sam mu par dana svaki dan davala po jedan ballegary iz mix kolekcije. Tresao se od veselja i nije birao koji je kakav, samo daj. Iza toga uz ballegary prvi dan dobio je korijen peršina, oguljen, dobro opran i osušen. Skoro mi ruku rastrgao koliko je bio navalio. Drugi dan postupak isti samo umjesto peršina korijen komorača. Ode i komorač. Jučer korijen celera. Danas će opet peršin. I cijelo vrijeme piškanje i kakanje savršeno. Za primjetiti je da mu Indoor uopće nisam davala. Lagano se bavim mišlju, kada još provedem eksperiment do kraja tj. s zelenim dijelovima povrća i voćem i ako bude sve u redu, da mu ga više niti neću davati. Samo kvalitetno sijeno i zeleniš za koji utvrdim da mu ne smeta za probavu. Moje je zlato veselo i zdravo, mazimo se i ljubimo stalno. Hajde recite i vi što mislite o tome. Jel netko od vas tako radi? :D :D :D :D
angela
Zečić
Zečić

PostPostao/la Charlie » pon sij 28, 2008 16:16 pm

Da, neki ljudi tako hrane kuniće (pogotovo u inozemstvu) i to je zapravo najzdravije...baš je miga takvom probavom riješila Paletove dugotrajne probleme s probavom
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la Zeko_Jurica » pon sij 28, 2008 16:26 pm

ja isto mislim da im suha hrana uopće nije potrebna i to uputstvo sam doista vidio na sajtovima njemačkih udruga za zaštitu kunića.
Sad u proljeće, ljeto, će bit i fine, svježe trave po livadama, a to je ono što kunići u prirodi ponajviše jedu, i za njih vjerojatno najprirodnija hrana (prije upotrebe ipak oprat, ako neznamo tko hoda po livadi :wink: )
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la Miga » pon sij 28, 2008 16:58 pm

Tako je!Pale i ja muku mučimo sa njegovom probavom već 3 godine,no od kako smo skoro izbacili suhu hranu(dajemo mu još malo jednom dnevno,ali to je zbilja malo),probava mu se znatno uravnotežila.A da ne govorim koliko takva prehrana koristi kod zaštopa i dlakavijih kunića!
Angela,jedino bi te ispravila u nećem-smanji malo sa tim korijenjem od povrća(celer,peršin i mrkva)jer je ono puno šećera i više nego dovoljno ga je kuniću davati dva puta tjedno.Znači orijentiraj se isključivo na zelene dijelove,znači listove.Preporučam mrkvu,peršin,celer,brokulu,korabicu(za tim je Pale lud!),crveni radić i kelj te blitvu,s tim da ovo zadnje dvoje isto ne preporučam više od 2 puta tjedno(jer može doći do mekanije stolice).
Probaj sama pa vidi šta ti zecou najviše odgovara.
I nemoj zaboraviti da će zečo manje i piti ukoliko ga prebaciš na zelenu hranu,što je normalno s obzirom da svu potrebnu tekućinu dobije upravo iz zelenjave.
Ljudi,svi koji imaju zečeke sklone zaštopima obavezno ubacite prirodnu hranu ako već niste i kada do samog zaštopa dođe,ne tjerajte ga da jede iz zdjelice već mu gurajte zelenje pod nos!Prije će mu se metabolizam vratiti u normalu!ISPROBANO!
Miga
Zečić
Zečić

PostPostao/la angela » uto sij 29, 2008 15:16 pm

Evo sam mu probala uvaliti crveni radič. Ni da primiriši. Gurala sam mu na silu pod nos i počeo je režati na mene. I šta bi na kraju. Opet sam sam ispala slabić i dala mu vrškić bananice. E ljudi da ste to mogli vidjeti. Ležao mi je u krilu a obrašćići su mu se samo napuhavali kako ju je lakomo pojeo. Mljackao je tako glasno da se rastopiš od miline. I to ju je grabio iz moje ruke pa sam morala paziti da ne pređe na moje prste. E sad ak sam zaribala morat ću se posuti pepelom po glavi. Ostatak dana opet samo sijeno i vodica. Ostavila sam mu u gajbi radič al čisto sumnjam da će ga kušati. :belj: :belj: :belj: :belj:
angela
Zečić
Zečić

PostPostao/la Zeko_Jurica » sri sij 30, 2008 0:16 am

Oću li ja opet pričat onu pričicu o klincima, čokoladi i povrću :wink: :)
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la Puffin » sri sij 30, 2008 0:42 am

slabi smo karakteri, kaj ćeš :blush: uz to su neki zekani jednostavno teški :lud: koju bi količinu zelenog dnevno preporučili, ako samo to jede uz malo brljanja po sijenu? kako bi izgledao idealan meni? :)
(\__/) (\__/)
(O.o ) (='.'=)
(")_(") (")_(")
Puffin
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Zeko_Jurica » sri sij 30, 2008 0:56 am

sad po zimi bas nije neki izbor povrca... mislim da je bio u prvoj pomoci pod prehranom neki meni, probaj potrazit... ha, par listica korabice, persina, mrkve, celera, malo korjena od persina, mrkvice... one trave sto se moze posadit... to mi sad prvo pada na pamet...
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la salatica » sri sij 30, 2008 7:09 am

meni se čini da izbor i nije tako loš :huh:

moji imaju bar 3 vrste povrća u obroku, a količinu mi je zaista teško procijeniti
naime, s obzirom da ih je 2 na 1 zdjelicu, ta zdjelica je vrhom puna

zanimljivo je da koliko god temeljito očiste zdjelice, ako pretjeram s količinom - oni jednostavno višak ostave

kako za zelenjavu nikako nije dobro da stoji (tj. nije niti za voće), sve što ne pojedu, vadim van... (dobro, to je zaista tako rijetko da nije spomena vrijedno)

očito je da svi zekani ne vole isto; s obzirom na broj, imam dobar uvid
npr. crveni radić Luna ne voli, a Jerry bi se prodao za njega
vidim po tome što prvo krenu jesti iz zdjelice ;D

angela, tvoj dlakonja je samac, pa može biti izbirljiv :wink:
tu pomaže samo disciplina, no ima stvari koje jednostavno ne vole i ne žele, koliko god mi inzistirali
radije bi umrli od gladi nego pojeli... :rolleyes:

iako sam protiv tiranije jelom i kod djece i kod životinja, ipak treba i malo discipline uvesti :D
objektivno, zeleni meni je za njih prirodna prehrana i definitivno bitno zdravija od bilo koje peletirane hrane
za koju zaista sve više mislim da u određenim količinama izaziva probleme s probavom, naročito u kombinaciji s linjanjem

moji dnevno dobiju jedva dno zdjelice pokriveno peletima, obilje sjena i jedan zeleni obrok i pritom ne vidim da su grama lakši od kad su na takvom meniju :)
salatica

PostPostao/la angela » sri sij 30, 2008 12:40 pm

Jurice imaš potpuno pravo da me kritiziraš. :blush: Ali glavno je da je moje zlato dobro. Piškanje i kakanje je savršeno. Salatice, namjerno sam mu ostavila radič da vidim šta će biti. Na njemu je bila ostala mrvica banane, zaboravila sam na nju. I zamisli moje zlato skužilo da je vrag odnio šalu i smazalo bananicu ali i velik dio radiča. Prasac jedan me jednostavno vuče za nos. U pravu si malo discipline može samo koristiti. Pametniji su ti oni od nas, točno znaju da smo slabi na njih i da mogu dobiti od nas sve što požele. Ali nema više. Postajemo strogi. Danas lišće peršina koje mrzi i radič. Pa da vidimo ko jači. ;D ;D ;D
angela
Zečić
Zečić

PostPostao/la salatica » sri sij 30, 2008 13:36 pm

sad mi ga je žao :sad: ;D

bitno je da se njemu probava stabilizirala, a ako ne ide drugačije, možeš mu svaki puta ostaviti liz banane na novo povrće :wink:
iako ne garantiram da neće postati skeptičan na samu bananu :D

ma mora voljeti zelenjavu, to je toliko finije od onih pofarbanih peleta

ps dok nisam zaboravila :D

jednom sam negdje pročitala da je zekanima koji imaju problema sa zubićima ili postoji sumnja na potencijalne probleme, potrebno korijen peršina rezati na tanke štapiće, ne duže od 2 cm
razlog je sklonost peršina na razdvajanje na "niti" koji onda mogu zapeti za zubiće i uzrokovati nevolje
salatica

PostPostao/la angela » sri sij 30, 2008 14:49 pm

Ma znaš što, on mene jednostavno zafrkava. Dadoh ja njemu zdjelicu komorača na dnu, odozgo radiča a navrh samo lišće peršina. I navali ti on na peršin ko lud. Nisam mogla vjerovati svojim očima. Radič i ostalo još stoji, zdjelicu je premjestio nekoliko puta ali ju nije bacao ni prevrnuo što je jako dobar znak. Misli si: ona je luda ne bu mi dala nikaj drugo pa ću ja ipak ovo si sačuvat za poslije. Popodne idem van pa kad se vratim jedva čekam da vidim kaj ću nać. Sad pajki ko anđelćić. I da kad mu dam korijen od peršina sam ga maže ko da ima pilu umjesto zubeka. Tak da mislim a do sada nisam ni primjetila da ima bilo kakvih problema s papanjem. :kjut:
angela
Zečić
Zečić

PostPostao/la salatica » sri sij 30, 2008 15:00 pm

bandit mali :srceeka: ;D
salatica

PostPostao/la angela » sri sij 30, 2008 20:08 pm

Evo nas opet. Vratila se ja kući a moj dlakavi bandit počistio zdjelicu, uopće ju ne treba prati. Dobio je tisuću pusica i evo sada harači po kući. Probavica odlična. Večeras će dobiti samo hrpu friškog sijena i frišku vodicu. Ma prokužila sam ja svoga lukavca. :kekmig: Sutra ćemo probati s drugim zelenišem. :carrotroll:
angela
Zečić
Zečić

PostPostao/la Zeko_Jurica » sri sij 30, 2008 21:58 pm

angela, ma nisam ni ja strog prema svojoj princezi kolko bi trebao, al znaš, uvijek je lakše drugima davat savjete :wink: ;D
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 14 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan