Znam da je bilo ali, sijeno

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

Znam da je bilo ali, sijeno

PostPostao/la Zecka » čet tra 24, 2008 8:59 am

Zecka nikad nije jela sijeno, prije 2-3 tjedna je prvi put probala i dobila je proljev (vise nego obicno). Treba li joj ga ubuduce davati, ili? Previse je izbirljiva sta se druge hrane tice - kod kupovne/krute bira, nece sve da jede, a od povrca samo cikoriju, nista drugo.
Btw ima 5 godina.
Zecka
Kunić
Kunić

PostPostao/la zekica_poopy » čet tra 24, 2008 10:01 am

sumnjam da je od sijena dobila proljev jer im je to baza prehrane i bez toga se mogu razviti veliki problemi sa kutnjacima.

vjerujem da joj je probava vjerojatno skroz posemerena jer do sada nije to jela, ako zeli jesti sijeno to je dobro! jer sijeno mora jesti

ja ti savjetujem da joj das dosta kvalitetnog sijena i neko vrijeme maknes zeleno dok se probava ne stablizira.

jeste bili ikad na pregledima? kakve zubice ima?
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la Zecka » čet tra 24, 2008 19:42 pm

Onda cu joj dat' sijeno opet, pa cu vidjeti kako ce biti. Koliko da joj maknem zeleno? Voli to previse, ne bi joj dugo?
Ako dobije proljev opet, hocu li nastaviti sa sijenom ili?
Za zubice, valjda su u redu, kad grize sve po stanu.
Nikad nije bila bas na pregledu, jedino je nekoliko puta inekcije dobila, ali nije joj veterinar gledao zube.
Zecka
Kunić
Kunić

PostPostao/la Lady Stardust » čet tra 24, 2008 19:55 pm

Cim ona jede onda su zubeki ok.

Daj joj sijena - ponudi uz redovnu prehranu i vidi kako ce se probava ponasati :)

Nek stoji u gajbi i neka sam odluci da l ice jesti.

Ako puno jede zeleno onda joj taj dio nemoj mijenjati

Probaj kombinirati pa javi kako ide
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la sanjita » čet tra 24, 2008 20:38 pm

Hmmm...super da ti je zekic zdravi i da nikad niste morali kod doktora al me zanima nekaj...kaj se zubeki ne bruse sa sijenom? kak je moguce da zekic od 5 godina koji nikad nije jeo sijeno nema spiceva,mislim super je to naravno al sam sad zbunj :blink: ...znam da svi spominju to sijeno kao najbitnije "oruđe" za dobre zubeke pa ne shvacam bas...jel moguce da se kutnjaci trose tarući se jedni o druge i kad zeko jede neku drugu hranu :hm:
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Charlie » čet tra 24, 2008 21:15 pm

sanjita je napisao/la: kak je moguce da zekic od 5 godina koji nikad nije jeo sijeno nema spiceva,

je, moguće je...Altan isto jako dugo nije sijeno, mislim 4 god...troše se kutnjaci krutom hranom (samo je pitanje koliko pravilno), ali to nije zdravo koliko sijeno....nažalost puno sijena nije garancija zdravih kutnjaka - Mala od Katrin i Luna od salatice uvijek su jele puno sijena pa imaju problema sa kutnjacima :sad: očito je uz nepravilno trošenje jako važna i genetika (-> krivi zagriz)

super je da Zecka jede sijeno, ipak je to najzdravije i najprirodnije :)
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la sanjita » čet tra 24, 2008 21:17 pm

aha i suhom hranom se trose,kuzim :) ..stvarno nisam znala.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Zecka » pet tra 25, 2008 21:50 pm

Sijeno ce morati sacekati nekoliko dana, jer me nece bit', a ono, tesko mi ju je ostaviti samu. Hvala, nisam ni znala da im je sijeno toliko vazno. Super je onda to sta ga ona bas voli, skoro kao cikoriju. Mislim da bi samo njega jela po cijeli dan da moze:) Javicu vam kad joj ga pocnem davat' kako ide.
Zecka
Kunić
Kunić

PostPostao/la Charlie » pet tra 25, 2008 22:34 pm

Zecka je napisao/la:. Mislim da bi samo njega jela po cijeli dan da moze:)

Sijeno može, i trebala bi jesti cijeli dan :wink:
važno je da ga uvijek ima onoliko koliko hoće, sijeno i voda su uvijek obavezni, i jedino što kunići mogu dobivati u neograničenim količinama :)
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la Zeko_Jurica » pon tra 28, 2008 23:13 pm

sanjita je napisao/la:aha i suhom hranom se trose,kuzim :) ..stvarno nisam znala.

sa suhom baš i ne, puno bolje je povrće/trava, ako već nema sijena :)
Suhu hranu uglavnom samo zdrobe, a povrće i sijeno moraju samljet. Kutnjaci su napravljeni za mljevenje i time se najbolje troše. Od drobljenja sumnjam da se baš nešto troše, a ako kutnjacima još drobe tvrđu hranu, mogu zbog toga počet i krivo rast.

Ima nekih ljudi koji svaki dan tamane čokoladu pa im unatoč tome prvi put tek u 30-oj treba popravit zub, ali mislim da su to izuzeci i da se po njima ne treba orijentirati. Tak i kod zekana :wink:
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la Zecka » pon svi 05, 2008 8:27 am

Dobila je Zecka sijeno prekjucer. Voli ga ona, ali sinoc je dobila proljev. Sad ne znam je li od toga ili? Da joj nastavim davat'?
Znam da ovo ne spada ovdje, ali zna li neko za nekog malo boljeg veterinara u Splitu?
Zecka
Kunić
Kunić

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan