Lilo treba pomoć-curica ozdravila- otišla je naša curica :(

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

Lilo treba pomoć-curica ozdravila- otišla je naša curica :(

PostPostao/la -zele- » pon sij 02, 2012 14:37 pm

Pozdrav svima, nije me bilo dugo zbog posla i slično, a i naša mala priceza je bila sasvim ok. Naime, udomila nas je jedna prekrasna mješanka iz Samobora koja se zove Lilo. Rođena je 01.06.2010. godine kod nas je od 13.08.2010. Imali smo i sterilizaciju i male začepe, ali ovo je nešto drugačije.
Na staru godinu oko 23.45 h smo otišli na trg koji nam je 100-ak metara od zgrade, a Lilo je ostala sama u stanu. Pošto živimo u zemlji kretena kojima nije bilo dosta rata i pucanja svih ovih godina, od petardi se nije moglo uopće biti vani pa smo pričekali vatromet i vratili se u kuću nakon ponoći.Inače se Lilo strašno boji petardi i takvih zvukova.
Dakle izbivali smo iz kuće 20-ak minuta. Prije nego smo otišli Lilo je bila sasvim normalna, trčkarala, jela (žderala :lud: ), pila vodu, kakala i sl. Kad smo se vratili počelo joj je kruljiti u stomaku i to prilično glasno, a ispod brade sa lijeve strane joj je dlaka bila vlažna. Mislila sam - ajd, pila je vodu pa se smočila. Međutim sutradan slabo je jela, krulji joj u stomaku i dalje, kakala je i piškila, al je onako sva jadna, al ovo ispod brade i dalje je mokro, ali samo sa lijeve strane.

Gledala sam zubiće sve je u redu, a i nedavno (cca 6 mjeseci) smo bili kod veta i rekao je da su zubići u redu. Ima grančice jabuke da gricka i troši zube. Ne drži glavu na strani niti išta slično.

Noćas je uradila nešto što nikad do sada nije - kad je stavimo u kavez po noći da spava onda kad je vrijeme za ustajanje ona počne gristi žicu od kaveza. Međutim jutros to nije radila nego je udarala nogom i to prilično glasno, da je muža probudila a kavez se nalazi u drugoj sobi.

Jel ima neko ideju što bi moglo biti? :zeko10:
Za sada nismo u mogućnosti je voziti vetu, jer moram cca 100 km ići do veta, a radimo.

Pozdrav i zahvaljujem svima na pomoći
Zadnja izmjena: -zele-; sub tra 06, 2013 20:50 pm; ukupno mijenjano 4 put/a.
-zele-
Zečić
Zečić

Re: Lilo treba pomoć

PostPostao/la ars » pon sij 02, 2012 14:43 pm

Što god da je, bojim se da je veterinar neizbježan ako se nastavi. Moguće da ju boli pa lupa nogama.
Kuglice i mokrenje je normalno? Nema sluzi sa kuglicama? Je li jela nešto neuobičajeno u posljednje vrijeme? Jede li hranu bogatu kalcijem pa ima pijeska u mokraći?

Je li mokro kao da se umočila negdje ili je vlažno, kao od slinjenja? 6 mjeseci je dosta, u tom periodu su se mogli zubi pogoršati i izazvati slinjenje. Kako jede sijeno inače?
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la ars » pon sij 02, 2012 14:49 pm

viewtopic.php?f=5&t=89

Pogledajte ovdje tablicu pod ILEUS, glasno kruljenje želuca je jedan od znakova ileusa.. ima li još koji od tih simptoma?

također, kopiram:

OTKRIVANJE PRAVOG UZROKA

Zapamtite: Ileus nije oboljenje, on je SIMPTOM poremećaja koji je uzrokovao dovoljno stresa i boli da uspori ili zaustavi GI trakt. Ileus može biti prvi znak da nešto drugo nije u redu i da treba uspostavit odgovarajuću dijagnozu i tretman.
Kada se vaš kunić oporavi od GI staze, vrijeme je da se pronađe glavni uzrok problema.
• Da li vaš kunić ne dobija dovoljno vlakana u ishrani?
• Da li mu dajete previše skrobnih „slatkiša“?
• Da li ima osnovnu infekciju ili bolest koja izaziva dovoljno bola/stresa da mu se zaustavi GI trakt
• Da li ima prerasle molare ili upaljen zub? (provjeravajte ovu mogućnost kod bilo kakve promjene u navikama vašeg kunića prilikom jela. Ukoliko kunić ima prerasle molare može izgubiti volju za jelom, ili doći do totalne anoreksije)
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la altan » pon sij 02, 2012 19:12 pm

Mozda neki lagani mozdani koji bi poremetio motoriku pa slini na lijevu stranu..mozda zato i manje jede..mislim da ne bi bilo lose otic vetu da ju pregleda i da joj terapiju
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la -zele- » pon sij 02, 2012 19:53 pm

Ars, hvala na prijedlozima. Kad gledam simptome kao da je to sve tako, a onda kad vidim simptome za zubiće, onda mi se opet čini da su zubići u pitanju, a tako je i sa moždanim, međutim u svim tim simptomima mi nešto fali pa da kažem da to je to. A sad nikako nisam u mogućnosti da je vodim vetu.
vidjet ćemo ujutro kako će biti.

Kad sam došla s posla vidjela sam da ono što je bilo mokro ispod brade se osušilo. Čak se počela umivati, ali još joj krulje crijeva i pokušava jesti al onako mulja po ustima i nemože.

U stvari najviše mi se čini da je na ogradu od kaveza ozlijedila usta pa da je to možda boli.

Ma u stvari više nisam pametna.

Evo, ovog trena odskakutala (i to onako kao prije) je na terasu - A nemam više pojma šta bih mislila
-zele-
Zečić
Zečić

PostPostao/la renata » pon sij 02, 2012 19:58 pm

Stres?
Ovih dana bilo je svega, pa i uginuća od posljedica pucnjeva.
renata
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la -zele- » pon sij 02, 2012 20:03 pm

još mi je više čudno što je to tako naglo počelo.
Nije imala nikakve probleme, jedino što se 2 puta ukakala mekšom kakicom, al znam da smo pretjerali sa zelenjavom (peršunov list)- pa ko velim nova godina je i njoj :lud: pa nek se malo opusti :D.
Što se tiče ishrane- pošto živim u Slavoniji imam najljepše sijeno, domaće, prirodno sa divnom djetelinom, luda je za radičom i peršunovim listom, gricka friške grančice od jabuke, a obožava i jabuke i banane, te sušene grožđice. Od suhe hrane jede cuni natur voda je uvijek dostupna kao i sijeno.
Vet nam je rekao da ima savršene zubiće.

Da li je moguće da joj je stres od vatrometa i petardi??
-zele-
Zečić
Zečić

PostPostao/la altan » pon sij 02, 2012 20:10 pm

pa buduci da kazes da mulja po ustima hranu i slini prije ce bit do zubica
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la renata » pon sij 02, 2012 20:11 pm

Da, itekako. Animiraj ju, mazi je i neka ne jede puno suhog, više povrća, pa taman proljev dobila. U stresu, staje probava, dolazi do začepa...zato sijeno, povrće i voda.

Altan, ne i ako je pod stresom. Ona osjeća glad, ali je tijelo u grču.
renata
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Cule » uto sij 03, 2012 9:39 am

Zaista nisam znala da pucnjava i petarde mogu izazvati takve probleme i stres, ali sam ipak onako instinktivno u ponoc uzela Culeta kod sebe, umotali se u cebe onako preko glave i mazili se dok nije prosla pucnjava..bio je malo uznemiren, ali se za pola minuta smirio uz mene..
Nekad nije lose poslusati svoje instinkte..
Cule
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la -zele- » uto sij 03, 2012 14:04 pm

Evo ljudi da se javim, Lilo nije ništa puno bolje. Dogovorili smo pregled kod našeg lokalnog veta. Hranim je pomalo na špricu jer vidim da je gladna i toliko se obraduje peršunu i banani al nemože gristi valjda. Jučer je malo kakala, crijeva joj krulje malo manje.
Ako je netko imao iskustva sa problematičnim zubićem, molim da mi napiše kako je izgledalo jer sam malo po forumu tražila pa mi niš ne izgleda kao njen problem do kraja, a nemam baš puno vremena da istražujem.
Da li su se problemi javili odjednom, jer kod Lilo je to počelo odjednom, bez nekih pokazatelja.
Vidim da su neki pisali da su izbirljivi bili što se sijena tiče, tražili mekše komade. Lilo nije ništa birala, čak je tu veče oglodala cijelu grančicu od jabuke.
Prepipavala sam joj usta i bradu, kad je diram ništa je ne boli, ne osjetim nikakve kvržice ili otekline.
Na par slika na forumu sam vidjela iskrivljene zubiće, Lilo ima doslovce savršene zube, bez ikakvih puknuća i ravni su.
Zvala sam i ovog veta kod kojeg smo radili sterilizaciju, nažalost čovjek je na godišnjem do idućeg tjedna - na skijanju je, tako da i mogu ići zbog mog posla ništa od toga.
Eh da, dajem joj i kapi sab simpex ili neš slično, sad sam na poslu pa neznam kako se točno zove.
Hvala na pomoći svima
-zele-
Zečić
Zečić

PostPostao/la altan » uto sij 03, 2012 14:56 pm

to sto ona naprijed ima super zubice ne znaci da su kutnjaci ok..i mislim da moze to doc tako naglo jer oni jako dobro skrivaju da im nesto smeta dok to ne postane kriticno..vet bi trebao pregledati kutnjaka otoskopom i ako su prerasli ili imaju spiceve to ce se morat izbrusit pod narkozom, a takvi zahvati bas i nisu jednostavni..koma je sto vam je vet na godisnjem jer to nece moc cekat buduci da mala ne jede..jel mozete ikako uzet dan godisnjeg i dovest ju u zagreb?
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la -zele- » uto sij 03, 2012 15:36 pm

Večeras idemo drugom vetu pa ćemo vidjeti.
Ma grozno se osjećamo. Ona, čim ja dođem s posla skoči na trosjed do mene i namjesti se da joj masiram pupu.
Valjda će bit ok.
-zele-
Zečić
Zečić

PostPostao/la ars » uto sij 03, 2012 16:55 pm

Joj grozno je kad nemaš veterinara koji ti može pomoći svugdje.
Neka joj obavezno pregleda zube otoskopom mada držim fige da nisu kutnjaci jer to znači zahvate, liječenje, redovito odlaženje veterinaru koji zna što radi i kako to napraviti.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la ina » uto sij 03, 2012 17:27 pm

Javi ako ti treba poslati critical care da je s tim hranis
29+1+1
ina
Super Zek
Super Zek

Sljedeća

Natrag na Zdravstvene rasprave