Debljina!

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

PostPostao/la Radoznalica » ned stu 23, 2008 11:20 am

A postoji li neka tablica pozeljne tezine u odredenoj dobi, pogotovo u ovoj dobi prije odrasle?

Poncica je stara malo vise od 2mj i ima oko 700g pa ne znam kako da procijenim je li to debelo ili taman. :)
Radoznalica
Zečić
Zečić

PostPostao/la Zeko_Jurica » ned stu 23, 2008 15:45 pm

Zeko od 2 mjeseca starosti nemože biti debeo :wink:
Oni rastu do osmog mjeseca starosti. Tada ga trebaš izvagati i onda možeš gledati da tu težinu ubuduće održava :)
Sad, dok je mali, mu u pravilu možeš dati da pojede koliko želi bez da bude debeli. Međutim ako će imati previše suhe hrane, neće jesti sijeno, a sijeno mu je jako bitno za probavu i za zubiće. Ja bih probao sa 4 žlice (one za juhu) suhe hrane dnevno, ostalo sijeno :)
13679 kvadrata zeko livade
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la Pinky and D`brain » uto pro 23, 2008 16:04 pm

sto s tice hranjenja najaci su mi oni koji hrane zeca 8 puta dnevno u tocnim razmacima, pomno odabrano i rade nauku oko toga! kakvu nauku biste tek napravili da morate hraniti malu bebicu... bo...
ugl ovako, kad je zec jos mali, do nekog 9 mj lagano sijeno i prestige junior i to malo, a kad naraste sijeno i prestige cuni in door i to malena zdijelica tek tolko da dno pokrrije jednom dnevno i festa!
svako tolko (u prolazu kad se radi rucak ili nes) list radica ili malo persina celera i to je to. tu i tamo takoder komadic jabuke i banane. cisto kad ja jedem dam komadic i njemu i festa. nikakva nauka ili stroga satnica.
i zec je u formi fantasticoj! nemojte ih sopat pa da budu debeli pretili i ponasat se prema njima kao da su male bebe ljudske!
svi za mrkvicu, mrkvica za sve.
Pinky and D`brain
Zečić
Zečić

PostPostao/la vini » uto pro 23, 2008 20:47 pm

Pinky and D`brain je napisao/la:..........
i zec je u formi fantasticoj! nemojte ih sopat pa da budu debeli pretili i ponasat se prema njima kao da su male bebe ljudske!

Sve je to ok, slažem se. Ali kad ja njima dam jest, pa to je kao da ih izgladnjujem. Pojeli bi i mene (ovaj dvojac, Frenki je pristojan). I onda ja stalno mislim kako jadničcima dajem premalo i žao mi ih je. :lud:
vini
Moderator
Moderator

PostPostao/la sanjita » uto pro 23, 2008 20:52 pm

Moja Mia se ponasa kao da je iz logora pobjegla sto se hrane tice :zmirko: ..ona je uvijek gladna uvijek zica i vec sat vremena nakon obroka ona se zatrcava ljudima pod noge kad se dolazi iz kuhinje il kad se cuje vrecica ;D ...ja neznam dal su sve zivotinje takve sto se tice hrane il kaj...jasno da neke granice moraju postojat zbog njenog zdravlja al ponekad nemogu vjerovat kolko toga stane u njezino malo tjelešce :lud:
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la ju-ju » sub sij 10, 2009 18:29 pm

ju-ju uvijek ima dostupnu hranu (žitarice, sijeno, povrce, voce, grickalice) i vodu
ljeti dobija maslačak

sam dozira
sitan je ali ne mršav
nisam ga čak ni vagala

sve sto je kunicima jestivo jede povremeno ali mrkvica obavezno svaki dan
:carrotroll:
ju-ju
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Pero & Megi » sub sij 10, 2009 19:08 pm

Inače,mrkvicu ne bi trebala davati svaki dan,jer korijen sadrži dosta šećera,pa nije dobro prečesto davati. :wink:
slika
Pero & Megi
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la renata » sub sij 10, 2009 19:47 pm

Biti ću toliko slobodna i reći da se prečesto spominje "šečer u mrkvi", a u krivom kontekstu.

Mrkva je jako dobar izbor u ishrani kunića i ne bi ga trebalo svesti na minimum, jer osim svega što ću navesti niže, mrkva na prirodan način čisti crijeva od parazita kod kunića...(izvor: Standard kunića gosp. Kapitana)

MRKVA: Glavne hranjive tvari u mrkvi raspoređene su na sljedeći način: 89% ugljikohidrata, 6% bjelančevina i 5% masti. Prema navedenom, ugljikohidrati su i glavni nositelji energetske vrijednosti, koja iznosi 41 kcal / 171 kJ na 100 g svježe namirnice.

Mrkvom zadovoljavate čak 31% dnevnih potreba za vitaminom A, a u grupu odličnih izvora spada i vitamin K s 21%.

Također, mrkva je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i kalija. Iako mrkva sadrži mnogo prirodnog šećera, vlakna u mrkvi sprečavaju da taj šećer brzo "projuri" u krvotok i uzrokuje povećano lučenje inzulina. Ne treba zaboraviti i na vitamine - tijamin, niacin, vitamin B6 i folate, te mineral mangan.

Mrkva je veliki izvor antioksidansa - karotenoida, koji pomažu u zaštiti od bolesti krvožilnog sustava, tumora, regulaciji šećera u krvi te poboljšanju vida. Najpoznatiji karotenoid (žuti ili narančasti pigment) mrkve je beta - karoten, koji se u organizmu transformira u vitamin A. Beta-kartoten također pomaže u zaštiti vida. Mrkva sadrži posebnu vrstu vlakana, kalcij pektat, koji smanjuje razinu kolesterola u krvi. Također djeluje i kao diuretik, smanjujući zadržavanje tekućine.
renata
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la vini » sub sij 10, 2009 20:05 pm

renata je napisao/la:......
Mrkva je jako dobar izbor u ishrani kunića i ne bi ga trebalo svesti na minimum, jer osim svega što ću navesti niže, mrkva na prirodan način čisti crijeva od parazita kod kunića...(izvor: Standard kunića gosp. Kapitana)....

Koja je onda preporučena količina mrkve koju možemo davati uhonjama bez straha - dnevna, tjedna ?
vini
Moderator
Moderator

PostPostao/la renata » sub sij 10, 2009 20:13 pm

A gle, ne treba pretjerivati ni sa čime, kolut obujma banane, u dužini cca 4 cm, za kunića bi svaki drugi dan bilo čist ok.
renata
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Paulich » sub sij 10, 2009 20:19 pm

ja svojima dajem mrkvicu svaki drugi dan....

evo i meni mojih zekica:
-dva puta dnevno manja šalica peleta pomješanih sa žitaricama(kukuruz u zrnu,ječam, pšenica)
-nešto od zelenog:malo voća ili povrća(ovisi o godišnjem dobu
-domaće sijeno u izobilju
-nešpricane grančice jabuke za grickanje
Paulich
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la vini » ned sij 11, 2009 9:33 am

renata je napisao/la:A gle, ne treba pretjerivati ni sa čime, kolut obujma banane, u dužini cca 4 cm, za kunića bi svaki drugi dan bilo čist ok.

Thks :) Slažem se, ali malo se sa tim količinama lako pogubiti. :blush:
vini
Moderator
Moderator

PostPostao/la anci » ned sij 11, 2009 10:58 am

ja nemam tako strogu prehranu
jedino suhu hranu dobiva samo ujutro i navecer osim toga dobije malo persina,kupusa,mrkve(list i malo korijena)a od poslastica 2-3 cm rogaca i 3-4 brusnice.sijena ima uvijek.ima 2 kg i nekrece se bas puno vise je onaj tip za lezanje pa onda ujutro i navecer trci i skace
sto vise gledam ljude sve vise volim zivotinje...GOD:14........b.day 20 09 1995 god.
anci
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zeko Simba » ned sij 11, 2009 15:39 pm

Oprezno s kupusom
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la ju-ju » ned sij 11, 2009 20:29 pm

hvala na svim savjetima
ja sam za zlatnu sredinu
pogotovo ove zitarice ne mogu dozirati kada on bira iz njih pa mu onda stavim na raspolaganje stalno dostupno i ne pretjeruje, uzme svega pomalo, i sijena i povrca i svega sto mu se ponudi ali vrlo malo
cak ne voli da mu necega "nabacam", voli iz ruke ili diskretne kolicine
najmanje voli zelene granule, njih zadnje pojede i ja onda izbacim ostatak svaki drugi dan i stavim novo pa pratim
ah, kao i kod ljudi, razliciti ukusi
a i mrkvica - pa, desi se da i preskocim dati svaki dan a ako su sitne pojede nekad i po dvije na dan, mislim ako dobije neko drugo povrce nema potrebe da ga pretrpavam
cak pozelim da njuska i penje se po kavezu pokazujuci da je gladan, da trazi, to mi je bas slatko ali to rijetko radi jer, ocito, nije gladan
ju-ju
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PrethodnaSljedeća

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan