Prvi upis od Radoznalice

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Prvi upis od Radoznalice

PostPostao/la Radoznalica » ned lis 19, 2008 10:28 am

Za pocetak, zelim pozdraviti sve korisnice i korisnike ovog predivnog foruma na kojemu nocivam vec danima, saznajem sve sto me zanima o kunicima te sam sve vise i vise sigurnija u zelji da i ja postanem vlasnica jednoga. Divni ste, imate sjajne savjete, edukativni i prakticni i puni ljubavi prema tim bicima, a ja sam, pak, vrsta osobe koja ce se educirati i informirati do neba prije nego li nabavi zivotinju jer zelim mu pruziti sve sto jedna vlasnica moze.

Svida mi se ideja o udomljavanju i podrzavam ju, ali ja imam specifican zahtjev da zelim sasvim mladog kunica (naravno, kad bude potpuno sposoban odvojiti se od mame i doci u novu obitelj) koji ce se odmalena priviknuti na mene i na navike koje bih voljela da usvoji. Uz to, voljela bih imati ovnolikog. Nadam se da me zbog ovoga necete smatrati osobom bez srca i sucuti za one koji trebaju udomljavanje, ali zbog pomalo specificnih uvjeta kod kuce zeko bi trebao biti mlad i malen ispocetka (duga prica); sigurna sam da ce si i oni ostali pronaci adekvatan dom. Ovnolikog vec dugo zelim pa tim vise.

Imam za pocetak tek nekolicinu pitanja. Svjesna sam da zivotinja u kuci znaci i (malo) nereda, i linjanja, i piskenja i kakanja gdje ne treba, i ne daj Boze bolesti, i mnogo brige, opreza, informiranja, igranja, prostora, probranog hranjenja, rekvizita te pregrst ljubavi. Sve to znam i imam na umu, a i spremna sam pruziti.

Unatoc tome, zanimaju me 3 stvari.

Dimenzije odraslog ovnolikog patuljastog kunica i razlika od drugih vrsta odraslih patuljastih kunica. Je li mnogo veci?

A drugo, vezano uz piskenje i kakenje. Svjesna sam da ce biti svega, ali kada mu slozim wc u kavezu (citala sam da piljevine treba biti samo u wc-u, a ne posvuda), hoce li s vremenom sam skuziti da tamo treba obavljati nuzdu ili ga ja moram posebnim tehnikama (kao psica, npr) uciti? A i ako ga naucim, da li poslije ipak postoji mogucnost da mi se bez pravila popiski/pokaki na suknju kad se mazimo i igramo, kad ga prenosim na krace relacije ili kad lezi sa mnom na krevetu? Znam da mogucnost uvijek postoji, ali bude li to ucestalo ili, pak, rijetkost?

I, trece, citam da nije najpametnije nabavljati kunice iz pet shopa jer znaju biti bolesni, znaju podvaliti nepatuljastu vrstu i sl. Zbog toga bih ga zeljela kupiti izravno od uzgajivaca koji ima ovnolike. E sad, ja sam iz Osijeka, a ne znam gdje u okolici ima kvalitetnih i savjesnih uzgajivaca. Posto je ovo specijalizirani forum, zanima me znate li vi?

Puno vam hvala i jos jednom se nadam da mi necete uzeti za zlo sto sam dala prednost kupnji, a ne udomljavanju jer doista imam razloge za to.

Pozdrav od Radoznalice.
Radoznalica
Zečić
Zečić

PostPostao/la Dado_BM » ned lis 19, 2008 12:37 pm

Patuljasti ovnoliki(2-2.2 kg) bude malo teži od običnog patuljastog(1.8-2.0 kg)
A ovo za wc,oni vole obavljati nuždu na nečemu pa ako nema piljevine po cijelom kavezu bude on to u wc.Ali mora se naučiti.Sve kuglice mu stavljaj u wc kako bi on shvatio di treba.Večina nas u wc nestavlja piljevinu nego drvene pelete.
Ovo da u pet shopu daju bolesne baš i nije istina.Ako odeš na pijacu i kupiš ga tamo onda možda nebude prave vrste.Vidio sam da sad u Osijeku imaju par malih patuljastih ovnolikih(6 komanda).Nebude to dugo bilo tamo :nowink:
Dado_BM
Zečić
Zečić

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan