Evo tu imam nekolika pitanja.
1. Koje igračke bi bile dobre za kunića, osobito takve koje mogu načiniti sama? Usput, imam neki komad drveta u obliku tunela, ovako od oka otvor je velik oko 10-15 cm (ali upozoravam vas, puno puta pogrešno pogodim mjere od oka, ali trenutačno ne mogu doči do tog tunela), a taj tunel je bio igračka mojemu hrčku, koji je jako vjerojatno umro zbog starosti (imao je oko 3 i pol godine), ali neznam možda je bio i bolestan.. Neznam bi li bilo dobro da stavim kuniću u kavez taj tunel..?
2. Inače taj moj hrčak imao je raskoš pa su obadva njegovi kavezi dovoljno veliki za patuljastog kunića, ali s bratom smo odlučili načiniti veči kavez baš za kunića. Pitanje: možemo li umjesto žice staviti ljeskove grane, ili to zbog grickanja nebi bila dobra ideja? Ovo sam već negdje pitala ali nisam dobila odgovora.
3. Ovo valjda i nije toliko važno, ali.. Kako odabrati pravo ime za kunića? Ne želim baš neka 'standardna' imena kao npr. Mrkvica, Uško, Pahuljica itd...
4. Već odkad pamtim idemo svakog petka kod bake i djede u Domašinec, oko jedan sat vožnje, a nedjeljom se vraćamo u Sloveniju. Ne možemo ga preko granice voziti svaki tjedan (za praznike bi ga prešvercali ili nabavili nekvi certifikat ili što več treba).. Pa, susjeda je pristala na to da će ona paziti na kunića za vrijeme vikenda, ali sigurno neče moći baš svaki vikend.. Je li dobro da dok susjeda ne može, kunić ostane sam 2 dana odn. jedan i pola dana? Hrčak je to izdržao, ali pošto sam pročitala da mogu kunići jako brzo oboljeti, i osim toga trebaju više pažnje od hrčka, tako da nisam sigurna..
5. I dobro, kunić dođe u kuču, stavim ga u gajbu, a što dalje? Pročitala sam 'dolazak kunića u kuču' na sajtu, ali svejedno sam nekoliko nesigurna..Evo odlučila sam da stavim na prvi post ova najnovija pitanja, da ne budu ljudi odgovarali na ova na koja već imam odgovor:
Kavez je na stolu jer je tamo jedino mjesto gdje bi kavez mogao biti a da nitko ne udari nogom u njega dok prolazi. Jedino drugo takvo mjesto nebi bilo dobro jer je odmah kraj radijatora.. A možda.. Da mu onda, kad sam kod kuće i imam vremena svakog trenutka prestati s onim što radim i igrati se sa zekonjom, stavim kavez na pod, a dok to ne mogu, pustim ga na stolu? (znači, ne stavljam kavez gore odmah kad on uđe unutra, nego dok 'vrijeme za igru' završi, ja pričekam da uđe u kavez i ako ne izlazi nekih 2-3 minute, onda stavim opet na stol)
Ima WC, i posudicu za hranu (zapravo manja verzija WC-ja koju koristimo kao posudicu za hranu). Ali pošto sijeno koristim i kao stelju, on jede po cijeloj gajbi, čak i slamke koje padnu u WC. Sve kakice koje je izpustio od onda kad je dobio WC sam mu stavila tamo unutra ali izgleda da on misli da je to neka razgledna točka. Što se tiče izmeta nekoliko kakica je bilo mokrih, vlažnih - ali to su bile samo one koje su pale u pišanje tako da mislim da nije to ništa, ili? Ali mislim da se privikiva, jer je puno manje kakica izvan WC-ja. I tako sam ja mislila, dobro, priviknut na WC, ali kad sam došla kući on sjedi u WC-ju i izgleda da je tamo iz drugih razloga a ne zbog obavljanja nužde. Danas, kad god ja idem iz sobe i vratim se natrag - on u WC-ju i gleda me.
Imam još neki problem - grize. ne cjelo vrijeme, ali kad baš vidi prst tako blizu ne može odoljeti, prvo njuši, onda gricne, kako da ga naučim da to nesmije? Inače dok me njuši i gura se u mene, onda ne grize, samo ako baš vidi prst pred njuškicom.
Nos mi nije izgledao vlažan dok sam pogledala izbliza, ali dok je gurao glavu u moju ruku ostalo mi je malo vlažno na njoj.. Usput, zekan je prije živio u gajbi, vani. Oči izgledaju OK. Inače dlaka oko nosa mi ne izgleda mokro, i mislim da ne curi. Neznam kako da mu pogledam zube, on baš i neće da mirno stoji dok mu prčkam oko njuške
Kunića smo našli na njuškalu, točnije ovdje:
link ali su slike starije od zekana, tako da nije ni jedan od ovih sa slike. Uzgajivač je rekao da ima 3 mjesece, ali neznam, bilo je hladno, omotala sam si uha, pa postoji i mogućnost da sam pogrešno čula.
Koje visine su za zekana jako visoke? Danas sam stavila kavez na pod i maknula poklopac, i odjednom on skoči preko žice van, tako sam se uplašila..
Usput, jeli važno kad gasim sva svjetla u sobi? Jer sam inače više noćni tip, ali ako mu to smeta, potrudila bi se da idem spavat ranije ili nešto. A i ujutro se nekad probudim dosta rano i odmah palim svjetla jer čitam ili radim što slično.
Znači, piljevina nije dobra? A kao stelja? Zasad ima sijeno, ali samo zato jer je netko stavio piljevinu na balkon i bila je dosta hladna, sljedeći put kad mu budem mjenjala stelju sam mislila dati piljevinu jer je od hrčka ostalo još dosta potpuno nekorištene piljevine. Jer mi je šteta sijena.
Još to: ako se netko u obitelji razboli (ja sam do nedavnog - točnije ovog četvrtka - bila prehlađena i mama, doktorica, kaže da je bio početak upale pluća), onda se ipak smije igrati s kunićem, mjenjati mu vodu itd. ili bolje da ne? Ili ovisi o bolesti?