Melisa

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

Melisa

PostPostao/la angela » pet stu 09, 2007 9:05 am

:hm: Imam vrećicu sjemena melise pa molim da me uputite kako ju najbolje zasaditi da moj zekonja ima nešto slasno zeleno za papati. Na vrećici piše da ima sjemena za oko 80 biljaka. Što da učinim da mi sađenje uspije. Nisam u tome baš neki velemajstor. A živim u stanu, centralno i biljka mora biti zasađena u lončanice. Pomozite...... :blink:
angela
Zečić
Zečić

PostPostao/la tarra » pet stu 09, 2007 11:22 am

Govoriš li o matičnjaku,

Melissa Officinalis ?

slika

Otkud ti sjeme? Na par mjesta nisam mogla naći,a jako bih htjela kupiti.

Super biljčica,nabrala sam ju u priirodi i osušila za čaj.
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la tarra » pet stu 09, 2007 11:23 am

Zanimam se za ljekovite biljke,neznam baš mnogo,no o matičnjaku sam dosta čitala :)

Za nekoga tko malo bolje zna lako vidi veliku razliku između njega i koprive,no oni koji nisu upućeni lako i zamjene s koprivom...
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la moxa » pet stu 09, 2007 11:35 am

moxa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la moxa » pet stu 09, 2007 11:36 am

Imala sam i neke knjige doma, i ja mala vjestica sam dosta dugo za sebe neke uzgajala, pa ako nadjem donesem nekome od vas ili prepisem sta vas zanima kad ulovim vremena!
moxa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la tarra » pet stu 09, 2007 11:53 am

Za matičnjak kažu da voli svjetlo...no ja ga u prirodi nalazim u polusjenovitim mjestima,uz ili u grmlju,nerijetko se zagubi među drugim biljkama.

Angela,na vrećici sa sjemenkama ne piše kako da posadiš ili je nacrtano? Najčešće se sjemenke posipaju onako kako bi se posadile "same " u prirodi ,dakle po površini zemlje,na rijetko, i mislim da bi po potrebi kada biljčice već malo narastu trebala one koje su gušće naseljene,lagano izvaditi i presaditi u dr.lonac.

Matičnjak ima intezivan i po meni prekrasan,smirujući (kakvo mu je i djelovanje,uz još neka druga) miris po limunu i medu. Može izrasti relativno visoko što je starija,i...privlači pčele :)
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la angela » pet stu 09, 2007 16:39 pm

Kupila sam ga ovdje u Karlovcu u jednoj trgovini koja drži razne vrste proizvoda za uzgoj biljaka, između ostalog i sjemenje. Na vrećici piše Melisa ili Matičnjak (Melissa officinalis L.) a proizvod je SEMENARNE Ljubljana. Odlična je medonosna biljka. Svježi listovi imaju izrazitu limunsku aromu i dodaju se salatama, majonezi, ribama, gljivama, rajčici, siru i biljnim umacima. Sadi se u proljeće i i raste cijelo ljeto. Na vrećici piše da sjeme nije tretirano (nije onečišćeno pa se smije koristiti za hranu ljudi i životinja). Muči me što sada nije vrijeme za sadnju i ako ja to sada uradim hoće li od toga biti išta? A ja bi baš htjela da pišonja ima nešto finog zelenog za papanje preko zime. Ako bude htio jer je to veliki izbirljivac.
Ne piše kako se sadi, ima samo slika po kojoj mi se čini da se samo naspe na zemlju. Sjeme klija neravnomjerno 20 do 30 dana. Jel to treba kad se posipa na zemlju zaliti i sa vodom? I da li na zemlju ili na nešto drugo jer na vrećici to ne piše? Tara ako hoćeš kupim ti, vrećice su male i pošaljem ti poštom u kuverti. I ne košta puno.U jednoj imaš sjemena za oko 80 biljaka.Javi mi se.
angela
Zečić
Zečić

PostPostao/la angela » pet stu 09, 2007 16:52 pm

slika

Evo to je slika na vrećici. Oprosti malo je mutna jer nemam digitalca pa je slikano mobom. ;D
angela
Zečić
Zečić

PostPostao/la tarra » pon stu 12, 2007 9:00 am

Jest to je matičnjak i po opisu i po slici.

Znam da su male vrećice,svugdje gdje naletim na sjeme začinskih i aromatičnih biljaka petljam po njima,proučavam i rado kupim...pa ako možeš poslati par vrećica,iako nema većeg gušta nego naći te biljke u prirodi na njihovom staništu,no i na balkonu bi ih rado imala :D

Ovak,posipaj na rijetko,jer listovi matičnjaka su najkvalitetniji dolje i moraju imati prostora za razvijanje tj nesmiješ napraviti šumu od biljaka :) ,i nećeš smjeti čekati da previše naraste jer biljka ostari,a opet,nije ju dobro (tj isplativo) brati kada je premlada. Mislim da je najidealnije negdje kad počne cvijetati (ako se ne varam ružičasti ili ljubičasti sitni cvijetići su u pitanju).

Još pogledam (sori zaboravila sam) u knjizi doma točan sastav lišća.

Kada sjeme na relativno rijetko posipaš po zemlji,zalij ali mislim da ne bi zemlja trebala biti stalno prevlažna da se sjeme ne uništi. Neznam,nisam nikad sadila matičnjak ali ako znam da se bere iza ljeta,znači prije jačih kiša,onda se nekako po tom orijentiram ;)

Teglicu ćeš morati držati na sobnoj temperaturi jer da bi bila vani (iako je bolje da se vani sadi) sad već puno prehladno dakle drži ju u sobi. :wink:
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la moxa » pon stu 12, 2007 10:06 am

Preporuca se razmak od 30cm, ne previse vlage ni za sjeme ni za razvijenu biljku!
moxa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la tarra » pon stu 12, 2007 10:15 am

Mislim da bi to bio prevelik razmak,od biljke do biljke,tj ne bi se isplatilo :)
Ako hoće 10 biljaka,imati 10 teglica, :blink:

I u prirodi ih nalazim gušće,nije problem ;)

Samo da zbilja nije jedna na drugoj.
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la tarra » pon stu 12, 2007 13:09 pm

.
.
Evo slike cvijeta

slika

već se vidi da su gore manje vrijedni listići.
Inače čisto za informaciju matičnjak ima jako malo eteričnog ulja ,toliko da bi bilo potrebno destilirati tone i tone svježe biljke za jedan kg eteričnog ulja.
Cijena pravog ulja je više od 300 kn za 5 mL, dok ako pogledate u DMu dobijete dostatnu količinu za 20-tak kn...jasno je da nije prirodno tj neka kemija je u pitanju (slično je i s ružinim uljem itd).
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la angela » pon stu 12, 2007 17:50 pm

Hvala cure, puno ste mi pomogle. Sad samo da dobro proučim, to sve obavim i nadgledavam razvoj situacije, tj. biljke. slika
angela
Zečić
Zečić

PostPostao/la tarra » uto stu 13, 2007 8:18 am

E da biljkice kada ti počnu rasti budu majušne majušne (< 1-2 cm) pa pazi kada zalijevaš da ih ne "potopiš" jer ti se onda svinu i mogu puknut :wink:
Ak se zezneš podigni ih tj odlijepi od vlažne zemlje lagano vilicom ili čačkalicom. Ja svaki put uspijem zeznut kad zalijevam bosiljak a ispod njega mi je sićušan origano :rolleyes:
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Barica » uto stu 13, 2007 8:38 am

jel imaju koprive kakav učinak na zečeve?? neki dan su moji bili vani i barica je pojela nekoliko listova.. kad smo ih strpali u kuću, igrala se sa mnom ko nikad.. ja joj dodirnem njuškicu, ona skače u zrak ko luda, vrti se.. i još nešto, taj dan je 1. put lizala sprdnju, iako može bit zato što je sprdnja taj dan bila na pikici kod veta prvi put u životu, pa ju je možda tješila (naime, svi su je izlizali).. ugl. barica je taj cijeli dan bila neobično vesela, pa sam ja zaključila da je to od kopriva.. jel moguće da imaju kakav energetski učinak??
Barica
Zečić
Zečić

Sljedeća

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan