Rascesljavanje kunica

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

Rascesljavanje kunica

PostPostao/la knedla » pon sij 31, 2011 14:19 pm

Kupio sam pre par dana 3 kunica 2 odrasle zenke lavlje glave skotne godinu dana stare i uzeo sam jednog mladog 2 meseca starog muzjaka ovnolikog patuljastog drzao sam pre kunice ali samo zbog mesa nista rasno ove sam uzeo zbog izlozbi i sad me interesuje kod ovog mladog se ucebala dlaka oko nogu i polnog organa kao da je dugo sedeo u mokraci i ima komade izmeta u dlaci pa me interesuje da li je potrebno da ga ja rascesljavam ili ce on to sam obaviti i kako to da odradim da li da skratim dlaku koja je jako ucebana ili da samo cetkom rascesljam a sto se ove dve zenke tice one mi nesto stalno kasljucaju da li je to normalno ili je moguce da su dobila neku upalu posto sam ih ja kupio na sajmu na kojem su bile od 4 ujutru napolju na otvorenom.
Hvala unapred.
knedla
Kunić
Kunić

Re: Rascesljavanje kunica

PostPostao/la Mary » pon sij 31, 2011 22:27 pm

Gospodine ne znam da li ste primetili da ljudi na ovom forumu vole kunice i cuvaju iz u svojim kucama kao kucne ljubimce ?
Potpuno je van svake pristojnosti da pisete kako ste cuvali kunice zbog mesa , trebali ste prvo da pogledate po forumu , videli bi ste da ovde niko ne jede te male divne zivotinje i gotovo svakoga bi pogodilo da cuje tako nesto !!!!!!!!!
Kunicu koji ima ucebanu dlaku trebate probati da odmrsite istu , ako je to nemoguce , on da je ok iseci taj deo ucebane dlake , ali pazljivo da ga ne biste povredili . Mozda bi najbolje bilo da ih odvedete veterinaru da ih pregleda , posto su ziveli u strasnim uslovima moguce je da su bolseni !
Kunici su velika obaveza i o njima treba brinuti 24h dnevno , 7 dana u nedelji ! Veoma su osetljivi i zahtevaju negu , paznju , ali pre svega ljubav i posvecenost !
Preporucujem vam da proucite ovaj forum ako je to ikako moguce .
Mary
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la warped » pon sij 31, 2011 22:29 pm

I zaboravite sve što mislite da znate o kunićima na temelju uzgoja za meso i pročitajte kako se zapravo treba odnositi prema njima (čime ih hraniti i tako to). :)
warped
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Mary » pon sij 31, 2011 22:35 pm

Znaci strasno !!!! :zekoo9:
Mary
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la knedla » pon sij 31, 2011 22:59 pm

izvinjavam se ako sam bilo koga uvredio ali sto se tice drzanja za meso naravno da to nisu bili kucni odnosno patuljasti kunici nego samo rasa za uzgoj radi prodaje u prehrambrene svrhe isto kao i ostale domace zivotinje sto se uzgajaju zbog te svrhe.Uspeo sam da resim problem jednostavnim skracivanjem dlake i rascesljavanjem jedino me brine to kasljucanje a to cu morati da odem do veterinara.Opet ponavljam izvinjavam se ako sam nekoga uvredio ali kad nemas od cega drugoga da zivis nego od zivotinja sto uzgajas i prodajes moras neke i tako a ne samo u pet centre posto ljudi u poslednje vreme bas i nesto ne kupuju feretke cincile i veverice zecevi su postali malo profitabilniji.
knedla
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » pon sij 31, 2011 23:18 pm

A sto ce biti sa ovim skotnim kunicama,odnosno sa njihovim bebama?
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la bunnyema » uto vel 01, 2011 0:40 am

S obzirom da mnogi kunici imaju problema sa pronalazenjem domova, ili pak odlaze u kuce strave, da se tako izrazim gdje ih ljudi uzimaju samo da bi djecu zabavili na 5minuta i onda se prema njima odnose kao prema nekoj stvari a ne zivom bicu vjerujem da kunici radi beba i nisu bas najpametnija ideja.. stovise.. zalosno je da se drze za profit.. Ukoliko se stvarno mislite baviti tim kunicima kao kucnim ljubimcima, a ne tvornicama profita tj. da ih izrabljujete, ja vam zelim dobrodoslicu na forum i dobrodoslicu u ovu veliku obitelj zecoljubaca. Ukoliko cete te dugouhe ljepotane izrabljivati nemam Vam sta vise za reci. Nadam se da shvacate da se tu radi o zivim bicima koja itekako imaju osjecaje i trebaju puuno ljubavi i razumjevanja i paznje. Oni ce Vam svako dobro djelo ucinjeno za njih vratiti na jednostavno neopisiv i neprocjenjiv nacin.

I naravno, zeljno iscekujem njihove slikice i dogodovstine :)
slikaslika
22 roochack.com
bunnyema
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Klio » uto vel 01, 2011 0:55 am

Zao mi je sto ovde cim dodje neko sa drugacijom pricom nego nas ostalih koji smo ovde zbog ljubimaca, odmah se ospe paljba po njima.
Ok covek ima pitanje,u kome nista strasno ne vidim, treba mu dati savet a ne pridikovati i moralisati, to se uvek moze na pm.
Ja ne jedem ni jedno meso a ne samo kunica, i strasno mi je ubijanje bilo koje zivotinja ali ipak, ljudi od toga zive, kunici su domace zivotinje koje dosta ljudi uzgaja za hranu, kao uostalom i ovce, jagnjice, jarice i sve one slatke male zivotinje koje volimo, ali ih uglavnom ljudi jedu.
To je druga tema a ovde lepo covek pita, koliko sam shvatila, kupio je kunice da bi ih uzgajao i prodavao.

Ovako- sto se rascesljavanja tice to si vec sam shvatio. Sto se kijanja tice, najbolje je da odes kod veterinara. Posto su zenkice trudne, mislim da neka antibiotska terapija ne bi bila dobra, ali ce ti to verovatno vec napisati neko ko je kompetentniji za to.

Moja zecica kada je dosla iz losih uslova kod mene, takodje je bila trudna i bas je puno kijala/kasljala. To je verovatno uobicajeno jer em sto im je imunitet oslabljen zbog trudnoce em iz hladnog su dosle u toplo (nadam se da ih drzis u kuci ili bar toploj prostoriji, a ako ne, to odmah uradi)
Moras im pojacati hranu, tj.davati sto kvalitetniju. Ovde na forumu imas sve o ishrani, i o ishrani trudnih zecica. Isto tako mislim da im mozes davati i kapi Ehinacee ali strogo bez alkohola , daje se tri kapi tri puta dnevno (ja to dam jednom dnevno sve odjednom ali posto su trudne nemoj tako). Najvise 10 dana, a najmanje 5 (ako se dobro secam sto je ovde pisano, nisam sigurna, ali ja isto tako mojima dajem).
Moraju uvek imati puno kvalitetne hrane, puno vode i sena.
To je ukratko ono sto se tice zdravlja trudnih zecica.
Sto se tice uzgoja - nadam se da pre nego si se odlucio za, jesi citao o uzgoju patuljastih zeceva, kucnih ljubimaca, ili bar razgovarao sa nekim dobrim i postenim uzgajivacem. Ako nisi, to moras odmah uciniti, jer koliko znam uzgoj zeceva za ishranu i patuljastih zeka uopste nije ista stvar.
Pre nego naudis zekama neiformisanoscu, molim te podhitno se raspitaj jer ce bebe stici brzo, a da bi sutra od njih narasle zdrave i lepe zeke, MORAS uciniti i uloziti mnogo u taj uzgoj.
Imala sam bebe samo jednom i znam o cemu ti pricam. Posle tog iskustva skidam kapu svim uzgajivacima. Mnogo se mora vise uloziti nego sto mislis i vremena, i hrane, paznje, nege... Jako su osetljivi i naravno moras puno toga znati o bolestima takvih zeka.
Nadam se da se neces ugledati na uzgajivace koji rade hiperprodukciju, odvajaju zeke premlade od mame, a mame odmah po okotu izlazu novom okotu dok jos trebaju da doje bebe, ili odmah nakon odvajanja beba, kada organizam jos nije u stanju da se oporavi od predhodnog okota i laktacije, a kamo li da udje u novi produktivni proces.
Ta hiperprodukcija mnogima bez savesti donosi profit ali zato hiljade namucenih zeka, ukoliko prezive, bolescu, ili losim uslovima zivota kod neodgovornih ljudi, ili zavrse na cesti, ili na udomljavanju.
Ovde si dobrodosao samo ukoliko nisi jedan od takvih, a veruj mi da imas razloga da zelis da budes ovde, jer je ovo mesto gde najbolje mozes nauciti sve sto treba za zeke. Gde mozes naci puno koristnih saveta u svim aspektima njihovog zivota kao kucnih ljubimaca, samo ukoliko u taj posao ulazis ciste savesti i iskrene ljubavi prema tim bicima.

Dakle, sledi ti jedna hitna i strucna edukacija za tako sto, kao i za sve cega se covek lati.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Klio » uto vel 01, 2011 1:11 am

I jos ovo moram dodati. Posto je predhodni post bio preopsiran.
Koliko sam te shvatila, kupio si dve lavoglave zecice i jednog ovnolikog deckica.
Ukoliko nameravas da paris tog ovnolikog zekana kada poraste sa lavoglavim zecicama - to odmah zaboravi.
Parenje izmedju vrsta je zabranjeno i moze biti kobno po zecice. Imas ovde puno o tome u temama o podmlatku.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la knedla » uto vel 01, 2011 8:12 am

Hvala na na informacijama.Sto se tice mladih naravno da cu kadnapune 3 meseca da ih prodam u pet shop jer nemam drugog izbora ima prostor da ih drzim ali nemam potrebe da gomilam zeceve jer pored njih imam i cincile veverice feretke i jos dosta egzoticnih zivotinja to je jednostavno moj posao sa kojim se bavim sve zivotinje su u humanim uslovima u toplim prostorijama ne na otvorenom u rucno pravljenim kavezima cistim i dobro su hranjene ne stedim na hrani jer kad prodajem naravno da moram da prodajem zdrave zivotinje.Upoznat sam sa razlikom uzgoja zeceva za ishranu i patuljastih clans sam udruzenja uzgajivaca sitnih zivotinja iz Sombora i imam pomoc sad u pocetku od kolega koji isto uzgajaju izlozbene zeceve.Sto se tice hiperprodukcije sa tim nemam problema zecevi se ne odvajaju od majke dok se ne rasprodaju svi a to pocinje tek sa 3 meseca ako ostaju duze onda ih sa 5 meseci odvajam i tek posle mesec dana kako sam odvojio mlade parim ponovo zecicu mislim da je to dovoljan period da se zenka oporavi ako nije slobodno me ispravite.Sto se tice ukrstajna vrsta to ne radim niti radim parenje u rodnom srotstvu na to jako pazim.Inace sam ovnolikog muzjaka kupio devojci za ljubimca posto ih obozava a ove zenke sam uzeo da krenem sa njima da ih uzgajam.Hvala jos jednom na informacijama i opet se izvinjavam ako sam nekoga uvredio nisam to uradio namerno samo sam izneo svoje predhodno iskustvo sa zecevima.
knedla
Kunić
Kunić

PostPostao/la Klio » uto vel 01, 2011 10:28 am

Ok, drago mi je sto je tako.
Vidis ovde mozes jos dosta toga nauciti. Posto si iz Srbije znam da uzgajivaci ovde neke stvari ne praktikuju kako treba. Licno sam pricala sa Predsednikom udruzenja uzgajivaca za male i pernate zivotinje, vise puta, pre dve godine.
Recimo po njemu zekama treba davati puno lanenog semena radi sprecavanja zatvora tokom linjanja.
I sam sigurno znas koliko je laneno seme kaloricno i da je to uljarica...
Moj savet ti je da bez obzira na ono sto znas do sada, mnogo toga jos mozes saznati ovde u vezi ishrane, uzgoja mladih, i raznim zdravstvenim problemima koji mogu nastupiti.
Inace mlade mozes odvojiti od mame sa 9-10 nedelja. Ne moras cekati tri meseca.
Moram ti reci jos ovo: MORAS ih odvojiti najkasnij kada napune tri meseca a ne pre dva.Narocitu muske zeke od zenkica i majke.
Moja zenkica, lavoglava prelepa, dosla je u petshop sa bebama koje nisu bile ni progledale, nije imala ni 5 meseci i parila se sa bratom.
Da ti ne pricam da sam se sokirala kada se posle 20 dana ponovo okotila.
Bebe sa 4,5 meseci a nekada i ranije mogu se pariti a za zekice je prerano da tada ostanu trudne.
Jako je neodgovorno od uzgajivaca sto nije odvojio zeceve bebe kada je trebalo (mislim i po polovima razdvojio), jer Bjankica i dan danas svaki cas ima neki problem sa zdravljem i imunitetom.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la sanjita » uto vel 01, 2011 11:32 am

Napisao si da su zenkice vec sada stare godinu dana.....preprucuje se ne pariti zenke nakon godinu dana,godina dana je krajnji cas za parenje....jer im srastaju kosti zdjelice i okot moze biti poguban i za majku i za bebu.Imali smo takav slucaj na forumu gdje je bebica uginula a majka jedva prezivjela pa se to nikako ne preporucuje jer dovodis u opasnost zivote. Ako vec zelis pariti trebao si uzeti mladju kunicu,molim te nemoj se igrati sa zivotima ovih dviju kunica.

Evo citat sa foruma:

DOBNA GRANICA ZA PRVI OKOT

Ovnoliki: min. 8 pa do max. 12 mjeseci

Obični patuljasti: min. 6 pa do max. 12 mjeseci

Znači 6 mjeseci se smatra da je zekica navršila 6 mjeseci.

I vodite računa da će vam u dućanu najčešće reći, da je zeko (kojeg kupujete) stariji nego što ustvari je. Uglavnom ih prodaju već s 3 tjedna - nažalost - pa uzmite to u proračun.

Još nešto: dosta zdravstvenih problema su nasljedni (posebno u vezi zubića/čeljusti), pa ako neznate ništa o roditeljima zeke kojeg namjeravate pariti, igrate se sa životima budućih beba!

Obični se ne smiju pariti sa ovnolikima !!!
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la knedla » uto vel 01, 2011 19:22 pm

Hvala za inforamcije.Nadam se da ce sad ove dve zecice da okote i da ce sve proci dobro pa cu onda da ostavim zenke iz okota a dokupicu muzjaka lava pa cu da parim i uzecu jos i ovnolike zenke pa cu onda da radim sa te dve vrste a ove dve zenke cu da ostavim ili ako nadjem neki od ovih pet centara u koje ja prodajem mozda uzmu ali sumnjam jer su vec odrasle ali nema veze i da meni ostanu.
knedla
Kunić
Kunić

PostPostao/la Mary » uto vel 01, 2011 19:25 pm

Odakle ste vi ?
Mary
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la knedla » uto vel 01, 2011 20:27 pm

Iz Sombora
knedla
Kunić
Kunić

Sljedeća

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan