Sijeno.... Pitanje

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

Sijeno.... Pitanje

PostPostao/la ~Navia~ » pet kol 01, 2008 15:02 pm

Nedavno sam kupila patuljastog bijelog kunića
Kada sam ju kupila, ništa nisam znala o njemu...
Odmah smo ju počeli hraniti radičem, travom i sl.
Ovdje, na zecovi.net smo pronašli povrće i voće koje može jesti. Pisalo je da 80-90% mora biti sijena [u prehrani] ali nismo obraćali pažnju na to pretežito... Nemam pojma zašto... Davali smo mokru travu i sl.
Ali ne dugo, onda smo saznali da će uginuti ako ne dobije sjena...
Sad, problem je taj, što neće jesti sjeno, mislim, oće, ali izabire samo fine komadiće, pa dok ona to nađe komadiće koje želi svo sjeno ispadne ili u kavez na pod ili izvan kaveza...
Znači, da praktički ništa ne jede.... :hm:
Pomoć???
~Navia~
Kunić
Kunić

PostPostao/la *Martina* » pet kol 01, 2008 15:28 pm

hm.travu mu ne smiješ davat dok ne napuni 6 mj. ni ja to nisam znala do nedavno,a davala sam mu,srećom,ništa mu nije :blush:
sijeno UVIJEK mora imati.mokru travu mu nipošto nemoj davat.stavi mu neku podlogu na dno kaveza,ako ima rešetke,tako da sijeno ne propada a možeš i sijeno stavit u neku kutiju manju da stane u kavez i onda nek izabire ako hoće :wink:
gdje mu davaš sijeno kad propadne?
*Martina*
Zečić
Zečić

Re: Sijeno.... Pitanje

PostPostao/la ivanhoe » pet kol 01, 2008 16:13 pm

~Navia~ je napisao/la:Nedavno sam kupila patuljastog bijelog kunića
Kada sam ju kupila, ništa nisam znala o njemu...
Odmah smo ju počeli hraniti radičem, travom i sl.
Travu uberi i daj sutradan kad svene.Travu neskupljaj pored ceste. Uberi grane akacije lipe,zekan je glodar treba trositi zube koji stalno rastu
ivanhoe
Kunić
Kunić

PostPostao/la Miss Filipa » pet kol 01, 2008 19:32 pm

Ma toti radi i moja Filipa... stavljaj sve ponovno... ak neće ni tak... onda prihvati činjenicu da je izbirljiva!
P.S.- Zekać (barem moj) ne želi jesti sa poda... a sijeno često pada kroz onaj držač!
Filla, je moja mala kraljica, Filla, Filla ...
Miss Filipa
Zečić
Zečić

PostPostao/la zekili » sub kol 02, 2008 17:41 pm

ne znam kakvo sijeno koristite, ali najbolje bi bilo da naberete i susite..nikako jedan dan kako kaze ivanhoe..neka odstoji dok se ne bude moglo lomiti pod prstima i ne pocne suskati..naravno da ga trebate brati daleko od prometa i bilo kakvih zagadenja..

i da pusti mu neka izabire..nemoguce je ocekivati od njih da jedu sve sto im serviramo..pa i mi izabiremo sami sebi ono sto nam je finije..cesto ono sto izabiru je i najkvalitetnije..procitaj ovdje kako prepoznati dobro sijeno http://www.zecovi.net/prehrana/Sijeno.htm

kako mislis da nista ne jede? da li ga hranite nekom kupovnom hranom..najbolji je cuni fit..iako ima i drugih dobrih hrana..istina je da bi oni trebali jesti i 90% sijena od cjeloukupne prehrane, no to je tesko postici jer ih odmalena ucimo i na drugu hranu i poslastice :) odabirom kvalitetne kupovne hrane, kvalitetnog sijena (sto je definitivno najvaznije) i kasnije kvalitetnog zelenila zekacu ces omoguciti zdrav zivot
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la ivanhoe » ned kol 03, 2008 17:10 pm

zekili je napisao/la:dok se ne bude moglo lomiti pod prstima

Zdravo seno se NIKAD ne lomi! Ako se lomi znaci da se upalilo po kosenju.
Potpunim susenjem se gubi prokarotin i vecina iz vitamina grupe B
Uporedi tabele probiotickih vrednosti trava i sena od istih.
ivanhoe
Kunić
Kunić

PostPostao/la anci » ned kol 03, 2008 18:33 pm

lomi se pod prtima kakvo je to sijeno ako nije lomljivo i suho onda to nije sijeno.sijeno je suho i bolje je da je sto manje vlage u njemu(bar sam tako cula)a sta je manje vlage bit ce lomljivije
sto vise gledam ljude sve vise volim zivotinje...GOD:14........b.day 20 09 1995 god.
anci
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la siga » ned kol 03, 2008 18:36 pm

Naš je isto imao fazu kada nije jeo puno sijena. A onda smo mu ga počeli stavljati u posudicu kao i ostalu hranu, pa je malo po malo zavolio.
Samo pazi i koje mu kupiš, jer mu je neko ukusno a neko ne :huh:
Naš voli ono Genesis i Bunny (u vrećici je rastreseno i ima finu zelenu boju). A dosta njih hvali domaće koje možeš nabaviti tu preko foruma. Mi još nismo probali :sad:
I stavi joj malo van gajbice (naš ima u wc-iću) to im zna biti još slađe. Mi ne znamo puno o zekama ali oni su veliki individualci. Svaki je toliko poseban i specifičan. Zato ti ni jedan savjet neće toliko pomoći, ali možeš pokušati :wink: .
siga
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la sanjita » ned kol 03, 2008 19:03 pm

Probaj joj postavit sijeno negdje van gajbe pa da papa kad ju pustiš van,ako ju puštate pretpostavljam da moze izać...jer recimo mojoj zekici nikad nije bilo interesantno jest sijeno iz gajbice nego samo sa nekih hrpica kad je vani...ili joj nabavis kartonsku kutiju,natrpaš sijeno pa će ona skrivajuci se u njemu i papat malo po malo sigurno :) ...njima sto je nesto zabavnije to im je i zanimljivije..biće malo nereda al bolje i da tak jede nego nikak,na sijenu si i najbolje zubiće bruse sto je iznimno važno jer mogu imat kasnije problema ako ga ne jedu...nered se uvijek moze nabrzaka ocistit ;)
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zekili » ned kol 03, 2008 19:35 pm

ivanhoe je napisao/la:
zekili je napisao/la:dok se ne bude moglo lomiti pod prstima

Zdravo seno se NIKAD ne lomi! Ako se lomi znaci da se upalilo po kosenju.
Potpunim susenjem se gubi prokarotin i vecina iz vitamina grupe B
Uporedi tabele probiotickih vrednosti trava i sena od istih.

ja ne kosim pa ne znam ;D ali znam da mora biti suho... vlazno sijeno moze fermentirati i postati plijesnivo..onda je loseg ukusa (a to je ovo koje ti preporucas) i proizvode se toksini koji mogu biti fatalni za zekace..isto tako ne smije biti izlozeno suncu jer se unistavaju vitamini
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la ivanhoe » ned kol 03, 2008 22:40 pm

zekili je napisao/la:[znam da mora biti suho...
Na osnovu cega?
Da si pazljivo citala primetila bi da nije bilo reci o skladistenju hrane.
ivanhoe
Kunić
Kunić

PostPostao/la zekili » ned kol 03, 2008 23:43 pm

jer male bebe ne jedu svjezu travu ..imas masu linkova i po forumu i site pa procitaj malo..a mislim da te neko bio uputio vec ;D jel mi ovdje pricamo o sijenu i prehrani mladih kunica s istim ili? onima kojima se ne daje svjeze? sta ti tvrdis da se trava osusi za jedan dan? wtf? i ko je pobogu pricao o skladistenju..pricala sam o procesu susenja.. evo ti trave koja se susila mjesec dana ;) nu ti ;D

slika

jel imas ti uopce zeku ili? nisam vidjela slike pa me molim te uputi :)
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la ivanhoe » pon kol 04, 2008 23:27 pm

zekili je napisao/la:jer male bebe ne jedu svjezu travu ..imas masu linkova i po forumu i site pa procitaj malo..
Vidis ja linkove trazim guglanjem (google) i koristim veci broj referenci za informisanje.
Duska lecim jer ga je juce istukla maca jer je preplasio njene macice. Ilona i Eva ce za 9 dana okotiti uskrsnje poklone.Pre oko nedelju dana je prethodna tura odneta u petsop. Zecice su vec zatvorene i dok ne izvedu male ne diram ih.(cak ni zbog brojanja malih!) Posto u poklonjene zivotinjice rastu danas u 10h20`bivse jarence mi se ojarilo, a prekosutra treba i 2.
ivanhoe
Kunić
Kunić

PostPostao/la *Martina* » uto kol 05, 2008 10:56 am

zdravo sijeno se treba lomiti,jer kakvo je to sijeno ako nije suho :lud:
ali nije svako sijeno isto..postoji obično sijeno (svima poznato) , slama, i otava.otava je zeleno ''sijeno''..ovo što je zekili stavila sliku,što ovaj zekač papa :) to oni najviše vole jest. slama se obično stavlja životinjama kao podloga,da po njoj šetaju,spavaju..itd..ali je kunići vole grickati,a sijeno,ko sijeno-hrana. ali mislim da otavu najviše vole..bar po mom iskustvu,svi kunić i zekači dosad su je najviše jeli..ali naravno,sijeno je glavno..
*Martina*
Zečić
Zečić

PostPostao/la zekili » uto kol 05, 2008 11:06 am

kolko ja znam otava je drugi otkos, a sijeno prvi ;D
zekili
Moderator
Moderator

Sljedeća

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.