Nisam mogla ni zamisliti da bi se ovo desilo...........

Jednom ćemo opet biti skupa:(

Moderator/ica: Lady Stardust

Nisam mogla ni zamisliti da bi se ovo desilo...........

PostPostao/la markiza » ned ruj 16, 2012 21:47 pm

Naime, juce je moj muz krenuo da popravlja prikolicu i kad je otvorio imao je sta da vidi, malog divljeg zeku koji se tu sakrio :sad: muz kaze da mama njihova svakog malisana odvede na posebnu stranu i ostavi da se snalaze dalje sami :zeko4: sto je surovo ali to je valjda zivot u divljini :sad:
Stavili smo ga u transporter koji smo oblozili senom i u pocetku je bio jako preplasen tako da mu nismo ni prilazili samo izdaleka gledali njegovo ponasanje, nismo ga ni prevrtali po rukama da gledamo pol jer smo se bojali da se ne preplasi i nedaj Boze ugine od straha :sad: Jeo je danas i cini mi se da se vise ne boji toliko......ali sta je moja muka :zeko10: da li ga pustiti u divljinu ili ga pripitomiti??? Ni sama ne znam sta da radim :kmeee: ako ga pustim tako malog pojesce ga, :kmeee: a ako ga zadrzim kod sebe dok malo ne poraste pa da ga posle pustim bojim se onda nece umeti da se snadje u divljini. Divlji zecevi ovde jako veliki narastu neverujem da bih mogla u kuci da ga drzim a i ne znam dal bi i kako bi mogao da se slaze sa mojim zvekanom. Jedino iako bih ga zadrzala napravila bih mu kucicu u dvoristu da bude napolju, ali kad su ovde jake zime morala bih da ga drzim u supi u kojoj nam je pec za grejanje vode pa je tamo toplije, i bio bi u kavezu, sto znaci da bi mu kretanje totalno ukinula, zimi bi bio takoreci svo vreme u kavezu jer ne bih smela da ga pustam napolje zbog hladnoce a opet ne bi ni u kuci smela da ga drzim u vreme zime zbog preterano visoke temperaturne razlike za njegov organizam. Zato sam stavila ovaj post u smestaj i negu jer ne znam da li se divlji zeko odgaja na isti nacin kao i pitomi? Da li neko ista zna o tome i da li me mozete posavetovati sta mi je ciniti dok ne napravim mozda neku gresku iako je mozda vec nisam napravila? :zeko10: Pomagajte !!! :kmeee:
markiza
Super Zek
Super Zek

Re: Nisam mogla ni zamisliti da bi se ovo desilo...........

PostPostao/la Anby » ned ruj 16, 2012 21:59 pm

Divlji zec se nemoze drzati kao kucni ljubimac, to je sigurno. Negdje sam citala da ih se, za muku, moze drzati do 6 mjeseca zivota i onda vise ne, jer pocinje njihova divlja narav da izlazi na vidjelo. Znam da jedna udruga privikava takve zeceve na zivot u divljini, cini mi se Tarraland, ali neka ti netko tko vise zna kaze o divljim zecevima...
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la altan » ned ruj 16, 2012 23:13 pm

nemoj ga dirat..kako znas da se mama ne brine za njega? obicno ljudi naprave pgresku kada uzmu zeca iz prirode misleci da je napusten..i ne zaboravi da oni nose bolesti koje mogu biti kobne za kunice!
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la markiza » pon ruj 17, 2012 5:25 am

altan je napisao/la:nemoj ga dirat..kako znas da se mama ne brine za njega? obicno ljudi naprave pgresku kada uzmu zeca iz prirode misleci da je napusten..

Pa nekom logikom sam isla: da se mama brine za njega, sigurno on ne bi boravio u prikolici s obzirom na to da je iza ograde mog dvorista velika suma, doduse proredjena , ali svakako bi tu imao gde da se sakrije, a ovamo su kuce i preko ulice pocinju zgrade, znaci naseljeno mesto, tako da on bi ipak ostao u toj sumi valjda i tamo ziveo, zar ne? :zeko10:

altan je napisao/la:..........i ne zaboravi da oni nose bolesti koje mogu biti kobne za kunice!

Mislis divlji zeko nosi bolesti koje su kobne za obicne kunice, kako sam shvatila, ali svakako ih nisam dovodila u dodir bas iz tog razloga jer nisam znala dal' su te dve vrste uopste spojive. A i ako je tako, onda je bolje da mama tog zeka ako ga nije napustila ne gaji u mom dvoristu, jer ja mog zeka s proleca i leti pustam po dvoristu, tako da ako su prenosioci bolesti onda je to veliki rizik da i moj zeko preko trave ili nekih mesta u kojima bi sedeo a pri tom je taj divlji zeko takodje boravio tu, dobije neku bolest a mozda se cak i susretne sa tim divljim zekom, tako da onda svakako je bolje da ga uzmem i bar prenesem u tu sumu iza mog dvorista da tamo bude da ne bi odrastao u mom dvoristu, zar ne? :zeko10:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la markiza » pon ruj 17, 2012 5:27 am

Anby je napisao/la:Divlji zec se nemoze drzati kao kucni ljubimac, to je sigurno. Negdje sam citala da ih se, za muku, moze drzati do 6 mjeseca zivota i onda vise ne, jer pocinje njihova divlja narav da izlazi na vidjelo. Znam da jedna udruga privikava takve zeceve na zivot u divljini, cini mi se Tarraland, ali neka ti netko tko vise zna kaze o divljim zecevima...

Hvala Anby na informaciji, evo i Altan mi je pisala isto tako da cu morati zeku da pustim e sad pitanje je samo gde?! :zeko10:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Mrvica » pon ruj 17, 2012 7:18 am

Sto dublje u sumu, i sto dalje od puta. Tamo ce umeti sebi da nadje i hranu i skloniste, a i pripadnike svoje vrste.

p.s. Zavidim ti na kako lepom mestu zivis :zeko1:
Mrvica
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la markiza » pon ruj 17, 2012 7:53 am

Pa jeste lepo mesto ali iza te sume ide magistrala, nije toliko duboka suma :sad: ima svakako mesta za zekane i jeste prostorna ali nije toliko duboka da ide u nedogled, naravno magistrala je iza visokog brda ali bas sam se i zacudila kako je mama zecica bas tu odlucila da se okoti, ustvari ovde su zivotinje drugacije, ne plase se ljudi, i prilaze dosta naseljenim mestima, samo jedan dan cekam kad ce mi medo zakucati na vrata :P salim se mede nema u toj sumi jer nije duboka, valjda :hm: ali zato irvasi se uopste ne snebivaju da ti udju u dvoriste i ukradu ti krompir koji peces na rostilju :D jezevi, veverice, cak i pre dok sam u stanu zivela imala sam vevericu koja me je svako jutro budila u 5h da joj dam da jede dodje na prozor, a stanovala sam na drugom spratu i ona je uvek znala na koji prozor da dodje :blush: Leti kad mi je i preko noci otvoren prozor dolazila mi je do glave da mi "kaze" da je tu i ja kad se probudim i vidim je odma idem do kuhinje da joj dam da jede a kasnije sam hranu drzala kod kreveta da ne bi morala da ustajem tako da je dolazilo
od toga da ona kad dodje ja joj samo pruzim da jede, do toga da me vise ni ne budi nego uzme sama onda me samo suskanje njeno probudi pa sam znala da je ona i nastavim da spavam, cak me je i da izvinete na wc solji presretala udje na jedan prozor protrci kroz ceo stan kroz svaku prostoriju i izadje kroz drugi prozor :D
Evo i snimka kad mi je drpila princes krofnu sa stola u kuhinji :D nisam ni znala da bi jela kolace :lud:
http://www.youtube.com/watch?v=nhdXwgpp ... ature=plcp

Skrenuh ja sa teme ali dobro zeko ce jos danas popodne biti otpremljen u sumu e sad da li da ga ostavim u toj iza mog dvorista ili da ga mozda odnesem u neku vecu i prostraniju sumu? Izvinjavam se na tolikiim pitanjima :zeko1:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la žalfija » pon ruj 17, 2012 8:21 am

http://www.tarraland.com/bebe.html evo tu su sve informacije kako se brinuti o malom zeki. mislim da nije pametno bebu kunića vraćati u prirodu jel je još mail i bespomoćan i pljen je svakome. a ako si ga dirala neće ga mama više prihvatiti.
žalfija
Kunić
Kunić

PostPostao/la markiza » pon ruj 17, 2012 8:35 am

Hvala svima stvarno na brzim odgovorima. :blush: Pa dirali smo ga, ali mislim da bi to bila svacija prva reakcija kad zelis da vidis sta ti je to u prikolici, ne opravdavam postupak, eto pogresili smo al' bar da uradimo sad sto je u nasoj moci da mu pomognemo ako ikako mozemo. I to sto zalfija kaze, meni je samo to da ga ne pojede neko cudo, pa eto ako bi ga nekako sacuvala, neko vreme od zveri pa da ga posle pustim da moze da se snadje.
Hvala ti zalfija na ovom sajtu sad cu ga prouciti. :thumbup:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Zec Vice » pon ruj 17, 2012 9:26 am

ne ga dirati,vrati ga u šumu. on se od malena treba privikavati na prirodu i divljinu
lijepo je od tebe sto se brines, ali priroda je priroda i njima je ljepse ondje nego u nasim kucama.
Zec Vice
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la markiza » pon ruj 17, 2012 9:57 am

Pa da ali ako ga odma vratim jel ce moci da zivi dalje? Na ovom sajtu sto mi je zalfija dala pise da ako smo ga dirali ( drzali smo ga u ruci dok ga nismo stavili u transporter posle toga ga nismo vise pipali ali verovatno je i to dovoljno) onda nema vracanja dok ga ne odgajimo sad sam i ja sva zbunjena ne znam sta da radim. Na ovom sajtu pise da treba zamena za mleko evo celo jutro zovem prodavnice i pisem mailove da vidim jel imaju ove neke nemaju, druge cekam na odgovor a jedino mogu da narucim preko neta a sta mi vredi da narucujem kad minimum 5 dana dok mi stigne porudzba a sta dotle? Mada mi je zeko jeo sargarepe i malo jabuke i trave al otkud znam sad jel mogu ga time hraniti a da kad nabavim mleko ga nastavim njime hraniti ili ? :zeko10:
I sad gledam zamene za ove sirupe i lekove koje treba davati jer nista od toga u Finskoj nema, moram odma posle posla u apoteku da vidim sta mogu naci, zamene te, bar iako cu ga pustiti da mu kupim makar taj sirup protiv kokcidija pa da mu dam :zeko4:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la dHarma » pon ruj 17, 2012 10:10 am

Da li si uspela da odredis koliko je malac star po tabeli na sajtu?
To mi se cini najvaznije, taman znas koliko mleka treba da mu dajes i za koliko ces moci da ga vratis..
Zamena za mleko moze da se nadje u pet shopu.. valjda imas neki u blizini...
Trebalo bi da imaju za mace.. :hm:

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la markiza » pon ruj 17, 2012 10:19 am

Pa ne znam tacno jel ga nismo puno dirali i premetali po rukama ali ovako po nekoj proceni mislim da ima izmedju 100 i 150 grama bas je malecki, pa da znas da su ovde petshopovi ocajni, preko interneta mozes da narucis sta ti dusa pozeli a ovo gde sam zvala nemaju, trazila sam i za macice i za kucice jer na sajtu pise da mogu oba, a oni nemaju, odma posle posla cu se dati u potragu, nego sam mislila skratiti sebi vreme da dok sam na poslu pozovem i vidim gde tacno da odem i da to uzmem a ne da lutam po shopovima pogotovo i sto ni ne znam sve te krajeve grada al ajde navigator je tu, al volela bih na vremenu da ustedim. :zeko4:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Mrvica » pon ruj 17, 2012 11:13 am

Durgaica veverica ti je divna :zeko8:
A sto se zekana tice, ja bih bila na oprezu da ne bi necim zarazila svog kunica. Zec je divlja zivotinja i ja znam da je to surovo, ali ne mugu svi da prezive, to nije prirodno... Ima jos jedna opcija da ipak pokusas da ga spases: ima li neko drustvo za zastitu divljih zivotinja? Mozda bi bio dobro da ga tamo odneses, oni bi znali kako da ga othrane a onda i vrate u divljinu.
Mrvica
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Pahuljica_Ri » pon ruj 17, 2012 11:23 am

Predivna vjeverica! :luv:
Čitala sam negdje na stranici od tarralanda da kad čuvaš bebu divljeg zeca, da ga nije dobro maziti i dirati puno, jer je to divlja životinja i tako se ne bi mogao priviknuti na divljinu kad ga jednog dana pustite. Znači, kao s biljkom, dođeš kod njega, provjeriš ima li hrane, vode i svega što treba i odeš, baz da ga maziš. Pokušat ću sad nać di sam to pročitala...
Pahuljica_Ri
Bugs Bunny
Bugs Bunny

Sljedeća

Natrag na Najtužniji dio foruma

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan