Postao/la Klio » uto vel 01, 2011 0:55 am
Zao mi je sto ovde cim dodje neko sa drugacijom pricom nego nas ostalih koji smo ovde zbog ljubimaca, odmah se ospe paljba po njima.
Ok covek ima pitanje,u kome nista strasno ne vidim, treba mu dati savet a ne pridikovati i moralisati, to se uvek moze na pm.
Ja ne jedem ni jedno meso a ne samo kunica, i strasno mi je ubijanje bilo koje zivotinja ali ipak, ljudi od toga zive, kunici su domace zivotinje koje dosta ljudi uzgaja za hranu, kao uostalom i ovce, jagnjice, jarice i sve one slatke male zivotinje koje volimo, ali ih uglavnom ljudi jedu.
To je druga tema a ovde lepo covek pita, koliko sam shvatila, kupio je kunice da bi ih uzgajao i prodavao.
Ovako- sto se rascesljavanja tice to si vec sam shvatio. Sto se kijanja tice, najbolje je da odes kod veterinara. Posto su zenkice trudne, mislim da neka antibiotska terapija ne bi bila dobra, ali ce ti to verovatno vec napisati neko ko je kompetentniji za to.
Moja zecica kada je dosla iz losih uslova kod mene, takodje je bila trudna i bas je puno kijala/kasljala. To je verovatno uobicajeno jer em sto im je imunitet oslabljen zbog trudnoce em iz hladnog su dosle u toplo (nadam se da ih drzis u kuci ili bar toploj prostoriji, a ako ne, to odmah uradi)
Moras im pojacati hranu, tj.davati sto kvalitetniju. Ovde na forumu imas sve o ishrani, i o ishrani trudnih zecica. Isto tako mislim da im mozes davati i kapi Ehinacee ali strogo bez alkohola , daje se tri kapi tri puta dnevno (ja to dam jednom dnevno sve odjednom ali posto su trudne nemoj tako). Najvise 10 dana, a najmanje 5 (ako se dobro secam sto je ovde pisano, nisam sigurna, ali ja isto tako mojima dajem).
Moraju uvek imati puno kvalitetne hrane, puno vode i sena.
To je ukratko ono sto se tice zdravlja trudnih zecica.
Sto se tice uzgoja - nadam se da pre nego si se odlucio za, jesi citao o uzgoju patuljastih zeceva, kucnih ljubimaca, ili bar razgovarao sa nekim dobrim i postenim uzgajivacem. Ako nisi, to moras odmah uciniti, jer koliko znam uzgoj zeceva za ishranu i patuljastih zeka uopste nije ista stvar.
Pre nego naudis zekama neiformisanoscu, molim te podhitno se raspitaj jer ce bebe stici brzo, a da bi sutra od njih narasle zdrave i lepe zeke, MORAS uciniti i uloziti mnogo u taj uzgoj.
Imala sam bebe samo jednom i znam o cemu ti pricam. Posle tog iskustva skidam kapu svim uzgajivacima. Mnogo se mora vise uloziti nego sto mislis i vremena, i hrane, paznje, nege... Jako su osetljivi i naravno moras puno toga znati o bolestima takvih zeka.
Nadam se da se neces ugledati na uzgajivace koji rade hiperprodukciju, odvajaju zeke premlade od mame, a mame odmah po okotu izlazu novom okotu dok jos trebaju da doje bebe, ili odmah nakon odvajanja beba, kada organizam jos nije u stanju da se oporavi od predhodnog okota i laktacije, a kamo li da udje u novi produktivni proces.
Ta hiperprodukcija mnogima bez savesti donosi profit ali zato hiljade namucenih zeka, ukoliko prezive, bolescu, ili losim uslovima zivota kod neodgovornih ljudi, ili zavrse na cesti, ili na udomljavanju.
Ovde si dobrodosao samo ukoliko nisi jedan od takvih, a veruj mi da imas razloga da zelis da budes ovde, jer je ovo mesto gde najbolje mozes nauciti sve sto treba za zeke. Gde mozes naci puno koristnih saveta u svim aspektima njihovog zivota kao kucnih ljubimaca, samo ukoliko u taj posao ulazis ciste savesti i iskrene ljubavi prema tim bicima.
Dakle, sledi ti jedna hitna i strucna edukacija za tako sto, kao i za sve cega se covek lati.