Do prije 2 tjedna imali smo dva mužjaka kunića, mladih (6 i 8mjeseci) i sve je bilo ok dok mlađi kunić nije počeo raditi gnijezdo. Koliko sam skužio to ovdje zna biti uobičajena priča.

Sve je išlo svojim putem, pravog mužjaka odvojili (ionako imaju zasebne kaveze), mama se porodila u prošli četvrtak, rodila je jedno živo mladunče u 21h, preko noći izbacila dva uginula mladunca i oko 7.30 ujutro još jednog uginulog mladunca... Prvo smo mislili da je pobila okot, ali smo na kraju vidjeli da je jedan mali prasac u kučici pokriven.
Mali je dobro napredovao, papao i sve ostalo...onaje još jedno vrijeme pretraživala gnijezdo i kavez tražeći ostale a onda se fokusirala samo na njega.
I sad počinje komplikacija...
Negdje 4. dan ujutro me nas probudi plač malca kojeg smo našli na suprotnom kutu kaveza, a mama je prednjim šapicama stajala na njemu. Mislili smo da je mali ispuzao (jer je dosta napredan i jako brzo raste, pošto je sam), vratili ga sa rukavicom prijem namazanom njezinim mirisom i nismo tome pridavali previše pažnje.
Ali...dva dana nakon ponovila se priča, samo što sam sada vidio što se dešava...majka u žutoj minuti ulazi u kučicu (gnijezdo) izbacuje ga prednjim šapicama van i naskakuje na njega (kasnije ga je počela pokušavati gristi)...ali se nakon nekog vremena smiri, podoji ga i sve bude opet normalno.
Jedan dan je sve bilo u redu, i slijedeći dan opet napad...pa smirenje itd. To se sada u pravilu događa jednom do dva puta dnevno...pa ju nekako uspijevamo smiriti pa ga opet podoji. Lakše smo prije uočili napad jer bi mali vrištao, ali zadnja 2 dana više ne vrišti...(da li je moguće da im ta glasovna funkcija nestane nakon tjedan dana???) :think_hard:
Mali danas ima 9 dana, velik je, makar su okica još zatvorene točno zna kamo bježati kada ga mama izbaci iz kaveza (u otvor kučice). Prije 2 dana sam ih počeo odvajati kada ne mogu pratiti situaciju, ali ostalo vrijeme sam uvijek uz njih, čak i spavam sa jednim okom uvijek otvorenim i svaki zvuk provjeravam (imam jako laki san).
BTW: upravo sada ga doji 2 metra od mene a prije 45 minuta ga je napadala... :ne_zna:
idemo dalje...ovo su činjenice koje bi mogle pomoći kod otkrivanja razloga:
-u stanu su uz njih dvoje još tata kunić, afrički žako (poveća papiga), dvije sestre chinchille i hrčak kojeg smo nedavno našli na cesti... (svatko ima svoj veliki kavez)
-kavez sa njih dvoje stoji na dvije lokacije; u spavačoj sobi ili na hodniku ispred spavaće sobe (jer ju ne možemo puštati van u spavačoj jer ide na krevet, ima kablova i slično...)
-ona kad je vani ima pristup ostalim kavezima gdje dolazi, i najviše se zadržava uz kavez sa tatom (naravno)...
-tata kunić ima (imao je do jučer) pristup njezinom kavezu gdje bi on došao pogledati nju (skužio sam da ostavlja svoj miris na kavezu češajući se o čoškove)
-skužio sam da ne obavlja baš nuždu u kavezu nego čeka da izađe van pa ispiša poveće količine (ja se ne bih posramio) i iskaka dosta pikula...makar ima svoj wc u kučici (kad ga izvadim van onda pišau njega) - možda ju i to muči pa bude "živčana"?
-često svu piljevinu i sijeno iz kaveza i iz wc-a dovuće do kučice i nagurava unutra (makar je u kučici već i sijena i njezina dlake na pretek)
-oboje radimo i nema nas doma minimalno od 7h do 17.30h, nakon toga svi su dosta vani po stanu
E sada, na temelju ovih činjenica moja razmišljanja su slijedeća:
1) prvo sam mislio da ju je kod prvog napada bolilo što je stvarno puno fekalija držala u sebi pa da je pobedastila (napad je bio oko 6h ujutro, bila je cijelu noć u kavezu bez nužde, kada je izašla ispišala je valjda 2dcl urina (po našem krevetu

2) drugo što sam pomislio i još uvijek mislim je da je problem u mirisima...pošto nam stan ima gomilu raznovrsnih mirisa od svim pa je moguće da se ona jednostavno izgubi (o tome sam počeo razmišljati kada sam vidio taticu kako označava rubove njezinog kaveza) i primjetio sam kako njuška rub otvora u kučicu nakon što sam ga ja dirao (makar mislim da nie problem u mojem mirisu jer je a njega navika a i jako je opuštena dok sam ja u blizini ili pregledavam malca itd). Također sam probao sa rukavicama uzeti njezine dlake i sijena iz gnijezda i namazati po rubovima kaveza i po ulazu u kučicu da poništim ostale mirise, ali nisam spriječio ništa. Ono što donekle negira teoriju o mirisima je da cijelu noć provede sa njim u kavezu, nahrani ga i onda ga napadne u 5h ujutro.
Ovo je zasigurno jako veliki stres za malca, a i ja ih ne želim previše odvajati da ga zaista ne bi odbacila i prestala hraniti barem još ta 2 kritična tjedna...
BTW: sad je opet počela divljati...uletila u kučicu i po zvukovima malo porazbacala po kučici namještaja, možda i malog ali se on nije oglasio...i sad se opet malo primirila.
Dajte podijelite sa mnom vaša mišljenja i teorije jer stvarno ne znam više što učiniti...
I molim Vas recite zbog ćega je mali prestao plakati kod napada? Da li je moguće da više "ne može" plakati?
Hvala Vam svima!
lp
Hrvoje