ZEČICA JE RODILA!!!

Sve o parenju, trudnoći, bebama, kastraciji, sterilizaciji...

Moderatori/ce: Zeko_Jurica, vini

ZEČICA JE RODILA!!!

PostPostao/la fleshettes » uto ožu 08, 2011 13:47 pm

Ok, ako ispadne da nije trudna, možemo maknuti topic. Ali dakle situacija je sljedeća. Jučer udomljeni malci su brat i sestra koji su od rođenja bili skupa. Odvojeni su od 26.2., što je sve skupa 10 dana. Imaju cca 7 mjeseci i svo vrijeme prije su provodili skupa. Velika je vjerojatnost da je mala trudna, a može biti trudna 10, 15, 20 dana.. Ne možemo znati.
Tj. ja ne mogu znati jer mi je rečeno da jedino mogu čekati. Ali kako ne znam što točno čekati osim okota :D molim vas da nekako pomognete da otkrijemo tu potencijalnu trudnoću.

Jedino što piše o tome je ovo: Da li je ženka gravidna ili nije može se utvrditi palpacijom donjeg dijela abdomena. 10-14 dana po parenju (ne prije ili kasnije!) prstima sa svake strane stijenke laganim pritiskom opipavajte rogove maternice u kojima su plodovi veličine graha. Tek kada utvrdite da je ženka gravidna možete početi sa intenzivnijom prehranom.

Ja to, naime, ne znam napipati :dragonn-ccc-e: A voljela bih da malu lijepo priredimo za okot ako je trudna, pripazimo na prehranu, napravimo kotilicu itd. jer je i bez naglog okota dosta stresirana.

Pipala sam ju sinoć, čini mi se trbuščić dosta velik, pogotovo u odnosu na dečkića. Nije tvrd kao da je začep, ali nije ni skroz mekan. Stvarno nemam nikakvog iskustva s tim, pa bi bila stvarno zahvalna kad bi netko našao vremena ovih dana da svrati do prijatelja u stan i pregleda malu (ako može prepoznati trudnoću). A i dečkić će na kastraciju ovih dana, pa bi ga onda odnijeli kad se ona okoti, tako da odrade taj peridod oporavka i dojenja odjednom.

:zeko3:
Zadnja izmjena: fleshettes; sub ožu 26, 2011 14:36 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
R.I.P. Stevo i Milla, nadam se da ima puno maslačaka tamo.
slika slika slika
fleshettes
Zekonja
Zekonja

Re: Tek udomljena zekica trudna?

PostPostao/la Charlie » uto ožu 08, 2011 16:44 pm

ako nije problem odeš vetu na ultrazvuk
slika
Charlie
Moderator
Moderator

Re: Tek udomljena zekica trudna?

PostPostao/la fleshettes » uto ožu 08, 2011 20:41 pm

To sam gledala kao krajnje rješenje. Ne bi ju htjeli izlagati dodatnom stresu, pogotovo ako stvarno i je trudna. Mislila sam da postoji netko tko ima iskustva sa trudnim curama pa po opipu može zaključiti..
Nevermind, budemo se snašli :)
slika slika slika
fleshettes
Zekonja
Zekonja

Re: ZEČICA JE RODILA!!!

PostPostao/la fleshettes » sub ožu 26, 2011 14:40 pm

Ok, tozalno nenadano se zecica okotila. Vec smo bili akljucili da nije trudna i sa mi prihatelj javlja da je jutro okotila. Ni on jos nije bio doma, samo cimerica. Nismo pripremili ni kotilicu ni sijebo ni nista! Okotila je na balkonu zatvorenom, na dekici. Nakon posla idem direktno tamo. Sto da radimo? Uzasno sam se uspanicila i bojim se! Mogu li montirati beku kutiju preko njih? Smijem li ih micati? Dirati? Pisem preko mobitela s posla pliiiz nek se netko javi i kaze sta tocno da napravim. Moze i na 091 2220 291. aaaaaaaa
slika slika slika
fleshettes
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la fleshettes » sub ožu 26, 2011 14:51 pm

Nisam nasla sto se radi kod okota izvan kotilice i bez sijena. Pliz nek se netko javi kosu cu si pocupat od brige. Tek nakon 15:30 mogu do zeceva.
slika slika slika
fleshettes
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la fleshettes » sub ožu 26, 2011 15:56 pm

Bebe su vjerojatno jos od utorka. Bile su u plahti tako da ih prijatelj nije do danas primijetio. 2 su zive a 3 mrtve. Ove mrtve su izgledale kao tek okocene. Oni su u plahti i cini se da im je ok. Bojim se dirat ih. Premjestit cu ih sad skupa s plahtom u kavez, valjda to nije problem. Zecica normalno jede i ponasa se. MOLIM VAS neka netko odgovori sto prije jer necu dugo moc ostat tu a bojim se da nes krivo ne napravim. Treba li im kuija sad ili su plahta u kavez ok?
slika slika slika
fleshettes
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Klio » sub ožu 26, 2011 16:04 pm

fleshettes je napisao/la:Nisam nasla sto se radi kod okota izvan kotilice i bez sijena. Pliz nek se netko javi kosu cu si pocupat od brige. Tek nakon 15:30 mogu do zeceva.

Dakle ono sto znam iz mog slucaja, uzmi kartonsku kutiju i montiraj je iznad gnezda tj. dekice, ocigledno je odlucila da to bude tamo. Napravi otvor na kutiji koji je 10 cm odignut od tla i dovoljno velik da zekica moze uci.
Problem kod nemanja kotilice se meni desio tako sto je beba ispala iz nje,smrznula se i uginula.
Neznam sto ce biti kada dodjes kuci, ali ostavi negde sa strane dooooosta sena u slucaju da zecica hoce ciniti nesto sa njim, tj. hoce dograditi gnezdo.
Ako ti neko malce bude i spalo, obavezno ga prvo ugrij na termoforu pa tek onda vrati u gnezdo.
To su neke stvari koje su mene drugi naucili u jednoj drugacijoj situaciji ali isto nisam imala kotilicu.
Daj zecici puuuuuuno vode i svega za jesti i OBAVEZNO odvoj muzjaka!!!!!
Javi sta se desava.
I da, ne diraj bebice!!!!
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Klio » sub ožu 26, 2011 16:08 pm

Evo jos jednom zasto ti treba kotilica (tj. nesto kao kucica sa otvorom 10 cm od poda kroz koji moze proci zecica normalno).
Tokom sisanja mama kada ode od bebica one se mogu zakaciti sa sikom i tako sa mamom ispasti iz gnezda. KOtilica to sprecava.
Neznam odkud da su nedelju dana, jel imaju krzno na sebi?
Zatvori i mamu i bebe zajedno u kavez da bi ona shvatila da su tamo i naravno ne diraj njih, premesti ih sve zajedno sa carsafom na kom se okotila.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zeko Simba » sub ožu 26, 2011 16:13 pm

Samo u plahti su? Stavi sijena oko njih da ih grije. Tek sada sam ovo vidjela. Što ste napravili?
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la fleshettes » sub ožu 26, 2011 16:21 pm

Evo jos sam tu. Fotkala sam, stavit cu fotke doma prek laptopa. Premjestila sam cijelu plahtu pazljivo u kavez, stavila jos njene dlake oko malaca. Nisam ih dirala rukama. Stavila sam puno sijena u kavez pokraj svega, ona je sad unutra i jede. Zatvorit cu je unutra da skuzi da su tamo, pa ce ju pustit kasnije kad odem. Iako nuuskala ih je vec. Prekrila sam kavez dekom i pod njih stavila jos krpa. Bojim ih se prebacivat u manju kutiju jer je ta plahta u kojoj leze gromna, taman da sve skupa stane u kavez.
Par dana su stari sigurno jer je dlaka vec pocela rast. Nisu ih promijetili jer ih je hranila samo po noci a plahta je ogromna i inace je u njoj znala lezat pa im nije bilo cudno. Navodno su ta 2 malca ispala iz plahte kad su ih prvi put vidjeli danas, pa ih je zecica odmah vratila. Ne znam kaj bi vise napravila. Zatvorit cu ju sad unutra, rekla sam im sve kaj da rade a i blizu zivim pa mogu skocit tu kad treba. I dalje sam sva rastresena i prestrasena. Valjda ce bit sve ok.
slika slika slika
fleshettes
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la zeko Simba » sub ožu 26, 2011 16:31 pm

Biti će ok, samo ih nemojte dirati. Možda su oni i bili mrtvorođeni, dešava se kod prvog okota. Mislim da si sve napravila kako treba. One inače jako malo vremena provode s bebama, tako da to nije čudno.
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Klio » sub ožu 26, 2011 16:36 pm

Imala sam slicnu situaciju, mislim da nije doboro da ih sada ostavis bez kutije. To cu ti opisati tako kako je mene LIlo naucila kada mi je bebica ispala samo sam ja na zalost kasno dosla kuci.Ispala je u kavez ali bebe kada izadju iz gnezda lako se smrznu.
Uzmes kartonsku kutiju koja moze stati u kavez, neku koja je dublja kao kucica, a ne prevelika da ima mesta i da se mama krece, okrenes je naopacek i stavis preko malaca. Dakle nije potrebno da njih podizes i stavljas u kutiju nego kutiju stavi preko njih a predhodno izrezi otvor kako sam ti napisala. Na kutiju stavi nesto sto je moze drzati da se ne pomera kada mama ulazi i izlazi i to je to.
Dakle ne trebas njih stavljati u kutiju, nego kutiju okrenes i stavis preko njih sa predhodno izrezanim otvorom i na nju stavis nesto da je drzi cvrstom da se ne pomera. Ostalo sve kako ti je i Simba napisala, plahtai seno oko njih ali sve to u kutiji.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la fleshettes » sub ožu 26, 2011 17:11 pm

Ma znam inače kako treba izgledati kotilica, proučila sam to detaljno kad smo sumnjali na trudnoću.. Ali kako smo zaključili da ipak nije trudna, nismo ništa pripremili. Očito su bili kraće odvojeni prije nego smo ih udomili.. Nebitno.

Nisam imala nikakvu kutiju za staviti preko, jer je plahta stvarno velika, a nisam malce htjela previše uznemiravati ni premještati. Stavila sam puno sijena i još jednu krpu ispod njih. Prekrila sam ih njenom dlakom jer kad sam ih našla dlake skoro pa nije bilo oko njih. Vjerojatno ih je vratila na drugo mjesto nakon što su ispali van.. Stavila sam sijena svuda po kavezu, podigla kavez na daske tako da nije izravno na pločicama, prekrila sve skupa i zatvorila ju unutra. Biti će sat vremena..

Ona se nije puno uznemiravala kad sam ja sve to premještala. Malo mi je čudno to...
Uglavnom, probat ću sutra namontirati neku kutiju preko, iako bi ih vjerojatno vratila nazad da kojim slučajem ispadnu u kavez.

:zeko4:

slika

slika

slika

slika
slika slika slika
fleshettes
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la zeko Simba » sub ožu 26, 2011 17:41 pm

Joooj kako su lijepiiii :luv:
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la altan » sub ožu 26, 2011 22:17 pm

Ajme jadni vi..ja bi dobila infarkt..
..super kaj su ova dva malca prezivjela..nek frend prati mamu jel ih hrani..drzim vam fige da sve super prode :)
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

Sljedeća

Natrag na Zeko Podmladak

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan