Prijedlog za sistematski (by Pinky)

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

PostPostao/la Lady Stardust » pon stu 26, 2007 20:46 pm

Kunic moze umrjeti od soka prilikom vađenja krvi (koja se uglavnom vadi iz uha)
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la Andie » pon stu 26, 2007 20:54 pm

Ma da? :blink: A kad sam ja pitala da li kunic moze uginuti prilikom kastracije (anestezije) i da li se to dogodilo, rekli su mi da ne...a od vadenja krvi moze? :lud: :blink:
Andie
Zečić
Zečić

PostPostao/la zekica_poopy » pon stu 26, 2007 21:15 pm

lady misli na ekstrem...mogucnost je jedno a to sto su tebi ljudi govorili kao realnost je drugo :wink:

mislim ne zelim sada te plasiti, ali recimo operacija slijepog crijeva je rutinska operacija nakon koje nakon 4 dana ides doma. i sto se dogodilo onom sirotom decku? strasno jelda, al neces sigurno to govoriti i na to misliti pri ostalih miljun normalno provedenih operacija istog.
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la Kikica Lili » pon stu 26, 2007 22:27 pm

:blink: Šta ste svi graknuli... :nowink:

Moje mišljenje je, cijenilo se ono ovdje ili ne, da nema ništa loše u tome da se kunića odvede vetu na pregled...

Dobro, nećemo sad pretjerivati pa raditi nekakve nepotrebne briseve, nego na sistematski pregled, oci, guza, nosić, zubeki, uha.
Zajicu smo vodili nakon neka dva tjedna kada se već opustila, navikla na mene i moj glas. Sve smo pregledali za svaki slučaj, ipak je došla iz petshopa. Nikad ne znaš... :hm:
Kikica Lili
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Lady Stardust » pon stu 26, 2007 22:48 pm

Ovdje ne pricamo o pregledu koji si ti obavila ( koji ne skodi i koji ti moze napraviti i iskusan vlasnik ili uzgajivac) nego o agresivnim pregledima, vađenju krvi i rađenju brisova i ko zna jos cemu
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la Kikica Lili » pon stu 26, 2007 23:01 pm

Znam o čemu se ovdje priča... O sistematskog pregledu zekana kada tek dođe u kuću. Pročitala sam.

E, al vi ovdje cijelo vrijeme pričate (i ismijavete se) o tom "agresivnom" pregledu.

Htjedoh samo reći da nije loše zekana odvest na pregled da ga se cijelog pregleda (znači ključna područja kao zubi, uha...). Da se ipak ljudi nebi zbunili i mislili da kontrola zekota nije važna.
Kikica Lili
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Charlie » pon stu 26, 2007 23:04 pm

Kikica Lili je napisao/la: Da se ipak ljudi nebi zbunili i mislili da kontrola zekota nije važna.

Da, ali ne u smislu o kojem Pinky priča

i slažem se što Lady kaže takav pregled može provesti i vlasnik doma, jer je kuniću svaki odlazak veterinaru stres, pogotovo malenome
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la Kikica Lili » pon stu 26, 2007 23:10 pm

Evo treći put, naravno da ne u onom smislu u kojem pinky priča!

A može svaki ISKUSNIJI vlasnik na zeki doma obavit sistematski, kako će novajlija? Zeko tek došo, još ga ideš maltretirat s pregledom a ne znaš ga ni kak treba primit, šta nije onda bolje vetu ili iskusnijem vlasniku? Pa neka ti odmah i pokaže kako...
Kikica Lili
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Charlie » pon stu 26, 2007 23:14 pm

Zapravo taj pregled bi se trebao napraviti kod preuzimanja kunića - svatko treba znati da zeko mora imati suhi nos, bistre oči, čistu guzu, čiste uši i pravilne zubiće...
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la Kikica Lili » pon stu 26, 2007 23:23 pm

Slažem se s time u potpunosti... Ali malo ljudi se educira o kunićima prije nego što ga nabave ... A često su i poklon pa dolaze ljudima koji pojma nemaju.

Sva sreća pa ih ima savjesnih i dolaze na forum naučit se nešto, kao Pinky - samo pošto su još novi, provale mali žešću glupost.
:nowink:
Kikica Lili
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Zeko_Jurica » pon stu 26, 2007 23:28 pm

Bez daljnjega... idealno bi bilo 1-2 puta godišnje zeku odvest na sistematski, da ga netko stručan lijepo pregleda. Pri tom nije potrebno vaditi krv i mokraću... ali zato pogledati kakvo je zekino opće stanje, da li je njegovan, da li se normalno kreće, poslušati disanje, pogledati dlaku/krzno, žlijezde, oči, uši, nosek, zubiće i usnu šupljinu.

Ali zekani su doista jako podložni stresu... ne vole se vozit... neki se nedaju ni primit, pa ako netko nezna s njima, može na kraju bit više štete nego koristi od takvog sistematskog.
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la Kikica Lili » pon stu 26, 2007 23:35 pm

Zeko_Jurica je napisao/la:Ali zekani su doista jako podložni stresu... ne vole se vozit... neki se nedaju ni primit, pa ako netko nezna s njima, može na kraju bit više štete nego koristi od takvog sistematskog.

Onda sigurno bolje veterinar nego netko neiskusan, koji kao što sam već rekla zeku ne zna ni primit! Ili iskusan vlasnik/uzgajivač... (pričam za početnike jer smo u tom podforumu)

Sistematski je nešto obvezno, i potrebno je obavit. Nedo Bog da si zeko ne može mirisne žljezde očistit, a znamo koje gadosti se mogu dogoditi zbog toga...

Moj zakljućak : svejedno jel veterinar ili netko drugi, važno je da se sistematski obavi!!
Kikica Lili
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Lela » pon stu 26, 2007 23:52 pm

pa niko nije ni rekao da se ne treba radit sistematski, počevši od onog osnovnog pregleda koji svako treba raditi svome kuniću bar dva puta mjesečno. a da ne pričam kako ga treba prepipati (onako bez gnjavaže za njega) što češće se može, da bi se primjetila neka eventualna promjena na njegovom tijelu. kod mog kunića jedan dan nije bilo apscesa već ujutro je imao kvrgu kyo veliki orah na vilici, a mogla sam da ne vidim jer je čupave glave. no na stranu to sad. samo primjer.

zdravog kunića bi trebalo voditi veterinaru na neki sistematski pregled bar jednom godišnje, one starije od 5 godina dva puta, recimo. ali ne bilo kakvom veterinaru nego ISKUSNOM. kakva korist da ga nosiš nekome ko pojma nema. više moja komšinica saliha zna o kunićima nego mnogi veterinari. plus sve uvjete zadovoljiti, da se stres kunića smanji na minimum.

ovdje u BIH se većina ovih pretraga o kojima pinki govori ne moze ni napraviti sve i da želiš, niti kad je zeko bolestan. a šta će oni koji žive po još manjim mjestima. a već je tu rečeno da se neki od uzročnika niti ne mogu dokazati. a neke već ionako ima većina kunića, recimo pasterela. tu su ti veće šanse da je zeko ima nego da nema. samo nije aktivna.
Lela
Moderator
Moderator

PostPostao/la Zeko_Jurica » uto stu 27, 2007 0:04 am

Kikica Lili je napisao/la:...
Onda sigurno bolje veterinar nego netko neiskusan...

naravno, veterinar ali iskusan, i to sa kunićima :P :)
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la Kikica Lili » uto stu 27, 2007 8:17 am

Eto vidiš, svi se mi na kraju slažemo... :)

Sistematski je potreban, ali maltretirat kunića sa brisevima nosa, vađenjem krvi itd. nije potrebno.
Kikica Lili
Zekonja
Zekonja

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan