trisulfon i male kuglice

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

trisulfon i male kuglice

PostPostao/la tikolina » uto pro 18, 2007 1:04 am

NAIME JA IMAM JEDAN PROBLEM MOJ ZEKAČ NEGDJE OKO 1 MJ VEĆ IMA MALE SITNE KUGLICE SKORO DUPLO MANJE OD PRIJAŠNJIH....NIJE IZGUBILA NA TEŽINI SAM SE ZDEBLJELA,JEDE SVE ŽIVO....IMALA JE PROBLEKA S STOLICOM PA JE BILA NA ANTIBIOTICIMA PRIJE 3 MJ I OD TADA KORISTIM TRISULFON JER ONDA NEMA PROLJEV NITI MEKANU STOLICU,STAVIM JOJ ČAK MANJE NEGO PIŠE U VODU...KOD NAS NEMA PRODIGESTA PA SU MI REKLI DA OVO UZMEM...E SAD DALI JE TO UZROK ILI NE MALIM KUGLICAMA,INAČE SVE JE NORMALNO OSIM TIH KUGLICA....
tikolina
Zečić
Zečić

Re: trisulfon i male kuglice

PostPostao/la Zeko_Jurica » uto pro 18, 2007 1:56 am

Što znači, jede sve živo... što je to?
Kakvih problema sa stolicom je imala prije 3 mjeseca? Proljev?

Ako jede sve živo onda to "sve živo" može bit uzrok proljevu, a meni se čini da ti s Trisulfonom liječiš posljedice, a ne uzrok.

Pretpostavljam da je Trisulfon neki lijek na bazi sulfonamida. Možeš li mi napisat sastav, djelatnu tvar?

Umjesto Prodigesta možeš upotrijebiti Linex ili Prolife (imaš za kupit u gotovo svakoj apoteci). To je dobro za regulaciju crijevne flore. Sadržaj jedne kapsule na dan (pola ujutro/pola navečer) možeš dat zekaču.

Kad se zeko linja, bilo bi dobro da dobije malt paste, kako bi dlake koje proguta, mogle lakše proći kroz želudac/crijeva.

Ali najvažnije od svega mi se čini da bi trebala promijeniti nešto u prehrani. Sijeno bi trebalo činiti nekih 70% hrane koju zeko pojede!

Kolko je zeko star?
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la tikolina » uto pro 18, 2007 14:38 pm

ma na to sve živo mislim da jede sve što mu dam,od krekera do žitarica,voli baš sve ponekad dobije i banane....voli jest sve...ovako ne linja se trenutno, malt pastu imam...a imla je ne tako jako mekanu...imala je začepljenje zbog linjanja i imala je neku bakteriju crijevima il šta već od ćega kunići oboljevaju išla je na antibiotiek i obivala neš na usta ugalvno izliječila se i sad ja sma htjela kupit pro digest i rečeno mi je da ga nema da uzmem trisufol kao to je isto...isti učinak....ja joj dajem sad trenutno trifusol u vodu …valjda ne griješim…a da sad ima manje kuglice,ustvari par dana ima normalne pa par dana male kuglice….ne znam o čem ovisi probala sam joj davat samo žitarice i sijeno i vodu s rifulsonom i bilo je isto ko kada papa i pokoji komadić banane…inače je za sada sve normalno,samo me zabrinjava dal joj smijem advat trifusol….zeko mi sad ima 1 godinu…

DJELOVANJE
vodotopivi prašak trisulfon potencirani je sulfonamidski pripravak koji sadrži sulfamonometoksin trimetoprim. Antimikrobni učinak ove kombinacije temelji se dvostrukoj blokadi sinteze folne kiseline u osjetljivim mikrorganizmima. Sulfamonometkosin je antimetabloid PABA-e i poput ostalih sulfonamida kompetitivno spriječava sintezu funkcionalne folne kiseline. Trimetoprim djeluje kao inhibitor enzima dihorofolat reduktaze koji aktivira folnu kiselinu. Trimetropim i sulfamonometoksin djeluju antibakterijski u znatno nižimkoncentracijama nego što bi djelovalo zasebno. Anti mikrobni spektar Trifulsona obuhvaća brojne vrste Gram pozitivnih i gram negativnih bakterija te protzoa,a učinak je osobito izražen u liječenju infekcija što ih uzrokuje E.coli, samonela spp. I pasturella spp. Potencirani sulfonamid ne djeluje protiv bakterija Psoudomonsa aeruginosa te uzročnika leptospiroze i vrbanaca. Trimetoprin i sulfamenomotoksin iz pobavnog sustava resorbiraju se brzo i cjelovito,a poslije p.o. primjene dosežu učinkovitu koncentraciju u plazmi i tkivima . stoga osim što djeluje lokalno u crijevima djeluje i sustavnp

INDIKACIJE
Suzbijanje i liječenje bolesti uzrokovanih mikroorganizmima osjetljivim na kombinaciju trimetoprim + sulfamonometoksin npr. Bolesti dišnog, želučano-crijevnog i mokraćno –spolnog sustava, sekundarne infekcije i specifične zarazne bolesti domaćih životinja.
Kunići: kokcidioza, pastereloza, stafilokokoza, kolibaciloza, samoneloza i dr
tikolina
Zečić
Zečić

PostPostao/la tikolina » uto pro 18, 2007 14:41 pm

i da što se tiče sjena....pa prje mi je obožavala sijeno jela ga je puno jako,a sada ga ejva jedem,probala sma joj maknuti žitarice i s taviti samo sijeno i jela je jako malo kad bi ju pustila skočila bi na stol i uzela kokice il tak nešto pa sam joj vratila žitarice...neće mi jest puno sijena ne znam šta da napravim...skroz gricka papire i kutije.... i da neće m ivipe jesti hranu za zekaće nego joj kupujem friskas za hrčke to joj se sviđa premda je to sve slično al kad mala izmišlja....
tikolina
Zečić
Zečić

PostPostao/la Charlie » uto pro 18, 2007 14:46 pm

Po ovome mi se čini da Trisulfon ubija i "dobre" bakterije

nabavi probiotik, kao šeto je već rekao Zeko_Jurica

i trebala bi jesti više sijena...jesu zubi ok?
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la tarra » uto pro 18, 2007 15:01 pm

Meni je nažalost davno prije,možda prije nego je i forum postojao,jedan zekač uginuo od antibiotika. Ne želim griješiti dušu jer sam previše vjerovala veterinarima a ni sada neznam sve nazive antibiotika,no ovaj mi zvuči poznato.....eh sad,zašto,i da li je to taj antibiotik..neznam.
Pripazi.
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la tikolina » uto pro 18, 2007 15:23 pm

pa da zubi su uredu koliko ja mogu vidjeti,normalan zagriz i sve....
tikolina
Zečić
Zečić

PostPostao/la Charlie » uto pro 18, 2007 15:26 pm

Problem može biti sa kutnjacima... jesu pokreti vilicom normalni kad žvače?
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la tikolina » uto pro 18, 2007 17:46 pm

pa da...meni izgleda sve normalno...jede krekere sve živo osoim sijena
tikolina
Zečić
Zečić

PostPostao/la Charlie » uto pro 18, 2007 17:47 pm

Kakve krekere?
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la zeko Simba » uto pro 18, 2007 17:54 pm

Meni se čini da je problem u prehrani. Ne znam što misliš kada kažeš krekeri?!? Meni su krekeri ljudski keksići, a to definitivno ne. Možda misliš na suhu hranu za kuniće. A i žitarice nisu dobra hrana za kuniće. Ako je prije jela sijeno, a sada ga više neće znači da je ili sijeno loše u odnosu na ono ranije ili ima problema sa kutnjacima, a to ne možemo sami pregledati nego veterinar uz pomoć otoskopa (ono čime se pregledavaju uši).
Ovo što mu daješ u vodu je čini mi se pripravak na bazi antibiotika i po mom mišljenju nije isto što i Pro digest. Ako nema Prodigesta možemo ti poslati poštom, ali za početak bi bilo dobro da, kao što je zeko Jurica rekao, kupiš neki probiotik kao Prolife ili Linex i to joj daješ kako bi se obnovila vjerojatno narušena crijevna flora.
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la tikolina » uto pro 18, 2007 19:02 pm

ovako što se tiče krekera dajem joj od vitakrafta :

ukusne štapićeod mrkve,žitarica,povrća

i od hobby vita
rollis

znalči u apoteci za ljude nađem prolife ili linex....a što se tiče veterinara...hmm
jel to uopće u đakovu mogu pogledat...jer kad je bila bolesna nisu imali ono za poslušat kak diše kao nemaju tak malo....a moram čekat da položim a to če biti tek u 1 mj da ju mogu odvest u os....al inače je ok...nije joj lože,živahna je.....sjeno skroz kupujem od vitakrafta i to je ono alpsko...tak da to nisam mijenjala,al probat ču promijeniti a vidim oče ovo drugo sijeno....
tikolina
Zečić
Zečić

PostPostao/la Charlie » uto pro 18, 2007 19:05 pm

Ta hrana (i vitakraft i hobby) je previše žitarica i masti...probaj nabaviti Prestige!
Za početak izbaci ovaj Trisulfon, kupi probiotik i natjeraj ju da jede više sijena i zelenoga, a manje suhe hrane
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la zeko Simba » uto pro 18, 2007 19:29 pm

Ovo što joj daješ meni zvuči kao neki dropsići tj kao poslastice, a ne kompletna hrana.
Kapsulu probiotika, Prolife ili Linex joj daj jednu dnevno, ali podjeljenu na dva puta, značu ujutro pola razmuti u malo vode i najbolje na špricu dati da to popije, pa tako i navečer
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Puffin » uto pro 18, 2007 20:45 pm

a jel se može ostaviti ta polovica npr. kapsulice linexa u pojilici? ili da se baš daj na špricu? i da li tko ima iskustva sa santalinom? malo sam čitala čemu služi i mislim ju nabaviti za veliku
(\__/) (\__/)
(O.o ) (='.'=)
(")_(") (")_(")
Puffin
Zekonja
Zekonja

Sljedeća

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan