Nekoliko pitanja

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Nekoliko pitanja

PostPostao/la Mucika » ned stu 20, 2011 17:32 pm

Evo tu imam nekolika pitanja.
1. Koje igračke bi bile dobre za kunića, osobito takve koje mogu načiniti sama? Usput, imam neki komad drveta u obliku tunela, ovako od oka otvor je velik oko 10-15 cm (ali upozoravam vas, puno puta pogrešno pogodim mjere od oka, ali trenutačno ne mogu doči do tog tunela), a taj tunel je bio igračka mojemu hrčku, koji je jako vjerojatno umro zbog starosti (imao je oko 3 i pol godine), ali neznam možda je bio i bolestan.. Neznam bi li bilo dobro da stavim kuniću u kavez taj tunel..?
2. Inače taj moj hrčak imao je raskoš pa su obadva njegovi kavezi dovoljno veliki za patuljastog kunića, ali s bratom smo odlučili načiniti veči kavez baš za kunića. Pitanje: možemo li umjesto žice staviti ljeskove grane, ili to zbog grickanja nebi bila dobra ideja? Ovo sam već negdje pitala ali nisam dobila odgovora.
3. Ovo valjda i nije toliko važno, ali.. Kako odabrati pravo ime za kunića? Ne želim baš neka 'standardna' imena kao npr. Mrkvica, Uško, Pahuljica itd...
4. Već odkad pamtim idemo svakog petka kod bake i djede u Domašinec, oko jedan sat vožnje, a nedjeljom se vraćamo u Sloveniju. Ne možemo ga preko granice voziti svaki tjedan (za praznike bi ga prešvercali ili nabavili nekvi certifikat ili što več treba).. Pa, susjeda je pristala na to da će ona paziti na kunića za vrijeme vikenda, ali sigurno neče moći baš svaki vikend.. Je li dobro da dok susjeda ne može, kunić ostane sam 2 dana odn. jedan i pola dana? Hrčak je to izdržao, ali pošto sam pročitala da mogu kunići jako brzo oboljeti, i osim toga trebaju više pažnje od hrčka, tako da nisam sigurna..
5. I dobro, kunić dođe u kuču, stavim ga u gajbu, a što dalje? Pročitala sam 'dolazak kunića u kuču' na sajtu, ali svejedno sam nekoliko nesigurna..

Evo odlučila sam da stavim na prvi post ova najnovija pitanja, da ne budu ljudi odgovarali na ova na koja već imam odgovor:

Kavez je na stolu jer je tamo jedino mjesto gdje bi kavez mogao biti a da nitko ne udari nogom u njega dok prolazi. Jedino drugo takvo mjesto nebi bilo dobro jer je odmah kraj radijatora.. A možda.. Da mu onda, kad sam kod kuće i imam vremena svakog trenutka prestati s onim što radim i igrati se sa zekonjom, stavim kavez na pod, a dok to ne mogu, pustim ga na stolu? (znači, ne stavljam kavez gore odmah kad on uđe unutra, nego dok 'vrijeme za igru' završi, ja pričekam da uđe u kavez i ako ne izlazi nekih 2-3 minute, onda stavim opet na stol)
Ima WC, i posudicu za hranu (zapravo manja verzija WC-ja koju koristimo kao posudicu za hranu). Ali pošto sijeno koristim i kao stelju, on jede po cijeloj gajbi, čak i slamke koje padnu u WC. Sve kakice koje je izpustio od onda kad je dobio WC sam mu stavila tamo unutra ali izgleda da on misli da je to neka razgledna točka. Što se tiče izmeta nekoliko kakica je bilo mokrih, vlažnih - ali to su bile samo one koje su pale u pišanje tako da mislim da nije to ništa, ili? Ali mislim da se privikiva, jer je puno manje kakica izvan WC-ja. I tako sam ja mislila, dobro, priviknut na WC, ali kad sam došla kući on sjedi u WC-ju i izgleda da je tamo iz drugih razloga a ne zbog obavljanja nužde. Danas, kad god ja idem iz sobe i vratim se natrag - on u WC-ju i gleda me.
Imam još neki problem - grize. ne cjelo vrijeme, ali kad baš vidi prst tako blizu ne može odoljeti, prvo njuši, onda gricne, kako da ga naučim da to nesmije? Inače dok me njuši i gura se u mene, onda ne grize, samo ako baš vidi prst pred njuškicom.
Nos mi nije izgledao vlažan dok sam pogledala izbliza, ali dok je gurao glavu u moju ruku ostalo mi je malo vlažno na njoj.. Usput, zekan je prije živio u gajbi, vani. Oči izgledaju OK. Inače dlaka oko nosa mi ne izgleda mokro, i mislim da ne curi. Neznam kako da mu pogledam zube, on baš i neće da mirno stoji dok mu prčkam oko njuške
Kunića smo našli na njuškalu, točnije ovdje: link ali su slike starije od zekana, tako da nije ni jedan od ovih sa slike. Uzgajivač je rekao da ima 3 mjesece, ali neznam, bilo je hladno, omotala sam si uha, pa postoji i mogućnost da sam pogrešno čula.
Koje visine su za zekana jako visoke? Danas sam stavila kavez na pod i maknula poklopac, i odjednom on skoči preko žice van, tako sam se uplašila..
Usput, jeli važno kad gasim sva svjetla u sobi? Jer sam inače više noćni tip, ali ako mu to smeta, potrudila bi se da idem spavat ranije ili nešto. A i ujutro se nekad probudim dosta rano i odmah palim svjetla jer čitam ili radim što slično.
Znači, piljevina nije dobra? A kao stelja? Zasad ima sijeno, ali samo zato jer je netko stavio piljevinu na balkon i bila je dosta hladna, sljedeći put kad mu budem mjenjala stelju sam mislila dati piljevinu jer je od hrčka ostalo još dosta potpuno nekorištene piljevine. Jer mi je šteta sijena.
Još to: ako se netko u obitelji razboli (ja sam do nedavnog - točnije ovog četvrtka - bila prehlađena i mama, doktorica, kaže da je bio početak upale pluća), onda se ipak smije igrati s kunićem, mjenjati mu vodu itd. ili bolje da ne? Ili ovisi o bolesti?
Zadnja izmjena: Mucika; sri stu 23, 2011 15:08 pm; ukupno mijenjano 4 put/a.
Zoki <3
Mucika
Kunić
Kunić

Re: Nekoliko pitanja - dosta hitno..

PostPostao/la Anby » ned stu 20, 2011 17:45 pm

fino sto ces imati jednog uhonju :)

1.nemoj mu pretrpavati kavez... sve od drveta mu nemoze skoditi cak niti ako ga gricka i jede... ak mu bude tunel dovoljno velik, prolazit ce kroz njega, ako nije-poslje ga mozes maknuti... vidjet ces i sama...igracke mu mozes sama i napraviti neke od drveta, od role toalet papira (stavis mu sijena u onu kartonsku rolnicu ali pripazi da nejede karton)... ako bilo sta bude jeo-makni mu to... mislim na karton, tkaninu, najlon, papir itd.

2.ljeskovina je dosta tvrda tako da mozes... nevjerujem da ce moci to pregrist (ukoliko nisu bas neke tanke grancice) jer ja imam ljeskovine i ima zecinu od 6-7 kila i iako od sale moze pregrist bilo sta, ljeskovina joj je doista tvrda tako da je sama odustala od toga...

3. za ime ces znati kad ga vidis, vjerojatno ce te posjetiti na nesto... uostalom ak bas nebudes mogla odabrat stavi anketu na forum, pa nek ljudi daju prijedloge :)

4.kunic nemoze ostati tako dugo sam... netko bi trebao paziti na njega, promjenit mu vodu, sijeno, pripaziti na kuglice, kako se ponasa, pustati ga van kaveza plus sto ces sve morati zastiti da nebi nesto pregrizao, nesto progutao i slicno...rizik je veliki ostaviti kunica samog doma dva dana... neznam zasto bi bio bed voditi ga sa sobom, pogotovo zato sto je selo cini mi se u pitanju, i njemu ce goditi ako ga pustis malo na travu i slicno... a put nije bog zna sta dug, sat vremena nije puno...

5. kad stigne, nemoj te ga forsirati, pustite ga samog, nek se navikne prvo na vase mirise, okruzenje, nek sam izadje iz gajbe i prosvrlja okolo, nemojte puno ocekivati prvi dan (mada sve to ovisi od zeke do zeke)... poslije mozes sama lec na pod i cekat da ti pridje, imat u ruci neku poslasticu pa ce sam nanjusit i doci... mora se osjecat sigurno a ne da misli-cim iskoci iz gajbe da ce ga neko dizat, nosit, rastezat :D nek se sam oslobodi...vidit ces, kad se bude osjetio sigurno sam ce se izvalit na poid, lec i uzivat... :)

p.s. zastiti sve kablove u kuci/stanu, makni sve zice, punjace od moba i slicno...
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Marija123 » ned stu 20, 2011 17:55 pm

1.meni su se od igračaka pokazale dobre tunel i neke stvarčice koje sama napravim,lopta od role toaletnog papira,ljuljačka itd..
2.mislim da možeš ljeskovinu
3.ja nisam baš maštovita u tome,pa sam tražila po internetu imena,no već je bio gricko tako da nisam mijenjala,al evo ti link (za pse je,no može poslužiti za sve životinje) http://www.psi-za-neznalice.com/se%2010.htm
4.sat vremena voznje mi se ne cini puno za kunica,ali kad vec ne mozes,onda pitaj nekog drugog osim susjede.a to što je anby rekla,dobro će mu doći malo trčanja na svježem zraku :)
5.samo ga nemojte puno maziti i pusti ga malo da pusti koju kuglicu i prvi dan nek bude u miru i tišini,dok sve obilježi i sl. onda kad se malo opusti,polako mu prilazi,nemojte ga odmah mazuckati,bit će vremena za to,samo polako... :wink:
Bijelka - R.I.P. ljubavi
Marija123
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Mucika » ned stu 20, 2011 18:14 pm

1. Jesu li oblik i veličina važni ili je glavno da je drveno i da može grickati?
4. Zapravo je najveći problem prijelaz preko granice i mamina panika oko švercanja. A kaže da su certifikati i to jako jako skupi, ali ja baš nemam pojma o cijenama toga..
5. Kad smo već kot toga, gdje bi bilo najbolje mjesto za kavez? Inače kavez radimo po mjerama mojeg drugog stola (koji je inače skoro prazan), ali možda bi gdje drugdje bilo ugodnije mjesto..? Kod toga ne gledam na to koliko bi meni smetao, jer je i hrčak, noćno aktivan, živio u mojoj sobi. Trenutačno je u mojoj sobi i školska ptica koju sam čuvala za praznike i samo se čeka da se vrati u školu (a učiteljica kaže, nek ju još samo imam..), ali ta ptica je većinu dana u kuhinji i dnevnoj sobi, a i inače je vrlo tiha osim nekih rijetkih trenutaka. Usput-pitanje mogu li jih priviknuti jedno na drugo? Koliko znam na sajtu nije ništa pisalo o suživotu kunića i ptica, bar ja se sjećam samo da je to pisalo za pse, mačke i zamorce..
6. Oko kablova, ne mogu jih uvijek maknuti, bi li bilo dovoljno da samo stavim nekvu pregradu između kabla i kunića za vrijeme dok je on pušten, i pazim da se kunić ne približi previše toj pregradi? U sobi u Sloveniji su ionako na teško dostupnom mjestu, ali u Domašincu imam jaaako malu sobu pa su svi kablovi na podu. Osim onog od kompjutera koji je oko 5 cm iznad poda u zraku, i to je jedini kabel koji nikako nemogu maknuti.
Zoki <3
Mucika
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » ned stu 20, 2011 18:17 pm

Imas vodilice za kablove po vecim trgovackim centrima za dom u koje umetnes sve kablove pa su oni zasticeni.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Jura » ned stu 20, 2011 19:28 pm

za gajbu je bitno da nije direktno na propuhu i nije dobro da je kraj radijatora. Vodi računa da u gajbi ima neko mračno mjesto za skrivanje gdje će se osjećati sigurno.
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Mucika » ned stu 20, 2011 20:33 pm

I mali je dospio :D

Ali sam bila taaaako uzbuđena da sam zaboravila pitati ako je dečko ili curica. I zaboravila sam pogledati ako je zdrav i to. Pa bilo je dosta tamno.. Pa pokušala sam to obaviti sad, uši izgledaju dobro, šapice isto, za zube će malo potrajati da jih pogledam.. A brat kaže da je primijetio da kašlje.
Sad neznam kako da ga nazovem. Ili nju. A vjerojatno će trajati cjelu viječnost da ga uspijem tako držati da mogu to vidjeti sama :lud: Pomoć?
Ima i preduge i oštre nokte. Super, a nismo ni nabavili škare za to. :dry:
Usput, brat je inzistirao da ga ne stavim odma u kavez nego da se malo igramo s njim. Pa, meni ne izgleda nimalo uplašeno, dosta brzo je dotrčao do mene i onjuškao me, i tako je sladak dok stane na zadnje šapice i gleda okolo.. Inače se ne guramo u njega, puštamo da sam pogleda, i nekoliko puta je već došao do mene i gurao se mi u ruke. Možda će se brže priviknuti nego smo mislili?
Kasnije možda postam nekoliko slikica.
Zoki <3
Mucika
Kunić
Kunić

PostPostao/la mirta » ned stu 20, 2011 21:06 pm

super da ste se odmah našli..koliko je zekan star?..i daj te slikiceeee :D
mirta
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Mucika » ned stu 20, 2011 21:22 pm

Rekao je, uzgajivač, da oko 3 mjesece.
A slike nemogu još sad, brat je slikao na mobitel (usput, ja nemam digitalni fotič), i rekao je da danas nemože stavit na kompjutor jer ima nekog posla (ribe..)
Zoki <3
Mucika
Kunić
Kunić

PostPostao/la mirta » ned stu 20, 2011 21:30 pm

bebać mali :zeko3:
nestrpljivo iščekujemo :happy:
mirta
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Anby » ned stu 20, 2011 23:16 pm

Nije bitno jel decko ili curica, bitno je da je zdrav... a ako kazes da kaslje, to je vec za zabrinut se. pripazi ga i provjeravaj dal stvarno kaslje, kija ili sto vec... zdrav zeko ne bi trebao imati takvih probelma... kod zeka nista nije bezazleno, to zapamti! :wink: jako su osjetljivi i obicno kad je vec kasno-onda se pokaze na njima da ih nesto boli ili vlasnik utvrdi da je bolestan... stoga ti je moj savjet da još prostudiras forum i zapamtis sve moguce simptome koje bi mogle ukazivati na to da je zec bolestan...

znam da ste sad svi ocarani s njim, ali kad ga vec mazite-provjeri mu sape da nisu vlazne i nos (obicno kad mu curi nos oni se umivaaju sapicama pa onda i sapice budu vlazne), dal mu je izmet kak treba, kuglice bi trebale biti tvrde, pune sijena-ne ljepljive, ne mekane, i slicno...

jeli znas o prehrani? znas da sijena mora imati u neogranicenim kolicinama, to mu je osnova prehrane... cista voda... bez povrca do 6 mj zivota a onda postupno uvoditi jedno po jedno povrce kao bebi...

vjerojatno ce vam prva dva-tri dana kuglicarit po kuci, to znaci da obiljezava teritorij, kad se osjeti skroz sigurno vjerovatno ce prestat (neki prestanu-neki ne)...sve kuglice pokupi i stavi u wc...tako ce i nauciti gdje mora vrsiti nuzdu...

ako mu noktici ne vire van krzna, odnosno ako nisu duzi od krzna na sapama-nema potrebe za rezanjem jos...
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Mucika » pon stu 21, 2011 12:20 pm

Hm, provjerit ću čim dođem doma.
Ja inače nisam vidjela ili čula da kašlje, ali čujem da malo šmrka?
O hrani sam nešto pročitala u nekvom listo na koji je naručen moj brat (inače najviše za pse, ali piše i nešto o ostalim kućnim ljubimcima) i znam da treba uvijek imati sijena. Vodu ima, ali u posudici i sjeno nekad padne u nju (zasad sijeno koristim i kao stelju jer piljevina koja je ostala od hrčka *nekorištena* je bila na balkonu i malo je hladna, pa..), ali danas bi trebao dobiti ono za napajanje vode..
Kakice su izgledale normalno kao na sliki na ovom forumu.
Zoki <3
Mucika
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » pon stu 21, 2011 13:25 pm

ajde ti o kunicima procitaj na ovom sajtu..o prehrani i to..i pusti vise bratovo "znanje" i njegove casopise.."certifikat" za prelazak granice je kod kunica obicna potvrda o zdravlju zivotinje koju izdaje veterinar za tu svrhu i nije jako skupa kao sto tvoja mama tvrdi..uostalom na ovaj forum si se prijavila prije dosta vremena i vec tada su ti neke stvari savjetovane tako da ne kuzim zasto sad ovo "hitno" kad si imala dovoljno vremena se informirat
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Marija123 » pon stu 21, 2011 13:52 pm

Ja ti neću pametovat,jer i ja moram proučiti prehranu,pa ti evo link kojeg su i meni dali : viewtopic.php?f=6&t=246
Bijelka - R.I.P. ljubavi
Marija123
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Anby » pon stu 21, 2011 17:33 pm

Jako je bitno kako ga i cime hranis! inace ces svako malo dolaziti na forum i pitati milijun stvari jer ti "zeko nije dobro radi ovoga ili onoga"... sad zapamti da mu dajes puuuuuno sijena (pokusaj vise puta dnevno da mu das zato da mu sijeno uvijek mirisi pa ce ga htjet jesti vise), kupovne hrane ujutro, popodne i navecer po jednu zlicu (nemoj pretjerati sa kupovnom hranom ali nemoj ni skrtariti). ukoliko primjetis da manje jede sijena-onda mu smanji kupovnu hranu...SIJENA MORA VISE JESTI NEGO KUPOVNE HRANE! To uvijek imaj na umu

svaki dan mu ujutro promjeni vodu i ocisti wc... za wc koristi drvene pelete, nikakvu piljevinu, stelju ili nesto drugo... o drvenim peletama imas u rubrici higijena pa potrazi mali, jer se sad zurim... najjeftiniji su, najduze traju i mokraca se nis neosjeti, a ako zeko i gricne-nema veze jer je to presano drvo...
Anby
Super Zek
Super Zek

Sljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan