dollypony je napisao/la:Ja bih dodala da je po meni 4 meseca mozda malo rano za pokazivanje inteligencije i nekih velikih stvari. Oni vremenom kako su stariji, pokazuju i uce sve vise. Postanu covekoliki u nekim postupcima vremenom, sigurna sam da ces i sam uvideti

Potpisujem ovo sto je napisala dollypony. 4 meseca je malo...
I kao sto rece Mala Mica, oni su svi razliciti...
Evo dacu ti neke primere, mozda ti pomognu ali i odgovore na neke od tvojih...
Recimo wc... imam tri zeca i sva tri su razlicita po tom pitanju. Od mog prvog zeca koji je bolesno uredan od dana kada sam ga sa dva meseca donela kuci, do drugog, koji je od malena morao da se konstantno "opominje" cemu sluzi wc, pa i danas, i Bjanke, zenkice koja je bila jako neuredna dok je nisam spojila sa mojim prvim zecom, urednicem, koja je prihvatila navike od njega....
Njih dvojica ukoliko se dugo maze ili kada ih nozim u rukama negde a zele otici na wc, besomucno se otimaju i nikada nikada to nece uraditi nekome u narucju... To je njihov karakter.
- Kada je moj prvi zec bio mali, mislila sam takodje ne da nisu inteligentni nego da su cak glupi... A kako je rastao svakodnevno me je razuveravako koliko nisam u pravu... U isto vreme moja najbolja drugarica je zivela sa nama u kuci, imajuci sina doba koliko i moj zec u zecjem odnosu, ponasali su se ISTO!!!
Smejale smo se dosta puta da kada ne cujemo Jovana ili Krcka negde po kuci da budemo sigurne da su u nekoj steti i trude se da prave sto manje zvukova da ih ne bi u tome omli. I naravno uvek je bilo tako.
Puno zeceva je proslo kroz moju kucu sto za udomljavanje sto za cuvanje ili lecenje... Inteligencija se moze oceniti kao i kod drugih zivotinja, imas one jaaako pametne i one malo blentave do malo i glupave... Zavisi dosta i koliko vremena se provede sa njim, koliko i od urodjene inteligencije.
- Imala sam zecicu, koja je bila djavo zivi, nepodnosljiva, ali iako takve naravi preiteligentna za zekonju. Psece inteligencije.
Odvojila sam je od muzjaka jer ga je napadala da se pari, a on je bio kastriran. Ali mala je skapirala da ja otvaram vrata tako sto pipnem kvaku (iskustvo koje sam imala sa macama recimo) i iako zecevi ne vole skakati i trcati previse po parketu jer se klizaju, ona je skakala iz mesta u vis da bi kako dohvatila kvaku i otvorila vrata

. Da nisam videla svojim ocima ne bih verovala
Ima mnooooooogo primera kada smo pokusavali da se nadmudrimo moj prvi zec i ja. Kada krene u stetu, ja kao citam knjigu i kazem ne. On se u tom momentu nadje u "poslu" i cisti, na pola puta do svoje namere, cim podignem knjigu(i naravno virim) on bojazljivo i lukavo krene dalje,ne znajuci da virim, cim je spustim, opet lukavo stane i kao cisti se.
Vise puta proveravala da vidim da li umisljam, i tako je.
Sada posle tri godine provedene sa njim, pricanja i dozivljaja bukvalno imamo komunikaciju kao sa drugim zivotinjama.
Dodje kada ga zovnem (i to ne zbog hrane) da vidi sta hocu, skoro uvke, osim ako se ne poljutimo

,zna sve sta moze sta ne, i to samo pricom, kazne su uvek proizvele surotan efekat kod njega (kod njegove partnerice ne, naprotiv, kod nje "kazne" pale), treci zekac koji je u drugoj prostoriji sam, je bukvalno kao mali maltezer po ponasanju, i to ala svi, i oni koji nemaju pojma o zivotinjama a najmanje o zecevima vide.
Sto se tice inteligencije i poredjenja medju vrstama zivotinja, to je malo besmislena stvar. Svaka vrsta za sebe je jedinstvena u svemu. A unutar vrste imas jedinke, kao i medju nama ljudima, koje su razlicite koliko po inteligenciji toliko i po karakteru i potrebi da vole i budu voljene. Mazene ili da maze.Cak i zivotinje poput krava mozes ukoliko ima urodjene inteligencije imalo, mozes dresirati ili imati neki specifican vid komunikacije. Licno sam se uverila.
I da jos nesto... Blago tebi sto imas takvog zeku
Samo trebas da budes sretan.
Da lizanje jeste izraz njihove naklonosti.
Krcko mene voli i lize i samo jos poneku osobu koja mu se svidi, ostali, ima ovde njih i na forumu

su prosli sa ne malim napadom ili cak i ugrizom
Ima i onih koje bas iz samo svog znanog razloga - ne voli

.
Bjanka me lize samo kada je uplasena, a Bibe uvekkkkk, on je mazulja kao i tvoj, ali isto sam ponekog koga on voli ne svakog, ali ni ne ujeda

.