Opet pitanje

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

Opet pitanje

PostPostao/la MirnaMirnaMirna » pet tra 26, 2013 17:16 pm

Pozdrav svima! Moji zekači su još bebe i ne smiju jesti zeleno! No imam jedno pitanje, livada kod moje vikendice je prepuna prekrasnih maslačaka. Jel bi oni smjeli to jesti ako bi ja to nabrala i ostavila da se osuši, time bi si stvorila zalihu i za zimu, jer toga ima stvarno jako puno, vjerujem da bi njima to bilo fino, a i da je zdravo! Pa ako netko zna nešto o tome...svaki savjet je dobrodošao! Ja bi to skroz osušila kao sijeno! Bojim im se dati išta bez provjere, jer znam da im je probava jako osjetljiva i da se mogu dogoditi jako loše stvari ako ima se nešto poremeti!
Bunnys my best friends! Flo&Janko
MirnaMirnaMirna
Zečić
Zečić

Re: Opet pitanje

PostPostao/la žutaš šapica » pet tra 26, 2013 17:37 pm

slobodno ih suši, i stvaraj zalihe, jer, oni u tome uživaju, sada su bebe, a na zimu budu već pravi zekani, i tamanili budu to kao ludi :-D
žutaš šapica
Zečić
Zečić

PostPostao/la lorena105 » pet tra 26, 2013 19:29 pm

sušeno bilje smiju i bebe :wink: al svježe ne
vlasnica 5 malih zlata <33
lorena105
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la MirnaMirnaMirna » ned tra 28, 2013 12:47 pm

Hvala na odgovorima! Znam da bebe ne smiju zato i nisu dobili ništa! Pošto dugo pratim forum, znam da ovdje ima pravih znalaca za zekače, možda sam dosadana, no nekako mislim bolje je provjeriti, nego nešto uprskati! Stvarno se bojim buhtlicama išta dati bez provjere, jer su strašno osjetljivi! Slijedeći tjedan krećem u branje maslačaka i sušenje! Hvala još jednom! :)
MirnaMirnaMirna
Zečić
Zečić

PostPostao/la MirnaMirnaMirna » čet svi 02, 2013 12:23 pm

Posušila sam maslačke, jedini problem je što su se u procesu sušenja skoro pa svi cvijetovi pretvorili u " pahuljice" , no zekanima se svejedno jako sviđa :D , danas idem još povećati zalihu! Posušila sam im i koprive, to im se također jako sviđa! Još kada bi negdje našla kamilice, bilo bi predobro! :P
MirnaMirnaMirna
Zečić
Zečić

PostPostao/la Lilo » ned svi 05, 2013 21:38 pm

posuši trputac uskolisni i širokolisni,stolisnik,angeliku,divlju jagodu i mrkvu!suhe grančice sa lišćem vrbe,ljeske ili lješnjaka!joj...izbor je veliki! koprive nemoj puno davati...sušiti možeš i djetelinu glavaticu tvz.trecakinju i lucernu!jednako tako možeš nakupiti mente ako je ima na tvom podrucju!
Voditeljica :"zeco-kuće"!Dežurna svađalica!!!Kućevlasnica! ovnoliki-rex
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la Lilo » ned svi 05, 2013 21:40 pm

maslačak se suši bez cvjetova ,samo listovi,položeni na karton ili platno da se previše ne dodituju ili obješeni da vise u zraku! suho bilje mora malo odležati.cvjetići se skoro pa uvijek pretvore u pahuljice što je i normalno,oni su sjeme!
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la MirnaMirnaMirna » pon svi 06, 2013 9:31 am

Thanx na savjetima! :) Našla sam i trputac, on se suši, stolisnik nisam vidjela nigdje no potražit ću ga. Lucerne isto imam, no nju trebam davati jako malo zbog kalcija, zar ne? Biljke sušim na terasi, objesim ih za ogradu, no jedino sam maslačak sušila s cvijetovima, mislila sam da ako ga uberem dovoljno rano neće nastati pahuljice, no sad znam da to ne ide zajedno, hvala što si mi rekla, za neke stvari mi još treba prakse, nisam sušila bilje do sada! :zmirko:
MirnaMirnaMirna
Zečić
Zečić

PostPostao/la Lilo » pon svi 06, 2013 22:40 pm

stolisnik ti još ne cvate ali je sad bogat lišćem! tanka iglićasta travica! ima ga svagdje,zna rasti i u grmu!
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la MirnaMirnaMirna » sri svi 08, 2013 14:13 pm

Lilo hvala ti na savjetima, danas sam nabrala djeteline i stolisnika! Do sada nisam ni primjetila sve te biljčice, a super su za praščiće! Sve sam stavila sušiti, mislim da će praščići biti presretni i zahvalni što si mene uputila na te biljke! :zeko8: P.S. Ja svoje zekane zovem praščićima! :blush:
MirnaMirnaMirna
Zečić
Zečić

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan