Pomoć početniku =)

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Pomoć početniku =)

PostPostao/la Lola Bunny » pet kol 13, 2010 18:21 pm

Pozdrav svim forumašima i ljubiteljima zečeva!
Čitala sam puno sve skoro vaše postove, sutra bi mi trebao doći zekan :happy: .
Imam puuuno pitanja(kako to i ide s početnicima) :nowink:
1. Sijeno?? Misli li se to na neko kupovno sijeno (te koje određeno, nalazim se u okolici Osijeka, pa gdje se može naći?), na pokošenu travu ili one bale sijena što se mogu pronaći na poljima?(dakako da ne bih zekanu stavila balu sijena da jede :zeko7: )
Je li nužno da zeko ima pojilicu?
2. Stelja, na svakome mjestu stoji više stvari kako se ona postavlja, pretpostavljam da to ovisi o dobi zekana, je li to mješavina piljevine i sijena, pijesak za mačke ili pak drveni peleti?(zekan je star 3mj)
3. Prostor, kod mene ima dosta kablova, srećom, svi su na jednome mjestu i osigurala sam ih, no ipak, ako mi netko može pružiti još koju ideju, svakako prihvaćam :P
Također, strašno mi je zekana staviti u kavez. Svakako da bih mu namjestila neku košaricu, neko mjesto za osamljivanje, ali je li kavez nužan?
4. Održavanje dlake, trebala bih dobiti patuljastog lavoglavog kunića, što se tiče dlake, je li nužno češljanje i koliko često?
5. Zubići i noktići, čitala sam kako se noktići mogu doma rezati, dakako uz oprez (ma da se ja toga strašim, da mu ne bih slučajno naudila) te također da bi zubiće trebalo isto rezati, koliko dugo treba proći između tih rezanja?(to naravno da ću prepustiti veterinaru)
Puuuno hvala! Nadam se da vas nisam puuuno zamorila, jedva čekam da i ja stavim slike mog zekana :zekoo3: :zeko5:
Lola Bunny
Kunić
Kunić

Re: Pomoć početniku =)

PostPostao/la vini » pet kol 13, 2010 18:50 pm

:welcome:

1. Sijeno možeš naći u pet shopu, a ima i u DM-u( nisam iz Osjeka, pa to malo potraži ). Nikako nemoj kupovati ono sprešano, iako je jeftinije, nije kvalitetno i zeke ga uglavnom ne vole.
Najbolje je domaće, možeš poslati pm forumašici Lilo i s njom sve dogovoriti. Zeke ga obožavaju.
Pojilica nije nužna, zeke se nauče piti i iz zdjelice. Ipak je bolje koristiti pojilicu, jer si onda ne smoče njuškicu.
2. Pijesak za mačke nikako, može naškoditi. Najbolji su drveni peleti. Oni najbolje upijaju, ne osjeti se miris, ne raznosi se po kući i zekama je zgodno. Ako nemaš pelete možeš staviti i piljevinu, a i pomiješanu sa sijenom. Računaj da će se piljevina malo raznositi šapicama.
3. Prostor moraš svakako osigurati da se zeko ne ozlijedi i da ne napravi štetu. Kablove u vodilice ili sakriti na drugi način, na rubove zidova ako bude potrebno možeš staviti kutne letvice (vrlo jednostavno), ako imaš balkon mora biti osiguran (jako opasno ako nije) i sve što bi moglo biti opasno najbolje maknuti da ne može dohvatiti.
Većina nas na forumu nema kaveze i zeke su sasvim slobodne. Dakle kavez nije nužan, dapače ako može biti stalno slobodan, to će biti jako sretan zeko. U svakom slučaju mora biti barem par sati slobodan da se istrči i protegne.
4. Četkati ga treba prema potrebi, to ćeš već sama vidjeti. U vrijeme linjanja bi trebalo to biti često (barem jednom tjedno) da što manje dlake proguta. To je najbolja preventiva protiv začepa. Probaj ga odmah početi učiti na četku, pa će poslije biti lakše. Ako ti dolazi mladi zekan onda ga ne treba odmah četkati, ali povlači lagano četkom po njemu samo da se nauči na dodir.
5. Noktići se obično reži jednom na dva mjeseca, ali nemoj sama dok se ne naučiš. Nije strašno, ali treba znati držati zeku i treba znati odrezati prije žilice da se ne povrijedi. Svakako trebaju dvije osobe. Zubići su jako individualna stvar, ali to ionako mora veterinar. Samo mu svako toliko iskontroliraj (zaviri u usta :D ) da vidiš kako izgledaju.

Prouči dobro prehranu (imaš na forumu), to je jako važno.

Što god ti treba ti samo pitaj. Na forumu su već uglavnom svi odgovori, ali je ponekad teško snaći se :)
vini
Moderator
Moderator

PostPostao/la Lola Bunny » pet kol 13, 2010 19:13 pm

Puno hvala! :wub:
Dosta sam još zbunjena :lud: , sasvim sigurno budem još imala pitanja, kad zekan sutra dođe. U svakom slučaju, veselim se jako njegovom dolasku. Čitala sam puno i pripremala se prije nego dođe.
Još jedno pitanjce, zaboravila sam:
Voda, kod nas u Baranji je jako tvrda, je li potrebno da stoji prije davanja ili da mu odmah iz slavine dajem?

Još jednom, zahvaljujem puno na odgovorima! Sve samo da mom zekanu bude što bolje :zeko8:
Lola Bunny
Kunić
Kunić

PostPostao/la vini » pet kol 13, 2010 19:24 pm

Neko daje vodu iz slavine, neko kupuje, kako ko.
Ako je voda tako tvrda, onda neka odstoji malo. :)
vini
Moderator
Moderator

PostPostao/la sanjita » pet kol 13, 2010 21:12 pm

Kaj fali bali sijena? :P ...mi dobili balu sijena sa sela spremili je na balkon i fino mirni bili dosta dugo sto se sijena tice...mozes mu i susene trave dati zasto ne...sve oni to jedu...mi znamo nabrati i davati friske ili susene....ako imas prilike uzeti domace sijeno to im je definitivno finije od kupovnog.
A sto se kaveza tice super je da razmisljas da mu das potpunu slobodu :) ...imas i za kupiti u pet centrima i one ogradice zeljezne sto se sastave gdje imaju i vise prostora nego u klasicnim kavezima,to recimo kad ostaje sam ili nesto,gdje ce imat svoj kutak.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Lola Bunny » ned kol 15, 2010 19:07 pm

Hej, toliko priča o zekanu i ja donesem kući zekanicu! Lulu joj je ime(predstavile smo se).
Ugl, tvrdoglava je strašno, ne da se baš previše dirati (niti ju ja forsiram, osim za češljanje, ima izraženo linjanje, pa ju 2 puta dnevno češljam, bojim se začepa), kad god se približim lupi zadnjom šapicom i pobjegne. Nekoliko puta je gurnula posudicu s hranom od sebe i jedan prolaz koji sam joj zatvorila s kutijicom, u ustima ju je donijela pred mene. Shvatila sam poruku i sklonila kutiju. Imam problem s obavljanjem wc-a. Svuda ostavlja svoje male kuglice sreće(a ja iza nje s četkicom i lopaticom, pa kupi), stavila sam joj malo sijena u posudicu za kakicu, vidjela sam da ju je koristila, ali piški i dalje gdje god stigne. Što učiniti?
Sijeno sam kupila ne prešano, izbirljivica je pojela svega par travčica, pokušat ću nabaviti balu sijena.
Stvarno me iznenadila koliko je inteligentna(i svojeglava, kao i vlasnica) i shvaćam da nisam nimalo pogriješila što sam uzela zekana! Izabrala sam ju na prvi pogled i nisam htjela niti jednu drugu. :zeko1:

Pozdrav i od mene i od Lulu, hvala na pomoći! :zeko8:
Lola Bunny
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » ned kol 15, 2010 19:26 pm

Treba vremena malo da se nauci na wc,pa tek je danas dosla :wink: ...ima puno topica na tu temu u Higijena smjestaj i njega.

viewtopic.php?f=7&t=1767
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Lola Bunny » uto kol 17, 2010 19:07 pm

Opet ću morati zamoliti za pomoć.
Lulu se dobro snalazi i po prostoru, njupa sve što joj dođe pod njene male zubiće. Problem je u wc-u, opet. Ima posudicu u koju treba obavljati, pročitala sam savjet jedne forumašice o slojevitom wc-u, s kartonom, slojem piljevine, slamom koju Lulu ne pojede, jedino što sam rastavila škanicle i umjesto kuhinjskog papira stavila. Dobro je funkcioniralo, ali Lulu je sad počela malo piški pored wc-a, a kaki unutra, pa onda obrnuto. Što da napravim?
:zeko3: :zeko3: :zeko3: :zeko3:
Lola Bunny
Kunić
Kunić

PostPostao/la jolanda » uto kol 17, 2010 19:59 pm

a shta ce ti to sve wcu?

osim toga slama tj verovatno mislish na seno ne upija bash najbolje plus pojachava miris urina...

dovoljno je da nabavish samo drvene pelete...
2o god.
jolanda
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Lola Bunny » uto kol 17, 2010 20:42 pm

Da, u procesu sam potražnje za peletima. :zeko6:
Nadam se da ću uskoro ih pronaći.
Lola Bunny
Kunić
Kunić

PostPostao/la dHarma » sri kol 18, 2010 12:56 pm

Lola Bunny koliko se ja secam to je bio savet kad treba da ostavis zeku samog na dan, dva, a nema ko da mu ocisti wc..
Stavi mu piljevinu dok ne nadjes drvene palete.. :)

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la -zele- » pon kol 23, 2010 11:29 am

Helo, eto i mene početnice, :keko:
Udomili smo jednu divnu ljepoticu koja se zove Lilo, :keki:
Na forumima i sl. iščitala sam sve o prehrani kunića, al imam jedno pitanje.
Lilo je stara skoro 3 mjeseca (1.6. rođena) i hranimo je sijenom (domaće) i paletiranom hranom koju smo dobili iz Austrije (10 kg pakovanje) u sastavu je dijetelina i sl. bez žitarica, uz to kombiniram cuni nature.
Neki dan sam kuhala juhu i gulila sam mrkvu, ona je toliko poludila za mrkvom :zekohopc: da sam joj morala dati malo, možda 1 cm mrkvice i tako već 3 dana. Mrkvica je domaća bez pesticida i sl. Toliko je luda za mrkvom da cijeli dan hoda zamnom očekujući da ću joj dati mrkvice. :ujea:
Obzirom da piše da se do 6 mjeseca života nesmije davati ništa friško, da li smijem joj dati?
Nema problema sa kugličarenjem, sve uredno za sada.
Isto tako je dobila na poklon za dolazak kući "štapiće za glodavce s kukuruzom rajčicom i tkvicom" iz DM-a (one žute, zelene i crvene) pa me zanima da li i to smije jesti.
Hvala na odgovoru.
-zele-
Zečić
Zečić

PostPostao/la sanjita » pon kol 23, 2010 11:34 am

Mislim da za tim stapicima nema potrebe...to su slatkisi koliko je meni poznato,umjetni slatkisi i poslastice...za njeno zdravlje bi bilo bolje nesto prirodnije,susene brusnice,susena banana i tako to...toga ima za kupiti u Konzumu...ili normalno voce tu i tamo :wink:
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la -zele- » pon kol 23, 2010 12:00 pm

a mrkvica???, nema još 6 mjeseci (ima skoro 3 mj)
-zele-
Zečić
Zečić

PostPostao/la Megy » pon kol 23, 2010 12:30 pm

Pošto je vaša Lilo bila s mamom dovoljno dugo vjeojatno je već probala zelenu hranu pa onda ona nebi s tim trebala imati problema. Ja bi vam ipak preporučila da pričekate bar još mjesec dana.
Ljubav je pobjeda mašte nad inteligencijom!
17
Toby & Anđa :zeko3:
(\_/)
(='.'=)
(")_(")
Megy
Super Zek
Super Zek

Sljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan